Advertentie

Wat zit er in uw eten…?


 

x

Wat zit er in uw eten..?

x

Begin 2007 was auteur Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekje ‘Additifs Allimentaires’ liggen. Hij was toen druk bezig met de ‘Culinaire Almanak’ en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden die getest werden, hadden daarbij zijn aandacht getrokken.

Het zwarte boekje, positieve bijdrage aan je bewustzijn omtrent je voedsel.
Het zwarte boekje, positieve bijdrage aan je bewustzijn omtrent je voedsel en voedselaankopen. (klik voor lead naar Bol.com)

Toen, terug in Nederland, las hij op internetsites (zoals aspartaam.com) een verontrustend verhaal over E-nummers die zonder enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Toen begon hij het boekje te lezen, dat hij in Frankrijk had gekocht. Het is geschreven door Corinne Gouget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen.

Veertien jaar maar liefst, heeft Corinne Gouget wetenschappelijke onderzoeken en -literatuur bestudeerd. Haar bevindingen heeft ze opgenomen in een handzaam boekje. ‘Wat zit er in uw eten?’
Will Jansen besloot de Franse gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig schrok hij zich dood bij de ontdekking dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn – en ook uw – eten zit.

Gewoon eten dat we dagelijks en nietsvermoedend bij onze goedgesorteerde supermarkten kopen. Terwijl we zo gezond en bewust denken te eten, en we biologisch kopen, zitten deze addictieven echt overal in.. Het boekje bevat schokkende feiten over de e-nummers in onze voeding; alle e-nummers passeren de revue.

De onschuldige consument in de supermarkt lijkt door moderne ‘voedselgifmengers’ te worden misleid. Aspartaam (E951) bijvoorbeeld, dat veel in lightproducten wordt gebruikt is de grootste boosdoener. “Het is puur gif met een lijst van bijwerkingen die variëert van lichte hoofdpijn tot hersentumoren” aldus de auteur.

Een pagina uit het boekje, met een aantal e-nummers in de picture.
Een pagina uit het boekje, met een aantal e-nummers in de picture.

Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is ok, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. En zoals te verwachten valt: de meeste E-nummers staan in het rood..!

Men verwacht niet dat dit soort giftige ingrediënten door voedselautoriteiten toegestaan wordt. Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert natuurlijk pas een schat aan informatie, zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen. Er is geen gids als deze in ons land. Het is klein genoeg om in je tas te steken en overal mee naar toe te nemen.

Een recensie (Ir. K.W. Sijtsma MBA)
Het gidsje bevat beknopte informatie over alle in voedingsmiddelen toegestane additieven met een geregistreerd E-nummer. In het voorwoord geeft de auteur aan verbijsterd te zijn hoe makkelijk er met de kwaliteit van eten wordt gemanipuleerd om de kleur, smaak, smeerbaarheid, versheid en houdbaarheid te beinvloeden.

Daarbij dient gezegd dat niet alle E-genummerde additieven slecht zijn en ook voedingsmiddelen zónder E-nummers niet altijd veilig zijn. Deze gids is opgesteld naar aanleiding van een aantal wetenschappelijke studies en internationale bronnen. Door de kleuren groen, oranje en rood wordt direct aangegeven hoe veilig een additief is.

Sommige additieven die enorm gevaarlijk zijn, zoals aspartaam (E951, in veel frisdrank) en mononatriumglutamaat (E621, dat verzadiging voorkomt) krijgen extra aandacht. De auteur is een Franse onderzoekster van E-nummers. Een gidsje voor iedereen die gezond wil eten. Het is bewust in klein formaat voor in de binnenzak bij het boodschappendoen.”

26 gedachten over “Wat zit er in uw eten…?

  1. Inmiddels heeft UNILEVER en de Supermarktketen een verbond met de Chemische industrie en de Ziekfabrieken gesloten. Feitelijk zou er boven elke supermarkt met grote letters moeten staan!!! Betreden op eigen risico !!!!! Helaas wordt ook dit door de machthebbers in Brussel EU gestimuleerd. De huidige mens wordt ziek ouder met een scala aan chronische klachten. Niet de pil van Drion, maar de doos van Drion. De doos met 7 vakjes voor het spekke van de niet werkende overbodige pillenindustrie (BIGFARMA).

