Advertentie

Zo werkt Mark MH17-dossier de doofpot in..!


x

x

Zo werkt Mark MH17-dossier de doofpot in..!

x

2017 WantToKnow.nl/be
(met veel dank aan onze collega’s van GeenStijl.nl)
x

De Tweet hierboven is van Marcel van den Berg, particulier MH17-onderzoeker. Het is bijna drie jaar na de aanslag op het lijnvluchttoestel van Malaysia Airlines en iedereen lijkt z’n interesse zo’n beetje te hebben verloren in dit dossier. Dat is -hoe gek het op dit moment wellicht klinkt- uitermate gunstig voor minister-president Mark Rutte; hij wordt immers voor de derde keer premier, terwijl er nog heel, heel veel onbeantwoorde vragen liggen, losse eindjes bungelen en met de ‘fuckyou’-vulpen doorgestreepte Wob-documenten op openbaarmaking wachten.

Hoe minder interesse, hoe makkelijker hij de onderste steen onder kan houden. En daar doet onze VVD-er Hr. Onderstesteen, enorm zijn best voor.. Begin deze week oordeelde de rechter dat bepaalde onderzoeksdocumenten over MH17 op verkeerde gronden geheim zijn verklaard en dat Rutte betere smoesjes moet bedenken als hij z’n onderste steentjes in een afgesloten bureaulade wil houden. Daarnaast had de VVD-premier tot 6 april om documenten uit een andere rechtszaak openbaar te maken. Nou, de VVD heeft (geheel volgens verwachting & voorspelling) tot LAATSTE DAG gewacht, maar gaat in beroep tegen die openbaarmaking. “Godverdomme wat cynisch!”, roept hier iemand in de straat. En vandaag natuurlijk de media vol van verontwaardiging. Toch? Nee joh. Overal stilte, geen verontwaardiging, niks.. Niemand die dit politieke spelletje van Rutte nog snapt..

De uitspraak van het JIT komt wel heel opvallend dicht bij de belofte van Mark Rutte..

Kabinet Rutte probeert RTL, NOS en Volkskrant de pas af te snijden.
RTL-chef Pieter Klein twitterde er over, en liet weten dat RTL samen met NOS en Volkskrant ook in hoger beroep gaan. Er wordt dus heus wel aan gewerkt. Maar wel in de achterkamertjes van bestuur en rechtspraak: er is niets te lezen over de vertragingstactieken van de vvd op de website van RTL.

Ook bij Wobgenoten NOS of Volkskrant geen woord. Terwijl de weigering van Rutte om openheid te geven over zaken waarvan de rechter gezegd heeft dat ze transparant gemaakt moeten worden, op zichzelf best wel hard nieuws is: Rutte houdt bewust zaken achter in dossier MH17, en wil dat zo houden.

De Wob-jurist van RTL, Roger Vleugels, stopt zijn chagrijn in ieder geval niet in de doofpot, getuige deze Tweet:

Talloze open vragen..
Vrijdagmiddag stuurde de Commissie Buitenlandse Zaken een brief aan Bert Koenders, de Minister van BuZa Koenders en diens collega VVD-er Stef Blok, de gelegenheids-Minister van Justitie, met daarin een verzoek om een heleboel informatie en updates. De brief laat goed zien hoe traag het MH17-onderzoek verloopt en hoeveel onderdelen ervan onvolledig en ondoorzichtig blijven, niet alleen voor burgers en nabestaanden, maar ook voor de Tweede Kamer.

Het woord schandalig is hier niet eens meer op de plaats. Het is in één woord op het ‘schofterige’ af, wanneer je bedenkt dat dit over de lijken en nagedachtenis gaat van alle MH17-slachtoffers.. Dit onderzoek heeft meer dan genoeg onderdelen om dagelijks in het nieuws te zijn. Maar twee jaar en negen maanden na de onopgeloste moord op 298 onschuldige mensen, is de interesse voor MH17 marginaal. Hier is deze brief van de Kamercommisie Buitenlandse Zaken:

Nog wat boze tweets van de Wob-jurist van RTL, Roger Vleugels:

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.