Advertentie

E-book Lyme Kaj Alexander

Advertentie

Green Man cadeau-tip/aanbieding..


WantToKnow probeert voor jou regelmatig bijzondere aanbiedingen te organiseren, met producten die je niet zo snel in de winkel zult tegenkomen. Een service met producten die veelal uit het buitenland komen, van kleine, vaak ambachtelijke leveranciers. Vanzelfsprekend kiezen we producten die passen in de sfeer van de website en dus zullen aansluiten op jouw smaak. En we kijken zeker ook naar het duurzame karakter van de producten (en diensten).

Het essentie van deze aanbiedingen is zódanig, dat wij de aanbieding een beperkte geldigheidsduur moeten geven. Wij werken namelijk niet met voorraden en bestellen daarmee de producten aan de hand van de bestellingen die wij van de lezers van WantToKnow krijgen. Daarom duurt het leveren van de producten vaak iets langer dan een ‘paar dagen’. Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2-3 weken te verzorgen.

WantToKnow heeft niet zo heel veel mogelijkheden tot inkomsten, vandaar dat we deze postorderservice ook hebben ontwikkeld. Zo snijdt het mes dus aan twéé kanten. We hopen je met deze service – die we in 2018 fors zullen uitbreiden – van dienst te zijn!

 

* * *

x

 

Wat zijn dit? Mythische wezens?
x

Symbool van leven, natuur, vruchtbaarheid, dood en..

Wedergeboorte

x

– The Green Man –

x
2018 © WantToKnow.nl/.be
X

Mesopotaamse Green Man in de ruïnes van al-Hadr, Iraq.

De ‘Green Man’ is de naam van een symbolisch figuur. Je hebt ze zeker eens gezien al; het symbool dat door de geschiedenis heen, overal en in vele vormen opduikt. Bijzonder, omdat het in de vorm van een mensenhoofd wordt getoond, maar waar takken, bladeren en zelfs vruchten uit en aan groeien. Symboliek die is in veel Europese kerken en die op veel gebouwen prijkt. De oudste afbeeldingen werden echter al gevonden in Mesopotamische beeldhouwwerken..!

De ‘groene man’ wordt zoals gezegd, afgebeeld als een hoofd dat is omgeven door, of gemaakt is van bladeren. Meestal is het een mannelijk gezicht, maar er zijn ook vrouwelijke vormen en dierlijke koppen. Er wordt veel getwist over het eventuele geslacht van de Green Man, omdat het gezicht ook als symbool van ‘scheppende natuurlijkheid’ zou kunnen staan. En ja, er zijn dus voorbeelden waarbij de ‘Green Man’ een vrouwenfiguur is.

Een van de meest voor de hand liggende interpretaties van de Green Man is dat het gaat om een heidense natuurgeest, die symbool staat voor de menselijke afhankelijkheid van/eenheid met de natuur. Vanuit dit perspectief van onderliggende levenskracht, lijkt de Green Man af te stammen van goden als de Keltische Cernunnos en de Griekse Dionysus. Sommigen interpreteren het figuur zelfs als de mannelijke tegenhanger van Gaia, de grote godin, die ook door de geschiedenis in vele culturen verschijnt.

Ook tegenwoordig is de -tot de verbeelding sprekende- Green Man-illustratie nog regelmatig te vinden in boeken en artikelen in tijdschriften.

Dit idee wordt versterkt doordat de Groene Man het meest in steen- en houtgravuren wordt afgebeeld, wat zou wijzen op een ‘slim-sluwe’ poging van vaklieden die hun voorchristelijke tradities wilden verweven met het optrekkende christendom.

Wedergeboorte; de veerkracht van leven over de dood..
Een andere theorie is dat het gaat om een symbool scheppingskracht; van de wedergeboorte. Een van de populairste afbeeldingsvormen van de Green Man is de vorm waarbij er ook bladeren uit de mond, oren en soms ogen komen. Op deze manier herinnert de Green Man ons aan onze plek in de natuur en aan het uiteindelijke ‘Momento Mori’ (‘Gedenk te sterven’) dat het leven onverbrekelijk in zich draagt.

En zoals er bij de Green Man bladeren uit de mond ontspringen, zo zullen ook wij eens ons stoffelijke lichaam teruggeven aan de aarde, waar het voeding wordt voor het volgende leven, zoals aan de bomen bijvoorbeeld. Uit de opgravingen van soortgelijke afbeeldingen in het Oosten en het Verre Oosten (Azië), blijkt dat de Groene Man dus niet ‘zomaar’ een mythisch verzinsel is.

Archetype IN de mens..
Dit heeft ervoor gezorgd dat psychologen het symbool ook zijn gaan interpreteren als een primitief archetype, waarbij onze band met de natuur centraal staat. De theorie gaat dat het archetype op verschillende plaatsen in het onderbewustzijn opduikt als er een crisisperiode is geweest. Zo zou het symbool bijvoorbeeld zijn verschenen na de angst voor de ‘Millennium Apocalyps’ van 1000 na Christus. Men vond een nieuw vertrouwen in de natuur toen de wereld niet was vergaan, zoals het geloof had voorspeld.

