Regelmatig komen we zaken tegen, zoals informatie, filmpjes, foto's e.a., waarvan we geloven dat de essentie waardevol is, om te bekijken. Dan is het niet nodig, daar een heel artikel aan te wijden. En daarom hebben we deze rubriek in het leven geroepen. Een simpele klik op de rubriek 'Gewoon effetjes snel kijken' en je ziet wat het actuele aanbod is. Ook zijn de vorige publicaties binnen deze rubriek snel terug te kijken. Veel genoegen met de informatie rondom deze nieuwe rubriek..!

 

Advertentie

Rupert Sheldrake onder je aandacht…!


x

Rupert Sheldrake onder je aandacht…!

2022 © WantToKnow.nl/be
x

Ff’tjes kijken naar dit nieuws.. Over dr. Rupert Sheldrake, de grensverleggende wetenschapper, die in 1993 grote bekendheid kreeg in Nederland, door het VPRO-programma ‘Een Schitterend Ongeluk’ van Wim Kayzer. Kayzer bracht 6 vermaarde denkers bij elkaar, om na te denken over de Schepping. Hij protretteerde hen afzonderlijk en bracht ze bij elkaar voor een dialoog. Sheldrake nam het met zijn originele Morfogenetische Velden op tegen het dominante atheïstische gedachtengoed dat de schepping louter materieel was en daarom doelloos, om niet te zeggen zinloos.

Het dappere, fundamentele wetenschappelijk onderzoek van Dr. Rupert Sheldrake, toont onze onlosmakelijke verbinding met ‘Het Veld’ aan..!!

In antwoord op Richard Dawkins ‘The God Delusion’ (vert. ‘het waanbeeld van God’) schreef Sheldrake in 2012 ‘The Science Delusion’. Dit boek is nu voor het eerst vertaald in Nederland en uitgegeven door Obelisk boeken, onder de titel ‘Waanbeelden van de Wetenschap‘. Sheldrake laat aan de hand van tien mainstream wetenschappelijke dogma’s zien, dat de wetenschap inmiddels vooral een ‘geloofsysteem’ is geworden. (Analoog aan de Nederlandse prof. dr. Ronald Meester met zijn ‘Wetenschap als religie’ HIER) Een geloofssysteem, nauw verwant aan georganiseerde religies.

Daarbij is het, analoog aan de religies, steeds meer en vooral van belang, om zo min mogelijk te praten over feiten, die niet passen bij de heersende wetenschappelijke consensus…! Sheldrake laat aan de hand van veel onderzoek – ook dat van hemzelf – zien dat het materiële gedachtegoed niet langer houdbaar is. En dat het leven, onze samenleving en ook het universum er een stuk leuker op worden, als we ons weten te bevrijden van onze wetenschappelijke dogma’s. Vooral ook weer écht vanuit nieuwsgierigheid (en niet vanuit louter commercieel gewin) onderzoek gaan doen.

Als Galileï  en Copernicus werd hij in de ban gedaan..!
Sheldrake’s gedachtengoed is dusdanig beangstigend dat zijn lezing op het populaire TED-podium, inmiddels 1,7 miljoen keer is bekeken. Maar zoals gezegd, tegen de zin van de wetenschapspausen en -kardinalen..! Sheldrake werd, vooral op basis van deze presentatie, vanuit de sceptisch atheïstische hoek verbannen. TED-talks haalde zijn presentatie uit hun bibliotheek met lezingen vandaan.

En ja, links- of rechtsom, dat is een unicum en een eer! Want deze verkettering valt slechts weinig integere wetenschappers ten deel is gevallen. Want in plaats van Sheldrake te verbannen naar het uiterste der Aarde, kreeg zijn lezing meer aandacht dan welke TED-lezing ooit.

Sheldrake over deze censuur van TED.

“In 2013 werd mij gevraagd een lezing te houden over waanbeelden in de wetenschapop bij een TEDx-evenement in Londen, die op de website van TED werd geplaatst. Na ongeveer drie maanden vielen twee bloggers in de Verenigde Staten, P.Z.Myers en Jerry Coyne, beiden militante materialisten, de organisatie van TED aan, bewerend dat zij zich in diskrediet hadden gebracht door toe te staan dat mijn lezing werd vertoond en riepen op tot verwijdering ervan.

De organisatoren van TED raakten vervolgens in paniek en verwijderden de video van hun website, maar hij was natuurlijk al gekopieerd door vele andere websites en kon dus niet worden onderdrukt. De controverse ging viraal en als gevolg daarvan werd de lezing door tenminste 7 miljoen mensen bekeken. Het leverde meer online reacties op dan bijna elke andere TED- of TEDx-lezing..!”

