Advertentie

MeetUp: ‘Naar een menswaardige samenleving’..


Wat: MeetUp: ‘Naar een menswaardige samenleving’.. Op deze middag gaan we inhoud geven aan de ondertitel van ‘Geld in de bijrol’, het nieuwe boek van Ad Broere. De ondertitel luidt: ‘Op weg naar een menswaardige samenleving’ en nemen we afscheid van het oude paradigma waarin geld centraal staat om het nieuwe paradigma te omarmen, waarin mens, aarde en alles wat erop leeft centraal staan, met geld waar het hoort: in de bijrol. Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Er zijn enthousiaste reacties van mensen die deze nieuwe vorm van bijeenkomst mooi vinden en graag zich willen laten inspireren door de inleiders en met hen in gesprek willen gaan. Het is vanzelfsprekend niet noodzakelijk om actief deel te nemen. Je kunt ook gewoon komen om je te informeren en daarvoor is ruimschoots de gelegenheid. Om een indruk te geven over wat er op die dag te gebeuren staat, geven we het voorlopige programma weer.

Wanneer: zaterdag24 november

Waar: Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam-Centrum. Van 13:30 – 17:00 uur (Inloop vanaf 13:00 uur)

Interesse? Hier kun je je aanmelden: KLIK HIER

Het boek ‘Geld in de Bijrol’ van econoom Ad Broere, verscheen enkele weken geleden. (klik voor artikel)

Wie: Een vol programma, met daarbij muzikale bijdragen van Anneke Broere. Er is een introductie waarna de volgende inleiders aan het woord komen. Per inleiding moet je rekenen op 15 tot 20 minuten, een deel van de tijd is beschikbaar voor vragen aan de inleider.

Dit is de voorlopige line-up van de zg. ‘inleiders’:

Ad Broere: Waarom wij ons idee met betrekking tot geld en waarde zouden moeten wijzigen. Geld speelt in de huidige samenleving een zeer dominante rol. In het nieuws, in de politiek, het bedrijfsleven, binnen het gezin, vaak gaat het over geld en dan vooral over het tekort eraan. Goede plannen worden niet uitgevoerd omdat ‘er geen geld is’.

We hechten zoveel waarde aan het geld zelf dat wij het volstrekt normaal vinden dat er rente wordt betaald als je geld leent bij de bank. Dat is niet altijd zo geweest. Er was een tijd dat geld niet meer was dan een ruilmiddel. Door de opkomst van beurzen en banken is geld echter steeds meer een product geworden om geld mee te verdienen, door rente of door speculatie.

Geld met geld verdienen is naast onze perceptie van geld en waarde een grote sta in de weg voor de ontwikkeling naar een menswaardige samenleving. Ik ga op basis van het eilandvoorbeeld in mijn vijfde boek ‘Geld in de Bijrol’ verkennen hoe we een rente- en speculatievrije economie tot ontwikkeling kunnen brengen.

Henk Smit: Kwetsbare mensen mogen voor hun ontwikkelingskansen niet langer afhankelijk zijn van het slechte huwelijk tussen geld en bureaucratie. Waarom wordt de toekomst van kwetsbare mensen bepaald door de vaak grillige en bureaucratische regels van (lokale) overheden en instanties? Waarom bepalen al die ongrijpbare factoren of ze wel of niet een toereikend budget krijgen om een opleiding te doen, of andere stappen te zetten? Waarom moeten ze altijd maar weer eindeloos afwachten tot ze ergens een wel of niet een leerwerktraject mogen volgen?  Ik roep in mijn bijdrage op tot concrete actie en heb hiervoor een plan ontwikkeld.

Pieter Stuurman: Het werd mij duidelijk dat geld gebaseerd is op geloof, en dat dit geloof bepalend is voor wat we doen en laten. En met dat doen en laten, richten wij de wereld in. Een wereld die totaal niet meer aansluit bij de belangrijkste intenties van veruit de meeste mensen. Intenties, die allemaal ernstig ondermijnd worden door de huidige systemen en die we tot op heden zelf in stand houden, ondanks alle ongewenste resultaten. Ik merkte op dat hieraan een mechanisme ten grondslag ligt. Ik wil in mijn bijdrage graag inzichtelijk maken hoe het werkt en hoe we het zelf kunnen gaan gebruiken om onze wereld in te richten op een manier die veel beter aansluit bij onze werkelijke en meest gangbare menselijke intenties.

