WantToKnow.nl

Kijken: ‘More than a pipeline’…!!

x

x

Kijken: ‘More than a pipeline’…!!

2017 WantToKnow.nl/be

x

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de documentaire ‘More than a Pipeline’. Het is een film van Robert Bridgeman en Lex Olthof over de reeds 500-jaar durende onderdrukking van de Native Indians in de VS, door de Amerikaanse overheid. In dit verhaal staat centraal de opstand in Standing Rock precies een jaar geleden, van duizenden Sioux-indianen en hun bondgenoten (‘waterbeschermers’ zoals zij zichzelf noemen).

In Standing Rock North Dakota komen deze Sioux indianen en hun bondgenoten samen, om hun water en heilige grond te beschermen tegen de ‘Dakota Access Pipeline’. Na 500 jaar onderdrukking weten ze stand te houden tegen de macht van een grote oliemaatschappij, een bankensyndicaat en de politie. Wat houdt ze staande, bij temperaturen van -30 graden Celsius? Maar dat het wel degelijk mogelijk is, om grote corporaties te bewegen te stoppen met hun vernietigende, alleen op winst gerichte activiteiten, blijkt uit het verhaal van het contact dat beide docu-makers hadden met ING en ABN-Amro.

Nederlandse banken: STOP DEELNAME
Op 13 december jl. reisden Robert Bridgeman en Lex Olthof, af naar North Dakota in de Verenigde Staten. Voor hun documentaire filmden zij in de kampen Oceti Sakowin, Rosebud en Sacred Stone, waar de Grand Sioux Nation met ruim 2000 mensen van 500 Amerikaanse inheemse stammen bijeen zijn gekomen om hun wateren en heilige grond (Lake Oahe) te beschermen tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline (DAPL). De realisatie hiervan werd mogelijk gemaakt door de Amerikaanse overheid en de investeerders van het project, waaronder banken. Naast internationale banken als Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co., Bank of America, Barclays, Deutsche Bank en onder andere BNP Paribas, blijken ook Nederlandse banken als de ING en ABN AMRO het project mede te financieren.

Tijdens het verblijf van de documentairemakers van de Bridgeman Foundation in Standing Rock, knapte de Belle Fourche Pipeline in Billings County (2,5 uur rijden van Standing Rock), met als gevolg een lek van 660.000 liter olie verspreid over een gebied van 7 kilometer in een zijrivier van de Missouri River. Deze ervaring en de reis heeft beide mannen enorm geraakt vanwege het uiterst urgente en humane karakter van de wereldwijde opstand. Bridgeman en Olthof voelen zich daarom genoodzaakt iets te doen, in Nederland.

In samenwerking met het Oceti Sakowin Legal Team vroeg de Bridgeman Foundation de Nederlandse banken hun verantwoordelijkheid te nemen en publiekelijk afstand te doen van het DAPL project. Zij kwamen snel met de ABN AMRO in gesprek en middels een open brief trachtten ze ook in gesprek te komen met de ING bank. Begin dit jaar heeft De Noorse Bank (DNB) haar investeringen in de bedrijven betrokken bij de bouw van de pijplijn (o.a. Energy Transfer Partners) teruggetrokken. ETP is er niet in geslaagd de pijplijn voor de afgesproken datum (1 januari 2017) te voltooien, waardoor 9 afnemers nu hun investeringen contractueel mogen beëindigen.

Nederlandse banken stoppen met deelname.. Voorbeeld van wat er te bereiken valt..!
De missie van de documentairemaker is, met het uitstappen van de Nederlandse banken uit het omstreden Dakota Access Pipeline project, zo goed als volbracht. In maart maakte de ING bekend zijn belang in de oliepijpleiding in Noord-Dakota in de Verenigde Staten te hebben verkocht. Op 2 februari had ook de  ABN AMRO al weten de financiering voor de aanleg van DAPL definitief te stoppen als deze ondanks de protesten van de Sioux Indianen doorgedrukt zou worden.

