WantToKnow.nl

Spaanse bankiers nú voor rechter..! En NL..?

x

x

Nu ook Spaanse bankiers voor rechter..! En NL..?

2017 WantToKnow.nl/be – bron o.a.  Wolfstreet

x

We schreven hier al uitgebreid over de rechtszaken tegen bankiers in IJsland, waar de regering héél duidelijk niet van plan is, de schade te gaan betalen van de malversaties van veel ‘banksters’; een mooie mix van de woorden ‘banker’ en ‘gangster’. In Nederland lijkt het volk en vooral alle politieke partijen het allemaal best te vinden; belastingontduiking, -fraude met internationale boekingen etc. Maar in IJsland wenst het volk, netjes vertegenwoordigt door haar regering, GEEN genoegen te nemen, met officiële verklaringen van deze maatpakken-jongens. Ze dienen zich te verantwoorden voor heel specifieke -vaak half-illegale- acties, waarbij de rechters het fijne van deze zaken willen weten. Verschillende ‘bankiers’ zijn al veroordeeld (HIER).

Bankiers, en zeker centrale bankiers, lijken voor andere landen kennelijk nooit verantwoording te moeten afleggen voor hun acties. Of ze nu risicovolle producten verkopen als veilig-zonder-ook-maar-enige-waarschuwing of de wereld in een depressie storten, inflatie creëren die de koopkracht van miljoenen spaarders wegvreet… ze lijken er allemaal mee weg te komen! Behalve dus in IJsland. En… nu ook in.. Spanje?  IJsland, als een van de weinige landen die een hoop bankiers veroordeelde tot celstraffen voor hun rol in de financiële crisis van 2008, krijgt nu een compagnon-musketier…

Het is nu Spanje dat 6 bankiers voor de rechter sleept; en dat niet alleen, want let op; het gaat om… CENTRALE bankiers EN… een zogenaamde regulator! Julio Segura is  de voormalige voorzitter van de Spaanse financiële regulator CNMV behoort nu ook tot de ongelukkigen. In het licht van een jarenlang onderzoek rond de beursgang van de ‘bad bank’ Bankia, moeten zes huidige en voormalige directeurs van de Spaanse centrale bank en voormalig gouverneur Miguel Ordóñez voor de rechter verschijnen!

Een andere hoge piet is de voormalige managing director van het IMF en ex-CEO van Bankia, Rodrigo Rato! Ze worden ervan verdacht groen licht gegeven te hebben voor de beursgang van Bankia ondanks waarschuwingen van het eigen team van economisten die zeiden dat de bank niet levensvatbaar was. Deze Bankia-bank werd opgericht in 2010 door het samenvoegen van 7 zombiebanken die zwaar te lijden hadden onder de crisis. De bank ging naar de beurs voor €3,75 per aandeel en verloor ondertussen 75% van haar waarde.

Hierdoor verloren méér dan anderhalf miljoen (!!) spaarders die aandelen hadden gekocht als een veilig alternatief voor een spaarrekening, hun zuurverdiende centjes. Het bewijs tegen de verdachten is stevig: vooral e-mails tussen de voormalige centrale bankiers en hun analisten laten niets aan de verbeelding over.

Hieruit enkele citaten:

‘Bankia is niet levensvatbaar, noch economisch, noch financieel. Uiteindelijk zal het garantiefonds dienen op te draaien voor de schulden.’

‘De oplossing die voorgesteld wordt door Bankia, een beursgang zonder de noodzakelijke structurele veranderingen, zal niet werken en zal een zware impact hebben op de belastingbetaler.’

‘De raad van bestuur is gepolitiseerd en onprofessioneel. Het heeft nog steeds dezelfde bestuursleden als de entiteiten die overheidshulp moesten inroepen.’

Het toont aan dat het management van de centrale bank op de hoogte waren van de problemen bij de bank en dat ze wisten dat de resultaten die voorgesteld werden in de prospectus vervalst waren! Toch keurde de centrale bank en de regulator de beursgang goed. Een grote rol in dit frauduleuze verhaal werd gespeeld door Deloitte, die ook op het beklaagdenbankje zit. Zij waren niet enkel de auditeur van de resultaten, maar stelden ook de resultaten op… complete belangenvermenging!

