Advertentie

Spanje: verwoesting bodem zorgt voor ‘herstel’..


Schaliegasboren of fracking: Na het boren van een verticale boorschacht, gaat men verder met een horizontale boring. Door de boorpijp worden onder hoge druk, o.a. stoom, zand en chemicaliën in de grond geperst..
Schaliegasboren of fracking: Na het boren van een verticale boorschacht, gaat men verder met een horizontale boring. Door de boorpijp worden onder hoge druk, o.a. stoom, zand en chemicaliën in de grond geperst..

 x

x

Spanje: verwoesting bodem zorgt voor ‘herstel’..

2013 WantToKnow.nl/.be

 x

In een rapport dat de Spaanse ‘Hoge Raad van de Mijnbouw’, een mijningenieursvereniging, onlangs publiceerde, wordt geconcludeerd dat Spanje, met een import van 99+% van zijn fossiele brandstoffen, waarschijnlijk een voorraad schaliegas in de grond heeft zitten, die voldoende zou zijn om binnenlandse behoefte aan brandstof voor zo’n 40 jaar te dekken. En gisteren werd daar bovenop een  nieuw rapport gepresenteerd, dit keer van de olie- en gasindustrie, waaruit blijkt dat Spanje potentiële gasvoorraden heeft met een omvang van 70 jaar, op basis van het huidige verbruik. De cijfers lijken uit de hoge hoed te zijn getoverd. “Een verdubbeling van de schaliegasvoorraad binnen een week, grappig, hoeveel zal het volgende week zijn?’, zei Julio Barea van Greenpeace Spanje gisteren.

We besteedden hier op de site al eerder uitgebreid aandacht aan de winning van aardgas en -olie, via ‘fracking’, een uiterst omstreden methode van winning.. Ook in dit geval is het de voor- en tegenstanders van de winning van schalie­gas menens, want het strijdpunt is ook hier de techniek van ‘fracking’, Hierbij wordt de aardkorst hydraulisch gefractureerd, gekraakt dus. En dit is noodzakelijk om het schaliegas vrij te maken uit het gesteente. Er is dus geen sprake van een gasbel, maar van gas dat zich in poreus gesteente blijkt te bevinden en alleen vrij gemaakt kan worden, door rigoureus de bodem te verwoesten. Een verwoesting die dus kennelijk gaat bijdragen tot economisch herstel van Spanje..?

spanje fracking
De gebieden in Spanje waar via fracking, gas en olie gewonnen zou kunnen worden. (klik voor lead naar (engelstalig) artikel)

In de afgelopen vijf jaar zijn in Spanje ruim 70 vergunningen uitgegeven voor proefboringen naar schaliegas en zijn er zo’n 40 nieuwe aanvragen voor vergunningen, nog in behandeling. De grootste voorraden schaliegas worden vermoed aanwezig te zijn in de noordelijke regio’s Baskenland, Cantabrië en Catalonië (afbeelding). Volgens de ramingen van de industrie gaat het daarbij om maar liefst 2500 miljard kubieke meter, vergelijkbaar met onze aardgasbel in Slochteren, die al meer dan 40 jaar gas levert. Daarenboven zou in de Spaanse bodem ook nog eens twee miljard vaten niet-conventionele olie kunnen worden gewonnen via fracking..

Volgens tegenstanders houdt deze winmethode ernstige risico’s in voor de volksgezondheid doordat het grondwater vervuild raakt. Bij fracking wordt op een diepte van enkele kilometers een mengsel van water, zand en chemicaliën onder hoge druk in de rotsbodem geperst. En het gaat dus dan met name om deze chemische rotzooi die in de bodem wordt geperst. Ook zou fracking luchtvervuiling (door methaanlekkage) en aardbevingen kunnen veroorzaken, zoals dat gebeurt in de Amerikaanse staat Ohio. Een ander probleem is dat het opgepompte water zware metalen bevat en natuurlijke radioactieve elementen uit de bodem naar de oppervlakte meesleept… Kortom, verwoesting is niet uitgesloten..

De rapporten van de mijningenieurs en de industrie wuiven deze bezwaren tegen het hydraulisch fractureren weg. ‘Als alle veiligheidsnormen worden nageleefd, is het een veilige techniek’, stellen de ingenieurs. Volgens Juan Carlos Muñoz-Conde van de Spaanse vereniging van olie- en gasbedrijven Aceip is fracking een duurzame techniek en behoort Spanje tot de landen die ‘de meeste garanties bieden op het gebied van milieubescherming’.

En de belangen zijn heel groot, want in de genoemde rapporten, wijzen ingenieurs en de industrie op de voordelen van de ‘duizenden arbeidsplaatsen’ die de schalie­gaswinning kan opleveren in een land waar de werkloosheidsgraad nu op bijna 27% ligt. De ingenieurs benadrukken ook de concurrentiepositie van het land, waarbij Spanje zich, door de winning van het fracking-gas en de -olie, tot de grote spelers in de wereld kan gaan rekenen. Bovendien zal dit alles, aldus de rapportages, een uiterst gunstig effect op de betalingsbalans hebben.

Hieronder een animatie om de methode van fracking te laten zien; heel duidelijk wordt gemaakt, hoe zeer deze winningsmethode verwoesting teweeg brengt, diep ondergronds.

 

4 gedachten over “Spanje: verwoesting bodem zorgt voor ‘herstel’..

    1. Tot de laatste druppel, Anelle…wetende dat er zat andere mogelijkheden zijn voor energiewinning…verschrikkelijk…na mijn ‘dood’ kom ik hier niet meer…dit is niet mijn wereld, wel de aarde, maar niet de wereld…andere frequentie hopelijk 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.