Advertentie

Zaadjes van hoop liggen dagelijks in jouw handen!


Behalve lopen te klagen over Monsanto, is er een andere praktische aanpak om via ons ‘eigen dingetje’ mee te helpen deze donkere club gewoon links en rechts te passeren. Jazeker!! Met een methode die zooo simpel is, dat je het bijna niet gelooft. Wat een ongelooflijk mooi verhaal dus en vraagt je af waarom we hier zo lang overheen hebben gekeken..!

72 Jaar maar zo jong van geest en vooral Hart, dat je er jaloers op wordt..
Willem van Cotthem, 72 Jaar, maar zo jong van geest en vooral van Hart, dat je er jaloers op wordt..

De Belgische hoogleraar Willem van Cotthem, professor in de plantkunde en 72 jaar jong,  is een tijdje geleden begonnen met het verzamelen van zaden van het fruit en de groenten die wij gewoon dagelijks in de supermarkt kopen en thuis consumeren… Tatata..!! Zaden die wij weggooien, worden door Willem verzameld. Laten we gewoon dit prachtige intiatief nou eens steunen. ‘Seeds for Food’ heet zijn website/initiatief, kijk HIER.

Voortaan gewoon dus je groente of fruit schoonmaken, lekker oppeuzelen en de pitjes/zaden even apart leggen en daarna afspoelen, goed laten drogen en vervolgens naar Willem sturen. Koop bij de kantoorboekhandel zo’n doos met die minigrip-plastic zakjes, jeweetwel, die zo lekker sluiten. Schrijf er met een watervaste stift op van welke soort fruit/groente de zaadjes zijn en evt. details van de soort. En  klaar is Kees! Pak een envelop en doe de zakjes erin en stuur ze naar Willem van Cothem, de praktische professor..

Willem van Cotthem zorgt er vervolgens voor dat deze zaden worden verspreid over de wereld en dat de armsten de gelegenheid krijgen een tuintje aan te leggen, mét zaden waar deze mensen normaal niet aan kunnen komen. Ze kunnen ze niet kopen, ze kunnen ze niet betalen. Enzo. Terwijl wij ze gewoon in de vuilnisbak gooien.

En zo laten we Monsanto ook  nog eens zien hoe we elkaar helpen, zonder hun ingrijpen. Hoe simpel wil je het hebben..? Ontwikkelingswerk in optima forma. DOEN dus..!

Wat mij betreft istie op weg naar de Groene Nobelprijs deze symphatieke Belg, Willem van Cotthem. Smakelijk!

Maar laten we hem gewoon zijn verhaal vertellen:

Een tuintje van jouw zaadjes van de groenten uit de supermarkt..!
Een groentetuin DÁÁR, van de groenten uit onze supermarkten HIER..!

“Ik vraag u geen financiële steun. Het volstaat immers mij af en toe de zaden (pitten) toe te sturen die u aantreft in de vruchten die u zelf wel eens eet : meloenen, watermeloenen, pompoenen, paprika’s, avocado’s, papaya’s, eierplanten (aubergines) en andere.

Spoel deze zaden even in water, laat ze drogen op een bord (niet op een papier, want dat kleeft) en bezorg ze mij (liefst met de naam van de vruchtensoort die u meestal bij de aankoop vindt, bv. op een etiketje).

Hoe meer zaden, hoe liever, want het gaat om duizenden familietuintjes in Afrika, Azië en Zuid-Amerika en we willen alle families het plezier bezorgen van “uw” pitten te kunnen uitzaaien. Zo draagt ieder van u rechtstreeks bij tot het succes van ons project.

Maar daar blijft het niet bij. We willen dit systeem ook verder toepassen voor veel humanitaire projecten over de hele wereld. We rekenen daarbij op de belangstelling voor deze methode bij allerlei ontwikkelingsorganisaties (bv. NGOs) en privé-initiatieven.

