WantToKnow.nl

Optimisme versterkt je immuunsysteem!

Is een glas halfvol of halfleeg..? De brug tussen ons fysieke lichaam en ons mentale lichaam komt steeds duidelijker in beeld; niet alleen door allerlei -voor velen- wazige channelingen die dit beweren, maar ook de ‘keiharde’ wetenschap toont dit keer op keer aan. We zijn geen lichaam waarin toevallig een lampje brandt. Het lampje is de essentie, het lampje is bekleed met  het lichaam. Het lichaam luistert naar deze ‘begeisterung’. Een prachtig voorbeeld van deze ontwikkeling tref je aan in het onderstaande artikel.

En hier op de site ook het verhaal van het mooie mens, Dr. Patch Adams, die geen beter recept voor zijn patiënten kon bedenken dan een opgewekt gemoed. En hen daarom ook zoveel mogelijk liet lachen.. (HIER voor dit artikel)

Ook op deze site klinkt in de reacties op artikelen steeds weer de roep naar ‘bewijs, bewijs’ telkens door. Dat deze mensen in dit optimistische artikel moge vinden wat ook voor hen een sleutel mag zijn! ‘Ongrijpbaar optimisme’ als bewezen oorzaak van fysieke processen.. Op welke school leer je dit soort zaken?

In een studie onder 1e-jaars rechtenstudenten, trachtten onderzoekers in de VS, inzicht te krijgen in de relatie tussen persoonlijk optimisme en het zg. CMI, cell-mediated immunity, welke een belangrijke rol speelt in de bescherming van het lichaam tegen virale infecties. Tijdens het schooljaar, werd aan deze deelnemers 5x gevraagd, om een aantal vragen te beantwoorden en werd hun CMI gemeten, met een simpele huidtest.

Om het ‘optimisme-niveau’ te meten, werd de studenten gevraagd in welke mate ze het eens waren met een serie van statements, die ze werd voorgelegd. Ook statements als deze: ‘Ik zal minder succesvol zijn dan de meeste van mijn klasgenoten’ en deze: ‘Het is uiterst onwaarschijnlijk dat ik zal falen’.

De resultaten aan het eind van het schooljaar waren beslissend. De veranderingen die werden waargenomen in het CMI, gedurende het jaar, waren direct gerelateerd aan veranderingen in de mate van optimisme van de persoon in kwestie. Wanneer het optimisme steeg, dan steeg ook de CMI-waarde.. En andersom, als personen minder optimistisch waren, zakte hun CMI-waarde..!! (Bronnen: Miller-McKune en Psychological Science)

X

* * *

X

Optimisme versterkt je immuunsysteem.

vertaling Guido Jonkers © wanttoknow.nl 2010
(Origineel artikel Dr. Mercola)

X

Robin Williams in de rol van Patch Adams, de dokter die met humor en optimisme zijn patiënten genas!!

Het is werkelijk wonderbaarlijk hoe je state-of-mind je fysieke welzijn kan beïnvloeden, maar onderzoek ná onderzoek toont dit tóch keihard aan. Jouw verbinding tussen lichaam en geest is een bijzondere kracht, die je kunt gebruiken voor een betere gezondheid. Een zonnige kijk op het leven zal je niet alleen helpen om je lichaam te beschermen tegen stresscomponenten die kunnen leiden tot afwijkingen aan je kransslagaders, maar het kan je ook helpen om je immuunsysteem een ‘boost’ te geven en daarmee bijvoorbeeld een normale verkoudheid te voorkomen. (Andersom mogen we dus ook afleiden dat een griep een signaal is van het lichaam dat je immuunsysteem onder druk staat: ‘NEEM JE RUST’.. GJ)

Uit dit onderzoek onder rechtenstudenten blijkt dus keihard, dat mensen die geloven dat ze succesvol zullen, en een stijging voelen van hun positieve emoties, een stijging lieten zien van hun CMI, wat een belangrijke factor is om jezelf tegen virale infecties te beschermen. Het gedrag om een glas liever half-vol dan half-leeg te zien, wordt zelfs gerelateerd aan een langer leven, een verlaagd risico op een hersenbloeding en een beter herstel naar een chirurgische ingreep…

