Advertentie

Herstart je Gezondheid Kaj jaarbanner 2019

‘Green Man’-sculpturen: Oerkracht in beeld..


WantToKnow probeert voor jou regelmatig bijzondere aanbiedingen te organiseren, met producten die je niet zo snel in de winkel zult tegenkomen. Een service met producten die veelal uit het buitenland komen, van kleine, vaak ambachtelijke leveranciers. Vanzelfsprekend kiezen we producten die passen in de sfeer van de website en dus zullen aansluiten op jouw smaak. En we kijken zeker ook naar het duurzame karakter van de producten (en diensten).

Het essentie van deze aanbiedingen is zódanig, dat wij de aanbieding een beperkte geldigheidsduur moeten geven. Wij werken namelijk niet met voorraden en bestellen daarmee de producten aan de hand van de bestellingen die wij van de lezers van WantToKnow krijgen. Daarom duurt het leveren van de producten vaak iets langer dan een ‘paar dagen’. Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2 weken te verzorgen.

WantToKnow heeft niet zo heel veel mogelijkheden tot inkomsten, vandaar dat we deze postorderservice ook hebben ontwikkeld. Zo snijdt het mes dus aan twéé kanten. We hopen je met deze service – die we in 2018 fors zullen uitbreiden – van dienst te zijn!

 

* * *

x

 

Wat zijn dit? Mythische wezens?
x

Symbool van leven, natuur, vruchtbaarheid, dood en..

Wedergeboorte

x

– The Green Man –

x
2018 © WantToKnow.nl/.be
X

Mesopotaamse Green Man in de ruïnes van al-Hadr, Iraq.

De ‘Green Man’ is de naam van een symbolisch figuur. Je hebt ze zeker eens gezien al; het symbool dat door de geschiedenis heen, overal en in vele vormen opduikt. Bijzonder, omdat het in de vorm van een mensenhoofd wordt getoond, maar waar takken, bladeren en zelfs vruchten uit en aan groeien. Symboliek die is in veel Europese kerken en die op veel gebouwen prijkt. De oudste afbeeldingen werden echter al gevonden in Mesopotamische beeldhouwwerken..!

De ‘groene man’ wordt zoals gezegd, afgebeeld als een hoofd dat is omgeven door, of gemaakt is van bladeren. Meestal is het een mannelijk gezicht, maar er zijn ook vrouwelijke vormen en dierlijke koppen. Er wordt veel getwist over het eventuele geslacht van de Green Man, omdat het gezicht ook als symbool van ‘scheppende natuurlijkheid’ zou kunnen staan. En ja, er zijn dus voorbeelden waarbij de ‘Green Man’ een vrouwenfiguur is.

Een van de meest voor de hand liggende interpretaties van de Green Man is dat het gaat om een heidense natuurgeest, die symbool staat voor de menselijke afhankelijkheid van/eenheid met de natuur. Vanuit dit perspectief van onderliggende levenskracht, lijkt de Green Man af te stammen van goden als de Keltische Cernunnos en de Griekse Dionysus. Sommigen interpreteren het figuur zelfs als de mannelijke tegenhanger van Gaia, de grote godin, die ook door de geschiedenis in vele culturen verschijnt.

Ook tegenwoordig is de -tot de verbeelding sprekende- Green Man-illustratie nog regelmatig te vinden in boeken en artikelen in tijdschriften.

Dit idee wordt versterkt doordat de Groene Man het meest in steen- en houtgravuren wordt afgebeeld, wat zou wijzen op een ‘slim-sluwe’ poging van vaklieden die hun voorchristelijke tradities wilden verweven met het optrekkende christendom.

Wedergeboorte; de veerkracht van leven over de dood..
Een andere theorie is dat het gaat om een symbool scheppingskracht; van de wedergeboorte. Een van de populairste afbeeldingsvormen van de Green Man is de vorm waarbij er ook bladeren uit de mond, oren en soms ogen komen. Op deze manier herinnert de Green Man ons aan onze plek in de natuur en aan het uiteindelijke ‘Momento Mori’ (‘Gedenk te sterven’) dat het leven onverbrekelijk in zich draagt.

En zoals er bij de Green Man bladeren uit de mond ontspringen, zo zullen ook wij eens ons stoffelijke lichaam teruggeven aan de aarde, waar het voeding wordt voor het volgende leven, zoals aan de bomen bijvoorbeeld. Uit de opgravingen van soortgelijke afbeeldingen in het Oosten en het Verre Oosten (Azië), blijkt dat de Groene Man dus niet ‘zomaar’ een mythisch verzinsel is.

