WantToKnow.nl

Stoppen Zwitsers als eersten met mammografie…?

Schreven we al eerder hier op de site, dat bevolkingsonderzoek naar borstkanker én alle mammografie-‘metingen’, waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen, het onderstaande artikel sluit hier naadloos op aan. Want als zaken zinloos zijn, ja zelfs (levens!)gevaarlijk, is het dan verantwoord en ‘zinnig’ ermee door te gaan.. We citeren graag uit één van deze artikelen uit 2011:

‘Naar aanleiding van de explosieve bevindingen van een recente studie naar de effectiviteit van borstkankerscreening, erkennen Britse onderzoekers nu dat borstkankerscreening meer kwaad dan goed doet. Al jaren dringt de medische wereld hun ‘verbeterde’ screeningstechnieken op aan vrouwen van steeds jongere leeftijden. De American Cancer Society bijvoorbeeld, beveelt vrouwen in de leeftijd van 40 jaar +, om elk jaar een mammogram te laten maken en dit te blijven doen zolang ze in goede gezondheid verkeren..!
Onderzoekers ontdekten dat deze aanbevolen screenings daadwerkelijk kunnen leiden tot onnodige operaties, zoals die het gevolg zijn van abnormale resultaten van standaard onderzoek, resultaten die uiteindelijk volkomen normaal blijken te zijn..’

De laatste ontwikkelingen op dit terrein, zijn gevat in een nieuw Zwitsers onderzoek van begin dit jaar. De conclusies zijn duidelijk, maar voor veel Zwitsers is dit onderzoek ook de aanleiding voor een rigoureuze stap..!

* * *

x

Stoppen Zwitsers als eersten met mammografie…?

x
2014 © WantToKnow.nl/.be
(bron: New England Journal of Medicine, 2014)

x

Bevolkingsonderzoek borstkanker dient ook kritische te worden benaderd, in plaats van een klakkeloze acceptatie..!

Bevolkingsonderzoek borstkanker dient ook kritische te worden benaderd, in plaats van een klakkeloze acceptatie..! (klik voor eerder artikel hierover uit 2011)

Is het het begin van het einde van mammografie, de techniek om borstonderzoek te doen..? De Zwitsers zouden de eersten kunnen zijn die mammografie laten vallen als methode om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Een en ander is in beweging gekomen, door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat onthulde dat voordelen van mammografie niet of nauwelijks de risico’s kunnen overtreffen. Het blijkt zelfs dat éérder onderzoek, op basis waarvan internationale borstkanker-screeningsprogramma’s zijn opgezet in de meeste Westerse landen, VERVALST is..!

Afgelopen februari waren het de Zwitserse Medische Raad en een onafhankelijke gezondheids-onderzoeksgroep, die voor het eerst rapporteerden over deze misstanden. Het Zwitserse canton Uri, heeft bekend gemaakt, dat het overweegt om met onmiddellijke ingang een einde te maken aan deze ‘routine-onderzoeken’..!

En andere cantons zouden heel snel kunnen volgen, de Zwitsers kennende, en twee leden van de genoemde Medische Raad zijn deze week naar buiten gekomen, dat het on-ethisch zou zijn, hier verder over te zwijgen..! Of zoals Nikola Biller-Andorno en Peter Juni deze week lieten weten:

“Het is eenvoudig om mammografische screenings te promoten, wanneer het grote deel van de vrouwelijke bevolking gelooft dat het het risico op borstkanker kan voorkomen of verminderen, waarbij het levens kan redden door de voortijdige ontdekking van agressieve tumoren. Wij zouden vóór deze mammografie-screenings zijn, als dit ‘heilige geloof’ valide zou zijn.

Maar helaas is dat niet het geval en daarom geloven we dat dit verhaal aan vrouwen verteld dient te worden. Vanuit ethisch standpunt is een volksgezondheidsprogramma, dat niet duidelijk méér voordelen biedt, dan dat het gevaren oplevert, erg moeilijk te rechtvaardigen..Het aanbieden van transparant, niet gemanipuleerde informatie, die geschikte zorg promoot en ervoor zorgt dat er geen overdiagnoses en ‘overbehandeling’ plaat vindt, zou naar onze mening een betere keus zijn”…!

In een eerder rapport dat deze onderzoekers afleverden, bleek dat maar liefst bijna één kwart (22%) van de door mammografie ‘ontdekte kankers’ gebaseerd was op een ‘vals-positieve’ diagnose.. En ondanks deze foutieve diagnoses, gingen bijna al deze vrouwen door heftige kankerbehandelingen, inclusief chemotherapie en zelfs ‘mastectomies’ of borstverwijderende operaties.Vroeger onderzoek, waaronder een zelfs 50-jaar oud rapport, suggereerde dat het preventief screenen van vrouwen zo’n 80 op de 1000 vrouwen het leven zou redden. Volgens het Zwitserse onderzoek blijkt nu, dat het slechts gaat op het redden van 1 : 1000 levens, als gevolg van mammografische screening..!

