Advertentie

De symbolische essentie van ‘spijs-vertering’…


x

x

De symbolische essentie van ‘spijs-vertering’…

2016 © WantToKnow.nl/be
(diverse bronnen/vertaling L. Smit)

x

Heb jij problemen met je spijsvertering? Nou dan ben je écht de enige niet. Hoe gek het misschien ook klinkt, het is namelijk helemaal niet gek in deze tijd van ‘wanorde en chaos’. Kijkend naar dátgene wat we krijgen opgedist via de media… Een stevige hap om te verteren, nietwaar?
Het oude citaat ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ (‘Anima Sana in Corpore Sano’) zou wellicht aan de moderne tijd dienen te worden aangepast. In nieuwe bewoordingen zou het kunnen luiden: ‘Een gezonde, gebalanceerde en optimistische instelling leidt tot een gezond en vitaal lichaam!’ Je zult ziekten beter kunnen weerstaan als je positieve gedachten hebt.

Het klinkt wellicht als een nieuwe ‘New Age-filosofie’, maar het is een wetenschappelijk bewezen feit..! We spreken hier feitelijk over de magische werking van het ‘metabolisme’.. Stof- en energiehuishouding/wisseling. Maar die gaat dus nóg dieper dan menigeen in de gaten heeft. Want uit diverse studies is gebleken dat er een verband is tussen negatieve gedachten en ziekten. Tegelijkertijd zijn positieve gedachten gelinkt aan goedwerkende organen en orgaansystemen. We kennen de uitdrukking allemaal: ‘Positief denken’.. Maar het draagt bij aan de sociale factoren en de levenscondities waarin we dagelijks leven.

Daarom is het belangrijk te begrijpen dat een negatieve of positieve basishouding ESSENTIEEL is, tegenover de zaken die we in ons leven tegenkomen. Zie je het glas inderdaad als half-leeg, of zie je het als half-vol..?? Het is inderdaad niet aan het glas, maar in onze waarneming gelegen, wat het, of beter gezegd: JOUW antwoord op deze vraag is. En ja, dat kun je dus de subjectieve perceptie noemen van ieder mens. En daarbij kan er iets magisch gebeuren; iets waartoe de mens in essentie toe in staat is. Met onze creatieve geest zijn we in staat pessimisme in optimisme te keren. Dus JA, we kunnen onze eigen wereld maken, al zit je nog zo in de shit.

x
Kijk maar eens naar de gewoonten van optimistische mensen, die dit heel praktisch in de praktijk brengen..

 • Ze hebben een positieve basishouding naar het leven toe.
 • Ze zijn in staat obstakels, frustraties en falen tegemoet te treden, in de hoop dat dit ten goede kan keren.
 • Ze voelen dankbaarheid als daar mogelijkheden toe zijn; en natuurlijk zijn die er de hele dag..
 • Ze (glim)lachen veel en gemeend
 • Ze proberen de mensen om hen heen blij te maken
 • Ze hebben betere en meer sociale relaties
 • Ze blijven bewust geïnformeerd en lezen over onderwerpen die hen inspireren en die hen een beter gevoel geven.
 • Ze blijven in beweging en letten op wat ze eten
 • Ze gaan om met positief ingestelde mensen die zelf ook geluk voelen en manifesteren
 • Ze creëren meer positieve gedachten dan de gemiddelde mens
 • Ze realiseren de voor hen ‘goede zaken’ in hun leven en durven te dromen en trachten deze te realiseren

Het gaat in het geval van negatieve en positieve kijk vooral om de WIL om je perceptie van het leven te kunnen en durven veranderen. Want ook de negatieve kijk (denk aan het half-gevulde glas) is een creatie van jezelf! Dus zonder deze wil kom je er niet; waarbij het dus gaat om een bepaald basisbewustzijn, dat je dus niet als een hopeloos stuk mens op Aarde bent gedumpt. Feitelijk zouden we onze kinderen deze basishouding op school aan moeten leren. Hen duidelijk maken dat het in stressvolle situaties wel degelijk uitmaakt hoe je ze tegemoet treedt.. Hoe je ze als het ware verteert.. En ja, daar komen we bij de ‘spijs-vertering’..

