Advertentie

Een toegankelijke uitleg over de Maya-kalenders!


2012, Ascentie en de Maya’s..

x

2012: berekend door meerdere volken in verschillende tijden
In allerlei heilige geschriften die door de eeuwen heen bekend zijn geworden, kun je de ‘gong voor de laatste ronde’ bijna letterlijk horen.. Daarbij is het heel opvallend, dat daarbij vaak het jaartal 2012 genoemd wordt. De de Pueblo-indianen, de Zulu’s en de Maya’s zijn een paar van die volkeren, die 2012 als een ‘eindpunt’ hebben aangewezen. Bij de Maya’s staan hun berekeningen centraal, op basis waarvan zij hun kalenders maakten. Ze rekenden met perioden van maar liefst 26.000 jaar en verder..!

Ook die perioden kwamen voort uit hun tijdsberekeningen, die in nauwkeurigheid superieur schijnen te zijn, ook aan onze eigen kalender. Misschien ken je de documentaire ‘The Year Zero’ van Wiek Lensen? Hiern komt een Maya aan het woord, die tijdens een spreekbeurt zijn toehoorders fijntjes op een van de fouten van onze Westerse kalender wijst. Hij zegt dat als we naar het inzicht van de Maya’s goed hadden gerekend, we geen fouten hadden gemaakt in onze eigen kalendertelling.. Dan was ‘onze’ maand oktober (oct =8X) nu de achtste maand geweest, november (nov = 9) de negende en december (dec = 10) de tiende.
Hier een intro van de film van Wiek Lensen, ‘The Year Zero’

x

2012: Het einde der tijden?
De berekeningen van de Maya’s is uitermate superieur en daarom kijken we ook met grote vraagtekens naar  de haarscherpe voorspellingen die ze maken. Ze waren zelfs zo specifiek in hun berekeningen, dat ze in die enorme cyclus van 26.000 jaar tot op de dag nauwkeurig waren: 21 december 2012 is de datum… Deze datum markeert het einde van de grote kalender en van de cyclus van dertien zogenoemde baktuns. Hierna begint de aarde aan de ‘periode van de vijfde zon’. Overigens is Johan Oldenkamp er -met anderen- achter gekomen, dat 21 december 2012 niet de einddatum van de lange telling kán zijn..! (Kijk daarvoor in deel 5 van de filmpjes hieronder!)

Volgens hun berekeningen, die astronomisch nog steeds uiterst accuraat zijn, komt ons zonnestelsel dan op één lijn te staan met de Hunab K’u, het centrum van de Melkweg, de plaats die de Maya’s de kosmische baarmoeder noemen. Mayakenner Peter Toonen schreef hierover in het tijdschrift Frontier: ‘Dan staan dus onze Aarde en onze zon op één lijn met elkaar in het hart van de melkweg, dus met Hunab K´u, de Bron […]. Technisch kun je dan een soort nultoestand krijgen in de draaiingen van de elektromagnetische velden van ons zonnestelsel. Volgens de overleveringen van de Hopi indianen duurt dit drie dagen; drie dagen van leegte en duisternis. Daarna kunnen de magnetische polen omkeren. Wie zal het zeggen?’

Hoe het ook zij, de Maya-telling begint op 21 december 2012 aan ‘het jaar nul’...
De Maya’s hebben geen lineaire tijds-telling, maar zien de tijd als in elkaar grijpende cirkels.Het einde der tijden betekent niet dat dat de aarde zal gaan ontploffen, of dat we met z’n allen in een zwart gat verdwijnen. Voor de Maya-kalenders wordt een hele lange periode afgesloten. We gaan naar een hoger niveau (ascentie) en daar aan een volgende periode beginnen. De pest is alleen dat deze transformatie, zoals zo vaak bij een grote vooruitgang, wordt voorafgegaan door een berg ellende. Het is als de noodzakelijke worsteling van de rups die tot vlinder wordt. Zelfs in de bijbel wordt deze periode genoemd; er wordt een turbulente periode vermeldt, die bloemrijk als ‘de barensweeën’ wordt omschreven.

* * *

x

Een toegankelijke uitleg over de Maya-kalenders!

Johan Oldenkamp, Mei 2011

x

Met dank aan Dave en Frank van Pateo Media presenteer ik in een videoreeks, die de essentie van twee Mayakalenders behandeld. Deze kalenders zijn de Tzol’kin (de etmaal-teller-kalender) en de Tzol’tun (de lange-telling-kalender).

De serie is opgedeeld in 7 delen, die je hieronder in onze speciale viewer, achter elkaar kunt bekijken:

– Deel 1: De vijf energievormen
Aan de hand van Plato’s allegorie van de grot wordt in Deel 1 getoond dat materie een schaduw is van energie, die op haar beurt weer een weerslag vormt van informatie. De energieën spelen op verschillen manieren samen. De ene manier kunnen we Yin noemen, en de andere Yang. Wat Yin en Yang nu precies is wordt ook uitgelegd.

– Deel 2: De 13 Tonen van de Tzol’kin
Velen kunnen de 13 tonen van de Tzol’kin beschrijven, maar in Deel 2 worden ze verklaard. Deze verklaring is gebaseerd op de toonladder, en dan metname op de toevoeging van de halve tonen.