 * * *

57 Reacties op Stoppen Zwitsers als eersten met mammografie…?

Plaats hier je reactie


Spelregels bij de reacties/ het reageren onder artikelen

 • blijf bij het onderwerp en dwaal niet af naar bijzaken. Dat maakt het voor lezers van de reacties ook prettiger.
 • blijf beleefd en gebruik geen scheldwoorden; stevige taal is prima, als het respect gewaarborgd blijft.
 • wil je met mensen even apart of niet over het onderwerp kletsen? Daarvoor is de 'chat' bedacht. Klik op dat knopje en je kunt aan de gang.
 • wij houden ons het recht voor, zonder enige verantwoording, noch opgave van reden, reacties te verwijderen (wordt niet gemeld!) of toegang tot reacties te blokkeren.
 • maak er een respectvol samenzijn van, hier op de site! WELKOM!
Wilt je een Persoonlijke Avatar afbeelding bij jouw reacties?

Je e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden.

 • Romy

  Ik heb bij verschillende radiologen (gewapend met verwijs brief huisarts) aangegeven een echo te willen i.p.v. mammografie. Opmerkelijk reageren ze allemaal hetzelfde. Bokkig, onwillig, met tal van tegenargumenten en als ik aanvoer dat er opmerkelijk genoeg wel een echo wordt gemaakt in geval de mammografie onvoldoende duidelijkheid geeft en dit paradoxaal staat op de plet-first-methode volgt ineens het verlossende woord; kostenbesparing…. Gezien de unanieme intimiderende opstelling van behandelaars zou een collectief verzoek om een echo i.p.v mammografie interessant zijn. Met een echo kunnen ze heel veel zien v.w.b. baby conditie en wordt pas toegepast NA mammografie bij twijfel…. jajaja ….je moet toch echt wel moedig zijn om je niet door macht/angst te laten leiden/lijden… Want daar draait het om macht (artsen) versus angst (patiënt)

  31
 • Brigit

  Je hoeft maar twee hersencellen te hebben om te weten dat Mammografie gevaarlijk is.
  Een mammografie staat gelijk aan 35 rontgefoto s. Waarvan in ieder geval bekend is dat rontgen kankerverwekkend zijn. Ik kan de logica daar maar niet van begrijpen.
  Niemand krijgt mij dat ook uitgelegd.
  Dus ik ga niet wachten op de bewijzen HOE gevaarlijk het is. Ik laat het zeker nooit doen.
  En mijn vriendinnen en familie gelukkig ook niet.
  Fijn dat steeds meer mensen dit gaan inzien. En steeds meer vrouwen een andere eigen keuze maken.

  30
 • Mike

  Weet je wat jullie eens zouden moeten doen? De oorzaken opzoeken van kanker in de borsten. Heb je weleens je deodorant en je parfums gecontroleerd op kankerverwekkende stoffen?
  Check deze link en haal de lijst eens door je verzorgingsproducten heen. Gegarandeerd dat je overstapt op biologisch organisch. Ik ben een man maar ook wij moeten hier stappen nemen, het is namelijk onvoorstelbaar wat ons wordt verkocht zonder dat we het door hebben.
  http://www.verontrustemoeders.nl/2012.07.30%20TOXISCHE%20VERSCHRIKKINGEN%20LV.pdf

  29
 • Nelleke

  Of je nu voor of tegen deze methode bent, ik vind het wel belangrijk dat je netjes blijft in je reacties. Dat sommigen Carla mutserig noemen, omdat zij niet de problemen ervaart die de anderen wel ervaren, vind ik ronduit respectloos. En dat verwacht ik niet op deze site.

  28
  • Odette

   @Nelleke respect moet van twee kanten komen het is zinloos om over en weer elkaar mietje te noemen. De ervaringen lopen uiteen en er wordt over en weer niet goed gelezen wat men schrijft. Er zijn ook nog onderliggende emoties bij sommige mensen die hier soms niet worden uitgesproken of gewoonweg verzwegen uit (valse) schaamte en onmacht naar de medische wereld. Deze opmerking van ‘muts’, wat ik ook respectloos vind komt van de hand van een persoon die zijn onderbewustzijn ook nog liet meeschrijven die op dit ogenblik voor de zoveelste keer in de laatste twee jaar in het ziekenhuis ligt door allerlei medische fouten van de zgn. heren artsen en nu een bacterie heeft waardoor het lichaam langzaam wordt weggevreten. Dus begrijp goed en vraag eerst voor er misstanden ontstaan. Wat betreft mammografie, nooit meer! Ik denk dat het overbodig is om hier mijn ervaring neer te zetten en dat is niet uit schaamte maar uit zelfbescherming en voor anderen om de voor mij persoonlijke walgelijke martelgang niet weer op te roepen.

