Advertentie

Mooi en magisch: Keltische en Ierse sieraden


WantToKnow organiseert regelmatig bijzondere aanbiedingen voor je, met producten die je niet zo snel in de winkel zult tegenkomen. Een service met producten die veelal uit het buitenland komen. Bij kleine, vaak ambachtelijke leveranciers vandaan. Vanzelfsprekend kiezen we producten die passen in de sfeer van de website en dus zullen aansluiten op jouw smaak. We kijken zeker ook naar het duurzame karakter van de producten (en diensten).

Het essentie van deze aanbiedingen is zódanig, dat wij de aanbieding een beperkte geldigheidsduur moeten geven. Wij werken namelijk niet met voorraden en bestellen daarmee de producten aan de hand van de bestellingen die wij van de lezers van WantToKnow krijgen. Daarom duurt het leveren van de producten vaak iets langer dan een ‘paar dagen’. Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2-3 weken te verzorgen.

WantToKnow heeft niet zo heel veel mogelijkheden tot inkomsten, vandaar dat we deze postorderservice ook hebben ontwikkeld. Zo snijdt het mes dus aan twéé kanten. We hopen je met deze service van dienst te zijn!

x

* * *

 

x
* * *

Speciale WTK-aanbieding

Mooi en magisch:
Keltische en Ierse sieraden

x
(geldig t/m dinsdag 29 juni)
X

Met de natuur in volle bloei (en de ‘green man’ in volle kracht) meenden we er goed aan te doen een mooie aanbieding te verzorgen van traditionele Keltische en Ierse sieraden. Zo vonden we een Ierse maakster van bijzondere handgemaakte broches, haarspelden en armbanden van zilver, die we je hierbij aanbieden. We mochten voor deze aanbieding, een reservering maken, tot zolang de aanbieding geldig is.

Alle sieraden zijn ontworpen door Karen, een ontwerpster uit Glencairn Rise, Dublin. In gesprek vertelde zij ons dat ze altijd geïnteresseerd is geweest in haar Ierse en Keltische roots. Na een bijzondere spirituele ontwaking sloeg het waarderen om in een diepe liefde voor de esoterische betekenissen die zij via deze symbolen mocht leren van haar voorouders. Daarom besloot ze haar ontwerppraktijk te verbreden door traditionele sieraden te gaan maken die hun geschiedenis waard zijn. Keltische sieraden kennen een diepe symbolische historie en betekenis, dus wij hebben ons best gedaan om in deze aanbieding ook meer inzicht te geven in de rijke geschiedenis van deze krachtige en traditionele kunstwerkjes.

Dit zijn de Keltische en Ierse kristallen die we voor jou selecteerden:


x
1. ‘Ailm en Triniteit’ broche
Deze broche, gemaakt van traditioneel ‘Pewter’ of “Peauter-Tin” bestaat uit een groot “Ailm-symbool, omring met vier ‘triniteit-knopen’ en ingezet met een glazen geslepen steentje ter versiering.

Broches waren in de Keltische tijd een standaard kledingaccessoire. Ze werden gebruikt om mantels vast te maken en waren over het algemeen vrij groot en stevig, in tegenstelling tot de delicate versies die we tegenwoordig dragen. De pin was altijd naar boven gericht, er was zelfs een wet waarin stond dat als een persoon gewond raakte door de pin van iemand anders, de eigenaar geen schuld had, op voorwaarde dat deze niet te ver naar buiten uitstak..! (Hoe er precies werd gemeten is een raadsel) Ontwerpen begonnen eenvoudig, maar van rond 700 – 900 na Christus leek er een trend te zijn van prachtig versierde broches van Pewter. Deze zouden zijn gedragen door de belangrijkste mensen in de Keltische samenleving (meestal geestelijken)/ Deze meer sierlijke broches krijgen ook een vermelding in de vroege Ierse wet; de zonen van grote koningen moeten ‘gouden broches met kristal erin’ dragen, hoewel zonen van kleine koningen het met zilver kunnen doen.

