Advertentie

Waarom de huisarts geen broccoli voorschrijft…


Hilda Mossink
Hilda Mossink

Even kennis maken? Ik ben Hilda Mossink en ik heb een missie, een verlangen, een wens. En dat is dat ik vooral 40+ vrouwen om mij heen kan inspireren om hun gezondheid en vitaliteit meer in eigen hand te nemen. Hoewel gezondheid natuurlijk geen doel op zich is, maar een middel om te kunnen (blijven) doen wat je echt graag wilt. Fit genoeg zijn, fysiek én mentaal, om je dromen waar te kunnen maken. Daar wil ik aan bijdragen! 

Zo’n 30 jaar geleden startte mijn zoektocht naar de bijdrage van voeding aan ons levensgeluk en een vredevolle wereld. Geïnspireerd door een oom van wie ik veel leerde over wat voeding en gezondheid met elkaar te maken hebben. Ik werkte destijds in het basisonderwijs en zag elke dag de invloed van voeding op de kindertjes in mijn klas. Kleine druktemakertjes waren het.

‘Suikerrijke producten zijn binnen 10 jaar van de planken af’, dacht ik toen met mijn idealistische mind. Niets blijkt minder waar. Ik maakte een switch en werkte vervolgens jarenlang in verschillende natuurvoedingswinkels. Daar gaf ik kooklessen en ontmoette vele klanten met gezondheidsvragen. Inspiratie haalde ik vooral uit vele cursussen, oa aan het Internationaal Macrobiotisch Instituut in Zwitserland. Daar verdiepte ik me in macrobiotiek, vrij fanatiek.

Daarna leerde ik het meest van het opvoeden van mijn dochter. Toen ze als tweejarige op feestjes hartstochtelijk van de gevulde eieren en gehaktballetjes snaaide, begreep ik, dat we thuis té weinig verzadigende eiwitten en gezonde vetten aten. Mooi om te zien dat mijn dochter zelf goed wist wat zij nodig had..! Sindsdien eten we vaker vis, ei, gezonde vetten en af en toe een stukje bio-vlees. En ja, dat werkte!

eet echt eten

Voorafgaand aan de menopauze ontwikkelde ik -ondanks mijn gezonde leefwijze- tóch gezondheidsproblemen. Ik werd in een halfjaar tijd, 5 kilo zwaarder, terwijl mijn eet- en leefwijze niet noemenswaardig veranderde. Mijn bloeddruk ging omhoog, werd te hoog en ik kreeg, zeer tegen mijn zin, bloeddrukverlagende medicatie voorgeschreven. De bijwerkingen kreeg ik er gratis bij! Het zoeken naar hoe ik deze cirkel kon doorbreken, was een nieuwe uitdaging. En dat een balans in onze hormonen van essentieel belang is leerde ik in deze periode uit eigen ervaring.

devine feminineIk ontdekte dat mijn hormonen in balans gebracht konden worden en daarmee mijn gezondheid en vitaliteit. Door voeding en leefwijze aan te passen verloor ik die 5 kilo weer. En mooier: sindsdien is medicatie niet langer nodig en heb ik ook de bijwerkingen uitgezwaaid.. Machtig te ervaren dat mijn lichaam zichzelf herstelde en hoe helend voeding kan zijn. Deze kennis en ervaring wil ik nu graag delen.

Het is zo jammer en meestal onnodig dat veel vrouwen worstelen met chronische gezondheidsklachten en hun energie niveau. Wat zou ik deze vrouwen graag helpen bij de zoektocht naar hun dromen en verlangens! In 2012 kregen mijn dromen vorm in de oprichting van mijn adviesbureau ‘Eet Echt Eten’. Echt Eten staat aan de basis van onze gezondheid. Niets geeft mij zoveel energie als het volgen van deze droom.

En nu.. Sinds 2014 ben ik gediplomeerd orthomoleculair voedingsspecialist, waarbij ik mijn kennis en ervaring inzet bij de begeleiding en advisering van mijn cliënten. Een gezond lichaam is het belangrijkste instrument voor ieder mens. Mensen coachen in hoe zij hun eigen ‘lijfarts’ kunnen worden, daar ga ik voor. De wereld heeft méér van onze vrouwelijke energie nodig, die verbindt, voedt en heelt.

Vrouwelijke energie die té lang té weinig ruimte kreeg in onze samenleving. Door bewerkte voeding, teveel suikers, regelmatige stress, te weinig ontspanning en beweging en teveel gifstoffen in onze omgeving, staat de gezondheid van veel vrouwen voortdurend onder druk. Ontdek hoe jij zelf de regisseur wordt van jouw gezondheid en de energie krijgt om jouw mooiste dromen waar te maken.

 

* * *

broccoli

x

Waarom de huisarts geen broccoli voorschrijft…?

2016 © Hilda Mossink/deze versie WantToKnow.nl/be

x

Het antwoord op die vraag komt van Drs. Richard de Leth in zijn boek ‘Oersterk’. De reguliere geneeskunde is de afgelopen eeuw de natuur geleidelijk uit het oog verloren, in de benadering en behandeling van ziekten. Rond 1900 werd 90% van het wetenschappelijk onderzoek betaald door de universiteiten, en 10% door de farmaceutische industrie. En nu? Nu is dit precies andersom.. Dat heeft tot gevolg dat de farmaceutische industrie er nou eenmaal niet zoveel belang bij heeft, de gezondheidsbevorderende eigenschappen van broccoli te onderzoeken.

Geboren als consument en object van entertainment?
Het lijkt er tegenwoordig steeds meer op dat we geboren worden als consument. Om het object te zijn van entertainment en oppervlakkigheid..? Waarom vertrouwen we niet meer gewoon op onze eigen intuïtie en beroordeling..?