– Deel 3: De 20 Zegels van de Tzol’kin

Hunab Ku, het hart van de melkweg, zoals gesymboliseerd door de Maya’s.

Waarom heeft de Tzol’kin 20 zegels, en bijvoorbeeld geen 21 (gezien bijvoorbeeld de Fibonacci-reeks)? In Deel 3 wordt verklaard waarom het er precies 20 dienen te zijn. Deze verklaring is gebaseerd op de energetische dynamiek van deze zegels. Ook wordt op basis van deze verklaring aangegeven dat 13 van de 20 benamingen voor deze zegels zoals gebruikt in de Dreamspell niet goed passend zijn.

– Deel 4: De lange-telling-kalender van de Maya´s
De lange-telling-kalender van de Maya’s geeft de Schepping weer, zoals in Deel 4 wordt toegelicht. Deze Schepping kent in totaal 9 niveaus en ieder niveau wordt in 13 fasen geschapen. Ieder volgend niveau wordt telkens 20 maal zo snel geschapen en resulteert een hoger bewustzijn.

– Deel 5: De einddatum van de Mayakalenders
Velen menen dat de lange-telling-kalender van de Maya’s aftelt naar 21 december 2012. In Deel 5 worden twee argumenten gegeven waarom deze einddatum onjuist is. Een beter passende einddatum is 28 oktober 2011. Maar met overtuigend bewijs (namelijk 9/11) wordt aangetoond dat de juiste einddatum 14 juli 2012 is.

– Deel 6: De Schepping in vogelvlucht
De lange-telling-kalender van de Maya’s geeft de Schepping weer. Deze Schepping kent in totaal 9 niveaus en ieder niveau wordt in 13 fasen geschapen. Ieder volgend niveau wordt telkens 20 maal zo snel geschapen en resulteert een hoger bewustzijn. De gehele Schepping van begin tot eind wordt in Deel 6 in vogelvlucht gepresenteerd.

– Deel 7: Zelf scheppen
Materie is een schaduw van energie, en energie vormt een weerslag van informatie. Wie dit alles doorgrondt, die kan zelf (schaduwen) scheppen.

Johan Oldenkamp,

Zeist, 13 mei 2011 (Vrijdag de 13e)

x

10 gedachten over “Een toegankelijke uitleg over de Maya-kalenders!

  1. ehhh, mag ik even ?
    het midden van het sterrenstelsel berekenen ? Dat is net zoiets als het midden van het internet berekenen of het midden van een wolk…

    Wat dacht je van een tolerantie in die berekening van een paar honderd of duizend jaar….

    Oftewel : als er al zoiets is en als dat al die dingen zal starten die men denkt, dan nog kan dat morgen over vele generaties na ons pas gebeuren. Dat “21 december 2012” is een grappige richtlijn maar niemand kan deze berekening maken, laat staan voorspellen of het iets uit maakt dat we “het midden” passeren.

    Ik slaap weer rustig.

  2. Rustig slapen of je ogen sluiten. Het is een detail. Ook ik kijk objectief en relativeer, maar ik kan niet om de signalen heen die ik de laatste maanden zie. Zo langzamerhand begin ik toch echt te geloven dat er meer is dan we zien. Uiteraard is het de mens die vanuit de arrogantie denkt dat ze het allemaal zo goed weten (wij Nederlanders nog eens extra goed. Maar is het weten of geloven wat ons wordt gezegt/wijsgemaakt.

    Te veel toevalligheden. Door mensen gedirigeerde zaken die voor sommigen heel goed uitkomen of natuurrampen die voor anderen of zijn het de zelfden heel erg goed uitkomen.

  3. Wauw, vol verwachting klopt mijn hart.
    Ik ben zo blij dat ik dit allemaal bewust mag volgen.
    Probeer het in het dagelijks leven niet al te veel met anderen te delen, omdat de meesten simpelweg niet begrijpen/geloven wat er allemaal gaande is.
    Erg lastig uitleggen en vervolgens overtuigen ook trouwens.
    Wat mij ook een goed gevoel geeft is dat ik zeker de laatste tijd op niveau 8 leef!

  4. Het is prachtig wat Johan Oldenkamp hier presenteert. Ik wil er toch op wijzen dat de bron van Johan Oldenkamp niemand minder is dan Carl Johan Calleman! Wat mij betreft mag deze man mag zeker eens in de bloemetjes gezet worden.

  5. één ding snap ik even niet in het betoog van Johan; hij beweert dat de circelverdeling van 360 graden, is voortgekomen uit het aantal keren dat de “zon zich volledig naast zichzelf verplaatst heeft aan de hemel” (zo vertaal ik het maar even met woorden; zie geen middelen hier om een plaatje toe te voegen). Dit zou 2 minuten per keer duren.

    Ik even met mijn webcam en lasapparaat-beschermkap erop geprobeerd vast te stellen maar wat blijkt : het duurt ZES tot ACHT minuten grofweg voordat dit gebeurt is. De grofheid van de meting doet niet ter zake omdat het mij erom gaat dat het in ieder geval niet TWEE minuten is wat Johan (c.q. de bron waar hij deze info van heeft) stelt…

    Doe ik iets verkeerd of liep de zon 5000 jaar geleden wat harder dan nu ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.