Het Keltische Ailm-symbool is afgeleid van de eerste letter van het Keltische Ogham-alfabet. Ogham was een primitieve vorm van schriftelijke communicatie in de Keltische geschiedenis en de Ogham was oorspronkelijk een groep bomen waarvan werd gedacht dat ze kennis en wijsheid verspreidden. Men denkt dat de Ailm een soort conifeer of zilverspar is. In de oude Keltische boomtraditie werden groenblijvende sparren geassocieerd met de genezing van iemands innerlijke ziel. De Kelten zagen bomen als het ultieme symbool voor kracht, en het is geen mysterie waarom. Eiksoorten overleven en groeien in moeilijke omstandigheden en kunnen honderden jaren ‘leven’. De Ailm staat voor kracht, uithoudingsvermogen en veerkracht, evenals genezing, zuivering, gezondheid en vruchtbaarheid. De Ailm is meestal een van de meest populaire Keltische symbolen die worden gebruikt om innerlijke kracht te vertegenwoordigen.

De ‘drie-eenheid knoop’ is een van de eenvoudigste Keltische knopen en staat symbool voor de drie-enige God . Voor de Kelten kwam alles in drieën: “meid, moeder, oud wijf” of bijvoorbeeld de drie Keltische elementen “aarde, vuur en water”. Het christendom omarmde deze knoop en vertaalde haar naar de Vader, Zoon en Heilige Geest, die terugkomt in veel van de vroegchristelijke manuscripten (zoals het ‘Book of Kells’). Het gebruik van de Trinity-knoop in het ontwerpen van sieraden wordt geassocieerd met eeuwigheid en eeuwige liefde.

Deze broche is 3,9 cm breed en komt in een luxe cadeau/bewaardoosje.

 

Prijs: € 29,-

* * *

 

2. ‘Keltisch Kruis’ broche
Deze broche, gemaakt van traditioneel ‘Pewter’ of “Peauter-Tin” vertegenwoordigd de eenvoudige, maar diepgaande schoonheid van de ononderbroken lijn. Patronen, weefsels en knopen van delicaat complexe en perfect symmetrie vormen de hoeksteen van de Keltische kunst. De verweven lijnen van de Keltische knoop staan voor “geen begin, geen einde”, de continuïteit van eeuwige liefde en het samenbinden of verstrengelen van twee zielen of geesten. Het christendom heeft veel van de oude Keltische symboliek omarmd en veel Keltische knopen opgenomen in kruisen en manuscripten. Door de armen van het kruis weer terugtebrengen naar hun oorspronkelijke, gelijkbenige vorm, grijpt dit ontwerp terug op de oorspronkelijke oer-betekenis van dit mysterieuze symbool.

Het Keltische kruis is vanaf de vroege middeleeuwen in Ierland aanwezig en het is misschien wel het meest herkenbare van de vele Keltische symbolen. Interessant genoeg dateren enkele van de vroegste Keltische kruissymbolen in Ierland uit de 8e of 9e eeuw en zijn te vinden in Kilkenny en Laois. Oorspronkelijk zouden deze kruisen van hout of metaal zijn gemaakt en waren ze waarschijnlijk veel kleiner dan de overgebleven stenen gebeeldhouwde pilaren die in heel Ierland te vinden zijn.

In de middeleeuwen werden veel Keltische kruissymbolen in rotsen uitgehouwen, maar na verloop van tijd werden ze los ontwikkeld en gebouwd als onafhankelijke staande stenen of monolieten. Een van de vele Keltische symbolen met verschillende betekenissen Er zijn veel theorieën over de betekenis van het Keltische kruis. Een interpretatie is dat de vier ‘armen’ de vier windrichtingen van de aarde vertegenwoordigen (noord, zuid, oost en west). Een andere interpretatie van het Keltische Kruis-symbool is dat het de vier elementen vertegenwoordigt: aarde, vuur, water en lucht. De vier kwadranten kunnen ook de vier seizoenen van het jaar of de vier stadia van de dag vertegenwoordigen: ochtend, middag, avond en middernacht.

