Advertentie

Christine Lagarde (IMF) betaalt geen belasting..


x

Christine Lagarde (IMF) betaalt geen belasting..

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Zoals je wellicht weet is Christine Lagarde de ‘grote baas’ van het IMF geworden, na de eskapades van haar voorganger, DSK, oftewel Dominique Straus Kahn, in een New Yorkse hotelkamer. Deze vrouw komt deze week heel bizar in het nieuws, doordat zij enerzijds de Grieken oproept om vooral hun belastingen te betalen, terwijl nu blijkt uit diverse bronnen, dat haar inkomen als voorzitter van het IMF, volledig ONBELAST wordt opgestreken door haar… Hoezo een ‘dubbele moraal’…? We hebben het uiteraard niet over haar ‘rechten’, waar elke grote directeur-in-krijtstreeppak het tegenwoordig over heeft, maar dus over morele verantwoordelijkheid..

Volgens officiële bronnen geniet ze een inkomen van US$ 467.940 per jaar, waarbij dan nog eens een soort onkostenvergoeding wordt verstrekt van US$ 83.760,- per jaar..  Lagarde is 56 jaar en verdient met dit salaris méér dan de president van de VS, Barack Obama, en deze betaalt over zijn inkomen wél belasting.

Overigens geldt het niet betalen van belasting ook voor bijna alle medewerkers van de Verenigde Naties geldt dat zij belasting betalen over hun inkomsten.. Het is zelfs een afspraak die gemaakt is in artikel 34 van de Conventie van Wenen (1961) over diplomatieke relaties, die door 187 staten is getekend. ‘Een diplomatieke agent zal worden vrijgesteld van alle belastingen en vorderingen, persoonlijke of stoffelijke, nationaal, regionaal alswel wereldwijd’..

Nog 4 jaar dit salaris en onkostenvergoeding.. Hoeveel is dat dan allemaal bij elkaar..?

Volgens het contract van Lagarde heeft ze bovendien op 1 Juli van elk jaar het recht op een salarisverhoging, gedurende de looptijd van haar 5-jarige contract. Voor internationale diplomaten variëren salarissen van US$ 46.000 tot US$ 80.521. Salarissen voor ‘senior-medewerkers’ liggen al snel tussen de US$ 95394 en US$ 123.033 en deze worden aangevuld met vergoedingen voor ‘levensonderhoud’ in de landen waar de VN-diplomaten gevestigd zijn. En natuurlijk is dit afhankelijk van de kosten van de plaats of stad waar je wordt gevestigd als diplomaat.
Dit betekent dat VN-diplomaten in Parijs een onkostenvergoeding kunnen ontvangen van meer dan 100% van hun salaris, maar dat in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, één van de armste plaatsen in de wereld, de VN-diplomaat nog steeds een onkostenvergoeding ontvangt van 53% van zijn salaris..!

En natuurlijk zijn er méér voordeeltjes aan het diplomaten-leven.. Vergoedingen voor het goedkoop lenen van geld, vergoedingen voor het laten studeren en ‘begeleiden’ van kinderen, reiskostenvergoedingen en transportvergoedingen en natuurlijk praten we ook over vergoedingen voor medische kosten.. Vele jaren lang is dit belastingonderwerp van diplomaten van het IMF, de wereldbank en de VN een doorn in het oog van een steeds grotere groep internationale belastingbetalers.

Tijdens de economische conferentie van Bretton Woods in 1944, waar het IMF werd opgericht, was er grote onenigheid over de salarissen die bureaucraten zouden dienen te ontvangen. Britse diplomaten, waaronder een van de kopstukken van de conferentie, John Maynard Keynes, beschouwden het Amerikaanse voorstel voor dit soort salarissen als ‘monsterlijk’, maar zij moesten uiteindelijk het onderspit delven tegen de meerderheid van stemmen.
Evenals in het bedrijfsleven, wordt door officials van de genoemde organisaties vaak het argument gebruikt, dat deze hoge salarissen en ‘secundaire voorzieningen’, nodig zijn om talent aan te trekken uit de privé-bedrijfssector.. Maar feitelijk zijn de meeste senior-medewerkers gerecruteerd uit posten bij de verschillende overheden..!

* * *

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.