Wat zeggen de onderzoeken hierover?
Psycho-neuro-immunologie houdt zich bezig met de invloed van het zenuwstelsel (‘neuro’) en emoties (‘psycho’) op het immuunsysteem. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat negatieve gedachten, houdingen en emoties zoals angst, schuldgevoelens, jaloersheid en woede etc. het lichaam aantasten. Liefde, vreugde en optimisme daarentegen zorgen voor positieve fysiologie. Wist jij dat er per dag tussen de 40.000 en 60.000 gedachten door ons systeem gaan..? En dat maar liefst 85% van de zaken waar we ons druk om maken, een positieve of een neutrale uitkomst heeft; dus NIET de negatieve shit als resultaat brengt, waar we bang voor waren..??!

Dát onze gedachten het lichaam beroeren staat als een paal boven water. Maar men weet dus nog steeds niet helemaal precies hoe onze gedachten van invloed zijn op het lichaam. Maar dat onze gemoedstoestand effect heeft op het endocriene stelsel is al lang bekend. Het endocrine stelsel is de verzameling klieren, dat hormonen produceert en o.a. het metabolisme van de mens reguleert, de groei en ontwikkeling bepaalt, de weefselfuncties en seksuele/voortplantingsfuncties stuurt, onze slaap en onze gemoedstoestand regelt.

Woede en angst zorgen via deze klieren voor meer adrenaline, een neurotransmitter die door de bijnieren wordt aangemaakt. Adrenaline zorgt voor verhoogde hartslag, ademhaling en spierspanning en DUS voor een fysieke reactie op een neuroprikkel..

Gedachten en emoties hebben dus een fysieke reactie tot gevolg. Ons lichaam kan geen verschil maken tussen de werkelijk gevaar of een simpele gedachte aan gevaar. Het lichaam reageert op een gedachte op dezelfde manier als een reëel gevaar. En precies dáár zit de valkuil van angst..!

Negatieve gedachten kunnen symptomen opleveren als hoofdpijn, moeheid, hoge bloeddruk, spijsverteringproblemen, seksuele dysfuncties, excessief zweten, gewichtsverlies, gewichtstoename, slapeloosheid en stijfheid. In de loop van de tijd kan er zelfs kanker door ontstaan. Dit zijn de 10 meest normale negatieve emoties die we hebben als mensen:

 1.  Boosheid
 2.  Droefheid
 3.  Jaloersheid
 4.  Haat
 5.  Verdriet/rouw
 6.  Isolatie
 7.  Vernedering
 8.  Minderwaardigheid
 9.  Opwinding
 10.  Conflict/ruzie

En ja, de langdurig aanhoudende negatieve gedachten kunnen serieuze consequenties hebben. En daarentegen versterken positieve gedachten regelrecht ons immuunsysteem, waardoor de kans op ziekte vermindert en het helingsvermogen versterkt. Het gaat dus voor ieder mens om het bewustzijn van ‘waar hang ik uit met mijn gedachten’.. Of mooi gezegd: de zuiverheid van de geest. De gunstige effecten van positieve gedachten zijn onder andere een versterkt immuunsysteem en een kleinere kans op hart-, spijsvertering-, ademhalings- of hormonale ziekten.

Niet alleen het lichaam wordt hierdoor bevorderlijk beïnvloed, ook onze intellectuele capaciteiten. We worden creatiever en raken meer gefocust wanneer we dankbaarheid en compassie voelen. Een snel en stressvol leven kan eindigen in een leven met cardiovasculaire aandoeningen en spijsverteringsproblemen, zoals de bekende hartaanval in stresssituaties.

Geest en lichaam zijn dus geen twee losstaande delen. En dat Westerse gezondheidswetenschappers duidelijk maken, is heel moeilijk. Want zij leren en ‘denken’ dus van wel. Daarom fronsen ze vaak het voorhoofd als er gesproken wordt over ontspannende technieken, zoals yoga, meditatie, ademhalingstechniek, creatieve workshops, expressie, dans etc. Deze hebben wel degelijk een positief effect op onze gedachten en emoties. En dus ondersteunen ze ook onze gezondheid.