    1. Maar iedereen is uiteindelijk verantwoordelijk voor en over zichzelf. Als we alles doen wat overheid en consorten zegt zijn we als kinderen die nog in de luiers zitten.
      We kunnen wel met het vingertje wijzen maar beter is het om zelf het roer om te gooien. En met de nodige ervaring mat beter en gezonder eten dit door te geven aan je omgeving. Ik zie vooral jonge mensen hel vaak biologische eten en snacks kopen.
      Ook zij vinden de smaak beter. Minder zout vooral. Daarbij is de meeste smaak in “gewone” voedingsmiddelen klaar gif ipv echte smaak. Wie dat eenmaal door heeft zet all die grootmachten in hun hemd. En als we echt ons best doen gaan ze overstag of wat mij betreft gewoon lekker failliet. Andere, betere!

    2. JUIST Selene, dat is nou precies het punt waarom het vaak zo’n rotzooi is op de wereld: we geven onze eigen kracht weg. Zelfs als daar onder verdachte omstandigheden om gevraagd wordt, zoals bij de aanslagen van 9/11.. “Geef mij uw macht, dan zullen wij u beschermen”.. The oldest trick in the trade..! Het gevolg van de 9/11-aanslagen? De Patriot Act (heerlijke naam in dit verband (nomen est omen)) die van Amerikaanse burgers watjes heeft gemaakt…! Fascisme in een eigentijds jasje! (HIER en HIER)
      En dat geldt ook voor voedsel. Stem met je euromunt voor dátgene wat je diep van binnen voelt dat goed is. Voor jezelf, voor je medemens, voor de planeet, kortom: voor ieders wel-varen!

  2. Kijk en luister op youtube dr.Mathias Rath ,de befaamde Duitse orthomoneculaire arts die een duidelijk boekje open doet over de big pharma wereldpolitiek en het massa verdelgingsprogramma voor de wereldbevolking waar ze zich voor inzet met en voor de machtselite.
    dit is waar we mee van doen hebben en mee moeten dealen.
    Mensen wordt a.u.b. wakker ,voor het hier op aarde een dictature openlucht vernietigingskamp is!!??

  3. Helemaal top dit boekje. Handig en overzichtelijk. Wel neus op de feiten dat er eigenlijk vrij weinig overblijft, maar dan ben je er in ieder geval bewust van en kun je met mate doen.

  4. Ik heb dit boekje al een paar jaar in mijn bezit. Het gevolg van dit boekje?
    Alle margarine de deur uit gedaan Enkel nog biologische roomboter en biologische olijfolie. Voor op het brood en om te koken.
    Ik koop nog wel eens “verdacht” voedsel. Maar wel overdacht. Ik koop niks met bepaalde gifstoffen die je ook ongemerkt al binnen krijgt als je bv medicijnen slikt. Als ik veel E.nummers op de verpakking zie leg ik het meteen terug. Ik ga mijn tijd er niet eens meer aan verdoen.
    Na een half jaar was ik 5 kg lichter zonder verder te veranderen van eetgewoonte of meer bewegen, Dat ging vanzelf. Wel veel huiduitslag maar dat viel stukken terug als ik meer water dronk en nog steeds drink.
    Alle gif dat we ons hele leven hebben opgestapeld mindert beetje bij beetje als je nu zo veel mogelijk voorkomt nog gif binnen te krijgen.
    Het is niet aan te bevelen om ook nog eens te gaan “lijnen” terwijl je zoveel mogelijk op verantwoord en/of biologisch eten over gaat.
    Je kunt dat gif niet allemaal in 1 keer kwijt. Daar is tijd voor nodig. Anders kun je wel eens goed ziek worden. Biologische groenten en fruit zijn veel lekkerder. Iemand die beweert van niet heeft het nog niet gegeten. Het smaakt gewoon lekker.
    Ja, het is duurder. En met mijn kleine portemonnee is dat niet altijd eenvoudig. Maar nu, na een paar jaar blijkt het verschil pas goed. Ik heb na een maaltijd heel lang geen trek in weer eten. Dus niet snel een tussendoortje. Ook dat scheelt. 🙂
    Bovendien zijn er ondertussen lekkere biologische koekjes in de schappen verschenen. Daar wordt je niet dik van (bij normale consumptie) omdat al dat vergif er niet in zit. Gif zorgt voor aanmaak van vetcellen om dat gif in te bewaren.
    Hoe eenvoudig kan het toch zijn uiteindelijk.
    Het is wel te betalen als je eenmaal weet wat en waar.
    Hiervoor at ik ook geen dure biefstuk. Onze vleesconsumptie hebben we flink terug geschroefd. We waarderen biologisch vlees erg omdat we weten dat het beestje een “leven” heeft gehad. Zo smaakt het zeker beter en zijn we vanzelf ook met minder tevreden. Als je er eenmaal aan begint gaat het vanzelf. Je ziet het ook heel goed in supermarkten. Steeds meer bio producten dus steeds meer “kopers”
    Probeer de biologische melk met biologische eieren en biologisch pannekoekmeel en niet te vergeten biologische roomboter. Als je daar pannenkoeken van bakt eet je je vingers er bij op.
    Ook het gewone zout is vervangen door keltisch zout ondertussen.
    Het gaat echt vanzelf. 🙂

