Advertentie

Op weg naar ‘Goed Goud’!


Op weg naar Goed Goud!

© WantToKnow.nl – februari 2011
X

Goud wordt gebruikt in sieraden omdat het symbool staat voor trouw, oprechtheid, romantiek en emoties. Het vertrouwen dat mensen in goud hebben, is diepgeworteld in het menselijk systeem. Integriteit is het sleutelwoord, dat geldt bij de handel in goud; maar het zal je niet verbazen dat integriteit al lang niet meer centraal staat bij deze wereldwijde industrie. Ook daar heeft hebzucht en onderdrukking zijn intrede gedaan. Gouddelvers zijn de dupe van eeuwenoude, zeer vervuilende methoden om goud te winnen.

In samenwerking met producenten en afnemers is Solidaridad gestart met een programma om de goudwinning te verduurzamen. Doel hiervan is om mijnbouwers een eerlijke beloning te garanderen, hun arbeidsomstandigheden te verbeteren en de negatieve effecten op het milieu te beperken.

Traditionele goudwinning met een gouddelverspan. Uit het gevonden gouderts zal het goud worden onttrokken met behulp van kwik en cyanide.

Net als Solidaridad dat doet voor onder andere katoen, koffie, cacao en thee. Met de campagne ‘Op weg naar Goed Goud’ betrekt Solidaridad nu ook het Nederlandse publiek actief bij dit project.

Problemen in de grootschalige en kleinschalige goudmijnbouw
Bij 80% van al het goud dat wordt gewonnen door grootschalige mijnbouw, wordt gebruik gemaakt van giftige cyanide. Buitenlandse bedrijven starten een mijn en dwingen in het ergste geval, de mensen die op die plek wonen te verhuizen. Cyanide lekt weg naar grondwater en rivieren en vervuilt uiteindelijk ook de zee. Ook lokale landbouw en bossen moeten vaak voor hun plannen wijken. Als de mijn is uitgeput is de leefomgeving van de oorspronkelijke bewoners vervuild en blijven zij met lege handen achter.

Grootschalige mijnbouw heeft vaak weinig voordelen; hele dorpen moeten vaak wijken en natuurgebieden worden verwoest. En de grootschalige mijnbouw gebruikt evenzo vrolijk dezelfde giftige winmethodes.

20% Van het goud wordt gewonnen door kleinschalige mijnbouwers waarvan het merendeel kwik gebruikt. Zij ademen de giftige stof kwik in, krijgen geen eerlijke prijs voor hun goud en omdat zij vaak illegaal werken, hebben zij geen rechten. 13 Miljoen kleinschalige mijnbouwers in Afrika, Azië en Latijns Amerika delven goud. Daarnaast is goud afkomstig van grote, industriële mijnbouw. Zowel groot- als kleinschalige gouddelving is doorgaans zeer schadelijk voor mens en milieu.

Cyanide en kwik
Ook blijven hele afvalbergen met cyanide verontreinigde mijnresiduen achter.Dit cyanide lekt weg naar grondwater en rivieren en vervuilt uiteindelijk ook de zee.

Het merendeel van de kleinschalige mijnbouwers gebruikt bovendien kwik, het meest giftige metaal dat we kennen, voor de winning van goud. Mannen, vrouwen en kinderen ademen de giftige kwikdampen in. Ook vormt het kwikafval een bedreiging voor natuur en milieu tot ver in de omtrek.

Kleinschalige mijnbouwers ontvangen in de regel maar een fractie van de economische waarde van het door hen gedolven goud. Grootschalige bedrijven daarentegen, profiteren doorgaans als enige van de winst die gemaakt wordt, zonder bij te dragen aan de ontwikkeling van de lokale economie.

Goud en de sieradenbranche
Binnen de juweliersbranche is inmiddels een gespreksgroep gestart, die tot doel heeft ideeën uit te wisselen, mogelijkheden te bezien, en dilemma’s in kaart te brengen; dit alles om de hele goudketen te verduurzamen. Juweliers willen zich gaan informeren en voorbereiden op de terechte vragen van consumenten, zoals “Waar komt uw goud vandaan” en “Is uw goud wel  ‘goed goud’”?

