Advertentie

De kunst van het Groenwassen…


Het is toch wel een bijzondere tijd. Een duurzame economie is de motor die heel veel vliegen in één klap vangt. Je kunt zeggen dat het GroenDoen een stap is naar een bewustere en vooral eerlijke wijze van leven, duurzaam ondernemen, samen zuiniger zijn op onze planeet enz. Maar ‘GroenDoen’ geeft natuurlijk ook weer ruimte aan bedrijven en vooral personen die het met deze ‘eerlijkheid’ niet zo nauw nemen.

En ik zeg dan opzettelijk het woord ‘natuurlijk’, want we zullen beseffen in ons streven naar een eerlijker en mooiere wereld, dat er mensen zijn die hun -noem het- overlevingsangst in vormen moeten gieten die een normaal mens frauduleus noemt.. En, ook weer ‘natuurlijk’, zul je dan de discussie krijgen:  ‘Wat is eerlijk en wat is oneerlijk’…

Maar alsjeblieft nou toch, we zijn het er toch wel over eens dat bepaalde zaken niet ‘goed’ zijn voor de samenleving, mede-mens of jezelf..? Toch? Sigaretten bijvoorbeeld.. Stel je voor: er komt of is een biologische sigaret, die bijvoorbeeld gemaakt is van biologische tabak, een biologisch-katoenfilter heeft en daarnaast nog eens gerold is een ecologisch vloepapier..? Die voorstelling kun je je maken..! Stel je je dan nou ook nog eens voor, dat 25% van de opbrengsten naar goede doelen gaat, en welja waarom niet het KWF…?

In Amerika is dit onderwerp van ‘Waar liggen de grenzen van duurzaamheid en begint Groenwasserij’ op dit moment een hot-topic; het proces wat met het woordje ‘ Groenwassen’ prima is getypeerd…! Na het witwassen van zwart geld, komt nu kennelijk dus de trend overwaaien van het Groen-wassen van de Doen-wat-je-eigenlijk-altijd-al-deed-wijze-van-werken.

Joel Makower, oprecht voorvechter van een duurzame samenleving
Joel Makower, oprecht voorvechter van een duurzame samenleving

Die biologische sigaret blijft natuurlijk slecht voor je gezondheid, wat je er ook aan veranderd. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat hij minder slecht is, maar een Groene Sigaret lijkt een levende ‘contradictio in terminis’ .. Een tegenspraak in woorden.

Er is een vooraanstaande GroenDoener in de VS, wiens stukjes ik regelmatig lees, om vooral feeling te houden met de ontwikkelingen op het gebied van GroenDoen in de VS. Joel Makower heet deze man, maar voor mij ook de naam van een van de helicopters, van waaruit ik dus regelmatig het GroenDoe-landschap in de VS waarneem..

Onlangs kreeg ik een stukje onder ogen van zijn hand, dat gaat over een bijzondere trend in de VS, de trend die hij dus inderdaad ‘GreenWashing’ noemt. Groen-wassen dus.

Joel geeft het prachtige voorbeeld van het flesje water dat tijdens een lezing van hem werd uitgedeeld aan de toehoorders. Het ecowater-flesje. En waarom was dit het ‘Ecowaterflesje’? 

  • gemaakt van 30% minder plastic dan andere waterflesjes,
  • beplakt met een label dat 30% kleiner is dan andere plastic flesjes hebben
  • het flesje is ook nog eens makkelijk te dragen,
  • 100% recyclebaar en van
  • een flexibeler plastic, zodat je het makkelijk kon platduwen, waardoor het weer minder vuilruimte opsoupeert…
Het bewuste flesje 'bronwater', ook nog eens heftig 'Eco'..
Het bewuste flesje ‘bronwater’, ook nog eens heftig ‘Eco’..

