Advertentie

‘Terug naar de basis’-film zéér populair!


x

‘Homegrown Revolution’

(Een met prijzen overladen korte film 2009)

© vertaling Guido Jonkers – WantToKnow.nl//.be Bron: Original Link
x

x

.

‘Homegrown Revolution’ betekent zoveel als, ‘De revolutie van een thuistuin’. Het filmpje heeft de afgelopen jaren al veel prijzen gewonnen op filmfestivals voor korte films. Het gaat over een ware revolutie die is uitgebroken op het gebied van stedelijke duurzaamheid’. Dat klinkt ingewikkeld, of zelfs zwaar misschien, maar het gaat erom, dat het filmpje een antwoord aanreikt op de voor velen sluimerende vraag:
“ Maar ik woon ergens in de stad, wat kan ik in hemelsnaam voor verandering aanbrengen op het gebied van GroenDoen’..

Midden in een bijzonder drukbevolkte stad, in de de binnenstad van het Amerikaanse Pasadena, vlakbij Los Angeles, gebeurt iets wonderbaarlijks. Al meer dan 20 jaar, heeft de familie Dervaes hun huis en tuin omgevormd tot een stedelijke boerderij, zódanig dat het een pronkstuk is geworden voor duurzame tuinbouw en stedelijk wonen..

Doordat zij een ‘Stedelijke Thuishaven’ hebben gecreëerd, laat de Dervaes-familie zien dat verandering wel degelijk mogelijk is. Stap voor stap. Zij zijn in staat, om met simpele middelen een oogst van hun minieme land te halen van zo’n 3.000 kg per jaar..! Misschien denk je dat ze gezegend zijn met een ‘grote tuin’. Het tegendeel is echter het geval..! Hun tuin meet slechts 1/10 ‘acre’. Een ‘acre’ is een Amerikaanse oppervlaktemaat, en meet 0,4 metrische hectare. Eén metrische hectare is 100 x 100 meter = 10.000 m2. Een snelle rekensom leert dat de Dervaes-familie dus een tuin heeft van 10.000 x 0,4 x 0,1 = 400 m2. Dat is dus een tuinmaat van bijvoorbeeld 40 x 10 meter o.i.d.

Hun werkwijze is heel simpel, terug naar de basis.. Ze maken alleen gebruik van zonne-energie en biodiesel, om hun ‘ecologische voetafdruk ‘ op de Aardse hulpbronnen te verkleinen. Ze laten kortom zien, met simpele middelen, dat verandering mogelijk IS..!!

‘Homegrown Revolution’ is een korte film die feitelijk nooit gemaakt was, om in het korte-film-circuit vertoond te worden. Maar ook de productie van deze film is tot stand gekomen, zoals de groente in de tuin van de Dervaes-familie groeit: heel natuurlijk..

De originele versie van ‘Homegrown Revolution’ (zie YouTube hieronder) werd gemaakt in 3 dagen, toen Jules Dervaes een lezing zou gaan geven voor de Universiteit van California in Los Angeles in Oktober 2007. Zijn lezing zou gaan over ‘Slow Food’. Maar vooral de film ontving een enorme goede pers en een wild-enthousiaste response van de studenten die bij de lezing aanwezig waren, en dientengevolge werd de film op YouTube ook een hit, met meer dan 500.000 kijkers tot op heden.

Deze nieuwe versie van de film ‘Homegrown Revolution’ werd gemaakt in 2009 en werd inmiddels vertoond op veel korte-filmfestivals over de hele wereld. De film is een gezamenlijk project van Jules, Anais, Justin and Jordanne, waarbij elk familielid een rol vervuld in de film, een bijdrage had aan de productie en/of de structuur van de film. Geen van de familieleden had daarvóór ervaring met filmproductie, maar ze hopen dat de passie en hun enthousiasme voor hun manier van leven, dóór de amateuristische manier van filmmaken doorklinkt.

De film is in hun eigen beheer gemaakt, in huis, op computers die draaien op zonne-energie. Al het transport dat gedaan diende te worden, werd uitgevoerd in hun biodiesel-vrachtwagentje en alle batterijen die werden gebruikt tijdens de productie, waren oplaadbare  batterijen, die ook weer werden opgeladen door zonne-energie. De afval die werd geproduceerd, werd tot een minimum beperkt, het papier werd gecomposteerd en/of gerecycled en alle publicaties werden gedrukt op hergebruikt papier.

