Advertentie

Monsanto’s bedrijfsgeheim-truc is voorbij..!


bijen_syngentax

x

Monsanto’s bedrijfsgeheim-truc is voorbij..!

2016 © WantToKnow.nl/be

x

Niet alleen de bijen, maar ook dit soort plaatjes met uitsterven bedreigt..?
Het blijkt dat vooral de bijen, de dupe zijn van onkruidbestrijdingsmiddelen. Maar om dit te bewijzen, dien je de chemische samenstelling te kennen van bijv. onkruidverdelgers. Bedrijven als Monsanto en Bayer bleken in staat, door een beroep op ‘bedrijfsgeheim’, hun deuren dicht te houden, betreffende deze informatie. Nu bijen met uitsterven bedreigd worden, moest de rechter eraan te pas komen om overheden op de vingers te tikken..!!

Het Europees Hof van Justitie heeft deze week bepaald in twee Nederlandse zaken, die werden aangespannen door milieuorganisaties, dat nationale overheden geen milieu-informatie meer mogen achterhouden, die bedrijven geheim willen houden uit bijvoorbeeld ‘commercieel belang’.  Dit arrest (want het komt van het hoogste rechtsorgaan in Europa) heeft heel grote gevolgen voor het bedrijfsleven. Want zij beriepen zich in milieukwesties binnen de EU, té vaak op eigen bedrijfsbelang, zodat ze erin slaagden, essentiële milieu-informatie binnenskamers te houden. Bedrijven werden hier vaak in gesteund door lokale en nationale overheden! En dat is nu dus over!

In het ‘Verdrag van Aarhus’ werd in 2001 vastgelegd dat overheden onbelemmerd toegang moeten geven aan iedere EU-burger, tot milieu-informatie. In dit nieuwe arrest zegt het Europese Hof nu, dat het openbaarheidsbelang van de burger zwaarder weegt, dan financiële belangen van bedrijven en/of organisaties. Specifiek ging het in deze 2 zaken om informatie over bestrijdingsmiddelen van de firma Bayer, dat zoals je weet, onlangs het megalomane Monsanto overnam.

Greenpeace en het Pesticide Action Network (PAN Europe) wilden toegang tot interne documenten, die de toelating regelden van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, dat overal in de wereld als GMO-ondersteunend gif wordt ingezet, via bijvoorbeeld de handelsnaam ‘RoundUp’. En de Nederlandse Bijenstichting wilde op haar beurt, de documenten inzien over neonicotinoïden, wat chemische middelen zijn, die in de landbouw worden gebruikt. Dit in verband met de aanhoudende bijensterfte onder de Europese bijen.

Een heel giftig en levensgevaarlijk goedje, deze 'onkruidbestrijder' van Monsanto (sinds kort in alle tuincentra in Nederland te koop...!!) In Frankrijk is Monsanto al veroordeeld om de neurotoxische werking van dit spul..
Een heel giftig en levensgevaarlijk goedje, deze ‘onkruidbestrijder’ van Monsanto. In Frankrijk werd Monsanto al veroordeeld om de neurotoxische werking van dit spul..

In de zaak van Greenpeace en PAN Europe was het openbaarmakingsverzoek eerst ingediend bij de Europese Commissie, maar ook die weigerde documenten vrij te geven over de chemische samenstelling van glyfosaat en het fabricageproces. Bayer had zich namelijk met succes tegen de vrijgave verzet. Het Hof oordeelde eerder al dat de Europese Commissie die documenten over glyfosaat niet had mogen achterhouden, waarop de commissie beroep aantekende. Het Hof bepaalde gisteren dat er opnieuw moet worden gekeken of die documenten alsnog openbaar moeten worden gemaakt.

De zaak van de Bijenstichting begon in 2014 bij de Nederlandse toelatingsautoriteit Ctgb. De stichting wilde alle documenten uit het toelatingsdossier van het ‘bijengif’ imidacloprid van Bayer. De fabrikant beriep zich op bescherming van bedrijfsbelangen. Officieel is het verhaal dat het bedrijf wilde voorkomen dat interne, niet-gepubliceerde studies en gevoelige commerciële documenten openbaar zouden worden. Officieus kun je ervan uitgaan, dat bedrijven als Bayer, Monsanto en Syngenta, niet willen, dat uit deze kijk achter de schermen, aantoont, dat bedrijven als Bayer hun vergunninge méér te danken hebben aan lobby-werk, dan aan degelijk wetenschappelijk onderzoek..!

Benadeeld door openbaarmaking..?
In ieder geval claimen bedrijven als Bayer, dat zij worden benadeeld door openbaarmaking van bedrijfsgegevens, omdat concurrentie dan ook toegang zou hebben tot deze documenten. Dat vele bedrijven patenten hebben op deze chemische middelen, vergeten ze dan maar even te vermelden kennelijk.

monsanto cartoonHet Nederlandse Ctbg accepteerde gewillig deze bezwaren en hield vervolgens ca. de helft van de bedrijfsdocumenten achter. Maar volgens de advocaat van de Bijenstichting, Lilian Smale, zou het gaan om maar liefst ‘Zes pallets aan informatie’. Het is nu aan de Nederlandse rechters, op basis van dit Europese arrest, te beslissen over openbaarmaking van de stukken; een zaak die nog jaren kan voortslepen.

Het Europees Hof vindt dat de lidstaten het Verdrag van Aarhus niet te strak mogen uitleggen, wat door Nederland en door de Europese Commissie naar de mening van het Hof, wél is gedaan. De informatieplicht over emissies van chemische stoffen strekt zich, aldus het Hof, ook uit tot informatie over de effecten van bestrijdingsmiddelen door verstuiving in de lucht en de effecten op planten, het oppervlaktewater en de bodem.

