Advertentie

We gooien steeds meer eten weg…!!


xfoodthrownaway2

x

Wereldwijd steeds meer eten verspild..!

2013 © WantToKnow.nl/.be

x

Uit een Brits rapport ‘Waste not Want’ (pdf), van het instituut van ingenieurs (IME) blijkt, dat tussen de 30 en 50% van al het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd, in de vuilnisbak eindigt. De opstellers van het rapport noemen de uitkomst alarmerend. Want het betekent dat we met z’n allen minimaal zo’n 1,2 miljard ton voedsel weggooien, maar dat kan evenzo goed oplopen tot 2 miljard ton. Er zijn veel redenen voor deze verspilling, zoals onder meer slechte opslagvoorzieningen, aanbiedingen van supermarkten en het westerse ideaalbeeld van voedsel.

foodthrownawayHet rapport maakt ook nog eens melding van het feit dat zo’n 30% van de groenten in het Verenigd Koninkrijk niet geoogst wordt. Waarom? Omdat die er niet aantrekkelijk uitziet..! En nog eens 30 tot 50% van al het voedsel dat de supermarkten in Europa en de VS wel bereikt, wordt alsnog weggegooid door de consument. Een van de oorzaken? Het begrip ’ten minste houdbaar tot’ wordt door hen vaak verkeerd geïnterpreteerd..!

Tim Fox is hoofd energie en milieu bij IME: “De hoeveelheid voedsel die wordt verspild en verloren gaat wereldwijd is ontluisterend. Dit voedsel kan worden gebruikt om het voedseltekort elders in de wereld op te lossen en de groeiende wereldbevolking te voorzien; en daarnaast is het een onnodige verspilling van land, water en energiebronnen die zijn gebruikt voor de productie, verwerking en distributie van dit voedsel”.

Professor Louise Fresco
Professor Louise Fresco

Water
Het rapport waarschuwt ook voor de enorme hoeveelheden water die verloren gaan bij de productie van al ons voedsel. We hebben het dan over zo’n 550.000 miljard liter water, dat wordt verbruikt voor voedsel dat uiteindelijk dus NIET wordt geconsumeerd… De onderzoekers trekken ook de conclusie dat: “Om oplopende verspilling te voorkomen, moeten overheden, ontwikkelingsorganisaties en organisaties als de VN samen werken om de mindset van mensen te veranderen.” En daarmee doelen ze natuurlijk vooral op het ontmoedigen van verspillende methoden van boeren, voedselproducenten, supermarkten en consumenten.

Voedseldeskundige Louise Fresco, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, reageert op deze heftige cijfers: “Het is niet onverwacht, maar wel spectaculair. En waar de verspilling gebeurt, dat verschilt erg per land. De groeiende wereldbevolking zorgt ervoor dat er in de toekomst meer geproduceerd moet worden, maar ook minder verloren moet gaan tijdens de productie, van het land tot aan de consument. In arme landen gaat er veel voedsel verloren, omdat er gebrek is aan goede middelen bij het oogsten. In de rijkere landen gebeurt de meeste verspilling juist bij de consument. Om die tegen te gaan, moet er een organisatie zijn die de consument bewust maakt.”

Het lijkt duidelijk: een dergelijke organisatie is er nog niet.. Of zouden we met common sense ook al een eind opschieten..? Hieronder een uitzending van Zembla van Maart 2012.

x
Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

15 gedachten over “We gooien steeds meer eten weg…!!

    1. @Madeliefje

      Komt, denk ik, omdat de meeste bezoekers van WTK bewuster leven en handelen dan de doorsnee consument.
      Bij mij wordt geen eten weggegooid, zelfs geen broodkorstje. Wat voor de vogels kan dienen, gaat naar de vogels (woon hartje stad).
      In mijn stad gaan de onverkochte etenswaren van enkele warenhuizen naar een stichting die ‘armenkeukens’ een beetje over het ganse land opgericht heeft.
      Wanneer op het nieuws ik het filmpje over het vernietigen van allerlei etenswaren zag, werd ik bijna misselijk van plaatsvervangende schaamte.
      In enkele Belgische steden worden de warenhuizen al verplicht om hun onverkochte waar aan voedselbanken te schenken. Verdient ongetwijfeld massale navolging.

  1. alles kan eerlijk verdeeld worden in de wereld,wij een beetje minder en andere een beetje meer,maar dat is doorn in de ogen van de elite,want die hebben een andere agenda.

  2. Die voedselbanken zouden niet nodig moeten zijn. En eten weggooien is rondweg onmenselijk gedrag. Geen waardering meer voor een gevulde maag is een grote achteruitgang van deze beschaving vind ik.

    1. De belangrijkste oorzaak van het massaal weggooien van eten zit – opnieuw – bij de EU.
      Op zowat alles staat een door EU verplichte vervaldatum en de warenhuizen worden zwaar beboet wanneer er nog zgn. vervallen producten in de rekken liggen.
      Dan is het toch stukken beter om die aan voedselbanken te schenken dan dat dat goede eten vernietigd wordt.
      En voedselbanken : weer zo’n verhaal waar twee kanten aan zitten. Aan de ene kant is het inderdaad beschamend dat zij nodig zijn. Maar aan de andere kant hebben er meer en meer – meestal eenouder gezinnen en dan vooral alleenstaande moeders – er baat bij.

    2. Ik heb ook niks tegen voedselbanken. Wel tegen de noodzaak er van. In Nederland? We zitten niet in een derde wereld land toch? Of wel? Dat supermarkten hun voedsel in de container gooien is belachelijk. Eten is er om te worden opgegeten.

  3. wat is er mis met een kromme komkommer of een andere groente of aardappel soort ?? zijn /haar smaak is precies hetzelfde als dat van een rechte hoor .ik vind dat als dat bij mij aan de struik hangt dat hij dan echt niet op de hoop gaat maar in mijn buikje en vind ik het teveel worden voor mij zelf breng ik het wel naar de voedselbank bij mij in de buurt .ik kan nml ook niet ineens alles op peten wat er op mijn volkstuintje zo snel boven komt dus moet dan wat weg doen .niet naar mijn buurman waar ik niets voor krijg die zelf zo,n 3000 netto de maand heeft nee?? naar iemand die geen nagels heeft om zijn /haar billen te krabben daar gaat het heen .

    1. Zo is het! Design heeft geen enkele toegevoegde waarde, laat staan voedingswaarde.
      Het aangeboden voer in de supermarkten van nu vertegenwoordigt hoofdzakelijk kwantiteit en nauwelijks kwaliteit! De prijzen staan dan ook in geen enkele verhouding meer…

  4. …de mensen die een oorlog meegemaakt hebben zullen geen voeding weggooien. Zelfs de “ten minste houdbaar tot”-datum heeft voor hen een heel andere dimensie…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.