 

Dit zijn slechts enkele van de eervolle vermeldingen die ‘Homegrown Revolution (2009)’ won:

Winnaar

Beste Milieu- en Ecologiefilm Nooord Amerika,
Swansea International Film Festival, UNITED KINGDOM

De prijs van de burgemeester van de hoofdstad van Slovakia
Ekotop Film Festival of Sustainable Development, SLOVAKIA

Beste korte documentaire
Southern Appalachian International Film Festival, TENNESSEE

El Capitan Film Award
Yosemite International Film Festival, CALIFORNIA

Beste film over Duurzaamheid
Green Screen Environmental Film Festival, CALIFORNIA

Robert T. Nanninga prijs voor een bijzondere prestatie,
Cottonwood Creek Film Festival, CALIFORNIA

Eervolle vermeldingen

Westpac Award voor beste korte film
Reel Earth Environmental Film Festival, NEW ZEALAND

Nominaties

Beste film in de categorie Klimaatverandering en Duurzaamheidstechnologie.
CMS Vatavaran Environmental & Wildlife Film Fest, INDIA

Finalist

Europees Spiritueel Filmfestival Frankrijk

Clips van de film werden ook uitgezonden tijdens tv-shows van OPRAH’s 2009 Earth Day show.

 

24 gedachten over “‘Terug naar de basis’-film zéér populair!

  1. Gisteren op het Franse TV5 een docu gezien over dit fenomeen. In Parijs is het kweken van groenten en kruiden een ware hype. Elk balkon, terras of binnentuin wortd omgetoverd tot een moestuintje in zakdoekformaat. In de VS zien ze het natuurlijk groter ! In chique Hollywood-wijken zijn zelfs voortuinen van exclusieve villa’s omgetoverd tot moestuinen. En, zoals het de drukbezette ceo’s betaamt, wordt alles gerund en onderhouden door een ex-marinier die er enkele jaren geleden de brui aan gaf. Bijzonder is dat enkel inheemse planten uit de regio worden gebruikt en er geen kunstmest of pesticides ed. worden gebruikt. Ook New York heeft de gezonde biovoeding uit eigen streek ontdekt. Op de markten krioelt het van de kraampjes met eigen gekweekte seizoensgroenten uit de regio. Er is een ware revolutie aan de gang. Met dank wellicht aan al de Monsanto’s van de wereld.

  2. Zo mooi dit. Een prachtig voorbeeld van: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Ik heb enorm respect voor deze mensen en bij het zien van al die prachtige dingen die ze hebben gerealiseerd raak ik echt ontroerd. Fantastisch dat ze dit doen! Ik heb zelf ook een moestuin bij mijn huis en raak door het kijken naar deze film geinspireerd om er nog meer mee te doen. Echt geweldig om te zien!

  3. wauwwww dit filmpje raakte echt mijn ziel
    hier moeten we met zen allen naar toe
    zoveel mogelijk zelfvoorzienend en onafhankelijk
    hier ligt de toekomst: bij jezelf
    ik hoop dat dit filmpje de zielen raakt van menige anderen
    zoals het bij mij dee
    be the change you want to see in the world : mahatma ghandhi

  4. Heel mooi! Deze zomer was ik al van plan om een moestuintje te maken… We hebben al iets van fruit in de tuin, maar dit stimuleert me meer om het gras eruit te gooien en mijn tuintje ook zo om te toren (mijn man ziet me al komen haha)
    Het kriebelt in mijn buik!

  5. Een geweldig voorbeeld van hoe het kan, een ieder kan hier uithalen wat zij of hij kan doen .
    De film laat zo goed zien wat je als individu kan doen,het is zo positief en vol van beloftes voor de toekomst .
    Het verwarmt mijn hart in ieder geval er is hoop en toekomst.

  6. Prachtig positief artikel.

    Zo zie dat iedereen zelf iets kan doen om de wereld te veranderen. Niet alleen maar mooie woorden (zo als je zoveel ziet op dit soort sites) maar door mooie daden!

    terug naar de basis en zo weer één worden met de natuur!

    1. niets is lekkerder dan een appeltaart met je eigen appeltjes.

  7. Schitterend. Dit is precies waar ik ook naartoe wil. Ik heb op het moment ijsbergsla, kropsla, tomaten, komkommers, paprika, wortels, eikenbladsla, aardbeien, frambozen, rucola, en porselein in mijn achtertuin staan en ben er zielsgelukkig mee.:)