Paul Rosch, voorzitter van ‘The American Institute of Stress’, zei hierover:
“Talrijke studies steunen de opvatting dat mensen die positief in het leven staan en een positieve kijk op hun leven hebben, gezonder blijken te zijn en langer leven, dan zij die in het algemeen een donkere kijk hebben op het leven en cynisch staan tegenover de toekomst.”

Waarom je gedachten zo belangrijk zijn voor je gezondheid.
Heb jij je weleens afgevraagd waarom identieke of eeneiige tweelingen steeds meer van elkaar gaan verschillen, naarmate ze ouder worden? Kijk voor een mooie beschouwing op deze YouTube:

De ene tweeling kan fit zijn, de andere geplaagd worden door allerlei gezondheidskwesties, en ze kunnen ieder apart tevoorschijn komen met totaal verschillende ziektes (of helemaal geen), wanneer ze op leeftijd komen.

De reden die hiervoor geldt, heeft alles te maken met epigenetica, een wetenschappelijk richting die ervan uitgaat, dat omgevingsfactoren zoals voeding en stress de ‘uitdrukking’ van je genen sterk beïnvloeden. En het zijn dus niet de genen ZELF, maar juist DE WIJZE WAAROP je genen zich manifesteren NAAR BUITEN die van essentieel belang is voor het feit of je snel oud wordt bijvoorbeeld, of een bepaalde ziekte ontwikkeld of niet.

Je snapt natuurlijk, dat naarmate je ouder wordt, je genen niet wijzigen, maar je epigenen wijzigen daarentegen dramatisch. Dat gebeurt vooral tijdens kritieke levensfasen, zoals de puberteit er een van is. Deze wijzigingen worden sterk beïnvloed door fysieke en emotionele stress, en vooral door de manier waarop jij als mens reageert op alles dat in je leven gebeurt, of dat nou klimaatverandering is, of je eindexamen, of zelfs kindermisbruik.

Wat zullen jouw genen gaan ‘uitdrukken’?
Zoals inmiddels uitgebreid bewezen is via massale genetische studie, via het ‘Genome Project’, is elk van je genen in staat zo’n slordige 30.000 eiwitten te produceren, waarvan ELK een andere uitkomst kan creëren. Er is dus iets dat jouw genen kan activeren, maar ook kan de-activeren. Onderzoeker Bruce Lipton, PhD, die toonaangevend wetenschapper is op het gebied van de ‘epigenetica en de nieuwe biologie’, heeft al lang aangetoond dat deze ‘triggers’ voor de genen, vaak gerelateerd zijn aan je geestelijke instelling.Kijk voor zijn prachtige beschrijving van de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen, deze YouTube. Het denkbeeld dat we bestaan uit atomen, is al lang achterhaald..! In deze (Engelstalige) video vertelt Bruce Lipton over dit proces.X


X
Met andere woorden, of je nu mentaal gestressed bent, of in staat bent een meer positieve kijk op het leven te behouden,  beide instellingen kunnen de uitdrukking van je genen beïnvloeden. En daarmee ben je dus zélf in staat om DIRECT invloed te hebben op de tendens van je lichaam om een ziekte te ontwikkelen, of… te vermijden! (kijk HIER voor een heel artikel over dit onderwerp)

Het opzienbarende boek van Dawson Church (klik voor link naar Bol.com voor Nederlandse uitgave!)

Dawson Church schrijft in zijn boek: ‘De Geest in jouw genen: Epigenetische Medicijnen en de nieuwe biologie van de intentie’.