Deze broche is 3,9 cm breed en komt in een luxe cadeau/bewaardoosje.

 

Prijs: € 29,-

* * *

x

3. ‘Triniteit’ broche
Deze broche, gemaakt van traditioneel ‘Pewter’ of “Peauter-Tin” bestaat uit een grote “Triniteit-knoop’ ofwel de ‘Triquetra’.

De Trinity Knot / Triquetra is een van de vele symbolen die door de Kelten zijn ontwikkeld en valt in de categorie ‘Celtic Knot’, naast de Dara-knoop. Keltische knopen zijn complete lussen zonder begin of einde en werden voornamelijk gebruikt voor decoratie in de Keltische stijl van insulaire kunst. Zoals veel van de oude Keltische symbolen, is de exacte datum van oorsprong van de Trinity Knot onbekend en vaak onderwerp van discussie. Het is algemeen aanvaard dat de Celtic Trinity Knot meer dan 5000 jaar oud is. Het verscheen voor het eerst in de Keltische cultuur in de 7e eeuw toen het werd gebruikt in de insulaire kunst.

In de archeologie wordt het woord ‘Triquetra’ gebruikt om elke figuur te beschrijven die uit drie bogen bestaat. Symbolen zoals de Triskelion zouden onder de Triquetra-paraplu vallen. Dit soort symbolen werd voor het eerst populair in de 4e eeuw voor Christus en werd gevonden in ornamenten in Anatolië en Perzië. Het Triquetra-symbool is op alles gevonden, van runestones in Noord-Europa tot oude Duitse munten. Triquetra-ontwerpen verschenen regelmatig in Insular-kunst: een stijl die werd geproduceerd in Ierland en Groot-Brittannië. De Trinity Knot is ook te zien op de omslagen van het Book of Kells en op enkele zeer vroege versies van het Keltische kruis.

Er zijn veel verschillende betekenissen van de Keltische Drievuldigheidsknoop. Het symbool is door verschillende groepen en religies overgenomen om iets te vertegenwoordigen dat de kern van hun geloof vormt. Eén essentiële betekenis loopt echter door elke interpretatie van de Keltische Drie-eenheidsknoop – de Keltische overtuiging dat alles van betekenis in de wereld in drieën komt.

Sommigen zien de betekenis van de Triquetra als een symbool van de drie domeinen aarde, zee en lucht. Anderen zeggen dat de drie punten de drie levensfasen aanduiden: leven, dood en wedergeboorte. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de christelijke leer de betekenis van de knoop van de Heilige Drie-eenheid ziet als de drie delen van de Heilige Drie-eenheid: God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Hoewel de knoop uit drie afzonderlijke delen bestaat, maken ze allemaal deel uit van het ene symbolische ontwerp, één op drie en drie in één. Vroege Holy Trinity Knots bevatten het teken van een vis; het symbool van het christelijk geloof.

Deze broche is 3,9 cm breed en komt in een luxe cadeau/bewaardoosje.

 

Prijs: € 29,-

* * *

4. ‘Tara’ of ‘Dans’ broche
Deze broche is gemaakt van traditioneel ‘Pewter’ of “Peauter-Tin” en is verzilverd met .925 sterlingzilver. Het ontwerp is gebaseerd op de ‘Tara-broche’, een van de oudste Keltische sieraden die ooit door archeologen is gevonden.

De naam van de Tara-broche is eigenlijk een beetje misleidend. De heuvel van Tara, in het midden van het land, was in de Keltische tijd de zetel van de hoge koning van Ierland. Het werd eeuwenlang door oude samenlevingen gebruikt en wordt over het algemeen beschouwd als een zeer heilige en zeer belangrijke plaats. De broche zelf heeft echter niets met Tara te maken en is zelfs nergens in de buurt ontdekt. In 1850 vonden twee zonen van een boerenfamilie aan de oostkust, 50 km ten noorden van Dublin, het in een blikken doosje op een strand..!

