Advertentie

Gigantische asteroïde op weg naar Aarde.


 

Gigantische asteroïde op weg naar Aarde

2 juni 2011  Bron: HIER

x

Ruimterots #YU55 zal op 8 November van dit jaar, op een afstand van zo’n 325.000 km, langs onze planeet Aarde razen.

Een massieve asteroïde zal dan binnen de baan van de maan, langs de Aarde scheren, waarbij de Aarde rakelings wordt gemist, om in ruimtetermen te spreken (afbeelding). De afstand van deze asteroïde tot de Aarde zal dan dichter bij zijn, dan de afstand van de Maan tot de Aarde, die gemiddeld zo’n 360.000 km bedraagt.

De baan van asteroide YU55 ten opzichte van de van de Aarde en cirkelende maan.

Met een doorsnede van een kleine 400 meter, en met een gewicht van 55 miljoen ton, zal YU55, het grootste object zijn dat de Aarde zo dicht nadert. Zegsman Don Yeomans van NASA over dit object: “Het dichtstbijzijnde punt tot de Aarde zal zo’n 325.000 km zijn en deze astroïde is de grootste geidentificeerde ruimterots die zo dicht bij de Aarde zal komen, tot het jaar 2028.

Ondanks de kleine afstand tot de Aarde, zal de invloed van de zwaartekracht van deze astroïde op de Aarde, uiterst beperkt zijn, bijna onmeetbaar. Het zal dus geen invloed hebben op onze getijden en dat soort zaken.”

Deze astroïde staat momenteel nog wel te boek als een ‘potentieel gevaarlijk object’, wanneer het de Aarde zou treffen. Een inslag van deze rots zou gelijk staan aan de inslag van het equivalent van 65.000 atoombommen en de inslag zou een krater veroorzaken  van zo’n 10 kilometer doorsnede en een slordige 600 meter diep..

De inslag van een asteroïde zou een mega-impact op Aarde hebben.

YU55 is in December 2005 al ontdekt door Robert McMillan, hoofd van het, door NASA gefinancierde ‘Spacewatch Program’ aan de Universiteit van Arizona, Tucson in December 2005.

Deze astroïde voltooid elke 14 jaar een baan om de zon, maar zal de komende 100 jaar de Aarde niet raken, aldus Yeomans.

Wetenschappers over de hele wereld spreken al geruime tijd over de mogelijkheden om een potentieel gevaarlijke astroïde van baan te laten veranderen, waarmee een mogelijk inslag op Aarde wordt voorkomen. Er is daarbij sprake van het laten inslaan van een kernbom op een dergelijke ruimterots, waardoor haar baan volledig zou wijzigen. Fysicus David Dearborn van de Lawrence Livermore National Laboratory uit de VS, heeft een dergelijke ingreep voorgesteld, speciaal waar het grote asteroïden betreft, waarbij weinig tijd nog rest om maatregelen te nemen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.