Mede dankzij Solidaridad is begin dit 2010 de Fairtrade-Fairmined standaard gelanceerd. Dit is een mondiale standaard geïnspireerd op Oro Verde (Groen Goud), een organisatie van mijnbouwers in Colombia die al duurzaam goud winnen. Solidaridad dringt aan op ‘goed goud’-labels en dito keurmerken. Voor een juwelier zal dit betekenen dat hij heel duidelijk het verschil zal moeten gaan maken tussen het inkopen van ‘Groen Goud’ en ongecertificeerd goud’, waarvan al snel het gevoel bij de consument zal ontstaan dat het ‘geen goed goud’ is..

Internationale aanpak
Er is internationaal al een adviesraad opgericht, ‘Responsible Jewellery Council’ genaamd (R.J.C.) waar grote juwelieershuizen als Cartier, Bulgary, Gucci, Tiffany en De Beers zich inmiddels bij hebben aangesloten. Inmiddels heeft deze raad zo’n 260 leden vanuit de gehele goudketen. Wil je meer hierover weten, klik dan HIER voor een door deze RJC opgestelde introductie. (pdf)

Een samenwerkingsverband van kleinschalige mijnbouwers, grote mijnbouwbedrijven, juweliers, sieradenmerken én natuurlijk de consument (consumens!) is hard nodig om ‘Goed Goud’ te realiseren. En wat daarmee dan de tegenhanger is van ‘Goed Goud’ …? Plundergoud wellicht?

Woensdag 11 Februari werd in Londen de eerst baar ‘Groen Goud’ gepresenteerd, zie HIER het hele bericht.

Krantenartikel in de Independent van begin Februari 2011, waarin topsieradenontwerper Stephen Webster uitgebreid aan het woord komt en verslag doet van zijn reizen naar goud- en zilverwingebieden. (klik voor online artikel)

Stephen Webster
Dat ‘Groen Goud’ in feite niets ‘speciaal’  dient te zijn, maar feitelijk de gewoonste zaak van de wereld is, wordt onderschreven door de briljante juwelier en sieradenontwerper Stephen Webster. Een jongen van eenvoudige komaf, die wereldwijd wordt gezien als topontwerper en smaakmaker op het gebied van sieradendesign. Hij breekt sinds een aantal jaren een stevige lans voor duurzame manieren van goud-, zilver- en diamantwinning. Kijk eens op zijn site: HIER

Links: Responsiblejewellery.com, Solidaridad.nl en Opwegnaargoedgoud.nl
X

7 gedachten over “Op weg naar ‘Goed Goud’!

  1. Elk Goud is plundergoud het is maar waar je van houdt.
    Het meeste blijft bij de Reptielen orde zweven
    Je weet wel, die orde van oranje nazi.
    waar de oranje nederlander vindt zijn gratie.
    Laten we die Zwartjes voor witkoppen werken om Hare Maaienschijt te sterken?
    zelfs Boedhisten offeren hun goud aan wie weet? De Anunakie boedha’s zo oer en oud?.
    Nog effuh en die UFO zal mij achterna vliegen. maar ik zal geen goud van Moeder Aarde dieven.!

    http://i1210.photobucket.com/albums/cc411/Budhymann/MahaGila.jpg

    1. Misschien ‘ns tijd voor een zeer persoonlijke
      eigenwijze website Budhyboy?

      Onwijs wijs met groen goud voor Budhyboy!!

  2. hadden de INKA,S vroeger ook cyanide of kwik nodig ? om het goud boven te halen !k,dacht het niet.en waarom de laatse honderd jaar dan wel. geef de delvers nu eindelijk eens het geld voor het goud wat overeen komt met de prijs die er heerst en niet voor,n habbekrats op kopen !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.