Advertentie

Een persoonlijk verhaal over Oekraïne vs. Rusland…!


Van Natascha Janssen gepubliceerd op Facebook:

2022 © Natascha Janssen | deze versie WantToKnow.nl/be

x
Zoals velen van jullie wellicht weten, is mijn moeder geboren in de Sovjet-Unie, in Oekraïne, waar mijn omvangrijke familie een mix is van Russen en Oekraïners. Ik voel mij hierom geroepen mijn visie op de ontwikkelingen in Oekraïne te geven. Met mijn Russisch/Oekraïense roots hou ik zielsveel van beide volkeren, eeuwenlang broedervolkeren die zich vermengden met elkaar. Als je mijn in Oekraïne geboren moeder vroeg of zij zich meer Russisch dan wel Oekraïens voelde, antwoordde zij: ‘Dat is een rare vraag waar ik geen antwoord op heb. Er is verschil in onze taal, onze muziek en dansen maar onze harten zijn één…’
En zo ben ik opgevoed en heb 40 jaar lang de mooiste vakanties van mijn leven, in liefde en saamhorigheid, beleefd in Rusland en Oekraïne, in de Sovjet Unie.
Mooi dat iedereen in Nederland zich nu uitspreekt tegen het voeren van oorlog, wie is daar nu voor? Maar waarom nu pas?
 • Waarom zweeg iedereen toen 8 jaar geleden die oorlog begon?
 • Waarom zweeg iedereen bij het afslachten van duizenden burgers in Oost Oekraine?
 • Waarom zweeg iedereen bij het niet naleven van de akkoorden van Minsk door Oekraïne en nu het woord rechtsorde gebruikt.
 • Waar was iedereen die wegkeektoen 52 mensen in Odessa levend verbrand werden.
 • Waar was iedereen die het prima vond dat in 2014 een gekozen regering in een groot Europees land werd afgezet en een stel neo nazi’s de macht greep.
 • Waar was iedereen toen het Oekraïense regime de Russische Oekraïners hun basale mensenrechten ontnam: het spreken van Russisch werd verboden, het recht op pensioen verdween voor Russisch-taligen en kinderen die Russisch spraken en Russische namen hadden waren niet meer welkom op school.
 • Toen er fakkeloptochten werden georganiseerd door neo nazi’s met leuzen als ‘Russen aan het gas’
 • En tot slot: waar was iedereen die zweeg toen grote delen van dit prachtige land, ooit de graanschuur van Europa, voor een appel en een ei werden verkocht aan banken en investeerders t.b.v. exploitatie voor genetische manipulaties van Monsanto en de wreedste mega-bioindustrie van Europa.
Mijn nicht in Oekraïne zag zo’n megastal voor haar huis verschijnen. Het gegil en geschreeuw van die op elkaar gestapelde dieren, en daarna die grote onheilspellende stiltes… Let wel: in Oekraïne was slechts een kleinschalige veeteelt, voordat het land in het bezit kwam van westerse graaiers. Oekraïne is sinds 8 jaar verworden tot een wingewest van het westen. Een kolonie. En dit alles ten koste van mens, dier, natuur en milieu..
2 Van de daders in beeld..? De leider van de ulta-rechtse partij in de regering van Oekraïne, En natuurlijk de leider van de Amerikaanse goeddoeners.. John McCain, volop aanwezig voordat er ergens in de wereld Amerikaanse wapens en ‘adviseurs’ geleverd worden..

Dus waarom nu pas, die compassie met het volk, die woede tegen de oorlog?
De Oekraïense bevolking leeft al 8 jaar in oorlog, er zijn al honderdduizenden Oekraïners gevlucht naar Rusland. Zo ook familieleden van mij, zoals mijn nicht en haar gezin. Natuurlijk weet ik dat de meeste Nederlanders geen idee hebben van deze kant van het verhaal omdat onze nieuwsvoorziening een eenzijdig beeld geeft van de situatie. Ik verschaf nu op informatie van de andere kant.Doe ermee wat je wilt maar zwijgen is voor mij geen optie meer. Verder kan ik alleen maar hopen dat er snel vrede komt voor ALLE Oekraïners, Russische en Oekraiens-sprekenden.

Tot slot: ik ben 14 jaar lid geweest van de Partij voor de Dieren.
Met pijn in mijn hart en een grote illusie armer, heb ik zojuist mijn lidmaatschap van de partij opgezegd. Ik ben lid geworden vanwege het standpunt dat de belangen van mens, dier, natuur en milieu altijd prevaleren boven winstbejag door exploitatie van mens, dier en natuur. Helaas heb ik ‘mijn’ partij de laatste 8 jaar niet of nauwelijks gehoord over de schendingen van de rechten van mensen, dieren en natuur in Oekraïne.
Daarom heb ik geen andere keus dan mijzelf terug te trekken, wil ik mijzelf nog recht in de spiegel kunnen aankijken. En wil ik mijn overleden moeder postuum geen onrecht aandoen. Van haar heb ik tenslotte alles geleerd over respect voor elk mens, ongeacht zijn afkomst, en respect en liefde voor dieren en natuur.
Reacties met bedreigingen, scheldpartijen en kreten als ‘Alle Russen dood’ zal ik wissen. Daarvan heb ik al teveel ontvangen in mijn inbox. Net als vele in Nederland wonende Russen.

* * *

7 gedachten over “Een persoonlijk verhaal over Oekraïne vs. Rusland…!