Problemen met de spijsvertering door negatieve gedachten en emoties
Wie kent niet de uitdrukking: ‘Dat is voor mij maar heel moeilijk te verteren’, wanneer er gesproken wordt over een pijnlijke situatie, waarin die persoon verzeild is geraakt. Onze fysieke spijsvertering is verweven met onze gedachten, emoties en stemmingen door het enterisch zenuwstelsel, het eigen zenuwstelsel van de spijsvertering. Dit behoort tot het autonome zenuwstelsel, dat óók weer z’n eigen emoties oplevert.. Want je kent vast de uitdrukking: ‘Ik heb zo’n onderbuikgevoel dat dit en dat de beste keus is/staat te gebeuren’..?

De moderne wetenschap noemt dit spijsverteringscentrum ook wel de tweede hersenen. Dit systeem beheerst onze spijsvertering en ons gevoel van ons lichaam en is daarom van vitaal belang. Het bekende gevoel vlinders in onze buik te hebben is direct bewijs hoe het enterisch zenuwstelsel rechtstreeks is verbonden met onze emoties. Dit systeem stuurt de informatie naar de hersenen en kan tot emotionele toestanden leiden als gevolg van een slechte vertering. Het verband tussen deze twee hersenen werkt dus in beide richtingen.

Volgens UCLA professor Emeran Mayer moeten behandelingen van psychische aandoeningen de ’tweede hersenen’ ook aanspreken. Omgaan met dagelijkse stress kan spijsverteringsproblemen helpen als ze zijn veroorzaakt door negatieve emoties. En dat is véél vaker het geval dan we in de gaten hebben..! Onverwerkte trauma’s kunnen diep in het ‘menselijke systeem’ vast blijven zitten en daar tot vervelende gevolgen leiden.

Besef dat het altijd belangrijk is om goede rust te pakken, bij zowel de fysieke als mentale activiteiten. Besteed een stuk van de dag om te mediteren, ontspannen, ademhalingstechnieken te oefenen die ontspanning brengen. Lees kalmerende literatuur, schilder, maak muziek … Alles wat je gelukkig maakt en wat je passie was in jouw kindertijd, dat is de sleutel. Een goede hobby kan problemen met de spijsvertering opheffen en veel psychische problemen verhelpen.

Dit zijn alvast 3 stappen die je emoties in balans kunnen brengen:

 1. Een goede aanpak is eerst de negatieve emoties opsporen. Houd een dagelijks overzicht bij van je emoties, schrijf ze op, hoe klein ze ook zijn. Op deze manier vergroot je je zelfbewustzijn en zal je beter in staat zijn om je emoties te uiten.
 2. Noteer alle successen die je op een dag hebt, ongeacht hoe klein of groot deze dingen die je bereikt hebt ook zijn. Op deze manier zal je in staat om je zelfvertrouwen te vergroten. Elke nieuwe prestatie zal dienen als een aanjager van positieve gedachten.
 3. Probeer een nieuwe creatieve hobby. Een groot succes zijn de kleurboeken voor meditatie en relaxatie (HIER). Deze techniek is lang alleen iets voor kinderen geweest, pas geleden werd het inkleuren ook een populaire therapeutische bezigheid voor volwassenen. Kleurboeken voor volwassenen zijn dus daarom alleen al erg populair.

Wij van WantToKnow hopen dat je uit het hierboven geplaatste artikel het bewustzijn mag versterken dat het niet alléén gaat om positief naar de wereld te kijken, maar vooral om het ‘verteren’ van de negatieve rotzooi die plaatsvindt op onze Aarde. Ook dát gebeurt, of je het nu leuk vindt of niet..! Het is ons streven om met deze site BEIDE ZAKEN te laten zien, waardoor het bewustzijn zich kan ‘helicopteren’ bóven de dualiteit van ‘positief’ en ‘negatief’.. Want aan beiden is niets mis mee..

Ze ‘gebeuren gewoon’ en daarbij bepaal jij of iets ‘positief’ of iets ‘negatief’ is..! Het is vooral aan JOU hoe je met zaken omgaat; hoe je ze verteert en ze jou mogen laten groeien in het bewustzijn, dat JIJ de creator bent van je eigen leven..!! Het ‘negatieve’ proberen te vermijden, is feitelijk je leven maar half leven. Het gaat erom hoe je het ‘negatieve’ een plekkie geeft in je leven.

x
Bronnen o.a.:

 

* * *

x

Advertentie

ON NL Banner

4 gedachten over “De symbolische essentie van ‘spijs-vertering’…

 1. Gezond eten/leven helpt hier ook bij.
  Als ik een dag wat minder gezond/zuiver eet, dan merk ik dit de volgende dag.

  Met een gezond eetpatroon, ga je, sneller in een fijn regelmaat.
  Ook qua denken, denk ik.

