Advertentie

Details van de zonnevlam van 7 Juni..


x

x

Details van de zonnevlam van 7 Juni..

Credit: NASA SDO, STEREO & SOHO

x

Vandaag, 7 juni 2011, vond er een enorme explosie plaats op het  zonne-oppervlak, waarbij een meag-zonnevlam werd geproduceerd, een zogenaamde CME, een Coronal Mass Ejection. Niet alleen was deze gebeurtenis een van de meest spectaculaire ooit vastgelegd, maar ook een van de best wetenschappelijk geobserveerde.

Verschillende satellieten staan gericht op de zon en deze hebben allen hun specifieke data van deze gebeurtenis vastgelegd. De video hieronder toont data van 3 verschillende ruimte-observatoria.

Het ‘Solar Dynamics Observatory’s Atmospheric Imaging Assembly’ legde de gebeurtenis vast in een verbijsterende gedetailleerdheid en in verschillende golflengtes.
Daarnaast was het specifiek op de zon gerichte SOHO natuurlijk ook van de partij. SOHO staat voor Solar & Heliospheric Observatory’s .

LASCO coronagraph en STEREO’s (Solar Terrestrial Relations Observatory) SECCHI instrumentarium observeerde het schouwspel en de ermee samenhangende CME, toen deze uit de heliosphere (directe zonne-atmosfeer) ontsnapte. Door middel van de data van LASCO en SECCHI, kon men vaststellen dat de snelheid waarmee de CME de ruimte werd ingeslingerd, in de buurt lag van een 1200 – 1600 km per seconde.

Model calculaties voorspellen dat de Aarde een ‘schitterende opdonder’ zal krijgen van deze CME, vrijdag 10 Juni a.s. Dit zal waarschijnlijk gepaard gaan met een enorme toename van het Noorderlicht aan de Noordpool.  Maar niet uitgesloten is, dat dit effect zich ver naar de zuidelijke breedtegraden zal kunnen uitstrekken, volgens het SDO-team.

Het burger-wetenschappelijke project ‘Solar Storm Watch’, voorspelt dat deze zonnewind de Aarde zal bereiken op vrijdag 08:00 uur UTC met een schitterende ‘klap’ op 35 graden achter de Aarde, waarbij een tweede golf verwacht wordt, diezelfde avond om 19:00 UTC. (Voor zover wij kunnen nagaan -verbeter ons als je het weet- loopt de UTC gelijk met de Nederlandse tijd) Deze tweede golf geeft een inslag van 32 graden achter de Aarde.

Deze CME kwam tevoorschijn van het deel van het zonne-oppervlak, dat bekend staat als ‘relatief rustig’, namelijk regio 11226, waar ook zelden zonnevlekken voorkomen. De zonnevlam is officieel geclassificeerd als een ‘gemiddelde M2-klasse Röntgenstraal-vlam. De CME en de daarmee gepaard gaande schokgolf, produceerde een S1-klasse stralingsstorm, die te zien is op de LASCO-films, als ‘sproeten’.

De afmetingen van de zonnevlam, de CME dus, worden geschat op 75x de doorsnede van de Aarde.. Hieronder een plaatje dat de afmetingen van de Aarde in verhouding zet met die vlam.  De Aarde wordt hierbij ingeprojecteerd in de foto van de zonnevlam, linksboven, als een blauw-doorzichtig bolletje.

Hieronder het YouTube-filmpje, dat dus gemaakt is, van een samenstelling van het verschillende beeldmateriaal.

x

20 gedachten over “Details van de zonnevlam van 7 Juni..

  1. De UTC tijd is voor ons in Nederland (in de zomertijd) + 2 uur. Dit betekent dat de genoemde tijden resp. 10.00 uur en 21.00 uur lokale tijd zijn.

  2. quote: “Het burger-wetenschappelijke project ‘Solar Storm Watch’, voorspelt dat deze zonnewind de Aarde zal bereiken op vrijdag 08:00 uur UTC…”

    Wij hebben op het ogenblik MEZT = Middel Europese Zomer Tijd; MEZT = UTC + 2 uur

    In de winter hadden we MET = Middel Europese Tijd; MET = UTC + 1 uur

    Dus ze verwachten het vrijdag onze kloktijd = 10:00 uur.

    quote: “… waarbij een tweede golf verwacht wordt, diezelfde avond om 19:00 UTC.”

    Dat is dus om 21:00 uur onze kloktijd.

  3. als zonlicht er 9 minuten over doet om op de aarde te komen, waarom is de invloed van zo’n knal dan niet direct voelbaar maar pas dagen later?

    1. Het licht reist met de lichtsnelheid, en dan duurt het idd 6 minuten. Maar we hebben het over een schokgolf, die met de startsnelheid van de schokgolf de ruimte ingeschoten wordt. Zie het artikel.
      Met een afstand van ongeveer 150.000.000 kilometer duurt het ff als die golf met gem. 1400 km/seconde (!!) op weg gaat, waarbij hij, naar ik aanneem, ook nog eens zal vertragen, door aantrekkingskracht van de zon zélf en de binnenste planeten (mercurius en venus). Zie hier bijv.

    1. En dat klopt hoogst waarnschijnlijk niet, want ze zijn nog niet in de buurt. Hier een site om dit zelf bij te kunnen houden:
      Op deze site geven ze ook aan dat er vanavond aurora’s te zien zijn, en dat de zonnevlam ons nog niet bereikt heeft:

      http://www.spaceweather.com/

    1. ja ja daar komt ie!!! ik geloofde er al in maar nu weet ik het zeker!

      ga het zeker verder verspreiden dit filmpje 🙂

  4. Mij valt op, dat de zon echt brandt als ie op je huid schijnt, zelfs bij 18 graden. Ik kan me herinneren dat het vorig jaar niet zo warm aanvoelde als de zon op mijn huid scheen.

    Is dit nog iemand opgevallen? Of ligt het echt aan mij?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.