Advertentie

Je hormonen in het gareel..


Een splinternieuw boek van Uitgeverij Succesboeken.nl. Een boek dat hoog op de New York Times Books-bestsellerslist stond. Auteur dr. Sara Gottfried is een aan Harvard University opgeleide arts en gynaecoloog die de oorzaken van de problemen van haar patiënten achterhaalt, en niet slechts symptomen gaat behandelen, zoals té vaak gebeurd in haar gevoel.

dokter sara gottfried
Dokter Sara Gottfried

Na het afronden van haar training of Harvard en MIT, rondde dr. Gottfried haar studie af als wetenschappelijk medewerkster  aan de University of California in San Francisco, waar ze nog steeds werkzaam is. Ze is bestuurslid aan de afdeling Verloskunde & Gyneacologie en onderwijst aan de onderafdeling van het ‘Touro University College of Osteopathic Medicine’. Ze begeleidt bovendien medische studenten in haar integrale geneeskundige praktijk, het ‘Gottfried Center for Organic Gynecology’.

Ze is ook een nationaal erkend yogadocente en is het haar missie om vrouwen te helpen bij gewichtsproblemen, en bij het bevorderen van hun vitaliteit. Dr. Gottfried leert vrouwen hoe ze hun hormonen op natuurlijke wijze weer in balans kunnen brengen.

Dr. Sara Gottfried wordt regelmatig door tijdschriften als ‘Cosmopolitan’, ‘Glamour’, ‘Family Circle’, ‘Natural Health’, ‘Women’s World’, ‘Redbook’ en ‘Yoga Journal’ vanuit haar expertise uitgenodigd om haar adviezen en artikelen te plaatsen. “Zelf heb ik bijna elk hormonaal probleem gehad, wat je je maar bedenken kunt. Hiervoor heb ik dus al het ‘loopwerk’ gedaan en de studies erover intensief bestudeerd; dat hoef jij dus niet meer te doen”..  Sara Gottfried woont in Berkeley, Californië met haar echtgenoot en 2 dochters.

 

x

* * *

x

x

Je hormonen in het gareel..

2016 © WantToKnow.nl/be

x

Dokter Sara Gottfried over haar nieuwe boek: “Ik ben van nature een sceptisch persoon, maar ik heb in mijn eigen praktijk steeds maar weer de voordelen van het Gottfried-protocol gezien.Als vrouwen zijn we geconditioneerd om op zo’n manier te leven dat onze hormonen ons gaan tegenwerken, en ik wil je helpen om je hormonen op natuurlijke wijze aan te passen, zodat het bondgenoten worden.

hormonen in het gareel sara gottfried
De cover van het nieuwe boek van dr. Sara Gottfried. (klik voor lead naar Succesboeken)

Naarmate ik de genezing van vrouwen zag wanneer hun hormonen weer in de juiste verhoudingen werden gebracht, en naarmate ik zowel de resultaten als de veranderingen die in het dagelijkse leven optraden beschreef, kwam ik steeds meer tot de overtuiging dat het Gottfried-protocol een veel grotere kans van slagen heeft dan medicijnen – vooral medicijnen die compleet vreemd voor het lichaam zijn.”

Het boek ‘Je hormonen in het gareel’ is in twee delen verdeeld en bevat nog een appendix.
Deel I: Onderwijs en verlicht levert de basiselementen.
Hoofdstuk 1 biedt verscheidene vragenlijsten – controlelijsten om de belangrijkste hormonale disbalans in kaart te brengen. Na deze vragen te hebben beantwoord, zul je een goed beeld hebben of je hoog of laag op een van de bedoelde hormonen scoort, en vervolgens weet je welke hoofdstukken je eerst dient te lezen.
Hoofdstuk 2 biedt een overzicht van wat hormonen zijn, wat ze doen en hoe ze op elkaar inwerken. Hoofdstuk 3 beschrijft wanneer het allemaal scheef gaat: in de perimenopauze, die gewoonlijk tussen het 35ste en 50ste levensjaar begint (de menopauze begint gemiddeld rond het 51ste levensjaar).