De ‘originele’ tara-broche, zoals opgegraven en waarop de latere ontwerpen zijn gebaseerd.

Dat was tenminste de versie van het verhaal die hun moeder later heeft verteld. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een kleine tinnen doos eeuwen van erosie en stuifzand zou overleven, dus een meer geloofwaardige (hoewel onofficiële) versie is dat ze de broche eigenlijk verder landinwaarts vonden, maar niet wilden dat de eigenaar van het land er iets van wist in geval hij het voor zichzelf op zou eisen… In ieder geval brachten de jongens hun vondst naar hun moeder, die het naar een ijzerhandelaar bracht. Hij vertelde haar snel dat het niets voor hem was of dat het hem niets interesseerde, maar onverschrokken bracht de moeder het naar een horlogemaker. Na reiniging en onderzoek stelde deze horlogemaker vast dat het van zilver was en bedekt met filigraan goud, en kocht het voor “maar liefst 18 pence”. Hij verkocht het later door aan Waterhouse Jewelers voor een meer winstgevende twaalf pond (tegenwoordig € 2000,-!).

Op dat moment was in Ierland een Keltische renaissance in volle gang. Keltische kunst, liederen, taal en tradities werden steeds populairder, vooral onder de middenklasse. George Waterhouse, de eigenaar van Waterhouse Jewellers, was een van de schrijvers die de renaissance had aangewakkerd. Hij maakte al geruime tijd sieraden geïnspireerd door Keltische stijlen en had daardoor een zeer goede reputatie. Toen hij de broche in zijn handen viel noemde hij haar de Tara-broche. Dus daar komt de naam vandaan!

Sindsdien staat de Tara-broche symbool voor de heuvel van Tara, de schoonheid van het oude Keltische koningkrijk en heeft de Tara-broche de bijnaam van ‘dans-broche’ gekregen. Dat komt omdat het een vast onderdeel is geworden van Ierse volksdanskleding..!

Deze broche is 5 cm breed en komt in een luxe cadeau/bewaardoosje.

 

Prijs: € 29,-

x

 

* * *

 

x

5. Dubbele Spiraal armband
Deze armband is gemaakt van traditioneel ‘Pewter’ of “Peauter-Tin” en is verzilverd met .925 sterlingzilver. Het ontwerp is gebaseerd op de ‘dubbele spiraal’.

Het spiraalpatroon is een van de meest voorkomende in de natuur, van slakkenhuizen tot draaikolken en hele sterrenstelsels. Het is ook een van de oudste patronen die door mensen zijn gemaakt, met bewijzen van rotstekeningen over de hele wereld, waarvan sommige tienduizenden jaren oud zijn. Het is dus niet verwonderlijk dat het veel voorkomt in de Keltische cultuur.

In feite is de spiraal het oudste symbool in de Keltische cultuur. In Keltisch geloof wordt gedacht dat het de zon of de straling van etherische energie vertegenwoordigt. Het symbool van de spiraal in verschillende vormen is te vinden op houtsnijwerk door heel Europa waar de Kelten reisden. Dit heeft geleid tot de overtuiging dat het symbool ook migratie, eeuwigdurende beweging, zou kunnen vertegenwoordigen. De spiraal komt van nature voor in de vorm van golven en andere culturen hebben de spiraal gebruikt om water af te beelden. Ook gerelateerd aan migratie, wordt gedacht dat sommige van de spiraalvormige gravures in Scandinavië de sterren en hun posities aan de hemel vertegenwoordigen.

