Advertentie

Vestia voor € 1,6 miljard het schip in..!


x

‘De Nederlandse pensioengelden-klungelaars..
Een makkelijke prooi in de handen van Goldman Sachs..?’

Deze kop stond boven ons artikel van 20 Maart jl. Inmiddels lijkt het derivatenschandaal als een rotte plek voort te woekeren in de financiële wereld. Vandaag bleek dat de Stichting Vestia Groep’ zich voor zo’n € 1,6 miljard heeft vergallopeerd met financiële derivaten. Is dit de top van de ijsberg..?

Het was Greg Smith, de ruim 1 maand geleden opgestapte topmanager van Goldman Sachs, die al een boekje open deed over de smerige werkwijze van deze bank. Dienen onze pensioenfondsen Goldman Sachs en soortgelijke krijtstreep-criminelen wél te vertrouwen…?

Onkunde bij pensioenbestuurders heeft ertoe geleid dat een aantal pensioenfondsen een slechtere financiële positie heeft dan nodig. De bestuurders dachten het risico van de lage rente voldoende te hebben afgedekt met complexe beleggingsproducten. Die bieden echter minder bescherming dan de bestuurders hadden verondersteld.

De ingewikkelde deriviaten worden niet goed begrepen..! Dat zeggen bronnen in de pensioenwereld, waaronder adviesbureau Towers Watson en vermogensbeheerder F&C, tegen deze krant. Toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB) en brancheorganisatie de Pensioenfederatie bevestigen dat sommige pensioenfondsen een slechtere financiële positie hebben dan nodig was geweest, omdat pensioenbestuurders ingewikkelde derivaten om risico’s af te dekken, niet goed begrepen. DNB zegt fondsen hierop aan te spreken. Om welke fondsen het gaat en hoeveel het er zijn, willen de deskundigen en DNB niet zeggen. De verkeerde inschatting van de werking van de derivaten verklaart voor een deel de lage dekkingsgraad waarmee sommige pensioenfondsen kampen.

Naar onze mening zijn de financiële derivaten niets anders dan financiële oplichting. Deze financiële ‘producten’ zijn zó ingewikkeld dat er maar heel weinig mensen zijn die preciés weten wat er onder de dikke pakken financiële voorwaarden zit die onlosmakelijk onderdeel uitmaken van deze derivaten..! Nu het verhaal van Vestia, zoals dat vandaag in de kwaliteitskrant het FD werd gepubliceerd.

x

Vestia voor € 1,6 miljard het schip in..!

2012 © Financiële Dagblad

x

Zo’n 80% van de complexe beleggingsproducten die woningbouwcorporatie Vestia heeft, zijn overbodig en voor een deel speculatief.Deze derivaten moeten worden afgebouwd. Als dit per direct zou moeten gebeuren, kost dat Vestia € 1,6 mrd. De vraag is inmiddels, buiten Vestia om, voor hoeveel Euro’s pensioenfondsen in den lande het schip in zullen gaan. Het is op dit gebied namelijk ijzig stil..! Inmiddels is bekend dat de Vestia-portefeuille uit een wirwar van complexe financiële producten bestaat, die soms niets meer met het financiële beheer van een sociale woningstichting te maken hebben. Dit stellen ingewijden tegenover het Financiële Dagblad.

De vraag blijft om hoeveel miljarden Euro’s het grootste pensioenfonds in Nederland, het ABP, het schip is ingegaan met Goldman Sachs. De vraag van wie Vestia de derivaten heeft aangekocht, is vooralsnog ook onbeantwoord..!

Overbodige derivaten
Naar nu blijkt is slechts een vijfde deel van de derivaten passend gezien de grootte van de leningenportefeuille van de woningcorporatie. De rest van de derivaten in de portefeuille is overbodig of speculatief. Het is moeilijk en duur om van de derivaten af te komen. Aangezien de totale portefeuille een negatieve waarde van € 2 mrd heeft, dreigt bij een snelle afwikkeling van de overbodige en speculatieve contracten uit de portefeuille een strop van € 1,6 mrd voor Vestia.