    1. Het is inderdaad iets duurder, maar de kwaliteit is zoveel beter. Een trosje bananen kost bijv. minimaal 3 euro. Die koop ik dan altijd zo groen mogelijk. En je lichaam kan zo profiteren van de goede voedingsstoffen zonder dat deze meteen worden afgebroken. De smaak is ook vele malen beter. Zelf ben ik nooit echt dik geweest, maar wel andere problemen zoals huidproblemen. Wat mij opvalt is dat in de natuurwinkel ook koekjes en snoepjes liggen met glucose o.i.d. Volgens mij is niet alles vrij van gifstoffen in een biologische winkel. Je moet altijd alert blijven.

    2. Weet je wat de makke is in deze economie en ons ‘economisch’ denken..? De duurzame en/of biologische voeding is niet té duur, de andere fabrieksrommel is té goedkoop..!! Hoe kun je een potje aardbeienjam van € 060 met kleur-, smaak- en geurstoffen vergelijken met een pot aardbeienjam van € 2,- waaraan niets kunstmatig is toegevoegd..?

      En als je namelijk alle schade aan planeet, mensen en levensplezier ook nog eens gewoon mee zou rekenen, zoals het natuurlijk hoort in een eerlijke vergelijking, dan kom je veel en veel hoger/duurder uit met de ‘fabrieksrommel’ als met de biologische varianten.. En dan hebben we nog niet eens de factor SMAAK een wegingsfactor gegeven..!

      Het is allemaal zooooo simpel, dat we er gewoon overheen kijken..!
      Of zoals ‘mi mother’ altijd zei: “Goedkoop is duurkoop en dus is duurkoop een goede koop”..

  5. Ook ik heb dit boekje al jaren. Gebruik het niet meer, weet inmiddels bijna alles uit het hoofd. Altijd een grootverbruiker geweest in de Suup, liters frisdrank en alles uit pakjes. Want lekker makkelijk en snel. Totdat ik alleen nog maar aankwam en me steeds ellendiger voelde. Hoe kan dat toch? Ik at toch bewust en “gezond”? Niet dus. Van de ene op de andere dag het roer omgegooid, biologisch gaan eten en lokaal gaan kopen. Ik viel af als een trein, maar klachten bleven of werden erger. Bleek dat mijn lijf nog meer moeite met alles afvoeren had! Volgehouden en langzaam gaat het nu beter. Jaren al die troep opslaan in je lijf zorgt er letterlijk voor dat je ook jaren bezig bent met afvoeren. Gelukkig kon ik mijn kinderen wel al heel snel in deze nieuwe (normale) manier van eten meenemen. Ik zie nu zo vaak de verschillen. Dikke kinderen om ons heen, lurkend aan pakjes met rietjes, snaaiend uit zakjes, eten uit pakjes. Mijn kinderen eten veel en ook echt wel eens “ongezond” maar dan echt als uitzondering. 80/20 regel. En ze eten veel, maar zijn niet dik. Snoepjes en chips zijn ook zonder troep te krijgen. Over 10 jaren is kinderdiabetes de nieuwe hype, met nog wat andere fijne “storingen” er bij. Benieuwd of daar al medicijntjes voor op de plank liggen, vast wel! Ik wou dat ik dit allemaal eerder had geweten. Maar ja, je ziet het pas als je het ziet….. Ik probeer dit mensen mee te geven, maar iedereen heeft zijn eigen route daarin. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die in elk geval op weg en op onderzoek gaan.