Archetype IN de mens..
Dit heeft ervoor gezorgd dat psychologen het symbool ook zijn gaan interpreteren als een primitief archetype, waarbij onze band met de natuur centraal staat. De theorie gaat dat het archetype op verschillende plaatsen in het onderbewustzijn opduikt als er een crisisperiode is geweest. Zo zou het symbool bijvoorbeeld zijn verschenen na de angst voor de ‘Millennium Apocalyps’ van 1000 na Christus. Men vond een nieuw vertrouwen in de natuur toen de wereld niet was vergaan, zoals het geloof had voorspeld.

St. Jerome’s Church, Gwent, South Wales

Het blijkt dus dat de Green Man voor mensen verschillende dingen symboliseert. Voor de moderne mens lijkt de afbeelding op zijn best een interessant mysterie uit de oudheid. Een ander beschouwt de Green Man misschien alleen als en een mooi stukje handwerk. Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om een sterke oer-natuurenergie die in onze moderne wereld essentieel is voor de mens.

De Green Man wijst ons dus op onze plek in de natuur en op het fantastische voorrecht dat wij hebben om onderdeel van die natuur te zijn, als afspiegeling van de enorme creatiekracht van onze schepping.. De kracht van de ontspruitende planten en bomen in de lente is op dit moment weer zo’n toppunt van deze Aarde-kracht. Zo is de afbeelding van de Green Man en ook de Green Woman, een fantastisch geheugensteuntje in de moderne tijd..! Wij hopen je met deze aanbieding in ieder geval een mooi symbool voor je tuin, huis of kantoor te mogen aanbieden.

 

* * *

x

De ‘Green Man’- aanbieding

x
(slechts geldig t/m dinsdag 17 april..!)
X

We hebben een zwak voor afbeeldingen van dit symbool en wij selecteerden een aantal bijzondere ‘Green Man’ sculpturen, die niet alleen een krachtige uitstraling hebben, maar ook kunstzinnig zijn vorm gegeven.. Deze sculpturen zijn vorstvrij en kunnen op een stevige schroef/spijker/haak worden opgehangen. Een prachtig symbool in uw tuin of schuur. Maar ook in de huislijke sfeer misstaan deze prachtige symbolen niet.

Wij importeren deze sculpturen rechtstreeks uit Engeland, waar ze met de hand worden gemaakt in een atelier. De wandfiguren zijn allemaal ontworpen door kunstenaar David Lawrence. Deze serie is gemaakt van polyresin, gemengd met Cotswold- en/of Portlandsteen. De figuren zijn weersbestendig en kunnen dus buiten worden opgehangen, in tuin of balkon/terras. Elke Green Man heeft aan de achterzijde een voorgeboord gat om de plaquette op te hangen. Deze replica plaques zullen door het weer enigszins verweren en de uitstraling krijgen van écht steen.

Over David Lawrence
David is illustrator en beeldhouwer, woonachtig in het prachtige Engelse graafschap Somerset. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring, waarin hij een enorme portfolio van kunstwerk vervaardigde. De ideeën rondom deze Green Man-afbeeldingen, kwamen voort uit zijn creatieve verbeeldingskracht. Waarbij hij zich door oude afbeeldingen van de Green Man liet inspireren. Dit leidde tot een prachtige en vooral krachtige serie figuren, die niet alleen buiten, maar ook in huis hun uitstraling tonen..! (Eenvoudig op te hangen aan schroef of spijker)
Doordat deze sculpturen met de hand worden vervaardigd, is de levertijd wat langer dan ‘uit voorraad’-levering, dat zult u begrijpen. Wij gaan na de sluiting van de besteltermijn, z.s.m. de bestellingen uitleveren, waarschijnlijk met zo’n 2 weken..
x

Dit zijn de unieke Green Man Sculpturen die we jou aanbieden:

X

1. Large and Lordly
Deze koninklijke bosbewoner maakt, als één van de twee extra grote ‘Green Man’-figuren, een wijze, imposante en toch rustige indruk. ‘Large and Lordly’ verwijst naar de natuur als een harmonieus koninkrijk dat wordt gestuurd door de koninklijke krachten die het leven mogelijk maken.

De sculptuur heeft een formaat van 28,5 x 30 cm.
Prijs: € 33,-
Bestelcode:
LL

 

 

x

2. Woodland Enchantress
Deze wonderlijk mysterieuze verschijning kijkt je aan door het bladerdak. Het is haast alsof deze jonge androgene man of vrouw je vanuit een andere realiteit bezoekt, met een betekenisvolle en licht ondeugende glimlach. De ‘Woodland Enchantress’ staat symbool voor de frisse en jeugdige natuur. Ook jongere bomen dragen de wijsheid van de natuur in zich.