Het gebeurt vaker dat instellingen die veel moeten lenen zoals een corporatie, bij financiering van vastgoedprojecten, een rentecontract (‘swap’) afsluiten. Want het is feitelijk goedkoper om geld te lenen met een variabele rente en die vervolgens vast te zetten met een swap, dan om een lening met een vaste rente af te sluiten zoals een particulier doet. Maar dan is het wel zaak dat deze zaken geregeld worden bij een degelijke financiële instelling/bank en dat dit wordt gedaan door vakkundige mensen. Aan beide punten lijkt hier bij Vestia in de verste verten niet te worden voldaan..!

Swapcontracten
Bij zo’n swap betaalt de woningcorporatie een vaste rente en krijgt daar een variabele rente voor terug. Met die variabele rente betaalt de woningcorporatie de lening, die is afgesloten voor het vastgoedproject. Met andere woorden: Vestia beschermt zich tegen een rentestijging. Ander partijen in de markt, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, willen zich juist beschermen tegen een daling van de rente en zij sluiten omgekeerde swaps af. En Vestia had vreemd genoeg beide soorten swaps, dus zowel swaps waarbij de corporatie de vaste rente betaalde als de vaste rente ontving, zo blijkt uit het jaarverslag uit 2010. De hoeveelheid swapcontracten staat bij Vestia dan ook niet in verhouding tot de leningenportefeuille. Het overgrote deel diende niet het doel dat dit soort derivaten normaal gesproken dient.

‘Cancelable swap’
Het ging van kwaad tot erger. Met swaps koopt een corporatie een soort verzekering. Op enig moment is Vestia zelf voor verzekeraar gaan spelen. Naast overbodige gewone swaps heeft de woningcorporatie namelijk ook exotische producten afgesloten, die speculatieve doeleinden lijken te hebben gehad. Dat deed Vestia bijvoorbeeld met de zogenoemde cancelable swap, een soort optie. Voor Vestia leek deze cancelable swap aantrekkelijk, omdat de woningcorporatie een lagere vaste rente hoeft te betalen. Daar staat echter een groot nadeel tegenover. De bank heeft namelijk het recht om de swap vanaf een bepaalde periode op te zeggen. Zonder reden. Dat doet de bank natuurlijk alleen wanneer het voor haar gunstig en dus voor Vestia ongunstig is.

Het is de vraag voor hoeveel miljarden de grote pensioenfondsen, zoals het chique ABP, in derivaten hebben gestopt..! Het ABP heeft inmiddels JPMorgan aangeklaagd iin de VS voor soortgelijke zaken. (klik voor artikel op illustratie)

Complex product
Voor de liefhebber: een cancelable swap is eigenlijk een combinatie van twee derivaten, namelijk een gewone swap en een optie op een tegengestelde swap, ook wel swaption genoemd. Vestia schreef dus opties. Opties schrijven, dat is normaal alleen weggelegd voor grote beleggers omdat de risico’s groot zijn. Volgens ingewijden is het dan ook ‘niet passend binnen het risicobeleid van een woningcorporatie’. Bovendien gaat het om een complex product, dat de woningcorporatie afhankelijk maakt van grillen van de bank.

Wat gebeurt er op het moment dat de bank de cancelable swap opzegt? Vestia raakt dan een swap kwijt die aan een lening voor een vastgoedproject was gekoppeld. Dat betekent dat de rentelasten opeens niet meer zijn vastgezet. Het is dus een product waarmee op speculatieve wijze een lager rentetarief wordt verkregen, maar waar bij opzegging een probleem ontstaat.