Verder heeft het Hof bepaald dat op grond van het Verdrag van Aarhus overheden ook informatie moeten openbaar maken over de inschatting van effecten van bestrijdingsmiddelen op het milieu. Overheden moeten informatie publiceren die het publiek in staat stelt te controleren of de beoordeling van de toelating van middelen op markt juist is geweest, blijkt uit het arrest.

Bayer/Monsanto wilde niet reageren op de uitspraak van het Hof, maar wij kunnen wel concluderen, dat Monsanto’s ‘bedrijfsgeheim-truc’ voorbij is..!

x

* * *

bayer-monsanto-match-made-in-hell

11 gedachten over “Monsanto’s bedrijfsgeheim-truc is voorbij..!

  1. Totdat de CETA in werking gaat. Dan gaan ze gewoon via het IS de EU aanklagen voor winstderving als ze de ingredienten bekend moeten maken.

    Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar ben niet zo naief te denken dat deze bedrijven zich neerleggen bij zoiets als een lullig uitspraakje.

    1. Inderdaad..een beproefde tactiek die al jaren gebruikt wordt: een weigering met uitzonderingen of achterpoortjes uitspreken die toelaten de weigering te omzeilen.
      Zo kunnen deze misdadigers telkens hun handen in onschuld wassen, voorwenden dat zij de wil van het volk/meerderheid genegen zijn (de publieke opinie weegt zwaar) maar tegelijk een mogelijkheid bieden om toch de schadelijke producten en commerciële belangen van bedrijven te beschermen en toe te staan, de hypocrieten.
      Nooit worden waterdichte wetten of uitspraken gedaan om de bevolking zand in de ogen te strooien en verzet in de kiem te smoren.
      Intussen worden we allemaal vergiftigd langs alle kanten en betalen we ons blauw aan onze eigen ondergang terwijl monsterbedrijven miljardenwinsten opstrijken.
      De politiek is hiervan de oorzaak.

    2. Oma,
      Ben het helemaal met u eens dat we aan alle kanten worden vergiftigd. maar de schuld ligt niet alleen bij de politiek. We zijn allemaal medeverantwoordelijk voor de ontstane situatie door ons voortdurend te laten misleiden.

      Gelukkig zien we steeds meer tekenen dat de mensen zich van de gevestigde politiek afwenden en iets nieuws proberen, hetzij met nieuwe politiek, hetzij met nieuwe initiatieven op allerlei gebied.

  2. Ceta komt er techt niet doorheen in Oostenrijk Hongarije en ik denk ook niet in een nederlands referendum ….. niet zo bang zijn….

    Het kapitalisme en Europa maken zichzelf toch wel stuk

    1. In het apenland belziek is ceta al getekend, zonder enige inspraak van de bevolking!
      De Walen hebben het kort tegengehouden maar werden uitgespuugd en zijn tenslotte toch gezwicht. Mogelijk was hun verzet enkel een reclamestunt naar aanloop van de verkiezingen.
      Belgie is al zover afgegleden naar een dictatuur dat ze het niet eens meer verbergen…en milieu? Dat betekent enkel een dekmantel/bedrog, net als gezondheid om de bevolking keer op keer te pluimen met forse belastingverhogingen. Zelfs basisbehoeften maken ze onbetaalbaar.
      Het welzijn van de bevolking en behoud van onze planeet zal die politieke criminelen worst wezen zolang ze maar kunnen graaien. Hebzucht ligt aan de basis van elk probleem, de mensheid telt niet meer, wereldwijd.

  3. Bayer is natuurlijk een gifmenger van het IG Farben kaliber maar wat dacht je van de medeplichtigheid van de afnemers van al die rotzooi?
    Gemotiveerd door geld natuurlijk.

  4. ‘Milieu’ is een belangrijk en ruim begrip.
    Ik hoop van harte dat ook EMV (mn: RF/HF) daaronder (gaan) vallen.
    Het zou me niet verbazen dat ook bedrijven daarin actief (telecom, agentschap telecom, etc) informatie achterhouden. Die hele rataplan is gebaseerd op een uiterst belachelijk ‘wetenschappelijk onderzoek’ van zo’n 6 minuten, met als uitgangspunt: weefsel-opwarming en gedaan op een zak met water waarin ‘zouten’ opgelost, voorstellende: het menselijk lichaam.
    Wereldwijd is er vervolgens een dekkend netwerk (lees: deken of koepel) ontstaan en zijn wij er braaf aan verslaafd geraakt. Alles binnen een tijdsspanne van zeg zo’n 25 jaar. Maar nog steeds hebben we het niet voor elkaar gekregen om in diezelfde tijdsspanne een ieder op deze planeet van ruim voldoende, schoon drinkwater te voorzien, naast alle, niet te onderschatten, ellende wat het onnatuurlijke draadloze geweld inmiddels (heeft) veroorzaakt.

  5. Ook Universiteit Wageningen heeft veel boter op het hoofd als het om (veelal) genetische gemanipuleerd ontwikkelingen gaat waarvan de mogelijk negatieve effecten voor de mens van ondergeschikt belang zijn . Voorts hoeven van deze overheid natuurlijk helemaal niets te verwachten als het om voedsel mens en dierveiligheid gaat . Q-koorts nog even in het geheugen roepen waar vele mensen in Braband het slachtoffer van zijn geworden . O.a Verantwoordelijke Gerda Verburg wast haar besmetten handen in de onschuld en zit zondags gewoon met gevouwen handen in kerk?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.