Voel-je-num? Wat een ongelooflijke groen watertje zeg..! Nou is water uit flesjes überhaupt, vér voordat de hele duurzame beweging op gang kwam, al een uiterst idioot spulletje. Heel trendy, heel  ‘cool’ om met een flesje water te lopen. Heel gezond ook. Toch? Ja toch? NIET? Jawel toch? NOU NIET DUS! In 80% van de gevallen zijn al deze flessewatertjes gewoon kraanwater. Het flessenwater wordt gewoon uit dezelfde bron getapt als kraanwater. Of andersom gezegd: het kraanwater is net zo zuiver als flessewater. Alleen zo’n 1000x minder duur!!

Maar is het niet godgeklaagd dat wij met onze maatschappelijke revolutie van de laatste 50 jaar erin geslaagd zijn gezond drinkbaar water uit de kraan te laten komen en dat dat niet kennelijk nog niet genoeg is? Dat we nu kunststofflesjes met zg. ‘bronwater’ vullen, water dat dus vaak ook nog eens gewoon drinkwater uit drinkwaterreservoirs is. Om deze flesjes vervolgens ook nog eens de halve wereld over te zeulen en om dan vervolgens de lege flesjes te dumpen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.. Maar wist je dat:

  • gebotteld water in de VS ruim 2 miljoen ton CO2 produceerd….?
  • dat alleen al in de VS per jaar 1,5 miljoen vaten olie nodig zijn, om alle plastic te produceren, dat nodig is voor al die flesjes?
  • 75% van de mensen die een blinde test deden in NewYork tussen flesjeswater en kraanwater uit NY, het kraanwater de voorkeur gaven?
  • Amerikanen alleen al aan flessenwater US$ 4 miljard uitgeven per jaar.
  • dat het vermeende bronwater uit de flesjes helemaal niet zo schoon is? Er worden vaak bacteriëen en arsenicumsporen in aangetroffen.
  • dat er ook goede voorbeelden zijn, zoals SanFrancisco, dat zijn ambtenaren streng verbiedt om publiek geld aan flesjes/flessenwater te besteden?

Nou, veel verder hoef ik waarschijnlijk niet te gaan: de conclusie is gerechtvaardigd, als we zeggen dat dit Groenwassen in ieder geval met deze ‘gezonde waterflesjes’ plaatsvindt.. Toch? Wellicht dat we hier zelfs aan de bron staan van de uitdrukking: ‘Iemand flessen’?

In de YouTube hieronder gaan 2 Amerikaanse vrolijke programmamakers, Penn & Teller, vergelijkbaar met de jakhalzen van de VARA, op stap, om de krankzinnigheid van het flessenwaterfenomeen aan te tonen. Ze bedenken een waterober en gaan met een verborgen camera aan de slag. Om uiteindelijk water uit de Amazone te presenteren, met een ‘schone spin’ op de bodem.. Over de krankzinnigheid (BULLSHIT) van flessenwater. Een serieus onderwerp met een glimlach benaderd. Het kijken meer dan waar(d)!!

recycle-bottled-waterSinds een paar jaar hebben de grote frisdrankengiganten deze bron gevonden, let wel, de geldbron, en zijn aan de slag gegaan. Met giga-marketing budgetten en met -simpel gezegd- pure leugens, doen ze het voorkomen alsof het water dat zij in flesjes aanbieden, afkomstig is van de meest zuivere streken op Aarde.

Terwijl het gewoon uit dezelfde bronnen komt waar het kraanwater vandaan komt..! Wat dacht je van de volgende tranentrekkende, schitterende namen voor het bronwater: Alaska Gletsjerwater, Yosemite water (groot natuurpark in de VS) en wat dacht je van ‘Everest water’.. Helemaal uit de Himalya, zo lijkt het toch?

Laten we in hemelsnaam ophouden met deze onzin van flesjeswater. Stop met het kopen, gebruik de flesjes om gewoon bij te vullen met kraanwater. Zeker hier in Nederland hebben we het schoonste kraanwater in de wereld. Stuur dit verhaal door, maak mensen op je werk en thuis attent op dit idiote verhaal en start in ieder geval de discussie. Want het lijkt erop dat we de baby met het bronwater wegspoelen..