    1. Je kinderen zijn in ieder geval goed af met een moeder die het roer om durfde gooien. Dat scheelt een hoop gezondheidsproblemen. En bovendien leren ze spelenderwijs wat ècht lekker is. Petje af, dat je dit nog tijdig hebt ontdekt

  6. Ik wilde jullie ook deze reactie niet onthouden. Mijn zoontje heeft exceem in zijn gezichtje en hiervoor kocht ik Cardioflor van VSM (homepatisch middeltje). In een vorig leven gebruikte ik dit ook en dit gaf goede resultaten. Nu las ik echter eerst de bijsluiter, toen helaas niet. En tot mijn verbazing trof ik daarin E214 – Ethyl-p-Hydroxybenzoaat oftewel Ethylparabeen. Schrikken dus, en een mail gestuurd naar VSM. Hieronder de reactie. Zonder dat ik aangaf waar ik mijn informatie vandaan had, werd al naar genoemd boekje verwezen! En een reactie waar de arrogantie vanaf druipt. Helaas VSM, u heeft “zaken voor mij niet in een ander perspectief geplaatst” maar eigenljk alleen maar bevestigd. Waarom anders zo’n arrogantie – verdegigende – reactie? VSM had ook gewoon kunnen vragen waar ik mijn informatie vandaan had maar blijkbaar val ik onder de categorie “labiele beinvloedbare klant”. Geen VSM meer voor mij!

    “Hartelijk dank voor uw vraag. We waarderen uw kritische houding ten aanzien van onze producten, maar bij het garanderen van een kwalitatief goed en veilig product is het in sommige gevallen noodzakelijk om additieven toe te voegen.

    Additieven worden als hulpstoffen aan voedingsmiddelen en geneesmiddelen toegevoegd om bepaalde eigenschappen zoals kwaliteit en veiligheid te verbeteren. Voorbeelden zijn conserveermiddelen en anti-klontermiddelen.

    Voordat een additief aan voedingsmiddelen en geneesmiddelen mag worden toegevoegd, wordt de veiligheid van het middel uitgebreid onderzocht. Het additief mag pas gebruikt worden na een reeks onderzoeken waaruit blijkt dat de toepassing geen gezondheidsrisico oplevert. Alle additieven, zowel natuurlijke als kunstmatig geproduceerde, krijgen pas na toelating door de Europese Gemeenschap een E-nummer. In sommige voedingsmiddelen en geneesmiddelen is het minder schadelijk een additief te gebruiken dan het weg te laten.

    Om toegepast te mogen worden, moeten additieven aan strenge eisen voldoen. De stoffen zijn/worden uitgebreid getest en gesteld kan worden dat het hier gaat om de best onderzochte stoffen in onze voeding en gezondheidsproducten/geneesmiddelen. Additieven mogen ook niet zomaar worden toegevoegd, per additief wordt gekeken wat de mogelijke toepassingen zijn en wat de maximale dosis is die toegepast mag worden.

    Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de eventuele gezondheidsreacties van additieven. Daarbij wordt gekeken naar de manier waarop de stof in het lichaam wordt opgenomen, het effect van de spijsvertering én in welke hoedanigheid de stof het lichaam uiteindelijk weer verlaat. Daarbij worden ook de eventuele kankerverwekkende eigenschappen en de mogelijke gevolgen voor de erfelijkheid onderzocht.

    Helaas zijn er lijsten met E-nummers in omloop die verkeerde informatie bevatten en sommige additieven ten onrechte schadelijk voor de gezondheid noemen (onder andere de ‘Hôpital de Paris’-lijst). Uw boekje ‘Wat zit er in uw eten”is op de ‘Hôpital de Paris’-lijst gebaseerd. Bepaalde E-nummers worden hierin zelfs kankerverwekkend genoemd terwijl ze dat niet zijn. Een voorbeeld daarvan is E330 (citroenzuur) dat vaak kankerverwekkend genoemd wordt, maar het absoluut niet is. De officiële E-nummertabel is te vinden op de website van het Voedingscentrum en geeft een betrouwbaar overzicht van de gebruikte additieven: http://www.voedingscentrum.nl/voedingscentrum/. Op deze website kunt u meer kritische achtergrondinformatie vinden over veiligheid van E-nummers. Ook de website van de Wageningen Universiteit geeft goede informatie: http://www.food-info.net/nl/e/e000.htm