Het Nederlandse boek
Prof. dr. Rupert Sheldrake heeft zijn boek uit 2012 geactualiseerd in 2020; en speciaal voor de Nederlandse vertaling van november 2022 schreef hij een voorwoord en betrok hij enkele passages uit het boek op de huidige Nederlandse situatie. Deze tijd, waarin nogal wat systeemfouten – ook binnen de wetenschappen – aan het licht komen, is het juiste moment voor Sheldrake’s boek. Goed leesbaar en overtuigend voor jong en oud, geleerd of ervaren, waarin hij een pleidooi houdt voor échte wetenschap. Veel eye-openers en inspiratie, maar tevens troost om te zien dat het anders kan.

Waanbeelden van de Wetenschap (The Science Delusion)
Het geloof dat de wetenschap de aard van de werkelijkheid al lang begrijpt; dat alle fundamentele vragen al zijn beantwoord en dat alleen de details nog moeten worden ingevuld. Hooghartigheid? In dit boek laat dr. Rupert Sheldrake, een van ‘s werelds meest innovatieve wetenschappers, echter zien dat de wetenschap wordt beperkt door eigen aannames. Deze hebben geleid tot verharding en dogmatisch denken.

De wetenschap is volgens Sheldrake een geloofssysteem geworden, waarin het credo bestaat uit de idee, dat alle werkelijkheid materieel is. De wereld is daarbij een soort machine, opgebouwd uit dode materie; de natuur is doelloos en het bewustzijn is niets anders dan fysieke activiteit van de hersenen, een soort opzienbarend toeval. Daardoor is ook vrije wil een illusie geworden, en bestaat God alleen als een idee in de menselijke geest, gevangen in onze schedel…

Maar Rupert Sheldrake weet in dit heerlijke boek, deze dogma’s feilloos te fileren, daarbij overtuigend aantonend dat de wetenschap beter af zou zijn, zonder deze leerstellingen: vrijer, interessanter, leuker en vooral beter in staat nieuwe wegen te vinden die de mensheid daadwerkelijk verder zullen helpen.

Een prachtig antwoord op het boek  van Richard Dawkins ‘The God Delusion‘; hij gebruikt wetenschap vooral, om De Bron/God onderuit te halen. Rupert Sheldrake laat zien dat Dawkins idee van ‘de wetenschap’ niet alleen ouderwets is maar vooral is gebaseerd op waanideeën. ‍

Het boek is beschikbaar in paperback en hardcover uitvoering. Via de onderstaande link vindt u alle informatie over het boek, inclusief het leesfragment en de inhoudsopgave. Het boek is er als paperback en hardcover. Vanzelfsprekend kun je het boek bij onze bookshop bestellen. Klik op de cover voor de link daar naar toe. Of HIER; van harte aanbevolen.

* * *

“Deze helder geschreven aanklacht tegen het huidige wetenschappelijke denken is juist nu van groot belang, nu iedereen ziet en ervaart dat de wetenschap niet langer in staat blijkt antwoorden te kunnen geven op de existentiële uitdagingen waar de mensheid voor staat.”

– dr.ir. Coen Vermeeren –
auteur & wetenschapper

“We moeten zeker de beperkingen van veel huidige dogma’s accepteren en onze geest zo open houden als redelijkerwijs mogelijk is. Sheldrake kan ons daarbij helpen door middel van dit goed geschreven, uitdagende en interessante boek.”

Financial Times

“Dertig jaar na zijn eerste ketterse boeken is Sheldrake’s nieuwe boek, The Science Delusion, een mijlpaal. Geen enkel wetenschappelijke publicatie heeft mij meer geïnspireerd dan deze.”

– Deepak Chopra
auteur in ‘San Francisco Chronicle’

’‘Voor degenen onder ons die wantrouwig staan tegenover de beweringen van het materialisme is het verbazingwekkend – en ook hartverwarmend – om een wetenschapper te horen zeggen dat het een bekrompen ideologie is; het geloof in determinisme af te doen als een ‘waanbeeld’ en de ‘hogepriesters’ van de wetenschap op te roepen hun ‘fantasie van alwetendheid’ los te laten.”

– Robert McLuhan –
auteur van Randi’s Prize

“Dit is een angstaanjagend, boeiend boek dat de luiken opengooit om te ontdekken dat onze wereld zoveel intrigerender en diepgaander is dan ooit kon worden verondersteld.”

– Dr James Le fanu –
auteur van ‘The Rise and Fall of Modern Medicine’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.