 • Patienten die een hartoperatie hebben ondergaan, en een sterk sociaal ondersteunend netwerk hebben, hebben een sterftekans van 1/7e van hen die een dergelijk netwerk niet hebben..
 • Studies tonen aan date en meditatieperiode van 30 minuten per dag, je stemming zodanig kan verbeteren, dat het effect hetzelfde is als dat van zware anti-depressiva.
 • Ouderen die een positieve instelling hebben, hebben een 23% lager risico op overlijden door slagaderlijke ziekten, en een 55% lager risico op andere doodsoorzaken.

Dus naarmate je méér in staat bent om waarachtig positief te blijven, des te hoger liggen je kansen op een goede gezondheid. (Klik op de cover van het boek voor link naar Bol.com)

Hoe word je een optimist..?
De potentie die we als mens hebben om positieve emoties te manifesteren en geluk te voelen, is wellicht één van de grootste geschenken die we als menselijk wezen in ons hebben. Maar tot op zekere hoogte is je-gelukkig-voelen een keuze die je dient te maken, net zoiets als de keuze om veel te bewegen en kwalitatief goed te eten..

Het komt er dus op neer, dat in onze ‘realiteit’ jij op de bestuurdersstoel zit van je eigen leven, als het aankomt op jouw gelukspotentie..!

En wanneer je je deze simpele zienswijze goed realiseert, is dat feitelijk behoorlijk bevrijdend. Je HOEFT je niet slechter te voelen, omdat je bijv. ouder wordt, of omdat je leven zich niet precies ontwikkeld op de wijze zoals jij je dat had voorgesteld. Je hoeft je zelfs in het geheel niet meer slecht te voelen op het moment dat je de beslissing gemaakt hebt om gelukkig te zijn…!

Op een bepaalde manier, geef je jezelf met deze zienswijze ook toestemming om geluk te voelen in je dagelijkse leven. Maar laten we wel fair blijven; niemand kan zich ALTIJD gelukkig voelen. En dat is ook gewoon goed. Het gevoel dat er tijden zijn dat je je teneergeslagen voelt, is gewoon een deel van altijd gelukkig zijn.. Maar als jij één van die mensen wilt zijn die altijd optismistisch rondlopen met een grote glimlach, dan is daar slecht één ding voor nodig: jouw beslissing om dat te ZIJN in overeenstemming met aandacht voor je emotionele energie!

Ik beveel iedereen altijd aan om zijn beperkte geloofssystemen los te laten, stress van zich af te schudden en de ‘emotionele bagage’ van het verleden achter je te laten. Ik ben dol op de Meridiaan-kloptechniek/Emotionele vrijheidstechniek, in dit opzicht. En ik geloof dat het een belangrijke sleutel kan zijn voor veel mensen, en dus ook voor jou, om je EIGEN innerlijke geluk te vinden. (zie HIER een heel artikel over dit onderwerp).

De Meridiaan-kloptechniek is een doe-het-zelf emotionele accupunctuurtechniek die je helpt je eigen subtiele energiesysteem te herbedraden en emotionele blokkades uit je systeem te laten lopen en tot rust te komen. Hierdoor ontstaat weer balans tussen geest en lichaam.

Deze doe-het-zelf emotionele accupunctuurtechniek helpt je om je eigen subtiele energiesysteem te herbedraden en de emotionele blokkades uit je systeem te laten en tot rust te komen. Hierdoor ontstaat weer balans tussen geest en lichaam.

Deze MTT/EFT vraagt maar een paar minuutjes per dag om het uit te voeren, dus ook daarom is het een instrument dat ik je erg aanbeveel. Wordt er vertrouwd mee en gebruik het met regelmaat. Maar in de tussentijd geldt ook nog altijd het oude adagium: ‘Fake it, untill you make it’.. Dat werkt gewoon ook nog steeds.

Een lach is altijd welkom!
Als je meer glimlacht, zul je ook meer lachen en daardoor ook meer naar de optimistische kan van het leven leren kijken. Des te ‘beter’ zal je leven zich manifesteren. Met andere woorden, datgene waar jij je attentie op focussed, manifesteert zich in jouw leven. En daarom is het toch beter om je te focussen op positieve doelen en dito uitkomsten?