    Tot slot wil ik u graag meegeven dat VSM de natuurlijke weg naar gezondheid zeer serieus neemt. Hierbij worden uitvoerige dossiers gemaakt waarin het deel veiligheid voorop staat. Deze dossiers zijn uitvoerig beoordeeld en goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Voor al onze producten geldt als norm de hoogste kwaliteit bij de ontwikkeling en productie.

    We hopen u hiermee van dienst te zijn geweest en voor u een en ander in perspectief te hebben geplaatst.”

    1. Heftig en triest. Helaas realiteit. Hoop dat je een andere manier heb gevonden voor je zoontjes eczeem!

  7. Aspartaam (“de grootste boosdoener” volgens dit boekje) krijgt volledig de aandacht die het verdient in mijn nieuwe boek ‘Aspartaam: de Zoete Wraak’. Uitgeverij Frontier heeft besloten dit boek zo snel mogelijk uit te gaan geven.

    Het gaat niet alleen om de ingrediënten die op de verpakking staan maar de geheime… ingrediënten die zonder vermelding gebruikt mogen worden door de industrie (naast de gevaarlijke ingrediënten of MSG en andere excitotoxinen die onder de naam aroma of zelfs kruiden verkocht mag worden). En wat te denken van de (niet onderzochte) synergistische en cumulatieve effecten van diverse chemicaliën en voedseladditieven?

    Mijn boek behandelt daarom niet alleen het aantoonbaar neurotoxische, kankerverwekkende en vele ziekten en vroeggeboorte veroorzakende ‘zoethoudertje’ Aspartaam (een chemische stof die toevallig werd ontdekt tijdens de zoektocht naar een medicijnen tegen zweren…), maar ook de zieke farmaceutische industrie en voedingsindustrie.

    1. John, ik merk wel dat onder invloed van de steeds meer bewust wordende consument het gebruik van aspartaam in bijvoorbeeld ” light” zuivelproducten fors wordt teruggedrongen. Mijns inziens levert een website als WTK een enorme bijdrage aan die bewustwording. Ik geloof er heilig is dat een omslag in denken alleen maar kan komen vanuit de consument. We hoeven wat dat betreft weinig te verwachten van onze overheid, van de zogenaaamde deskundigen zoals “topman”” Dijkhuizen en van de voedingsmiddelenindustrie. Het initatief is aan de consument, de rest volgt wel, daar heb ik 100% vertrouwen in!

    2. @ Dick Sterker nog; ik toon in mijn boek onomstotelijk aan dat niet alleen de farmaceutische industrie (en vaccinindustrie) en de voedingindustrie (en zoetstoffenindustrie) niet VIT (Verantwoordelijk, Integer en Transparant) zijn, maar ook de regelgevingautoriteiten in bed liggen met de industrie en zich gedragen als getemde waakhonden of pitbulls van de industrie…

      Voor ene volledige hervorming van onze ‘gezondheids’zorg, is een bottom-up benadering nodig en burgerparticipatie, waarbij het consumentenbelang en algemeen belang echt gediend wordt. En wij kunnen kiezen met onze portemon-NEE…Waardoor we de industrie het initiatief en argument geven om tot volledig natuurlijke en bewezen veilige producten te komen!

      Belangrijker dan de lossen gevaarlijke e-nummers zijn namelijk de (niet geteste en in feite niet te testen!)cumulatieve synergistische effecten, oftwel de opstapeleing en interacties van duizenden verschillende stoffen in onze voeding en medicijnen en (ongewenste) vaccins…

    3. Johen, precies, we kunnen Kiezen met onze portemonNEE, daar sla je de tang op de varken. En daar zijn onze retailers erg gevoelig voor. En aangezien die zich ook van elkaar willen onderscheiden, zullen daar de intiatieven vandaan moeten komen, zeker wat betreft hun eigen huismerken. En meen van mij aan, dat onze retailers zich ook frequent laten informeren door NGO”s als Wakker Dier etc. Zij realiseren zich echt wel wat speelt onder de consumenten. En zij gebinnen zich ook meer en meer te realiseren dat als ze geen stappen ztten op weg naar meer verantwoorde geproduceerd voedsel ze straks misschien achter het net vissen. Ik ben hoopvol gestemd! Maar dat kan ook snel, want ik ben een ras optimist!