Documentairemaker Robert Bridgeman had zichzelf, na zijn bezoek aan de ‘waterbeschermers’ in Standing Rock eind vorig jaar, een doel gesteld. Hij wilde het verhaal, van de Sioux, het aandeel van onze Nederlandse banken hierin en de reeds 500 jaar durende onderdrukking van de indianen door de Amerikaanse overheid, voor een zo groot mogelijke groep zichtbaar maken. Hij voerde samen met organisaties als Greenpeace, Eerlijke Bankwijzer en BankTrack campagne, om de Nederlandse banken uit het project te laten stappen wegens mensenrechtenschending.

Robert Bridgeman

Nu ING bekend heeft gemaakt zijn €120 mln belang in de pijpleiding te verkopen en ABN AMRO heeft aangegeven de door hen geïnvesteerde ruim €40 mln terug te zullen trekken bij het uitblijven van overeenstemming met de Sioux Indianen, is de missie van Bridgeman zo goed als geslaagd. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de documentaire. Robert Bridgeman werkt naast het verhaal over Standing Rock momenteel ook aan een documentaire en boek over de geïndustrialiseerde veeteelt. Op verschillende manieren (middels documentaires, boeken, lezingen, workshops, retraites) en als transformatiecoach
en meditatietrainer geeft hij vorm aan zijn grote passie: bewustwording faciliteren.

Bridgeman: “Het zou geweldig zijn als meer bedrijven en zo ook de Nederlandse banken het Noorse voorbeeld volgen. Het is tijd om ons te realiseren dat we niet ten koste van alles winst moeten blijven maken. De Sioux vertellen ons, met nadruk, dat moeder aarde ons nu nodig heeft.”

‘More than a pipeline’ is een registratie van een belangrijk moment in onze geschiedenis. Waar ligt de ware kracht; samen in compassie staan voor het behoud van de aarde voor de komende generaties, of de macht van de grote corporates en banken met onomkeerbare schade voor onze planeet als gevolg. Een aangrijpend en zeer actueel verhaal van filmmakers Robert Bridgeman en Lex Olthof. Hun documentaire ‘More than a Pipeline’ zal op 7 mei a.s. wereldwijd in première gaan,  tijdens het Standing Rock Film Festival in Fort Yates, North Dakota, waarna de film kosteloos op MoreThanAPipeline.com te zien zal zijn. Bekijk hier alvast de trailer:

10 Reacties op Kijken: ‘More than a pipeline’…!!

Plaats hier je reactie


Spelregels bij de reacties/ het reageren onder artikelen

 • blijf bij het onderwerp en dwaal niet af naar bijzaken. Dat maakt het voor lezers van de reacties ook prettiger.
 • blijf beleefd en gebruik geen scheldwoorden; stevige taal is prima, als het respect gewaarborgd blijft.
 • wil je met mensen even apart of niet over het onderwerp kletsen? Daarvoor is de 'chat' bedacht. Klik op dat knopje en je kunt aan de gang.
 • wij houden ons het recht voor, zonder enige verantwoording, noch opgave van reden, reacties te verwijderen (wordt niet gemeld!) of toegang tot reacties te blokkeren.
 • maak er een respectvol samenzijn van, hier op de site! WELKOM!
Wilt je een Persoonlijke Avatar afbeelding bij jouw reacties?

Je e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden.

  • jenne

   In mijn jeugd, heel veel mooie natuur gebieden gezien en ook door gekomen, het mooiste was wel mijn lange reis door onherbergzame gebieden zo als een stuk Hindu Kush, met zijn prachtige wilde oude volkeren, wat ik eigenlijk wil zeggen, dat een persoonlijke geziene maar ook gevoelde natuur fenomeen, je rijker maakt, en meer achter laat, als alle films bij elkaar, voor de niet financieel sterkeren onder ons liggen er genoeg bijzondere natuur gebieden in ons oude Europa, loop maar eens door de Pyraneën of Karpaten, groet Jenne

   4.1
 • arnold

  Het is natuurlijk een mooie prestatie maar zolang de aanleg van deze pipeline doorgaat zet het niet echt zoden aan de dijk.
  Erg jammer vind ik ook dat door bv de NOS weinig of geen aandacht hiervoor is vooral als het gaat om het politie optreden tegen de betogers maar dat is niet alleen hier het geval want ze verzwijgen wel meer vooral wanneer het hoge koppen betreft.
  Nuit de Bout waar duizenden mensen na de aanslagen in Frankrijk de straat opgingen daar lieten ze in feite alleen een politie auto zien die door een relschopper in brand was gestoken om vermoedelijk een verkeerde indruk van de demonstranten te geven terwijl niet zelden veel aandacht aan een kleine groep wordt besteed wat u laatst met die Turken heeft kunnen zien.Wat betreft Frankrijk zo kregen de Franse leiders wel de mogelijkheid om ongezien op te treden tegen de mensen die vochten voor rechtvaardigheid.