   28.1
 • Birgitte Brouwer

  Thermografie is geen vervanging voor de Mammografie. Ik hoor dit vaak. NEE het is een aanvulling. Thermografie kan in een heel vroeg stadium weefselveranderingen waarnemen, het kijk namelijk naar de fysiologie. Dit is een waardevolle aanvulling. Als thermograaf werk ik dan ook alleen samen met regulier werkende artsen. Deze ervaring is er nog niet in Nederland vandaar dat ik gebruik mag maken van het netwerk van artsen van Meditherm in America.
  Deze artsen zijn zeker niet tegen de mammografie maar zien thermografie als een zeer waardevolle aanvulling. Vervolgens kan er altijd nog een mammografie gemaakt worden.zie bijgevoegde filmpje
  http://www.youtube.com/watch?v=t7M76NPkzfc&feature=channel_video_title

  26
 • caseofdees

  Het is een tendentieus artikel waarbij goede wetenschappelijke stukken door elkaar gehusseld zijn met lulkoek.

  Met de conclusie, namelijk dat bevolkingsonderzoek #borstkanker meer kwaad doet dan goed, ben ik het eens, maar dat heeft niet zozeer met straling te maken als met overdiagnostiek.

  De gedachte ‘als je er maar vroeg genoeg bij bent, dan overleef je het wel’ klopt gewoon niet. Daarvan kunnen een aantal vrouwen hier getuigen.

  De ene borstkanker is de andere niet. De ene heeft sterke neiging tot uitzaaien en de andere helemaal niet. De ene is dodelijk, ondanks, behandeling, en de andere was ook zonder behandeling niet dodelijk geweest.

  Bij het bevolkingsonderzoek wordt één op de drie tumoren gemist. Dat heet vals-negatief.

  Van de 20 doorgestuurde vrouwen hebben er 14 toch niks. Dat heet valspositief.

  En dan heb je nog overdiagnostiek. Dat betekent dat de diagnose borstkanker wordt gesteld, maar …. als je niet mee had gedaan aan het bevolkingsonderzoek, was die diagnose nooit gesteld en had je er ook nooit last van gehad. Die vrouwen zijn dus patient geworden én behandeld ómdat ze met het bevolkingsonderzoek meededen. De schatting van het RIVM is dat dat om 2, 8% per jaar gaat. Andere literatuur schat dat op 25%. Met de cijfers van het RIVM gaat dat over 430 vrouwen per jaar.

  Overdiagnostiek is wél heftig. Omdat de pijn daarvan zo moeilijk te voelen is, heb ik er deze blog over geschreven: http://www.borstkankeractie.nl/overdiagnostiek-heeft-geen-gezicht/

  Samenvatting van de controverse mbt bevolkingsonderzoek borstkanker, daar heb ik ook een blog over geschreven: http://caseofdees.wordpress.com/2012/09/19/is-borstkankerscreening-nou-nuttig-of-niet/

  In deze reactie staat het één en ander op een rij: http://www.borstkankervragen.nl/viewtopic.php?f=121&t=1682#p6702

  Je ziet daar precies dezelfde tekst staan, maar ik heb hem toch anders vertaald. Unbiased kun je nl niet vertalen door niet-gemanipuleerd.

  Mijn persoonlijke mening is dat goede voorlichting over symptomen en mensen dan aansporen naar de dokter te gaan, waarschijnlijk net zoveel levens redt. Dat scheelt dan 60 miljoen per jaar, dat je bv uit kunt geven aan de behandeling van uitgezaaide borstkanker.

  Ik denk dat het bevolkingsonderzoek nog wel een tijd doorgaat. Het minste wat ze dan moeten doen, is correcte informatie geven die elke deelnemer kan begrijpen. Wat ik hierboven schreef over valspositief, valsnegatief en overdiagnostiek mag dan voor niemand onbekend zijn.

  Als mensen goedgeinformeerd zijn, respecteer ik elke keuze om wel of juist niet deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Aan die goede informatie schort het nu.

  (En dan dat verhaal over thermografie is onbewezen lulkoek)

  25
 • Anne Tuinzing

  wat een kadootje, zo’n 15 jaar geleden kreeg mijn vriendin BORSTKANKER een paar weken NA de mammografie, wisten beiden, dat juist deze screening met de stress van de borst tot een lap samen persen de boosdoener was! ze is aan deze aktie overleden, direct uitzaaiïngen, ZONNETJE,anne

  24
 • Jenny

  Ik zou heel graag overgaan van mammografie op thermografie. Heb ik veel meer vertrouwen in. Mijn grote vraag is echter en wat mij nog tegenhoudt: in welk ziekenhuis kan ik terecht wanneer de uitslag positief zou zijn? Zijn er al reguliere artsen die hier in meegaan?

  23
 • Gerry Key

  Ook heeft Arend Zeevat een interview met Pleun Snoek
  https://www.youtube.com/watch?v=chz1CcuxEJE

  21
Feedback
Home

Beste Bezoeker, de website gaat om ongeveer 15:30 in onderhoud voor een noodzakelijke upgrade.

Bedankt voor uw begrip!

Het WantToKnow Team.