 1. kennelijk heeft onze onvolprezen overheid erkent dat de brandstofprijzen de economische draagkracht te boven gaan. Daarom hebben ze alvast aangekondigd dat er compensaties zullen worden uitgevoerd in de zin van accijnsverlaging en vermindering van BTW. Maar laat je niet bedotten, wat de overheid maar al te graag doet. Denk aan het plakkerige kwartje van Kok.
  Zelenski heeft aangekondigd dat de Nato,’niet klaar zou zijn voor de Oekraine’ (is geen grap).
  Ik denk zelf dat de druk vanuit Het oosten groot genoeg is om die man op zulke gedachten te brengen. Hetgeen kan betekenen dat de strijdigheden daarmee ook verminderen en de leveringen vanuit het oosten de markt weer wat tot rust kunnen brengen waardoor de prijzen kunnen dalen. En omdat de overheid voorkennis heeft gaan ze de jofele hendrik uithangen en pronken daarmee met andermans veren.
  De facto zal aan het einde van dit echeque er evenwel sprake zijn van een lichte prijsdaling maar over het geheel gezien zijn dan de prijzen toch hoger dan dat ze waren dan in het begin van dit jaar.
  Dan zullen waarschijnlijk toch mensen zijn die ‘blij’ zijn met ‘Onze regering’.

  1. Onvolprezen overheid zie ik toch meer als vogelvrije overheid die kan doen wat ze wilt zonder gevolgen of rechtsvervolging te ondervinden.Zo wordt Rutte nog steeds premier genoemd terwijl hij deze functie nooit had mogen krijgen na de gebeurtenissen rondom bv de kindertoeslagaffaire.Hij was dan wel demissionair geworden maar heeft juist toen meer voor elkaar gekregen dan toen hij missionair was.Wat of welke straf hebben Rutte,Hoekstra en anderen gekregen voor hun rol in de kindertoeslagaffaire? Toen Rutte weer premier werd stonden de handlangers al klaar en ook op welke posities zij zouden komen en dat is Rutte en consorten gelukt.Vijlbrief werd met de smoes dat hij de problemen voor de kindertoeslagaffaire slachtoffers een oplossing moest vinden,feit is dat hem of van Uffelen dat niet is gelukt maar dat ze nu wel op een belangrijke post in de politiek zitten.Ook is mijn mening dat over het hoofd wordt gezien dat de politiek denkt dat alles met meer geld op te lossen is terwijl dat niet zo is,gevolg kan wel zijn dat we enorme schulden en/of leningen kunnen krijgen waar toekomstige generaties last van zullen hebben en “gevangen” zitten in een chantabele situatie omdat zij zullen moeten voldoen aan eisen van de banken bijvoorbeeld.Te vaak gaan politici vrijuit zoals dat destijds ook het geval was met de oorlog in Irak.Nederland deed mee aan die oorlog terwijl het op verzinselen gebaseerd was want de heer Powell zou trucks met massavernietigingsmateriaal gezien hebben wat aanleiding was voor die oorlog.Later bleek dat fabeltje dus niet te kloppen en de oorlog in Irak onterecht.Conclusie: Ze hebben het vaak binnen de politiek over nepnieuws of fake news maar vergeten dus dat ze zelf op basis van fake news mee gedaan hebben aan de oorlog in Irak (en mogelijk andere landen).De MSM zoals de NOS heeft dit fake nieuws zelf naar buiten gebracht en dan meen ik dat zij ook schuldig zijn aan het verspreiden van nepnieuws en nog erger mede schuldig zijn aan een onterechte oorlog met vele onschuldige doden.Mevrouw Hennis Plaschaert zou verantwoordelijk zijn voor de dood van twee militairen wegens ondeugdelijke munitie maar wordt niet bestraft en krijgt zelfs een functie bij de VN.Is het dan vreemd dat mensen niet meer in onafhankelijke rechtspraak of eerlijke overheid geloven? Het is corruptie en vuiligheid waar men ook kijkt dat is mijn mening.

 2. Arnold 2, dit, ‘onvolprezen’ is natuurlijk schertsend bedoeld. Maar rationeel gezien is de overheid die ‘we’ denken te hebben als beleidskader in z’n totaliteit een absolute, niet meer serieus te nemen kabukitheater.
  Men zweeft aan een ballon die de achterliggen de hoofdagenda is geworden van toekomst. Het maakt allemaal niet meer uit en die lankmoedige houding lijkt overal te zijn doorgesijpeld. Het is als de vrijblijvendheid van de laatste leugen en valse belofte van iemand die zonder parachute het vliegtuig uit springt.
  In die context zie ik ook diegenen die in totaal verblinde toestand maar weer gaan stemmen op de kartelpartijen.
  Een breed maatschappelijke hoop op een realistisch en verstandig reveil bestaat niet meer en zien we de massa ‘stoer’ achter de leugenaars aanlopen en laten daarmee voor de zoveelste keer zien, niets geleerd te hebben van het recente verleden.
  Vraag is,: Hoe nu verder?
  Ik vergeet de afvallers die hebben gekozen mee te gaan met de uitgestippelde weg.
  Dan blijven naar mijn idee diegenen over die ‘Weten met de grote W’ wat het eigenlijk doel is en waar de harmonie en het werkelijke leven huisvest. Deze zijn die zich het meeste zorg maken en te maken krijgen met de dwang van een keuze.
  De ultieme keuze is meedoen of sterven.
  Dan is het laatste resort een internationale enclave die oneindig moet worden verdedigd tegen de machten van de duisternis waarbij men daarmee alleen kan tijdrekken totdat de einddatum van het het contract afloopt en de duisternis gewist wordt door De Regie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.