Advertentie

Indonesië wil gesubsidieerd al z’n regenwoud omhakken!


Gelekte documenten tonen hoe overheid en ontbossers klimaathulp willen gebruiken voor omhakken van 37 miljoen hectare regenwoud in Indonesië..! Dit meld de Belgisch krant ‘De Morgen’ in een artikel op haar site.

De Indonesische regering is van plan om een miljard dollar dat ze zou krijgen van de Verenigde Naties, Noorwegen en de VS om te stoppen met het omhakken het regenwoud te gebruiken voor … het omhakken van 37 miljoen hectare regenwoud. Dat blijkt uit uitgelekte documenten van het ministerie van Bosbouw, Landbouw en Energie.

Het regenwoud op Borneo

In het geviseerde gebied leven ongeveer de helft van ’s werelds orang-oetans. De Indonesiërs willen gebruik maken van juridische handigheidjes om gaten in het Redd-programma van de VN (Reduced emissions from deforestation and degradation) te exploiteren.
Het land wil de volgende twintig jaar zowat al het resterend natuurlijk woud op z’n gebied compleet omhakken en er plantages bouwen. Het wil zo tegen 2015 al drie keer meer papier en pulp gaan produceren en tegen 2020 de productie van palmolie verdubbelen.

25 x de grootte van België..!
Het gaat om een gebied dat 25 keer groter dan België is. De Indonesiërs denken een manier te hebben gevonden – zo staat het in de documenten – om gewoon door te kunnen gaan met het omhakken van natuurlijk regenwoud, een bijzonder lucratieve business, en daar ook nog beloond voor te worden met geld van de internationale gemeenschap. Geld dat het land krijgt in het kader van klimaatprogramma’s omdat het massa’s (palm)bomen gaat planten voor de papier en olie-plantages.

Eén van de trucs is om een stuk regenwoud als ‘degraded’ (aangetast) te classifiëren. Volgens de meest klimaatprogramma’s is het dan gerechtvaardigd om dat stuk om te kappen en te vervangen door andere bomen. Maar wat interpreteer je als ‘aangetast’?

11 gedachten over “Indonesië wil gesubsidieerd al z’n regenwoud omhakken!

  1. wat is het probleem, dit is doorgedreven duurzaamheid, de aanpak waar guido zo gek van is: dat geeft dan uiteindelijk dit resultaat,

    zo kunnen we al allemaal ongestoord terug met papier smijten omdat we er een fsc-labeltje, met recyclage-embleem op gedrukt staat fsc zorgt tenslotte dat alles wat gekapt wordt wordt heraangeplant, dus er wordt in wezen niet gelet op de biotoop, op het geheel, nee, fsc promoot, met ons geld , een systeem van omhakken, maar wel terug zetten:de plantage

    duurzaam!!! resultaat: een soort bospolder, geen woonplaats voor de oorspronkelijke fauna en flora

    doe gerust verder met jullie duurzaam beleid, vermijd vooral een ekologische manier van denken,
    want dan zou de ommezwaai te groot worden, en leven op je eigen krent zowat onmogelijk
    duurzaamheid brengt de plantage over de hele wereld
    duurzaamheid vernielt

    1. Grappig.. Ben ik hier gek op dan.?? Beetje bizar commentaar, niet écht duurzaam 🙄

    2. Ik vind dit wel een hele duurzame doorgedreven reactie Riek.
      Ik denk dat ik maar een ander beleid ga voeren.
      Die site van Guido moet maar ’s op de schop Riek,dan krijgen we eindelijk die duurzame samenleving waar jij op wacht Riek.

    3. Maar dan wel een schop van koper, zodat koperspoorelementen in de grond komen. Belangrijk Aram. En duurzaam. Vind ik.

    4. Het zal wel niet aan de TNT liggen, die stoppen met de briefpost op grote schaal, dat scheelt weer een boel papier in digitaalland.
      Meer wifi-straling waar de bossen wereldwijd sneller plat gaan dan men kan kappen…

    5. @Riek,

      Ik snap je wel, het woord duurzaamheid wordt enorm verkracht door lieden die overal geld in zien, maar ik denk niet dat je Guido daar onder kunt scharen m.i., althans zo zie ik dat zeker niet door mijn brilletje , ook ‘boeven’ zullen duurzaam blijken te zijn ben ik bang.

      Inzetten op soberheid is beter dan inzetten op duurzaamheid, dat lijkt me beter…

  2. Beste Riek. Je hebt een goed punt dat een keurmerk of label niet helpt als er geen doordacht systeem achter zit. Echter om nu mensen persoonlijk aan te vallen.. wat schieten we daar nu mee op? Don’t shoot the messenger. Ik ben blij dat dit bericht op wanttoknow is geplaatst anders was ik niet op de hoogte geweest hiervan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.