Tot nu toe kwam een hoeveelheid zaden terecht op 4 verschillende projecten :

De vluchtelingenkampen van de Saharawis in Z.W. Algerije (UNICEF)
De plattelandsbevolking van Malawi / Zuidelijk Afrika (Patrick DIMUSA)
De plattelandsbvolking van Tamil Nadu / Zuid-India (Rotary Antwerpen / SCAD)
De dovenschool van Ouahigouya / Burkina Faso (Sensorial Handicap Cooperation – SHC)

Wie denkt dat deze methode nuttig kan zijn voor een of ander project, kan mij gerust bellen of schrijven. We zien dan samen wel hoe we onze acties kunnen bundelen.

Voor ons staat het vast, het project ZADEN VOOR VOEDSEL kan uitgroeien tot een wereldwijd initiatief omdat alle burgers in de rijkere, ontwikkelde landen, jong en oud, van senioren tot kinderen er kunnen aan meewerken. Hoe klein ook uw bijdrage moge wezen, hoe klein ook het pakje zaden dat ons toegezonden wordt, het zal altijd rechtstreeks leiden tot een verbetering van de levensstandaard van de armsten, zonder enige organisatorische of administratieve hinderpalen. Want : UW ZADEN KOMEN REGELRECHT BIJ DE ARMSTEN TERECHT.Men kan geven zonder lief te hebben, niet liefhebben zonder te geven.

Zo helpen we samen de honger en de armoede uit deze wereld.

Van harte dank voor uw steun.

Willem.

Prof. Dr. Willem VAN COTTHEM
Beeweg 36
BE-9080 ZAFFELARE
Belgium
Tel. +32 9 356 86 16
e-mail : willem.vancotthem@gmail.com

seeds-for-food-logo

16 gedachten over “Zaadjes van hoop liggen dagelijks in jouw handen!

  1. Wat een grandioos initiatief! Ik ga dit thuis samen met de kinders doen en zal ze stimuleren om er over op school te vertellen. Wat een vriendelijke en speelse manier om bewustzijn te verruimen en het gevoel te ontwikkelen dat we wel degelijk iets kunnen veranderen, een stukje kunnen bijdragen aan een eerlijkere verdeling. Super!

  2. Ik heb inderdaad dezelfde vraag als @888.

    Vrees dat de meeste dingen die wij kunnen kopen in de winkel al gemanipuleerd zijn.

    Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?

  3. Het is mogelijk dat je GM-voedsel ‘doorvoelt’, dwz dat je energetisch de vraag stelt of het GM is. Wanneer je hierop getrained hebt/bent, dan herken je alles..
    Je kunt ook gewoon op het etiket kijken.. Want dat is toch wel duidelijk hoor. (Ironie) We gaan een tijd tegemoet dat voedsel dat GEEN GMO bevat, een sticker gaat krijgen. Hoe vind je dat!?? M.a.w. ALLES is GMO, tenzij het gestickerd is.. Hoe krijgen ze het voor elkaar zou je zeggen. Menige commerciële rakker kan zijn vingers hierbij aflikken, bij het resultaat van gemanipuleer, gelobby en ge-verkracht..!

  4. Is het ook niet zo dat veel van onze groentes en fruit (uit de Supermarkt) worden bestraald zodat de zaden inactief worden?

    Daarnaast zijn de zaden die je kunt kopen vaak ook zo bewerkt dat de zaden die in de vruchten zitten (die dus uit dat zaad ontstaat) niet bruikbaar zijn. Zo zijn ze zeker van de verkoop van hun zaden het jaar erop.

    Hartstikke leuk initiatief en ik hoop ten zeerste dat het werkt, maar ik heb mijn twijfels.

  5. prima opmerking lloyd maar ook zonder bestraling van groente en fruit is het doortelen van zaadjes geen oplossing. zaadje-zaadje leidt tot heel kleine vrucht en is eindig.

  6. Deze prof. is natuurlijk geen domme jongen. Dat impliceert jouw opmerking wel, Harrie..
    Beter ‘iets’ te eten, bijv. ‘een heel kleine vrucht’ dan niets.. Wel-licht?