Laten we nou eens met z’n allen antwoord proberen te geven op de vraag: ‘Kunnen we van vooruitgang spreken, als kannibalen met mes en vork gaan eten..?’

Wanneer we écht willen gaan GroenDoen, dan moeten we ook werkelijk bereid zijn om vuile zaken aan te pakken. Om daarna natuurlijk niet meteen weer onze handen te gaan Groenwassen met Onschuldzeep en weer overgaan tot de orde van de dag…

8 gedachten over “De kunst van het Groenwassen…

  1. het nieuwe groengedoe is gewoon bedrog,
    vroeger, minstens 10 jaar terug,
    toen waren WIJ groen,
    toen waren het nog ONZE lastenboeken,
    nu is het HUN kommersie
    en flesjes die gemakkelijk samendrukbaar zijn
    zijn gemaakt uit plastiek
    dat nog meer uitwisseld met het water dat het draagt
    smakelijk,
    je drinkt de “groene dood”

    de wereld is op zijn eind
    we hebben het goed gedaan,
    alles is ziek, vervuilt, vernield
    niets meer aan te doen…

  2. Zeg Riek… Riek! Je bent toch geen familie van Zuurtje? Komop zeg, onze Aarde is wel wat gewend. Schud een keer, en we zijn uit haar pels, als we het te bont maken. Nee, het gaat alleen over onszelf.
    Je gaat niet stiekem zitten sikkeneuren hè? Anders ga ik helemaaal GROEN worden!

  3. @Guido
    Eigenlijk ben ik gewoon enorm blij met mijn nieuwe imago. Geeft veel meer bewegingsruimte. Pff, wat een bevrijding.
    Ook fantastisch hoe ik soms gecorrigeerd word. Dat zou vroeger nooit gelukt zijn. Voorlopig bevalt deze rol me wel.
    Beetje tegengas geven, de boel een beetje extra opschudden. Jammie.

    Overigens (ff mijn nieuwe imago beschermen) zijn artikelen over, praktische duurzaamheid bij mij nog steeds zeer welkom. Daarmee bedoel ik niet dingetjes die ik zelf op mijn klompen wel kan aanvoelen. Of dingen in verweggistan, hier niet toepasbaar. Of zo’n randdebielen artikel over zaadjes opsturen (dank u wel voor de melkfles doppen, ze smaakten erg lekker… hoe ging dat grapje uit de prehistorie ook al weer).

    Maar bijvoorbeeld initiatieven die ik nog niet ken en als nieuwetijds consument zou kunnen ondersteunen. Zoals waar is er al hennepkleding te koop. Kun je ‘land pachten’ van biologische boeren, zonder het land te onderhouden maar wel zo nu en dan oogsten (beetje een kip adopteren, maar dan weer anders). Wat dat betreft zijn zijn er in WTK-nl een paar prima aanzetten geweest en verder nooit meer wat van gehoord.

    Naast alle ‘wakkerschud’ verhalen ook een verademing en een kijkje naar hoe we concreet verder zouden kunnen. Zelf op onderzoek gaan is als je eenmaal een beetje wakker bent (ahum), leuk, maar eindeloos googlen of heftig netwerken heeft ook zo zijn beperkingen.
    En… ik vermoed dat er al enorm veel praktisch oplossingen zijn. Logisch verhaal over vraag en aanbod. De macht van de consument. Tegengif tegen angst en domhouderij. Bewustmaken van eigen vrije wil.

    Lijkt mij, blijf lekker doorzuren, een schone taak van WTK-nl hier nóg meer aandacht aan te schenken.

    Gmfff (OK even geen duivelse toestanden)

  4. @ hee zuurtje droppie whatever,
    ik ben er achter! humor is je kracht!Wat betreft je verhaal, je hebt weer een punt! wakker en dan?
    jij ,Guido, ik en zelfs Riek moeten het dan wel samen doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.