Zo garandeerde Deloitte dat de bank een winst had gemaakt van €300 miljoen voor de beursgang, terwijl in werkelijkheid de bank geld bloedde. Het is zeldzaam dat (voormalige) hooggeplaatste centrale bankiers, IMF-topman, een auditeur en regulator voor de rechter moeten verschijnen. Het geeft hoop dat er ook werkelijk rechtvaardigheid zal geschieden. Maar het is allemaal nog niet zo ver; de Spaanse justitie werkt traag en staat onder invloed van de politiek. Ook de ECB kan zich er ineens tussen mengen, zoals in het onderzoek tegen de Sloveense Centrale Bank. En ken je het verhaal van de laatste rechter die een bankier veroordeelde..? Die is inmiddels zelf gestraft en mag gedurende 17 jaar zijn functie niet meer uitoefenen!

* * *

 

12 Reacties op Spaanse bankiers nú voor rechter..! En NL..?

Plaats hier je reactie


Spelregels bij de reacties/ het reageren onder artikelen

 • blijf bij het onderwerp en dwaal niet af naar bijzaken. Dat maakt het voor lezers van de reacties ook prettiger.
 • blijf beleefd en gebruik geen scheldwoorden; stevige taal is prima, als het respect gewaarborgd blijft.
 • wil je met mensen even apart of niet over het onderwerp kletsen? Daarvoor is de 'chat' bedacht. Klik op dat knopje en je kunt aan de gang.
 • wij houden ons het recht voor, zonder enige verantwoording, noch opgave van reden, reacties te verwijderen (wordt niet gemeld!) of toegang tot reacties te blokkeren.
 • maak er een respectvol samenzijn van, hier op de site! WELKOM!
Wilt je een Persoonlijke Avatar afbeelding bij jouw reacties?

Je e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden.

 • bert xmaathuisx

  Mijn zus vernam van ene Anne (wonend in Spanje) op Fb:
  “Er gebeurt NIETS helaas… en geld blijft in hun zakken.”
  En mijn zus hoorde van een IJslandse op fb dat de betreffende bankiers een paar dagen later alweer vrij waren.
  Waarop Anne reageerde met: “Hier gaan ze zelfs niet in de nor…corruptie heeft hier afschuwelijke omvang.”

  7
 • arnold

  Spaanse bankiers nu voor de rechter..!En NL..? Daar hoeven we niet zoveel van te verwachten omdat de leiders vaak wel op de hoogte zijn van wanpraktijken door banken, pensioenfondsen en verzekeraars maar daar niets aan wensen te doen om vooral beerputten gesloten te houden.Gisteravond keek ik naar zwarte zwanen waaruit naar voren kwam dat in Nederland de Staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid (Jette Klijnsma) op de hoogte is van fraude en wanpraktijken door pensioenfondsen maar tot op heden niets doet om dergelijke zakkenvullerij en wangedrag in de kiem te smoren.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Jetta_Klijnsma
  Zoals u in de volgende verwijzing kunt zien worden door de pensioenfondsen kosten die gemaakt MOETEN worden door pensioengerechtigden om te krijgen waar ze recht op hebben zelfs nog gekort op hun toch al schamele pensioenuitkering terwijl de pensioenfondstop meer dan €250.000 per jaar verdient en daar dan ook nog overdreven goed betaalde bijbanen bij hebben wat €60.000 oplevert.
  Dan denkt u misschien ik ben lid van de vakbond,nou vergeet het maar want zelfs die profiteren van de pensioenpremiebetaler omdat het hen geld in het laatje oplevert.
  http://www.omroepmax.nl/zwartezwanen/uitzending/tv/zwarte-zwanen-6-u-en-de-pensioenelite-maandag-6-maart-2017/ kijkt u aub deze uitzending en zie hoe corruptie en wangedrag hun vrije loop hebben terwijl de politiek er bij staat en er naar kijkt zonder in te grijpen.Nee dergelijke lieden zullen in Nederland niets te vrezen hebben zolang het volk het goed blijft vinden.