St. Jerome’s Church, Gwent, South Wales

Het blijkt dus dat de Green Man voor mensen verschillende dingen symboliseert. Voor de moderne mens lijkt de afbeelding op zijn best een interessant mysterie uit de oudheid. Een ander beschouwt de Green Man misschien alleen als en een mooi stukje handwerk. Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om een sterke oer-natuurenergie die in onze moderne wereld essentieel is voor de mens.

De Green Man wijst ons dus op onze plek in de natuur en op het fantastische voorrecht dat wij hebben om onderdeel van die natuur te zijn, als afspiegeling van de enorme creatiekracht van onze schepping.. De kracht van de ontspruitende planten en bomen in de lente is op dit moment weer zo’n toppunt van deze Aarde-kracht. Zo is de afbeelding van de Green Man en ook de Green Woman, een fantastisch geheugensteuntje in de moderne tijd..! Wij hopen je met deze aanbieding in ieder geval een mooi symbool voor je tuin, huis of kantoor te mogen aanbieden.

De Speciale
Green Man
Cadeauaanbieding

x
(slechts geldig t/m dinsdag 27 november..!)

 

Wij op de redactie van WantToKnow hebben een bijzonder voorliefde voor symbolische kunst. En, naar ons idee, met een goede reden! Symbolische kunstwerken verwijzen, elk op hun eigen wijzen, naar een diepere, onderliggende realiteit. Naar een fundament, onder onze dagelijkse bezigheden en drukte. Heb je een kunstwerk met een sterke symboliek in huis, dan herinnert het je een paar keer per dag om bewust door het leven te wandelen en te blijven speuren naar de eventuele samenhang der dingen. Gewoon als je er even met een kop thee naar kijkt…

1. Wijze Oude Green Man
Wij konden het toch niet laten om deze fantastische Greenman toe te voegen aan de aanbieding. Hij straalt de gebruikelijke wijsheid en sympathie uit, die we van de groene mannen gewend zijn. Maar deze Greenman heeft naar ons gevoel toch iets ‘extra’s’.. De levensvreugde spat van deze sculptuur..!

Het verhaal van de ‘Groene Man’ (of is het toch een vrouw?) gaat over een van de oudste symbolen ter wereld, daterend uit de tijd van de grottekeningen en aanwezig in alle mythologie van Europa, Azië en Noord-Amerika. Hij vertegenwoordigt de geest en intelligentie van de natuur. (Een mooi artikel hierover o.a. HIER op de site)

Het stuk is 15 x 18cm en weegt 1.1kg. Zoals alle beelden is ook deze met de hand gemaakt en gekleurd. Hierdoor kunnen de kleuren ietwat verschillen van de afbeelding

Speciale WTK-prijs: € 19,-
x

2. Star man sculptuur-doosje
Deze symmetrische ‘Star Man’ maakt een gebalanceerde indruk met zijn 6-puntige vorm en zijn vriendelijke gelaatsuitdrukking.

De met rimpels omlijste ogen van de star man wijzen ons op de natuurlijke orde en de balans de we kunnen vinden in de natuur: van bladeren tot de abstractere figuren als de twee vierkanten zien in het ontwerp. Het sculptuur-doosje heeft een formaat van 12 bij 12 cm een diepte van 6,5 cm.

Speciale WTK-prijs: € 21,-
x

x
En op veler verzoek herhaald:

x

3. ‘Forest Sprite’-Green Man
Gezien de vele vraag naar deze mysterieuze bos spirit, konden het toch niet laten om deze fantastische Greenman toe te voegen aan de aanbieding. Hij straalt de gebruikelijke wijsheid en sympathie uit, die we van de groene mannen gewend zijn. Maar deze Greenman heeft naar ons gevoel toch iets ‘extra’s’..!

Het stuk is 13 x 13 x 4 cm en weegt 0,2 kg. Het beeld is gemaakt met de zelfde ‘stoning’ techniek als het doosje hierboven. Hierdoor is het sculptuur bijzonder stevig en slijtbestendig. De Green man is van de achterkant voorzien van een haak, waarmee hij gemakkelijk kan worden opgehangen.

Speciale WTK-prijs: € 24,-

* * *

“Ja, ik wil graag deze bijzondere
Green Man Cadeau(s)
thuis ontvangen
!”

Vul hieronder de gevraagde persoonlijke gegevens in en
rond de bestelling af, VÓÓR de

sluitingsdatum: dinsdag 27 november a.s.

* * *

Per bestelling geldt
een bijdrage porti/handelingskosten van € 6,-
x

Woon je buiten Nederland, maar wel in de Benelux?
Dan geld er een bijdrage voor handling/verzending van € 9-

Woon je buiten de Benelux?
Dan geld er een voor handling/verzending een bijdrage van € 15,-

Meestal zijn wij in staat de levering binnen
2-3 weken na de sluitingsdatum te verzorgen.

* * *

Wil je een andere/grotere bestelling plaatsen,
dan ons bestelsysteem toelaat ?

Heb je evt. nog andere vragen?

Stuur dan even een berichtje naar aanbieding@wanttoknow.nl
We laten je dan z.s.m. weten hoe we jouw bestelling kunnen aannemen/verzorgen.

x

Totaal: € -

Advertentie