Vreemde zaken
De portefeuille van Vestia telt nog vreemdere zaken. Er zitten ook ‘index rate swaps’ in. Dat lijkt puur gokken, want met het vastzetten van een variabele rente heeft het niets meer te maken. Het gaat hierbij om een swap waarbij Vestia de variabele rente krijgt en in ruil daarvoor een vaste rente plus of min een bepaalde index terugkrijgt. Het is dus compleet afhankelijk van de index of Vestia per saldo geld ontvangt of juist moet betalen. Vaak zitten hier wel een boven- en ondergrens aan.

Om wat voor index het precies gaat is onduidelijk. Aangezien er in het jaarverslag wordt gesproken van index interest rate swaps, gaat het waarschijnlijk wel om een rente-index. Bijvoorbeeld een index waar gespeculeerd wordt op toekomstige marktrentes. Zo worden de rentelasten van Vestia afhankelijk van de prestaties van een bepaalde index. Deutsche Bank zou dit soort index gekoppelde producten hebben verkocht.

Zorgvuldig beheer..?
Deze complexe, grote portefeuille vraagt om een zorgvuldig beheer van meer dan een persoon. Ook daar schoot Vestia tekort, aangezien het beheer in grote mate door verdachte Marcel de V. werd gedaan. Ingewijden menen dat er voor een goed beheer minstens zes fulltime mensen op de portefeuille hadden moeten zitten. Om inzicht te krijgen in de technische aspecten van bepaalde soorten derivaten is voor dit artikel gesproken met drie derivatendeskundigen. Verder zijn ingewijden rond Vestia geraadpleegd. Risicobeheerder Cardano is vanaf december 2011 betrokken bij Vestia. Sindsdien is de derivatenportefeuille, en daarmee het liquiditeitsrisico, al gereduceerd, zo laat het bedrijf uit Rotterdam weten. Verder kan Cardano niets zeggen over de portefeuille vanwege de rol die het bedrijf nu voor Vestia vervult.

Hoe verder met de portefeuille?
Het percentage overbodige en speculatieve producten is groter dan eerder werd verondersteld. Slechts ongeveer 20% van de portefeuille dient het doel om het renterisico van leningen af te dekken en hoeft dus ook niet te worden afgebouwd. In een reactie zegt Vestia dat ze geen uitspraken doet over de derivatenportefeuille zolang het feitelijke en forensische onderzoek loopt. Maar inmiddels spreken we hier gewoon over 80% van de portefeuille, ofwel zo’n ‘slordige’ € 1,6 miljard..!!

Het is nog altijd ongewis hoe het nu verder moet met de portefeuille van Vestia. Eerst moet duidelijk worden of de contracten juridisch worden opengebroken vanwege de fraude, waarvan Vestia-treasurer Marcel de V. wordt verdacht.

Als dit niet gebeurt, zijn er twee scenario’s. Of de overheid gaat achter Vestia staan en onderhandelt met de banken om tot een bevredigende afwikkeling te komen. Of Vestia blijft doormodderen en verkleint de portefeuille stukje bij beetje. Zo’n langzame afbouw is riskant als de rente verder daalt, wordt doormodderen gevaarlijk. De waarde van de derivaten wordt dan steeds negatiever, waardoor Vestia meer onderpand moet storten bij banken. Vestia loopt dan het risico failliet te gaan.

Onderhandelingen
Er is dan niet alleen de urgentie om tot een onderhandelingsresultaat te komen voor Vestia en de overheid, maar ook voor de circa dertien banken die zaken hebben gedaan met Vestia. Zij lopen dan immers het risico dat hun derivatenportefeuille uit balans raakt. Tegenover elke derivaat van Vestia dat bij de bank positief in de boeken staat, heeft de bank ook een derivaat met een negatieve waarde uitstaan. Bijvoorbeeld bij een pensioenfonds.

* * *

 

8 gedachten over “Vestia voor € 1,6 miljard het schip in..!

  1. Het riekt mede naar een doelbewuste actie om de hele wereldbevolking op de knieën te krijgen.
    Centrale banken hebben hieraan meegewerkt, dat kan niet anders.