  6
  • arnold

   https://nl.wikipedia.org/wiki/AlpInvest_Partners Wanneer u dit leest en ziet dat de lieden aan de top hun eigen salaris in één jaar zes keer verdubbelen en daarbij ook nog miljoenen bonussen uitdelen aan elkaar dan is het niet te begrijpen dat de politiek niet ingrijpt tenzij ze bang zijn voor grote multinationals want dat die ermee te maken hebben staat hier beschreven.
   Het is voor Jette Klijnsma dan ook veel makkelijker om gehandicapten en zieken uit hun beschermde sociale werkplaatsen te halen waar de meeste mensen het goed naar hun zin hadden om in gewone bedrijven te werk te stellen want dan beloond ze de zielige bedrijven omdat de gehandicapten met behoud van uitkering uitgebuit kunnen worden omdat zij vaak toch niet voor zichzelf kunnen opkomen maar ondertussen betaald ook hier de belastingbetaler weer de goedkope arbeidskracht terwijl de top ook hier weer hun zakken vullen.

   6.1
  • arnold

   http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/06-03-2017/werkwijze-acture-onmenselijk/ Dat het alleen om geld gaat en mensen niet van belang zijn (behalve voor betalen) wordt ook hier wel weer duidelijk.
   Corruptie en nog eens corruptie en de meesten staan erbij en kijken ernaar en dan met name de overheden.

   6.2
  • wim warbout

   Het valt toch al niet te begrijpen dat de banken in Nederland na overeind geholpen te zijn door ons belastinggeld niet vervolgd worden omdat zij gewoon hun koers met bonussen handhaven.
   Nota bene is juist door hen de crisis veroorzaakt geweest.

   Daar is echt sprake van ‘witte boorden criminaliteit”.
   Het grootste tuig zit in o.a. in de regering want die maakt het mede mogelijk.

   6.4
 • MD

  Een op schuld gebaseerd systeem wordt niet ontmanteld door de schuld te verschuiven. De rollen omdraaien is niet het einde van het spel.

  5
 • madeloes

  Former IMF Chief and Dozens of Former Bank Execs Just Got Sentenced to Jail by Don Quijones

  But will they actually warm a bench in a Spanish prison?

  http://wolfstreet.com/2017/02/23/former-imf-chief-dozens-of-former-bank-execs-just-got-sentenced-to-jail/

  misschien ook interessant om te lezen

  http://wolfstreet.com/2017/02/14/biggest-eu-banks-embark-on-the-mother-of-all-debt-binges/

  4
 • rvsracer

  Allemaal afleiding en op offering.

  Aangezien de besluiten in Zwitserland bij de BIS bank worden genomen.
  (het zou kunnen dat TOP mensen v/d BIS erbij zijn, zo goed ken ik ze niet), maar dan hadden ze dat zeker mogen vermeldden.

  3
 • Tijn

  Eerlijk gezegd vind ik het straffen van dergelijke personen niet eens het belangrijkste. Het bankensysteem moet gewoon op de schop. Een systeem waarbij winsten worden geprivatiseerd en verliezen worden gesocialiseerd leidt onherroepelijk tot corruptie en het nemen van onverantwoorde risico’s.

  Bij het grootbedrijf zie je een soortgelijke situatie. De winsten zijn voor de aandeelhouders, dus privé, maar de schade die dergelijke bedrijven toebrengen aan bijvoorbeeld het milieu zijn voor de bevolking.

  Overal waar je kijkt zie je dat hetzelfde spelletje gespeeld wordt. Of het nu de oorlogen in het Midden-Oosten zijn of de huidige klimaat agenda; een heel klein clubje profiteert en de bevolking betaald daarvoor de prijs…

  2
  • Riet

   Wees gerust t banken systeem zoals nu gaat zichzelf opheffen….zoals een schorpioen in gevaar zichzelf opheft. We mogen wel nadenken over maar hoe dan anders?

   2.1
Feedback
Home

Beste Bezoeker, de website gaat om ongeveer 15:30 in onderhoud voor een noodzakelijke upgrade.

Bedankt voor uw begrip!

Het WantToKnow Team.