  7. Ja Loyd, als ik zaden in de winkel koop ‘doen’ze het altijd maar als ik de zaden van de in de winkel gekochte pompoenen of meloenen in de grond stop gebeurt er niks.
    Ik dacht altijd dat dit iets met kruisbestuiving ofzo te maken had. Nooit daaraan gedacht.
    Misschien een beetje dom geweest?
    Gr Mira

  8. Nou Harry, de professor was heel snel met antwoorden. Hier zijn verwijzing naar zijn site, waar het verhaal al eens was gepasseerd..
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~
    “Beste professor,

    Mijn vriend dacht ooit gehoord te hebben dat de groenten en fruitsoorten die wij hier kopen vaak zo gekweekt zijn dat de zaadjes ervan zelf geen nieuwe planten kunnen voortbrengen. Gezien dit project denk ik toch niet dat dit zo is? Of komt het misschien sporadisch toch voor?

    Lisa”

    ————————————

    Beste Liza,

    Dank voor je vraag over de kiemkracht van zaden.

    Je vriend heeft grotendeels gelijk : heel wat zaden van groenten en fruit zijn niet of weinig kiemkrachtig. Gelukkig geldt dat niet voor een aantal “tropische” soorten die wij uit Zuiderse landen invoeren. Daar ligt de kiemkracht beduidend hoger. En dat geldt precies voor de meeste soorten die we inzamelen.

    Wel is het zo dat het dikwijls gaat om soorten of variëteiten waarvan de zaden niet meer dezelfde topkwaliteit bezitten, die hun “ouders” wel bezaten (begrip uit de erfelijkheidsleer : door kruising gaan niet alle topkenmerken samen op de tweede generatie over, maar “Mendelen uit”).

    Maar voor de mensen in de vluchtelingenkampen in de Sahara is dat niet zo belangrijk. Wie werkelijk niets van vers voedsel heeft, is al zeer gelukkig met een wat mindere kwaliteit of wat kleinere vruchten. In het land der blinden is éénoog koning ! En : “Beter een kleine meloen in de hand, dan tien in een zaadcataloog“.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Dus met mijn opmerking zat ik er niet zo heel ver naast..
    “Beter ‘iets’ te eten, bijv. ‘een heel kleine vrucht’ dan niets.. Wel-licht?”

  9. ik wil best meewerken, maar pas als ik weet dat het zinvol is. Ik denk dat het beter is om eerst uit te zoeken welke zaden wel/niet kiemkrachtig zijn en wat daar dan uit komt. Sommige vruchten zijn zover doorgekruist dat de zaden niets waard zijn. Je hebt ook hybride. Misschien kan een veredelaar hier iets zinnigs over zeggen. Bovendien weten ze er natuurlijk alles van bij de zaadteeltbedrijven. De mensen blij maken met een dooie mus lijkt me ook niet zo fijn. Kan de prof. deze twijfels wegnemen dan willen er vast meer mensen meewerken.

  10. trouwens: ik heb zelf een moestuin, maar koop meestal nieuwe zaden, omdat het met de eigen zaden niet altijd goed lukt. Pompoenen wel. Bonen ook. Het heeft ook te maken met de middelen die ze toevoegen aan de zaden. De boeren in de arme landen zullen ook niet blij zijn met zaden die niet opkomen. Verder kopen wij overigens het liefst mandarijnen en sinasappels zonder zaden, want dat eet makelijker. Tot slot: ik vind het verder wel een goed idee hoor!

  11. Antoinette, kijk gewoon even op zijn site; daar staan alle vragen op die iedereen op dit gebied heeft. Daarnaast is het een kleine moeite, vooral tropisch fruit, zoals meloenen etc. te bewaren, toch. Hier vraagt van Cotthem met name om. In eerste instantie omdat het vruchten zijn die uit die gebieden komen, waar ze weer verbouwd gaan worden en tweedens zijn deze vruchten over het algemeen nog veel krachtiger.
    We spreken dus niet over bijv paprika’s van de Greenery oid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.