  3
  • jenne

   Arnold, verleg je gebied eens naar het midden oosten, of Turkije als je zou weten wat daar aan culteren zijn verdwenen, en ook wat ze achter lieten, vaak zijn mensen in hun dogma’s wat dat ook moge inhouden, medogenloos tegen over schoonheid van denken en ook wat er nog is gebleven van oude volkeren, wat ons gebleven is maar een schamelijk residu van wat eens was, mensen nou ja ?, Jenne

   3.1
 • Margie

  Fantastisch toch weer hoe de kleine man groot kan zijn!!
  Proficiat Robert!
  Enne Guido jij natuurlijk ook bedankt…
  Delen doet helen.
  Groetjes Margie

  2
 • jenne

  Volgens mij, zijn er buiten de noord Amerikaanse Indianen, nog heel wat meer native, autenthieke bewoners van landen, landstreken, en andere bewonings mogelijkheden in de verdrukking, velen volkeren, volkjes, zijn in onze menselijke geschiedenis al verdwenen voor goed,of leven onder en in een overheersing van een ander volk of systeem.
  In ons Eigen kleine landje, waar we nu met zoveel plezier naar de kleding en uitdossing bij deze Indianen kijken, alle autenthieke plaatselijke streek kleding zijn in ons landje bijna verdwenen, om dat het volgens sommigen de vooruitgang en persoonlijke vrijheid zou
  belemmeren, hoe dom kun je zijn.
  Het behoorde bij de schoonheid van ons land, het was een plezier om te bekijken, gaf de mensen iets om trots op te zijn, maar ja dat levenloze viese spijkerbroeken gedoe met een t shirt, plus IPhone is de nieuwste volksdracht, ja de vooruitgang en vrijheid, nou ik heb een andere mening ! Jenne

  1
  • Freeflip

   Moest erg lachen: “levenloze viese spijkerbroeken gedoe met een t shirt”
   Made in China, Jenne.
   Mijn moeder maakte ook nog onze kleding, nu moet iedereen zo nodig een ‘baan hebben’ voor die 3 x per jaar vakanties. En zelfs dan lopen ze weer in die spijkerbroeken en thuisgekomen met T shirt van het vakantieland, dat moeten de thuisblijvers wel even zien, ’t kan verkeren 😉

   1.2
  • jenne

   Freeflip,

   over die sielepoten wilde ik het eigenlijk niet hebben, meer over wat wij aan schoonheid van aanzien en waardes verloren hebben, heb 4 jaar in de gemeente Staphorst gewoond, ja ik vond het mooi, een mooie gemeenschap, met alles wat daar bij hoorde, het is er nog steeds zij het in verdunde vorm, Jenne

   1.3
  • jenne

   Arnold het lijkt leuk, maar je kijkt naar een drama, in de Jordaan is de internationale homofielle Juppen kliek gevestigt, ga maar kijken.
   De native Amsterdammer werd door onze Minister President den Uyl, vergast op een pseude criminele groep Surinamers en Antillianen, de was het moment van toen waren we nog gelukkig, wij hebben het nog een jaar vol gehouden maar toen was het genoeg.
   En wat er in de loop van de tijd nog voor gespuis, de goede niet te na gesproken natuurlijk, is bij gekomen.
   En maar blijven opschikken en inleveren die NATIVE amsterdammers en nederlanders, nu weer Palm Pasen, wat een schande, Jenne

   1.4
Feedback
Home

Beste Bezoeker, de website gaat om ongeveer 15:30 in onderhoud voor een noodzakelijke upgrade.

Bedankt voor uw begrip!

Het WantToKnow Team.