Advertentie

De upside van Down..!


 

De upside van Down..!

Guido Jonkers / Juni 2009

x

Het is alweer 2 jaar dat een prachtig fotoboek verscheen van de hand van fotografe Eva Snoijink, die zich ook als ‘Mevrouw Fluitekruidje’ presenteert. Het boek is getiteld  ‘Upside van Down’ en ik wil het hier graag nóg een keer onder je aandacht brengen. Want als je het hebt over inspiratie, dan is dit boek de moeite waard als cadeau naar vrienden, familie of collega’s..  En niet in de laatste plaats: een prachtig cadeau voor jezelf!

Het wordt tijd dat we kinderen met het ‘Syndroom van Down’ als normale mensen gaan zien en niet als ‘ach gut’-kinderen. De schitterende foto’s in dit boek en de prachtige teksten, die zo uit de harten van de ouders van Down-kinderen vandaan komen, hebben in een 10-tal minuten tijd bij mij in ieder geval een klein vuurtje aangestoken. Wauw!

De cover van het prachtige boek.
De cover van het prachtige boek.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 300 kinderen met Downsyndroom geboren, kinderen die door een afwijking in het 21e chromosoom vaak een tragere ontwikkeling hebben en ook een grotere kans op bepaalde medische problemen.

Maar de uiteindelijke ontwikkeling van kinderen met Downsyndroom is afhankelijk van hun eigen aanleg, talenten, intelligentie en de geboden mogelijkheden. Eigenlijk net als bij kinderen zonder Downsyndroom.

Het enige dat echt anders is, is vaak hun uiterlijk, bijv. de bekende scheefstand van de ogen. De reactie van deze buitenwereld op het Downsyndroom wordt door de ouders van deze kinderen vaak als zeer kwetsend beschouwd, iets wat veelal meer verdriet geeft dan het syndroom zelf.

Mevrouw Fluitekruidje besloot om meer van deze kinderen te gaan fotograferen, na haar fotosessie met Pien. En uiteindelijk zijn dit er 101 geworden!  En dit heeft weer geresulteerd in een erg mooi boek, waarvan ik hieronder graag enkele foto’s laat zien!

Prachtige teksten vullen de foto’s aan in dit boek. Bijvoorbeeld de uitspraken van de ouders over het leven met een kind met het syndroom van Down.

Fotografe Eva Snoijink gaat verder: “Het zielige imago dat rondom Down-mensen hangt zou ook tot het verleden moeten behoren. Sinds 1 januari 2006 wordt aan alle zwangere vrouwen een zogenaamde “combinatietest” aangeboden. Dit is een vooronderzoek om in te schatten hoe groot de kans is dat het ongeboren kind het Syndroom van Down heeft. Ouders hebben dan de mogelijkheid de zwangerschap te laten onderbreken.

Maar dat prachtige meisje met Down, Pien, tegenover deze combinatietest zorgde bij mij voor een gevoel van onrecht. Ik besloot dat ik hier iets mee wilde doen en zocht contact met andere kindjes met Down om deze te fotograferen. Zo is mijn project de Upside van Down ontstaan.”

Het levert een reeks serene, integere, en soms ook blije portretten op van deze kinderen. „Ik streef ernaar een zo puur mogelijk portret te maken zonder accessoires.”

Het boek en de site van de nieuwe stichting ‘De Upside van Down’, werden in samenwerking met de SDS, de Stichting Down Syndroom  gepresenteerd. De nieuwe stichting gaat zich inzetten voor positieve beeldvorming rond mensen met down. En op deze ‘Upside van Down’-site van Eva Snoijink kun je meer foto’s bekijken en meer info lezen over dit bijzondere project. HIER

Chapeau voor Eva! Dank voor dit standbeeld in de vorm van dit prachtige boek, je prachtige fotografie laat de engeltjes zien die in deze mooie lijfjes zitten!

Hier de YouTube over de totstandkoming van dit boek:

jim

8 gedachten over “De upside van Down..!

  1. Super Guido, dat je hier aan aandacht aan besteedt!

    Ik heb door mijn werk zijdelings te maken met deze mooie mensen, en ook met hun familie en hun omgeving. Ze hebben een puurheid en eerlijkheid waar ik erg van kan genieten.

    Een ouder van een kindje zei eens, heel wijs: “Dit is geen syndroom van down, maar van up”. Daarmee doelende op het feit wat haar kind voor haar leven betekent.

    Prachtig boek overigens!

  2. Wauw! Wat een beauties. Het zijn kinderen van God! En syndroom = ziektebeeld? Down? Wat een onterechte stigmatisering van deze wonderschone kinderen. Het zijn de engeltjes van up en zijn precies hoe ze behoren te zijn. Zie de website van Marieke de Vrij http://www.mariekedevrij.org over deze zeer bijzondere kinderen.

  3. Dank je Guido voor dit prachtige artikel. Bij de You tube had ik tranen in mijn ogen. Het boek had ik meteen gekocht toen het uit kwam. Maar zo goed om meer mensen er van op de hoogte te brengen. De foto’s maken in in me los en ik heb het gevoel dat dit ook bij anderen zal gebeuren. Deze kinderen brengen ons zo iets moois.

  4. Ik had een broertje met dit syndroom. Alhoewel ik het, net als San, ook geen syndroom wil noemen maar een bijzonder goddelijk wezen.
    Hij is vorig jaar gestorven en ik ben nog steeds dankbaar dat ik hem in mijn leven heb mogen ontmoeten. Wat een enorme onbaatzuchtige liefde en vrolijkheid ging er van hem uit.
    Wij noemden hem het “zonnetje in huis”.
    Hij was blij als wij blij waren, hij was verdrietig als wij verdrietig waren.
    Dit soort mensen behoren absoluut tot een hogere orde en zijn vrijwillig geïncarneerd
    om ons te helpen. En als je heel goed op ze let zie je aan de
    kleine dingen dat het inderdaad hoogstaande wezens zijn.

  5. Hallo allemaal,

    Binnenkort is de dochter van vrienden van me jarig. Zij wordt 14 en heeft het syndroom van Down. Nu vind ik het sowieso al moeilijk om een geschikt kadootje te vinden voor iemand van die leeftijd maar vraag me tegelijkertijd af of ik in haar geval er goed aan doe van iets te geven zoals je bv. aan leeftijdsgenootjes van haar zou doen? Als iemand misschien enkele tips of ideetjes zou hebben zou ik daar heel dankbaar voor zijn.
    Vriendelijke groeten, Sacha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.