De dubbele spiraal is te vinden op veel Keltische graven en is niet alleen in verband gebracht met de zon, maar ook met het idee van dood en wedergeboorte. Dit kan de overdracht van energie van het lichaam naar de ziel betekenen of het lichaam dat leven teruggeeft aan de aarde, een constante levenscyclus, wat een populair thema is in de Keltische symboliek. Met betrekking tot de zon wordt gedacht dat de dubbele spiraal de zonnewendes of de equinoxen voorstelt. Soms verschijnt de dubbele spiraal als een losse spiraal tegen de klok in verbonden met een strakke spiraal met de klok mee. Men denkt dat dit de grote, warme zomerzon en de kleine krimpende winterzon voorstelt, terwijl spiralen van gelijke grootte de twee equinoxen vertegenwoordigen waar de dagen en nachten even lang zijn, een teken van evenwicht. Met de klok mee en tegen de klok in spiralen vertegenwoordigen ook energie op verschillende manieren – met de klok mee: opkomst en groei, tegen de klok in: naar binnen trekken.

Deze armband is 4 cm breed en is gemakkelijk verstelbaar door het verzilvere pewter licht te buigen.

Prijs: € 24,-

x

 

* * *

6. ‘Triquetra’ haarspeld
Deze haarspeld is gemaakt van traditioneel ‘Pewter’ of “Peauter-Tin” en is verzilverd met .925 sterlingzilver. Het ontwerp is gebaseerd op de ‘Triquetra’ ofwel de ‘triniteit’.

De Trinity Knot / Triquetra is een van de vele symbolen die door de Kelten zijn ontwikkeld en valt in de categorie ‘Celtic Knot’, naast de Dara-knoop. Keltische knopen zijn complete lussen zonder begin of einde en werden voornamelijk gebruikt voor decoratie in de Keltische stijl van insulaire kunst. Zoals veel van de oude Keltische symbolen, is de exacte datum van oorsprong van de Trinity Knot onbekend en vaak onderwerp van discussie. Het is algemeen aanvaard dat de Celtic Trinity Knot meer dan 5000 jaar oud is. Het verscheen voor het eerst in de Keltische cultuur in de 7e eeuw toen het werd gebruikt in de insulaire kunst.

In de archeologie wordt het woord ‘Triquetra’ gebruikt om elke figuur te beschrijven die uit drie bogen bestaat. Symbolen zoals de Triskelion zouden onder de Triquetra-paraplu vallen. Dit soort symbolen werd voor het eerst populair in de 4e eeuw voor Christus en werd gevonden in ornamenten in Anatolië en Perzië. Het Triquetra-symbool is op alles gevonden, van runestones in Noord-Europa tot oude Duitse munten. Triquetra-ontwerpen verschenen regelmatig in Insular-kunst: een stijl die werd geproduceerd in Ierland en Groot-Brittannië. De Trinity Knot is ook te zien op de omslagen van het Book of Kells en op enkele zeer vroege versies van het Keltische kruis.

Deze haarspeld is 5 cm breed en kan worden bevestigd met een vurenhouten speld met een verzilverd knopje.

Prijs: € 17,-

* * *

 

 

7. ‘Pad van het Leven’ haarspeld
Deze haarspeld is gemaakt van traditioneel ‘Pewter’ of “Peauter-Tin” en is verzilverd met .925 sterlingzilver. Het ontwerp is gebaseerd op het ‘Pad van het Leven’, zoals het voorkomt in de Keltische én in de Native-Amerikaanse cultuur.

Het levenspad wordt door iedereen afgelegd. Vanwege het belang ervan hebben veel culturen het opgenomen in religie en tradities. Veel van deze symbolen omvatten de oneindige hoeveelheid herinneringen die we zouden kunnen maken, evenals de lage en hoge delen van ons leven. In deze Keltische versie kronkelt de knoop heen en weer, maar wanneer je afstand neemt, dan zie je direct dat de knoop het lemniscaat of het oneindigheidsteken in zich verschuilt.