Tot slot wil ik je aanraden om je leven in te richten, rondom je ware passies. Wat is er in het leven dat jouw op intense wijze motiveert? Wat zorgt ervoor dat je je voelt als die opgewonden kleine kleuter die je ooit was?

Geluk is de factor die je ‘s ochtends uit je bed zal doen springen met een gretige vooruitblik om de dag te gaan starten en om gepassioneerd keuzes te maken in je activiteiten van die dag. Probeer dit voor jezelf duidelijk in beeld te krijgen.. Volg je hart om dit beeld in realiteit om te zetten; de optimist in jezelf zal als natuurlijk tevoorschijn komen..! (HIER een artikel over simpele stappen om gelukkig te zijn)

 

Boekentip(s) bij dit artikel:

Klik op de cover van de boekafbeelding voor meer informatie over het artikel

74 Reacties op Optimisme versterkt je immuunsysteem!

Plaats hier je reactie


Spelregels bij de reacties/ het reageren onder artikelen

 • blijf bij het onderwerp en dwaal niet af naar bijzaken. Dat maakt het voor lezers van de reacties ook prettiger.
 • blijf beleefd en gebruik geen scheldwoorden; stevige taal is prima, als het respect gewaarborgd blijft.
 • wil je met mensen even apart of niet over het onderwerp kletsen? Daarvoor is de 'chat' bedacht. Klik op dat knopje en je kunt aan de gang.
 • wij houden ons het recht voor, zonder enige verantwoording, noch opgave van reden, reacties te verwijderen (wordt niet gemeld!) of toegang tot reacties te blokkeren.
 • maak er een respectvol samenzijn van, hier op de site! WELKOM!
Wilt je een Persoonlijke Avatar afbeelding bij jouw reacties?

Je e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden.

 • Odette

  Kerstochtend, ik zie de zon net opkomen in alle kleuren. Ik glip naar buiten de tuin in en adem de frisse lucht naarbinnen, mens wat een geuren.
  Het enige wat je hoort zijn vogels die ontwaken.
  Terwijl alle mensen nog slapen geniet ik van vooral die stilte alsof alles is stilgevallen. Geen auto’s en vliegtuigen, alleen de natuur. Langzaam komt een regenbui nader, je hoort het van verre ruisen van kleine druppels over de huizen en bomen steeds naderbij komen. Druppeltjes water, verfrissend, raken mijn gezicht kort. Heerlijk om zo wakker te worden op deze prachtige kerstochtend, wat een mooie start.

  24
 • Odette

  GOED NIEUWS!!! Paul is vanmiddag ontslagen uit het ziekenhuis. Ik was vanmiddag op de dialyse afdeling met zijn vrouw en een oude vriend toen een arts binnen kwam die de uitslag bracht van een vervelend onderzoek die hij deze morgen had gehad. De bacterie die o.a. op z’n hartklep zat was weg en nu werdt hem verteld dat hij weer naar huis mocht. Dus Paul mag thuis heerlijk kerstfeest vieren en de geplande operatie komt pas eind januari begin februari. 🙂 🙂

  23
  • marcel w in 5d

   @ odette
   dat is idd goed nieuws ,Ik hoorde het vanavond van hem zelf . We hebben weer als vanouds gelachen en er staan weer schone zaken op de agenda. Mijn dag was weer helemaal goed !! Denk ook dat jouw oproep bijgedragen heeft aan een grote toevloed van energie, daar is geen zweverigheid bij.
   groet marcel.

   23.1
  • Anna11

   Erg blij voor Paul en Monique…
   Pfff, dit is goed nieuws!
   Welkom thuis Paul!

   23.2
  • Anna11

   @Marcel
   Heb wat in te halen hier door omstandigheden.
   Dus Marcel, moet ergens nog mijn felicitaties kwijt.
   Nog van harte!!!