  2. VNO-NCW FNV CNV zijn van A t/m Z een Bilderberg verhikel

    Zie foto’s van de deelnemers aan de Nederlandse versie van de Bilderberg conferentie

    year 2012
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/default.aspx
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2012.aspx?start=1
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2012.aspx?start=17
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2012.aspx?start=33

    year 2011
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2011.aspx
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2011.aspx?start=13
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2011.aspx?start=25
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2011.aspx?start=37
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2011.aspx?start=49
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2011.aspx?start=61
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2011.aspx?start=73
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2011.aspx?start=85
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2011.aspx?start=97
    http://www.vno-ncw.nl/activiteiten/bilderbergconferentie/Pages/fotos_bilderbergconferentie_2011.aspx?start=109

    Arrest warrants have now been issued against the international branches of the Federal Reserve — the European Central Banks, BIS, Germany, France, Netherlands, Belgium, Italy and Japan.
    http://divinecosmos.com/start-here/davids-blog/1051-g7banks
    David Wilcock Youtube Interview- Mass Arrest Warrants – David Wilcock & Winston Shrout – Liens Against Central Banks Explained – YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=TlFP9oGTzBo&feature=player_embedded#!

  3. Einde financieel economische apartheid nu ook in Zuid Afrika

    Michael Tellinger On CNBC Africa 7 May 2012 – Constitutional Court Case

    Michael Tellinger is interviewed on CNBC Africa on 7 May 2012 – regarding his Constitutional Court action against Standard Bank, The South African Reserve Bank and the Minister of Finance. On 24 April 2012 Michael served a 1100 page legal document – Notice of Motion on all three parties. The paper presents more than 30 breaches of laws, bills and acts by all three parties that have been unchallenged until now. They have until around 18th May to serve their legal defence. By 28 May all papers have to be submitted after which a date for the trial will be set by the court. This is a full bench of the Constitutional Court – 11 Judges; 22 clerks; and a host of researchers to really get to the bottom of the atrocities committed by the banks against the people of the world.
    http://www.youtube.com/watch?v=UlHuJI5-PNc&feature=player_embedded
    Read more: http://www.michaeltellinger.com

  4. Die overheid heeft ook dik boter op zijn hoofd. Ze moesten zichzelf aan de schandpaal vastzetten ter furore en public met eieren en tomaten bekogeld te worden. Pek met veren zou hun ook niet misstaan. Wat hebben die toch een klerezooi van gemaakt om die overheidsbedrijven te privatiseren. Noem mij maar een voormalig ‘staatsbedrijf’ die na privatisering voor de wind ging. Nou zegt het u nou maar. Er is geen vinger op een hand te tellen. Stuk voor stuk is ons (het volk) voorgelogen dat door eerlijke concurrentie de zogenaamde marktprijs voor de consument dalen. Voor welke geprivatiseerde staatsbedrijf is dat positief voor de consument uitgevallen. Wat een roofbouw is dat om je eigen volk in zijn geheel uit te kleden te koste van olicharchie (het bedrijfsleven). Die overheid heeft zich dik een oor aan laten naaien en is marionet geworden met dien verstande dat ze hun eigen belang voorop stellen om na hun politieke loopbaan financieel gewoon binnen te lopen met een erebaantje omdat ze die en die ‘bedrijf’ geholpen hebben. Politci gaat u dik schamen voor al het onrecht wat u ons aandoet en dat het volk u ‘doorziet’ met al die halfbakken(‘snode plannen’ of knip en plakwerk oplossingen die ons nog verder in verderf storten dan ons eruithalen.
    Vandaag hoor ik een ‘positief’ bericht over voormalig staatsbedrijf Prorail. Dat waarschijnlijk weer staatsbedrijf wordt. Is dat misschien een ‘vaag’ voorteken om energiebedrijven, gezondheidzorg, openbaar vervoer, onderwijs, ba nken, telefonie, post, pensioenfondsen, etc. Weer staatsbedrijven worden

    1. @lezer
      Tuurlijk, mogen we die bedrijven weer terug kopen ,van belastinggeld,nadat ze eerst al van ons waren? Dat noemen ze nou een sigaar uit eigen doos krijgen. We worden gewoon weer dubbel genaaid en denken ( ikke niet) dat het een goede zaak betreft. Het is hetzelfde oude liedje verdeel en heers nadat je je flink je zakken hebt gevuld.