  En je ontwikkeld een soort systeem, zodat je sneller aanvoelt wat wel
  goed voelt, en wat niet.

  1. ja dat onderschrijf ik, gezond en vers eten bevorderd een vrolijke en opgeruimde stemming.

 2. Allereerst voor iedereen een gezond en gelukkig 2017.
  Sommige dingen kunnen door jezelf gestuurd worden maar veel dingen worden gestuurd door anderen waar geen grip op te krijgen is.
  Er is bv een tijd geweest dat mensen een vast dienstverband hadden bij het bedrijf waar ze werkzaam waren en velen waren daar tevreden mee en kregen als ze een huis wilden kopen ook makkelijker een hypotheek.Deze twee dingen zorgden ervoor dat mensen op langere termijn een positief perspectief hadden ten eerste omdat ze enige vastigheid hadden wat betreft inkomen en op de tweede plaats konden ze een woonruimte naar eigen wens inrichten en betrekken.
  Toen werd door de politiek anders besloten waardoor velen de eerder genoemde “deugden” kwijt raakten wat vaak tot ellendige situaties kan leiden.
  Uitzendkrachten hebben evenals ZZP ers en mensen met een tijdelijke arbeidsovereenkomst geen vastigheid meer en daarmee is ook de zekerheid van inkomen onzeker geworden.
  Velen zijn hun baan kwijt geraakt of hebben gewoon geen of te weinig werk waardoor hun inkomen gezakt is en vaak moeten zij ook nog hun woning verlaten omdat de hypotheek die zij in de goede tijd hebben afgesloten nu niet meer kunnen opbrengen.
  Gevolg daarvan is dat mensen goedkopere huisvesting krijgen wat meestal ook kleinere huisvesting betekend.
  Door de achteruitgang in inkomen (werkeloosheidsuitkering of bijstandsuitkering) kunnen mensen buiten hun schuld om vaak niet aan hun gezin geven wat zij wel nodig hebben wat in schrijnenede gevallen betekenen kan dat kinderen zonder ontbijt en slecht gekleed naar school gaan en schoolreisjes of sport kunnen zij al helemaal vergeten.
  Vaak ontstaan er dan ruzies tussen de ouders en dat leid vaak weer tot taferelen waarbij velen hun toevlucht tot drank of drugs zoeken waardoor het leed alleen maar zal verergeren waar dan ook nog bij komt dat ze gedwongen op elkaars lip zitten omdat ze klein behuisd zijn.
  Dat is moeilijk te verteren en de politiek die hiervoor verantwoordelijk gesteld mag worden doet hier niets aan want die houden zich liever met het verhogen van de maximum snelheid (van 120 km/u naar 130 km/u) op autosnelwegen bezig en het telkens verhogen van belastingen zodat de staatskas goed gevuld wordt waardoor de problemen alleen nog maar erger worden voor iedereen die door toedoen van de politiek afhankelijk zijn geworden van de staat en zelfs nu al kunnen velen die nog wel werk hebben door de stijgende lasten en belastingen ook niet meer rond komen.
  Telkens wordt door bv het CBS gezegd dat de economie weer groeit wat misschien kloppen kan voor die ca 20% rijken die nog rijker zijn geworden maar de mensen rondom mij hoor ik toch heel andere verhalen vertellen wat het voor velen toch moeilijk maakt om dan toch een symbolisch goede spijsvertering eraan over te houden.

 3. Net gelezen: Eet in rust en dankbaarheid, geen krant of computer erbij anders eet je die informatie ook meteen op. Door geen aandacht aan het voedsel te schenken, eet je meestal te veel en wordt het spijsverteringskanaal extra belast. Een kwartier na de maaltijd geen verhitte discussies of zwaar werk zodat je lichaam het werk kan doen. Tenslotte in de morgen eerst de darmen ledigen en dan pas ontbijten, zo niet dan vermengt het oude zich met het nieuwe en dikwijls wil de darm dan überhaupt niet meer! Eet smakelijk en dat het jullie wel mag bekomen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.