De sculptuur heeft een formaat 26,5 x 26,5 cm.
Prijs: € 33,-
Bestelcode:
WE

 

 

3. Green Spirit
Deze groene ziel is een slag kleiner dan de bovenstaande twee sculpturen, waardoor de spirit een jongere indruk maakt. Tussen de bewegelijke bladeren, in het ‘haar’ van de spirit vinden we kleine vogeltjes, die doen denken aan de wind en het suizen van bladeren. Ook deze mooie androgene spirit maakt een mannelijke én een vrouwelijke indruk.

De sculptuur heeft een formaat 24 x 23,5 cm.
Prijs: € 33,-
Bestelcode:
GS

 

 

4. Oak Man
Deze ‘eiken man’ is een voorbeeld van de klassieke afbeelding van de green man. De Germanen zagen de eik als de boom van Donar, de God van de donder en onweer. Het is opvallend dat de bliksem vaker eiken treft dan andere bomen. Ook de Kelten zagen de eik als bezield en verzorgden de boom als de woonplaats van de feeën-natuurwezens.

De sculptuur heeft een formaat 20,5 x 20,5 cm.
Prijs: € 33-
Bestelcode: OM

 

 

5. Woodknot
Deze knoestige green man staat met zijn vrolijke lach en met de ruwe nerven op zijn neus voor de natuurlijke weerstand, zoals je die terugziet in de oudste boom in het bos. Woodknot heeft duidelijk al vele winters doorstaan, maar lacht nog steeds zo hard. Of misschien des temeer!

De sculptuur heeft een formaat 20 x 21 cm.
Prijs: € 33,-
Bestelcode:
WK

 

 

 

 

6. Star Man
Deze symmetrische ‘Star Man’ maakt een gebalanceerde indruk met zijn 6-puntige vorm en zijn vriendelijke gelaatsuitdrukking. De met rimpels omlijste ogen van de star man wijzen ons op de natuurlijke orde en de balans de we kunnen vinden in de natuur: van bladeren tot de abstractere figuren als de twee vierkanten die we kunnen zien in het ontwerp van de star man.

De sculptuur heeft een formaat 21 x 21 cm.
Prijs: € 33,-
Bestelcode:
SM

 

 

7. Hawthorn
Deze guitig lachend meidoorn draagt vruchten en een bloesem in zijn haar, die verwijzen naar een wisselende, maar constante vruchtbaarheid. In mei bloeit de meidoorn met een stralende bloesem en vanaf oktober draagt de struik vele rode bessen vanaf oktober die de hele winter doorstaan. De Kelten zagen de meidoorn als het symbool voor bloei, vruchtbaarheid, maagdelijkheid en seksualiteit.

De sculptuur heeft een formaat 17,5 x 21 cm.
Prijs: € 33,-
Bestelcode:
HT

 

8. Greenleaf
Deze schaterlachende green man heeft, met zijn bolle wangen, iets weg van een hofnar. Greenleaf maakt een guitige, maar ook een ietwat gemene indruk, die verwijst naar een realistisch gegeven van de natuur; de natuur kan ook keihard zijn. Greenleaf daagt ons uit om op te gaan staan tegen het prikken van de brandnetel en het snijden van de wind, want niemand anders zal het voor jou kunnen doen.

De sculptuur heeft een formaat 22 x 23 cm.
Prijs: € 33,-
Bestelcode:
GL

 

x

* * *

 

“Ja, ik wil graag deze Green Man ontvangen!”

Speciaal voor WantToKnow-lezers:
x

Kies in het formulier welke Green Man
je thuis wilt ontvangen door:
x
1. Precies de ontwerpen te kiezen en
2. Aan te geven hoeveel je er wilt ontvangen.
x


Vul hieronder de gevraagde persoonlijke gegevens in en
rond de bestelling af, VÓÓR de

sluitingsdatum

dinsdag 17 april a.s.

x
Bestel je 2 of meer sculpturen?
Dan betalen wij de verzendkosten!
x

Anders geldt per bestelling
een bijdrage porti/handelingskosten van € 9,-

x
* * *

x
Heb je nog aanvullende vragen?
Mail dan even naar aanbieding@wanttoknow.nl
x
* * *

Woon je buiten Nederland, in de Benelux?
Dan geld er een bijdrage voor handling/verzending van €12,-

Woon je buiten de Benelux?
Dan geld er een voor handling/verzending een bijdrage van €16,-

* * *

Wil je een andere/grotere bestelling plaatsen,
dan ons bestelsysteem toelaat?

Stuur dan even een berichtje naar aanbieding@wanttoknow.nl
We laten je dan snel even weten hoe we je bestelling kunnen aannemen/verzorgen.

x

* * *

Totaal: € -

Advertentie