Advertentie

Oh.. zo..! ‘Aviko Aardappel Anders’..!


De romantiek van heerlijk gebakken aardappeltjes is de buitenkant'. Waarschijnlijk gefabriceerd door een getalenteerd reclamebureau.. De kern van de zaak, daarover lees je hieronder!
De romantiek van heerlijk gebakken aardappeltjes is toch écht ‘de buitenkant’. Waarschijnlijk gefabriceerd door een getalenteerd reclamebureau.. Maar over de kern van de zaak, daarover lees je hieronder! Wij nodigen de mensen van Aviko (én hun reclamebureau!!) van harte uit..!

x

x

x

Aviko Aardappel Anders

2014 © Robert vdF Boerman / deze publicatie © WantToKnow.nl/.be

x

Afgelopen voorjaar 2014 was ik bij een kennis op de boerderij. De boer was aardappels aan het poten met een grote machine achter de tractor waarmee de aardappels in de grond werden gepoot. Ik had dat al eens eerder gezien, echter de grote, witte pot met rode deksel achter op de pootmachine, was nieuw voor mij. Verbaasd en nieuwsgierig liep ik naar de machine toe. De boer was even met iets anders bezig en ik zag dat er op de grote, witte pot een waarschuwing stond. Niet met de vingers aankomen was de strekking van de waarschuwing. Giftig.

Feitelijk de 'normale' aardappel..! Waarom deze dan apart moet worden, door hem 'bio-aardappel' te noemen...? (klik voor website!)
Feitelijk de ‘normale’ aardappel..! Waarom deze dan apart moet worden, door hem ‘bio-aardappel’ te noemen…? (klik voor website!)

De dop was van de pot te schroeven, maar daaronder zat een beveiliging die verzegeld was zodat je niet bij de inhoud kon komen. ‘Huh’, was mijn reactie. Een verzegelde pot om aardappels te poten? Was zou daar inzitten? Vanzelfsprekend heb ik een notitie gemaakt van hetgeen er op de pot stond, echter die is helaas verdwenen.

Wat ik wel weet is dat toen de boer aan kwam lopen en mij vroeg wat ik opgeschreven had, ik hem vertelde dat gif en voedsel niet samen gaan. Althans dat is mijn visie. En je raadt het al. De boer werd kwaad omdat ik feitelijk zei dat hij giftige aardappels aan het poten was…

Pootaardappelen,  geen voedsel..?
Maar goed. Nadat ik hem mijn intenties duidelijk had gemaakt en verteld had dat ik groot respect heb voor de Nederlandse boeren (mijn opa was immers een klein boertje in Oost-Groningen met 4 koeien, een zeug, wat kippen en een stukje land (1969)) werd de stemming wat milder.

Ik weet dat de Nederlandse boer, dankzij de vaak absurde Nederlandse en Europese wet- en regelgeving, met handen en voeten gebonden is, waardoor goed en vooral ‘natuurlijk boeren’ er niet meer bij is. Dat was wat ik hem ook vertelde. ‘Dit is geen voedsel, dit zijn pootaardappelen’, vertelde de boer. ‘Hmm’, was mijn reactie, ‘maar het wordt toch voedsel…?

En daar had de boer geen antwoord op en ik liet het maar voor wat het was… Ik probeerde het over een ander boeg te gooien; vliegen vang je immers niet met azijn. Waarom hij dat gif gebruikte? Uitleg volgde: als je aardappels poot in wat eerst grasland was – zoals het geval was – dan zitten er diertjes (aardappelcysteaaltjes) in de grond die de aardappels aantasten en vlekken veroorzaken. En aangezien deze aardappels voor de Aviko zijn en onder andere als patat verwerkt worden, mogen er absoluut geen vlekken of plekken opzitten.

Van 'perfecte' aardapelen naar 'perfecte' friet.. Maar de verborgen narigheid is helaas nauwelijks zichtbaar..!
Van ‘perfecte’ aardapelen naar ‘perfecte’ friet.. Maar de verborgen narigheid is helaas nauwelijks zichtbaar..! Waarbij het ‘minder perfecte’ al snel aan de oppervlakte komt, als je je erin verdiept..!

Perfecte aardappelen..
De aardappels moeten perfect zijn anders keurt de Aviko de boel af en is de boer voor niks bezig geweest. Ook de consument wil geen patat (of aardappels) met vlekken of zwarte stukjes. Stel je voor zeg dat je een zak patat koopt en er zitten enkele frietjes tussen met een zwart plekje. Jeetje. De consument wil dus gave frietjes zonder plekken. Net zoals men een appel weggooit waar een plekje op zit. Ik snij die plek er af en eet de rest van de appel op. De meeste consumenten gooien blijkbaar de hele appel weg…

Tijdens het poten van de aardappels zorgt de machine ervoor dat elke aardappel afzonderlijk met het giftige goedje bepoederd wordt. Elke aardappel is dan voorzien van een dun laagje giftig poeder waar je niet met de vingers aan mag zitten, aldus de waarschuwing op de witte pot. Zodra de aardappels goed en wel in de grond zitten, komt de boer wederom in actie: de gifkar wordt uit de schuur getrokken en het land wordt bespoten. Nog voordat de aardappels goed en wel uit de grond zijn wel te verstaan.

Gif, gif en nog eens ‘GIF’..
Gewoon gif spuiten op de kale akker. Dit gif spuiten gebeurt helaas niet eenmalig maar meerdere malen. Er wordt gif gespoten tegen onkruid, tegen phytophthora (aardappelziekte) en tegen nog een aantal zaken waarvan ik de naam niet meer weet. Waar het op neer komt is dat tijdens het groeiseizoen van de aardappels, de boer om de paar weken met zijn gifkar het land besproeid. En met ‘een beetje geluk’ worden aan het eind van het seizoen de aardappels bespoten met een giftig goedje waardoor het loof dood gaat en de aardappels wat langer in de grond kunnen blijven zitten.