Op die eigenschappen is geen patent aan te vragen, waarmee je als bedrijf ‘de zekerheid’ hebt, de onderzoekskosten terug te verdienen. Helaas: broccoli is een natuurproduct en dat valt voorlopig niet te patenteren. Een arts zal je daarom nooit broccoli (of andere groene groenten) adviseren om bijvoorbeeld je lever te helpen ontgiften. Een beperking ook voor artsen om jou te helpen voor voeding te kiezen als medicijn. Vanwege een gebrek aan kennis over voeding heeft hij geen andere behandelopties dan het volgen van bestaande protocollen. In de opleiding van artsen werd tot voor kort nauwelijks aandacht besteed aan voeding.

Er is vooral aandacht voor de werking van farmaceutische ‘medicijnen’, zoals de studie voorheen dan ook genoemd werd. Dit tot groot genoegen natuurlijk van de farmaceutische industrie. Maar gelukkig heet de universitaire opleiding tot arts tegenwoordig weer Geneeskunde: een kans dat er weer meer naar de invloed van voeding zal worden gekeken.

Genezen betekent: ‘helen van binnenuit’.
oersterk leven coverMedicijnen pakken zelden de diepere oorzaak van chronische klachten aan. Ze zijn natuurlijk onmisbaar bij acute problemen, maar volwaardige voeding en aanpassing van de leefstijl zou veel meer het vervolg moeten zijn. De zorgkosten zijn momenteel erg hoog en de verwachting is dat deze de komende jaren verder de pan uit rijzen.

We zullen in actie moeten komen en om ons heen kijken naar hoe er in de Oosterse geneeswijzen tegen ziekte aangekeken wordt. De patiënt wordt daar meer als een geheel gezien, de klachten worden ‘holistisch’ benaderd.

Zo kunnen hoofdpijnklachten bijvoorbeeld te maken hebben met slecht functionerende darmen. En huidproblemen er meestal op duiden, dat de nieren onvoldoende afvalstoffen afvoeren. Als we zo naar gezondheid gaan kijken en klachten als signaal leren zien, kunnen we veel eerder ingrijpen en pakken we genezing bij de wortel aan. In plaats van de symptomen te bestrijden. En zo besparen we op de lange termijn écht..!

Het gaat allemaal om kennis.
Als jij nieuwsgierig bent naar wat je zelf kunt doen aan het verbeteren van je conditie, of het aanpakken van chronische klachten, is zijn recente boek ‘Oersterk Leven’ van Richard de Leth een echte aanrader. Dit filmpje presenteert het boek. (Je kunt je overigens via www.oersterk.nu ook abonneren op zijn nieuwsbrief.)

Zet de suiker aan de kant..!!
Een eerste stap die jou al snel helpt aan meer gezondheid en vitaliteit, is het beperken of vermijden van witte suiker en alle producten waar dat in verwerkt zit. Ik schreef hierover al eerder, en ik noem het weer omdat hiermee voor jou op korte termijn zoveel winst te behalen valt. Bij het bestuderen van etiketten op de verpakking, merk je al snel in hoeveel producten suiker verwerkt zit. Zelfs in producten waarvan je het niet verwacht, zoals gangbaar brood, vleeswaren, groenten in potjes en ‘versgeperste’ vruchtensappen. Dus zonder dat je het merkt krijg je veel witte suikers binnen.

Uitgebreidere informatie over hoe suiker werkt en welke vormen er bestaan, vind je in mijn Ebook Goed Zoet. Daarin tref je vijf eenvoudige en vijf wat meer bewerkelijke zoete recepten, op basis van (gedroogd) fruit, chocolade en noten. Heerlijkheden die je op weg helpen naar een leven zonder suiker. Misschien vind je het leuk eens aan te schuiven in het Eet-écht-eetcafé.

Daar leer je op een laagdrempelige manier hoe je geleidelijk gezonder kunt gaan eten. Er is elke keer een speciaal thema, er worden onderling tips uitgewisseld en je maakt kennis met (h)eerlijke hapjes. Recepten krijg je ook nog eens mee voor thuis..! Je bent in ieder geval van harte welkom. Een nadere kennismaking met Hilda?

 

x

broccoli 10 benefits

3 gedachten over “Waarom de huisarts geen broccoli voorschrijft…

  1. Een opmerkelijk artikel. Vooral omdat ik veel van soortgelijke opmerkingen heb verwerkt in mijn nog net niet verschenen boek. Een boek dat leest als een roman, met humor en een thrillerachtig slot. Het is ’t 3e van een trilogie, genaamd: Roerig evenwicht. Ik zou een ex. kunnen opsturen. Eén van de verhaallijnen is een pleidooi voor de alternatieve genezers, de kwakzalvers. Een gevleugelde uitspraak: ‘Artsen studeerden niet gezondheid, maar medicijnen.’ Zie eventueel: http://www.rientshofstra.nl met daar ook enkele blogs over o.a. suiker, koemelk, varken vlees en E621

  2. Ja, en na het uitbannen van geraffineerde suiker en andere ziekmakende troep gaan we vervolgens onze taal zuiveren door het Engels )amerikaans)uit ons taalgebruik te verwijderen!
    Het is een NWO natte droom om de hele wereld aan het engels te krijgen.

  3. De dokter hoeft geen broccoli voor te schrijven, je kan het overal zonder voorschrift verkrijgen. Wat voeding betreft is er maar één stelregel: eet zo gevarieerd mogelijk. Dan mag er al eens iets ongezonds tussen zitten,dat maakt verder weinig uit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.