   23.3
  • marcel w in 5d

   Hai anna Ik had ze al gekregen van je maar evenzogoed alsnog bedankt .

   23.4
  • Anna11

   Net een nieuwe bloemensoort uitgevonden.
   Felies…
   Nu nog een kweker vinden haha.
   Lieve Marcel, een bos Felies voor jou.

   23.5
 • Odette

  Speciaal voor Paul3.5, die op het moment heel erg ziek in het ziekenhuis ligt.
  http://youtu.be/C_9KurUMNf4
  Laten we zoveel mogelijk met zijn allen energie en licht sturen naar deze prachtige ziel. Denk de komende feestdagen aan hem als u aan de feestdis zit en prachtig vuurwerk bekijkt. Steek een extra kaarsje aan en laat zien hoe krachtig het WTK kan en wil zijn.
  Hartegroet Odette

  22
  • jenne

   Hé PAUL snel beter worden ouwe jonge, ik dacht al waar zit je, of liever gezegt waar lig je, zal zeker aan je denken, en in gedachte een toost uitbrengen op voorspoed en gezondheid voor jauw Paul, vriendelijke groet Jenne

   22.1
  • monika

   Odette en Jenne, ik wens jullie ook fijne feestdagen.
   Ik had Paul gisteren even aan de telefoon. Het ziet er zo uit dat hij nog weken in het ziekenhuis moet blijven. Niet leuk 🙁

   22.2
  • Odette

   Jenne, Ik zal je wensen overbrengen vanavond, hij heeft geen laptop of zoiets in het ziekenhuis. Ik woensdagavond in het ziekenhuis geweest en ben er vanavond weer. Hartegroet Odette

   22.3
  • lezer

   Bedankt Odette voor het delen.

   Paul, Van Harte Beterschap!

   22.4
  • Odette

   Jenne, groeten terug. Hij zegt dat hij niet echt weg is maar altijd daar is 🙂
   H.G. Odette

   22.5
  • marcel w in 5d

   Leuk odette dat je zo van uit het verleden zomaar weer mensen ontmoet die jouw energie goed kunnen gebruiken , voor mij is het vanuit hier wat lastiger om langs te gaan maar mijn hart is als van altijd bij paul. Het doet me goed te weten dat jij ook een helpende ( steunende) hand bied. dank daarvoor.

   22.6
  • cozmic

   En Hieperdepiep voor jarige Marcel.

   22.7
  • Sun

   Hoi Odette, idd bedankt voor het delen. Marcel gefeliciteerd!
   Ik wil maandag bij Paul langs gaan.
   Op dit moment ben ik optimistisch maar ook een beetje verdrietig. Doordat ik er soort van alleen voor sta in mijn strijd. thuisfront laat het afweten. het lijkt hardnekkiger, ik probeer daarom nu ook aan mediwiet te komen.
   Veel liefs allen en fijne feestdagen!

   22.8
  • JaNee

   Paul sterkte fijne feestdagen allemaal marcel gefeliciteerd!

   22.9
  • jenne

   Monika, heb je overgeslagen, en Anna ook, dus nu toch mooie kerstdagen, fijn voor PAUL dat hij op is geknapt en thuis, heb het vreselijk druk huis vol jonge mensen, veel werk, nu ik dit schrijf bedenk ik me op eens dat ik al die mensen waar mee ik correspondeer meen te kennen, net een sprookje, ben gek op die Ijslanders die hun Elven beschermen, geloof er in en heb ze zelf ontmoet in Wales, ik weet waar ze wonen, mooi moeilijk bereikbaar dalletje met bron die zo uit de rots wand komt, prachtig voor ze.

   22.10
 • Odette

  Fijne feestdagen allemaal
  http://metliefs.nl/vcards/create.php?card_id=4424
  Hartegroet Odette

  21
Feedback
Home

Beste Bezoeker, de website gaat om ongeveer 15:30 in onderhoud voor een noodzakelijke upgrade.

Bedankt voor uw begrip!

Het WantToKnow Team.