Het levenspad wordt in de Indiaanse cultuur vertegenwoordigd door wat zij de “Man of the Maze” of de Hopi Maze noemen. Het toont een man die een doolhof betreedt dat geboorte vertegenwoordigt, en de enige manier om te gaan is via het levenspad. Je reist door het doolhof en het geeft je geluk, verdriet, avontuur en obstakels. Als je je pad hebt verfraaid en je lot hebt beheerst, bereik je het midden van het symbool. In het centrum kijk je terug op je levenspad en hoe je die hebt verfraaid met herinneringen voordat de zonnegod je zegent en je naar de volgende wereld brengt.

Deze haarspeld is 5,6 cm breed en kan worden bevestigd met een vurenhouten speld met een verzilverd knopje.

Prijs: € 19,-

* * *

 

8. ‘Triniteit-knoop’ haarspeld
Deze haarspeld is gemaakt van traditioneel ‘Pewter’ of “Peauter-Tin” en is verzilverd met .925 sterlingzilver. Het ontwerp is gebaseerd op 6 herhalingen van de ‘Triniteit-knoop’, zoals deze ook voorkomt in het ‘Book of Kells’.

Zoals ook hierboven beschreven staat, is de Trinity Knot / Triquetra een van de vele symbolen die door de Kelten zijn ontwikkeld en valt in de categorie ‘Celtic Knot’, naast de Dara-knoop. Keltische knopen zijn complete lussen zonder begin of einde en werden voornamelijk gebruikt voor decoratie in de Keltische stijl van insulaire kunst. Zoals veel van de oude Keltische symbolen, is de exacte datum van oorsprong van de Trinity Knot onbekend en vaak onderwerp van discussie. Het is algemeen aanvaard dat de Celtic Trinity Knot meer dan 5000 jaar oud is. Het verscheen voor het eerst in de Keltische cultuur in de 7e eeuw toen het werd gebruikt in de insulaire kunst.

In de archeologie wordt het woord ‘Triquetra’ gebruikt om elke figuur te beschrijven die uit drie bogen bestaat. Symbolen zoals de Triskelion zouden onder de Triquetra-paraplu vallen. Dit soort symbolen werd voor het eerst populair in de 4e eeuw voor Christus en werd gevonden in ornamenten in Anatolië en Perzië. Het Triquetra-symbool is op alles gevonden, van runestones in Noord-Europa tot oude Duitse munten. Triquetra-ontwerpen verschenen regelmatig in Insular-kunst: een stijl die werd geproduceerd in Ierland en Groot-Brittannië. De Trinity Knot is ook te zien op de omslagen van het Book of Kells en op enkele zeer vroege versies van het Keltische kruis.

Deze haarspeld is 6 cm breed en kan worden bevestigd met een vurenhouten speld met een verzilverd knopje.

Prijs: € 19,-

 

* * *

“Ja, ik wil graag deze unieke
Keltische en Ierse Sieraden
ontvangen
!”

Vul hieronder de gevraagde persoonlijke gegevens in en
rond de bestelling af, VÓÓR de

sluitingsdatum

dinsdag 29 juni a.s.

* * *

Heb je nog aanvullende vragen?
Mail dan even naar aanbieding@wanttoknow.nl

Per bestelling geldt een bijdrage porti/handelingskosten van € 7,-
En woon je buiten Nederland? Dan geld er een andere
bijdrage voor handling/verzending.

Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2-3 weken na de sluitingsdatum te verzorgen.
We houden je uiteraard op de hoogte, over de exacte levertijd,
mocht deze afwijken van de geplande/vermelde levertijd van 2-3 weken.

* * *

Wil je een andere/grotere bestelling plaatsen,
bijvoorbeeld als cadeau voor collega’s, personeel o.i.d.?

Ons bestelsysteem laat dit niet toe?

Stuur dan even een berichtje naar aanbieding@wanttoknow.nl
We laten je dan z.s.m. weten hoe we jouw bestelling kunnen aannemen/verzorgen.

* * *

 

 

 

Totaal: € -

 


Advertentie