  8. Als je een kleine tuin hebt ga dan gewoon de hoogte in! Je graaft een zo groot mogelijk gat van ongeveer een meter diep, dieper mag je in Nederland niet zonder vergunning. Lol! Je begint met grof bio materiaal, boomstronken, dikke takken. Dan wat minder dikke takken steeds fijner, hoeven niet alleen takken te zijn ook blad ed. kan. Vermijd wel gras en eiken en beukenblad, maakt de boel nogal zuur. Zorg er wel voor dat je elke laag bestrooid met een dun laagje kalk. Maak het zo dat er een hoop van ongeveer 50 cm boven je gegraven kuil uitkomt. Daarna de uitgegraven grond er weer over heen. Deze constructie zorgt ervoor dat je 5 a 6 jaar lang niet hoeft te mesten. Na die 5 a 6 jaar herhaal je het ritueel. Nog een leuke tip om in de winter sla ed. te kweken onder glas met bio-verwarming. Graaf ongeveer een meter diep grond uit je laagglas bakken. Vul dit op met paardenmest daar weer grond overheen. Het blijft gegarandeerd de hele winter warm! Succes!! Ps. Niet te oude mest gebruiken, daar zit niet meer zoveel energie in!

    1. Ik heb het ook al gedaan en het werkt. De kuil hoeft zelfs niet diep te zijn … diep genoeg om de hoop “afval” met een laag van een 10-tal cm grond te kunnen bedekken. Het voordeel is nog dat je zo de opp. van je tuintje aanmerkelijk vergroot. Gebruik geen chemische boel maar je gezond verstand bij het telen van eigen groenten. Ik raad ook aan om naast zeewierkalk ook basaltmeel of bentoniet tussen de lagen te strooien … een kwestie van zoveel mogelijk mineralen aan te voeren die dan langs de plant bij ons geraken want daaraan is momenteel in onze uitgeputte landbouwgrond een groot tekort aan (vb. magnesium).

    2. Is het dan de bedoeling om een laag takken en blad erin te doen en daar een laag zand boven op en zo doorgaan? Hoeveel lagen doe je dan ongeveer?

      En ik snap niet helemaal hoe je dan meer oppervlakte krijgt in je tuin?

      Een beetje meer uitleg zou fijn zijn.:)

    3. @Mypos

      De laag grond komt er overheen. Wat betreft het aantal lagen, maakt eigenlijk niet uit. Zolang het grofste onder ligt en het fijnste boven. Wel steeds een beetje kalk tussen de lagen. Daar kan je in principe fijngemaakte eierschalen voor gebruiken.

  9. Voor mij niet weggelegd ik ben geen tuinier en zowiezo al te oud.
    Als ik er toe instaat zou zijn zou ik helemaal zelfsuporting willen zijn.
    Maar alles is betrekkelijk, stel dat we door weersveranderingen lange tijd geen zon meer zullen zien dan zullen zonnenpanelen ook veel minder energie gaan opbrengen.
    Als het fout gaat lopen, dan ben je toch een stuk beter af ver van de bewoonde wereld met een eigen groente tuin en eventueel een op hout gestookt vervoersmiddel.
    In de stad waar nu al iedereen steelt zal in een tijd van schaarste je groente tuintje snel leeg geroofd worden.
    Leuk voor mensen met een warm hart voor het milieu.

    1. Te oud dan om te werken, maar een mens is nimmer te oud om te leren!!

  10. In New York worden er op daken ook veel groenten gekweekt en bijen gehouden die floreren ondanks de grote umts-straling (daar wordt wat af gebeld !). Zelf kweken we hier ook groenten, bessen, frambozen en kruiden in de achtertuin. Er groeien hier in de buurt ook veel dikke wilde bramen en ook die hebben geen last van pesticiden. Jam bijvoorbeeld hoeven we nooit te kopen dat maken we zelf.

  11. ook ik heb een tuintje aangeschafd een paar maanden geleden ( waar ik al 5 jaar mee bezig ? was ) en ben dus ook al op weg om een eigen tuinder te worden k,heb in ieder geval al wat kool en spersie bonen met radijs en een bedje wortelen gezaaid&poot en dat begin junnie want voordien tijd was het een moestuin van lik m,vessie er was twee jaar niets aan gedaan het eerst stuk heb ik omgespit en de klei brokken moesten constand nat gemaakt worden wilde ik een beetje een rulle grond krijgen en dat is me aardig gelukt . het twede stuk heb ik geschoffeld dat moet ik wel telkens blijven doen want anders staad het zo weer vol met onkruid en grassen .ook ik probeer er nog zo veel mogelijk groente er af te halen voor de winter .

  12. Toevallig kwam ik op deze site terecht.Ik snap niet dat ik hem niet eerder heb gezien.Wat een bevlogen en enthousiaste familie.Prachtige dokumentaire.
    Helaas kon ik niet alles verstaan en begrijpen vanwege de taal, maar eigenlijk spreekt de film voor zich!
    Dit zijn met recht WERELDVERBETERAARS. Hulde.
    Een Opa.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.