Muzikaal (en poëtisch) intermezzo | Pauze van 15:00 tot 15:30

Heidi Leenaarts: Samenwerken is niet alleen hard nodig om onze huidige uitdagingen (klimaat, voedsel, maatschappelijke instabiliteit et cetera) succesvol aan te gaan. Ook is samenwerken simpelweg veel leuker dan ‘ieder voor zich’. Want samenwerken draagt bij aan het ervaren van geluk, creativiteit en geborgenheid in je leven. Maar, kun je je afvragen, waarom lukt het dan toch zo vaak níet om goed samen te werken? Waarom laten mensen, bedrijven en overheden zo vaak hun eigenbelang prevaleren? Welke krachten spelen er, die ons blijkbaar richting ‘ieder voor zich’ duwen? En hoe gaat dit zich in de toekomst verder ontwikkelen? Ik ga in op de verschillende factoren die hier een rol in spelen en laat het publiek op speelse wijze ervaren hoe deze twee zijden van de medaille elkaar beïnvloeden.

Anthony Migchels:
Ik heb diepgaand onderzoek gedaan naar vrijwel alle bestaande monetaire hervormingsprogramma’s, en op basis van mijn bevindingen heb ik de Florijn ontwikkeld. De Florijn is een doorbraak in complementaire munten, omdat het de eerste munt is die alles biedt wat we van modern, rentevrij geld nodig hebben. Met de Florijn zou – als het draagvlak ervoor is – de hele Nederlandse economie gefinancierd worden. Dit zal tot een dramatische verbetering van de levensstandaard van de overgrote meerderheid van de bevolking leiden. Het is een volwaardig alternatief voor het huidige systeem, en geheel grassroots, onafhankelijkheid van overheid of banken.

Deze student haalde met zijn ‘weerloosheid’ tegen de ‘stalen overmacht’ de wereldpers. Zijn weerloosheid bleek een ‘blessing in disguise’.

Monique van Gurp: Verschillende keren in mijn leven ben ik verrast en ontzet geraakt door een plotseling doorbrekend inzicht hoe grote destructieve krachten een menswaardige samenleving in de weg staan. Deze krachten maken ons, gewone stervelingen, uitermate kwetsbaar. Ik heb diep respect voor mensen die vooroplopen in scherpe analyses en het aandragen van oplossingsrichtingen. Zij zijn de sterken onder ons en tegelijk ook juist de allerkwetsbaarsten.  Een kwetsbaarheid die sterk is uitgedrukt in de worldpressfoto 1990: ‘Tankman”; voor mij een bron van inspiratie. Mijn bijdrage schuilt in de poging -met een variant op wat ik ergens las- om bij belanghebbenden ook belangstelling te wekken.

George van Houts Iets weten betekent verantwoordelijkheid. Je kunt daarna iets niet meer niet-weten. Daarom kiezen zo veel mensen voor “blessing ignorance”: de hemelse staat van het niet-weten. Dat ontslaat je -schijnbaar- van iedere verantwoordelijkheid. Sinds een jaar of zeven kies ik ervoor om zoveel mogelijk te weten te komen. Enerzijds omdat ik dat heerlijk vind en anderzijds omdat ik aan de slag wil met mijn verantwoordelijkheid als burger. Na de zoveelste ramp klinkt het altijd: “Waarom deed niemand iets? Iedereen zag het aankomen!” Daarom kies ik voor weten. Wat niet wil zeggen dat ik er nooit naast zit en alleen maar denk iets te weten. In de meetup wil ik mijn kennis delen met betrekking tot het thema van de middag.

 Afsluiting 17:00 uur

We verwelkomen je graag op zaterdag 24 november.

Hans Rietveld Events BV &

Humane Economy Publishing (Anneke en Ad Broere)