  5. Derivaten zijn financiële instrumenten die hun bestaan ontlenen aan een bepaalde onderliggende waarde. Derivaten kennen een breed toepassingsgebied en worden onder andere gebruikt om renterisico’s te sturen en financieringskosten te minimaliseren. De Wet fido stelt dat derivaten uitsluitend mogen worden gebruikt ter beperking van financiële risico’s. Gezien de (mogelijke) complexiteit van derivaten en de beperkte kennis binnen de organisatie omtrent dergelijke instrumenten, zal vooraf advies worden ingewonnen van een onafhankelijke adviseur. Ook de desbetreffende functionele raadscommissie wordt als adviseur daarbij betrokken.Voorbeelden zijn: ·Afsluiten van een rentecontract, (Forward rate-agreement of renteswap), ten einde renterisico’s op toekomstige financieringsbehoeften in te dekken of ·bij toekomstige renteherziening de rente fixeren op het thans geldende rente niveau. Het sluiten van vaste financiering op de zogenaamde onderhandse geldmarkt met uitgestelde stortingsdatum, tot maximaal één jaar, blijft wel toegestaan.

    1. hé mercadeo(koopman) wat wil je mij nu vertellen. Even graag in huis tuin en keukentaal. Door die ‘onduidelijke vaktaal’ heb je me nog niets wijs kunnen maken wat ik al niet wist. Dat economen( zuinige mierenneukers zijn) ons gewoon belazeren is een feit.
      Derivaten is mij bekend is ‘afval’ die eigenlijk ‘onbruikbaar’ door te verkopen voor ‘grof’ geld. Door juist een ‘andere’ leugens te vertellen dat ‘derivaten’ waarde hebben ‘stinkt’ die andere erin. Zoals een goede verkoper u gewoon een zak met lucht kan verkopen. U spreekt van complexiteit dat riekt al naar oplichting. Want complexiteit klinkt misschien heel intelligent dat een ‘hele’ kleine groep van oplichters het ‘snappen’ en de rest dus gewoon niet. Dat is altijd zo geweest in het verdeel en heers circuit. Een kleine groep van ingewijden (de zichzelf noemende: experts) casht en de meerderheid die mee willen profiteren bloedt. Welke ‘riscospel’ met geld als ‘productiemiddel’ ook wordt gespeeld het blijft te allertijde een piramidespel. En zoals u weet is degene die aan die top van de piramide zit ‘altijd’ winnaar. En als u toch van uw geld afwil geloof dan niet in die grote onzin dat derivaten echt iets voor onze economie die toch al van generlei waarde is kan betekenen. Ik zou gewoon naar het casino gaan, het resultaat is dat in beide gelegenheden de beurs of casino uw geld kwijt bent.

  6. Vestia zit in de financiële problemen vanwege een zeer grote en deels speculatieve derivatenportefeuille van bruto 24 miljard euro. Door een dalende rentestand, waar Vestia gokte op een stijgende rente, staan de derivaten voor 1,6 miljard euro ‘onder water.’ De woningbouwcorporatie is op dit moment in gesprek met de banken om van de derivaten af te komen. De gesprekken tussen Vestia en de banken liggen gevoelig, omdat Vestia de banken deels verantwoordelijk houdt voor de verkoop van ‘racefietsen aan iemand in een rolstoel.’ De banken hadden volgens de interim-bestuurder van Vestia moeten weten dat de woningcorporatie de derivatenposities niet kon dragen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.