WantToKnow.nl

Appelazijn: de onbekende, heilzame krachtpatser!

x

Terug in de tijd, voor een blik op biologische appelazijn..

2011 © Alex Malinsky for Natural News

vertaling Guido Jonkers 2011 © wanttoknow.nl 2011

x

Volgens onderzoekers is appelcider-azijn een natuurlijke schat van weldaad, die ervoor zorgt dat je lichaam gereinigd wordt; het werd al gebruikt als smaakversterker in Babylonië, zo’n 5000 v.Chr. Ook bij de Egyptenaren vond men bewijzen van het gebruik van appelazijn in de periode van 3000 v.Chr en ook vanuit de Chinese cultuur is het al bekend uit geschriften en recepten van 3000 jaar geleden.

Van appelazijn is aangetoond dat het anti-sceptische eigenschappen bezit, evenals anti-biotische processen. Wanneer appelazijn bijvoorbeeld over rauw vlees wordt gesprenkeld, begint de azijn direct zijn werk te doen, door bederf-stimulerende bacteriën te doden.
Maar je weet dat er ook goede bacteriën zijn, toch? In dat kader is het bewezen dat appelazijn gebruikt kan worden als een natuurlijke balansversterker van je pH-balans (zuurteregelaar), wanneer je er je gezicht mee wast, in een verdunde oplossing.

En als je ooit een eind wil maken aan een knagend gevoel in je ingewanden, of gewoon even een paar pondjes af wil vallen, zonder dieetpillen , afslankthee o.i.d. te gebruiken, is appelazijn een vriend van je. Of als je af wilt komen van huidproblemen, de zakjes-onder-de-ogen of de kleine bultjes, die je op je grootmoeder doen lijken…
Zelfs een langer leven ligt in het verschiet, bij het gebruik van apperazijn.. Van al deze zaken is namelijk bewezen dat ze worden gestimuleerd door appelazijn. Het middel wordt in natuurgeneeskringen geprezen als hét meest indrukwekkende ‘gist’-middel.
Of je het puur drinkt of in verdunde vorm, 2 eetlepels in een glas water bijvoorbeeld, er wordt van gerapporteerd dat het uitermate heilzaam voor je kan zijn. En als je helemaal een hemelse drank wilt maken, zorg dan voor een glas lauw water met honing en appelazijn!

Het magische ingredient in appelazijn, blijkt tevoorschijn te komen bij het laten gisten van verse appels. Het sap produceert dan een vlokkerige, op magische zeepaardjes gelijkende, wolkjesformatie, die zich op de bodem afzet van het eindproduct. Het ziet er inderdaad vreemd uit. Maar let wel, hier zijn alle uiterst gezonde enzymen hun werk aan het doen. In deze omgeving vormt zich het azijnzuur, dat samen met de toch al aanwezige stoffen die in appels voorkomen, vezelrijk pictine, de vitamines A, B1, B2, B6, foliumzuur, koolwaterstoffen, niacine (B3) en mineralen zoals calcium, magnesium en zink, ervoor zorgt dat een van de krachtigste lichaams-immuunsysteem-versterkende drankjes ontstaat.
Heel toepasselijk, noemt men deze nieuwe, gefermenteerde drank, dan ook ‘de moeder’.

En let wel, deze krachtige compomenten vind je alleen in biologische appelazijn, en dus niet in het schap van de supermarkt, onder de sladressing bijvoorbeeld..! Even opletten geblazen dus! Ga dus langs je biologische winkel, of kijk in diezelfde supermarkt in het biologische schap, koop een fles, en gebruik hem als je thuis komt, heel simpel, door stevig te schudden en de appelazijn in te nemen.

En geloof het of niet, er zijn hele kookboeken geschreven rondom de vele bijzondere manieren om deze natuurlijke wonderdrank te gebruiken in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld BIOLOGISCHE appelazijn toevoegen aan je gekookte groente om ze wat steviger te maken, aan je brooddeeg om wat ‘stoerheid’ te bereiken van het gebakken brood. En inderdaad…, je kunt het ook gebruiken als saladedressing. Ook je huisdier zal er wel bij varen, als je een theelepeltje appelazijn toevoegd aan zijn drinkwaterbak.

En als jij de dag goed wilt beginnen, doe dan ‘s ochtends in een glas lauwwarm water, één of twee eetlepels met appelazijn, evt. met een stevige theelepel honing, roer het goed en drink het rustig op. Deze drank zal helpen de circulatie in je lichaam op gang te brengen en je spijsvertering te versterken. En appelazijn kun je ook gebruiken om het fruit in je fruitontbijt te immuniseren van evt. slechte bacteriën.