Deel II: Beoordeel, stel vast, behandel, beschrijft wat je over de afzonderlijke hormonen moet weten. Gebaseerd op diepgaand onderzoek en gesteund door mijn jaren van klinische ervaring (plus 45 jaar zelf in een vrouwelijk lichaam met schijnbaar ieder mogelijk hormonaal symptoom) beschrijft Sara Gottfried de algemene oorzaken van specifieke hormonale disbalans en wat je eraan kunt doen.

Deel III: De appendix
Deze biedt belangrijk verwijsmateriaal voor hormonaal evenwicht. Gottlfried maakte een samenvatting op grondoorzaak van het Gottfriedprotocol, een woordenlijst, een tabel met hormonen en hun functies die in dit boek worden beschreven, informatie over hoe je met artsen kunt samenwerken, en het voedingspatroon dat ze haar patiënten aanbeveelt en dat ze ook zelf volgt, eraan toegevoegd. Tijdens het lezen van ieder hoofdstuk zul je de vragenlijsten in hetbegin van dit boek willen raadplegen om bij het inschatten van desymptomen te helpen en wellicht zelfs om kwesties in kaart tebrengen waarvan je zelf niet wist dat ze met hormonen te maken konden hebben.

Dr. Gottfried: “Ik richt me in ieder hoofdstuk op een specifiek hormoon: cortisol, oestrogeen, progesteron, androgenen (inclusief testosteron en DHEA) en schildklierhormoon. Gaandeweg zul je ook andere hormonen tegenkomen, waaronder insuline, pregnenolon, vitamine D, leptine en groeihormoon.Je zult leren wat ieder hormoon is, wat de functie ervan is, wat je voelt wanneer het naar behoren functioneert – en wat wanneer dat niet zo is – en wat de disbalans überhaupt kan hebben veroorzaakt. Na je aan het hormoon in kwestie te hebben voorgesteld, ga ik dieper in op de wetenschap achter wat er in je lichaam gebeurt waardoor dat hormoon uit balans raakt.

hormonesBegrip van die wetenschap is voor sommige patiënten heel belangrijk, terwijl het andere niets interesseert, omdat ze alleen maar willen weten hoe ze zich meteen beter kunnen voelen.In dit boek kun je zelf beslissen hoeveel wetenschap je wilt hebben, of er helemaal aan voorbijgaan. Als we jouw hormonale probleem eenmaal hebben vastgesteld, zul je een strategie kunnen vinden voor wat je moet doen. Daar komt het Gottfriedprotocol om de hoek kijken; we maken een plan, in plaats van blindelings maar wat te doen. (Ik laat je ook weten wanneer je een arts moet raadplegen.)”

Ten slotte, om je het gevoel te geven dat je er niet alleen voor staat, bevat ieder hoofdstuk een paar casestudies – beschrijvingen van één geval – uit de eigen bestanden van dr. Gottfried; echte verhalen van echte patiënten: hun symptomen, het behandelprotocol – set van afspraken hoe iets gedaan moet worden – en de resultaten.

Dokter Sara Gottfried: “Dit boek is voor vrouwen van alle leeftijden. Een algemene mythe over hormonen is dat je je er tot aan de menopauze geen zorgen over hoeft te maken. De waarheid is dat het gehalte van veel hormonen, zoals oestrogeen en testosteron, vanaf je twintigste jaar begint te verminderen.
Sommige hormonen, zoals cortisol, kunnen te hoog pieken en andere hormonen compleet uit balans brengen. Vrouwen onder de 30 ondervinden het verouderingsproces nog niet zo aan den lijve, maar misschien willen ze zwanger worden, of de diagnose van borstkanker, die hun moeder net heeft gekregen, vermijden.

Vrouwen van in de 30 voelen zich misschien in toenemende mate gespannen en uitgeteld en hebben behoefte aan betere strategieën om te ontspannen. Ze willen wellicht de hoge bloeddruk, prediabetes en versnelde veroudering voorkomen die met een chronisch hoog stressniveau samengaan. Terwijl vrouwen van in de 40 en 50 wellicht iets van de opgewektheid van hun jeugd willen herwinnen. Misschien willen ze zich bij het ontwaken weer hersteld voelen, zonder het wazige gevoel van een verstoorde nachtrust.”

inhoudsopgave hormonen in het gareel2

x

 

* * *

 

Advertentie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.