    4. Grapje, John, dat van die tang op een varken. Je slaat echt de spijker op zijn kop. Ik ben nieuwsgierig naar je boek 🙂

  8. Ik schreef enig tijd geleden dat de consumptie van melkproducten in China enorm aan het stijgen is onder invloed van de snel groeiende economie in dat land, waardoor consumenten meer geld uitgeven aan de consumptie van zuivelproducten. Aangezien de snel toenemende vraag niet kan worden bijgehouden door een groter aanbod van eigen geproduceeerde melk is China heel erg aangewezen op import uit andere landen, waaronder Nederland en bijvoorbeeld Nieuw Zeeland. Echter, na publicatie van een artikel in de Wall Street Journal over DCD (gifstof, die in grote concentratie schadelijk is) in Nieuw Zeelandse melk is de import uit dat land grotendeels stil komen te liggen
    http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323539804578261072093767746.html

    Na het melamine schandaal enkele jaren geleden in China, waarbij heel veel babies zijn gestorven door nierproblemen na het drinken van met melamine verontreinigde melk, zijnde consumenten in China terecht heel kritisch als het gaat om de consumptie van melk.

    Ik kan moeilijk inschatten hoe groot de problematiek van DCD is en of dit ook speelt in Nederlandse melk. Echter, waar rook is is vuur. En als ik lees dat DCD gebruikt is in verband met het terugdringen van broekasgassen, dan leidt dat bij mij ook tot de vraag in hoeverre we nog wel goed bezig zijn met het steeds intensiever maken van onze melkveehouderij met megastallen e.d. Interessante vraag voor ” topman”” Dijkhuizen van Wageningen Universisy. Maar die laat zich helaas hier niet (meer?) zien.

    1. Ik hoorde vanmorgen op mijn werk van collega’s dat er zelfs veel Chinezen hier in Nederland babyvoeding hamsteren in de supermarkten en dat per post opsturen naar familie in China. Dat heeft allemaal te maken met Chinees Nieuwjaar op 10 februari. En ik vermoed ook met de problemen met de Nieuw Zeelandse melk. Het heeft er zelfs toe geleid dat Jumbo een maximum heeft ingesteld dat aan babyvoeding mag worden ingekocht (ik meen van 2 dozen per keer)

  9. Heftige informatie en confronterend!!!
    Heb met het boekje “Wat zit er in uw eten?” in de supermarkt gestaan. aaaaagghhhh!! Wat mag WEL?!
    De ketjup, mayo, boter, saus, kruiden, soep, bouillon en pannenkoekendeeg die ik altijd kocht waren allemaal boosdoeners.
    Bestaat er een lijst met producten, die wel verantwoord zijn volgens dit boek? Die zou ik graag willen!!

  10. Gelukkig heb ik +/- een half jaar geleden mijn magnetron met pensioen gestuurd en ben ik gaan letten op ‘rode E-nummers’. Het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ heb ik sindsdien als raadgever bij me tijdens het boodschappen doen.
    Het is wel even omschakelen, maar als je je er in gaat verdiepen, schrik je drie slagen in de ronte van de hoeveelheden gif die je dagelijks naar binnen werkt als je er niet op let.
    Letterlijk binnen twee maanden voelde ik mij lichamelijk op gaan knappen. Het ging niet echt snel, maar na vele jaren vergiftigd eten en drinken naar binnen werken kun je niet verwachten dat je het binnen een week allemaal weer kwijt bent.
    Ik voel me nu echt beter dan ervoor en kan het iedereen aanraden. Schijnbaar zullen de producenten het een worst wezen of u kanker, Altzheimer, ADHD of wat dan ook krijgt van hun ‘levensmiddelen’. Echt diep triest dat de overheid dit toelaat!

    Wilt u graag gezond blijven of worden? Let op uw voeding, met name de E-nummers.
    Dank aan Corinne Gouget en Will Jansen voor dit boekje!.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.