En heb je vlees bereid en gesneden, maak dan rustig je snijplank en je gootsteen schoon met een scheutje appelazijn..!

Er zijn heel veel manieren waarop dit historische goedje gebruikt kan worden. Je kunt natuurlijk er zelf, zonder enig gevaar mee experimenteren. Let enerzijds ook eens op de prachtig-krachtige aroma’s, die van de appelazijn afkomen, maar besef ook dat appelazijn natuurlijk niet een van de ‘meest zacht smakende’ dranken is..! Bitter op de tong, maar ‘zoet’ voor het lichaam.. De belangrijkste gedachte erachter, is om natuurlijk gezond te blijven, nietwaar..? Gezondheid!

Bronnen:

Speciale site over de weldaad van appelazijn

Het Global Healing Center over appelazijn

Earth Clinic over appelazijn

 

Over de auteur

Alex Malinsky staat ook bekend als ‘RawGuru’ en is een kok, die niet alleen regelmatig in de prijzen valt met zijn creaties, maar ook als een autoriteit gezien wordt op het gebied van ‘raw food’

Malinsky was al op zijn 15 jaar bezig met ‘raw food’ en nu, na 10 jaar, is hij nog steeds een van de pioniers op het gebied van voedingsonderzoek en levensmiddelen ontwikkeling. Neem eens een kijkje op zijn website: www.RawGuru.com

68 Reacties op Appelazijn: de onbekende, heilzame krachtpatser!

Plaats hier je reactie


Spelregels bij de reacties/ het reageren onder artikelen

 • blijf bij het onderwerp en dwaal niet af naar bijzaken. Dat maakt het voor lezers van de reacties ook prettiger.
 • blijf beleefd en gebruik geen scheldwoorden; stevige taal is prima, als het respect gewaarborgd blijft.
 • wil je met mensen even apart of niet over het onderwerp kletsen? Daarvoor is de 'chat' bedacht. Klik op dat knopje en je kunt aan de gang.
 • wij houden ons het recht voor, zonder enige verantwoording, noch opgave van reden, reacties te verwijderen (wordt niet gemeld!) of toegang tot reacties te blokkeren.
 • maak er een respectvol samenzijn van, hier op de site! WELKOM!
Wilt je een Persoonlijke Avatar afbeelding bij jouw reacties?

Je e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden.

 • charlie

  tuurlijk is het slecht voor je gebit ; het advies 2 eetlepels is verkeerd dit moet 1 of 2 theelepels zijn – per groot glas ( ik doe 1 theelepel ) en drinken met een rietje — en doe het als KUUR dus max 3 a 4 weken en dan stoppen

  34
 • PAS OP;Ik heb appelazijn gebruikt in een vastenkuur.
  Pas op voor je TANDVLEES, door de zuurheid gaat het zich terugtrekken EN MIJN GLAZUURLAAG WAS OOK AANGETAST . IK KREEG LAST VAN ZERE TANDEN BIJ KOUD EN WARM ETEN.
  Door deze klachten ben ik hier via de tandarts achtergekomen. Jammer dat dit hier niet bij vermeld wordt; bij deze.
  t, Gebruiken heeft dus ook consequenties.

  33
  • Anita Timmermans

   Ja. dat heb ik nu ook ervaren zere tanden bij koud en warm eten.

   Wat heeft de tandarts nu aangeraden?

   33.1
  • Godin

   met een rietje voortaan gebruiken.niet door je mond heen laten gaan. Is al eerder antwoord op gegeven.

   []
 • Jet

  Is appelazijn voor je lichaam nou alkalisch of zuur? Ik lees nogal tegenstrijdige berichten…

  Bij voorbaat dank!!

  32
 • Steffi

  Geachte heer/mevrouw,

  In meerdere artikelen lees ik over appelazijn kuren. Kan appelazijn ook voor een veel langere tijd (jarenlang) dagelijks gebruikt worden om de stofwisseling optimaal te laten functioneren? Of is dan de werking van appelazijn na verloop van tijd niet effectief meer?

  Met vriendelijke groeten

  Steffi

  31
Feedback
Home

Beste Bezoeker, de website gaat om ongeveer 15:30 in onderhoud voor een noodzakelijke upgrade.

Bedankt voor uw begrip!

Het WantToKnow Team.