Bespoten aardappelloof, afstervend en wachtend op wat komen gaat. Geen écht natuurlijk proces...
Bespoten aardappelloof, afstervend en wachtend op wat komen gaat. Geen écht natuurlijk proces…

Loofvernietiging zoals dat heet is nodig voor ‘niet volledig natuurlijk afgerijpte gewassen om knolbeschadiging bij het rooien tegen te gaan’. Deze loofvernietiging is ook op een biologisch-dynamische manier te doen, bijvoorbeeld door af te branden. Maar ja, de geringe capaciteit en de hoge kosten doen de reguliere boer anders besluiten: spuiten, spuiten en nog meer spuiten. Met gif wel te verstaan. Vanzelfsprekend is dit geen gif maar een ‘gewasbeschermingsmiddel’. En al die ‘gewasbeschermingsmiddellen’ (lees: gif) komen uiteindelijk terecht in het lichaam van de consument. In jou lichaam…

Voor alle duidelijkheid wil ik hierbij nogmaals mijn grote respect aan de Nederlandse Boeren betuigen. Men is door allerhande achterlijke en vaak absurde wet- en regelgeving aan handen en voeten gebonden en daardoor kan men vaak niet anders dan simpelweg doorgaan met het spuiten van gif.

Daarom durf ik rustig te stellen dat de Nederlandse (lees: Europese/westerse) landbouwgronden volledig vergiftigd en uitgeput zijn. Jaar in, jaar uit worden onze akkers met gif bespoten, puur om een grotere opbrengst te verkrijgen en om daarmee de boer en zijn gezin van een inkomen te voorzien.

Kunstmest.. Niet te vergeten..!
Naast al dat gif, gebruiken meeste boeren ook nog eens kunstmatige mest: kunstmest. Een chemisch samengesteld goedje dat er voorzorgt dat de boel snel groeit, echter daarmee bereiken we dat er slechts ‘vulling’ voor onze magen wordt geproduceerd. ‘Voedsel’ durf ik deze productie niet meer te noemen. ‘Eten’ dat op dergelijke wijze geproduceerd wordt is de naam ‘voedsel’ niet waardig en is in mijn ogen slechts ‘vulling’ voor het lichaam. Je hebt wat gegeten, je zit vol, echter de voedingswaarde van dit giftige goedje is ver te zoeken. Dit is mede te danken aan de uitgeputte landbouwgronden die vaak uitsluitend met kunstmest behandeld worden zodat er amper de juiste mineralen in de grond zitten. Beter zou het zijn om de grond te hermineraliseren met bijvoorbeeld lavameel of steenmeel

aardappelWaarom dit allemaal zo kan?
Omdat het volgens de Nederlandse wetgeving mag. De boer mag bepaalde, voorgeschreven giftige stoffen gebruiken om daarmee zijn oogst veilig te stellen en de productie te verhogen. Wil de boer het anders doen, dan is dat of niet mogelijk of het kost teveel geld. En er zijn twee zaken waar je bij een boer absoluut niet aan mag komen: zijn geld en zijn land… En daarmee belanden we in een kringloop waar zo op het oog niet uit te komen is. De voornaamste reden is geld.

Geld staat bij elke verandering altijd in de weg. Wil de boer biologisch gaan verbouwen, dan kost dat geld. En geld (ons ruilmiddel) is van de bank dat men sinds de door de banken georkestreerde crisis in 2008 langzaam aan de bevolking aan het ontrekken is. Er is steeds minder ruilmiddel (lees: geld) terwijl de banken steeds rijker worden. En de boer? Hij ploegde voort. Met gif en kunstmest. Simpelweg omdat hij vaak niet beter weet of kan…

Ziek van het gif..?!
De moraal van dit verhaal is dat je naar mijn idee eens goed na moet gaan denken als je weer eens een zak patat haalt in de supermarkt of als je bij de snackbar een frietje besteld. In feite koop je een zak gif. Mijn vraag aan jou is of je van deze informatie op de hoogte bent en wat jij er aan wilt doen? Wil jij op deze manier doorgaan met het kopen van giftig voedsel, be my guest, maar loop dan ook niet te klagen als je bij de dokter volgestopt wordt met medicijnen omdat je lichaam ziek wordt van al dat gif in je eten.

En jij? De consument? Wat doe jij hieraan? Mogelijk zul je zeggen dat jij er niets aan kunt doen, geen invloed uit kunt oefenen. Dat je geen geld hebt voor biologisch voedsel, echter dat ontslaat je niet van het feit dat je er niets aan kunt doen.
En jij? De consument? Wat doe jij hieraan? Mogelijk zul je zeggen dat jij er niets aan kunt doen, geen invloed uit kunt oefenen. Dat je geen geld hebt voor biologisch voedsel, echter dat ontslaat je niet van het feit dat je er niets aan kunt doen.

Dan hebben we het nog helemaal niet over al die gifitge E-nummers in je eten. Vervolgens wordt je weer ziek van al die medicijnen en bijwerkingen, maar daar heeft ome dokter gelukkig weer een pilletje voor. En dan hoor ik soms mensen zeggen: ‘Och, een beetje gif maakt toch niks uit?’ Dan zeg ik: ‘Gooi vanaf nu elke dag een klein theelepeltje zand voor je voordeur. Dan wil ik wel eens zien of je over 10 jaar die deur nog los krijgt…’ NOT…

De aardappel staat symbool voor…
De aardappelboer is slechts een voorbeeld van al hetgeen er in de westerse, intensieve landbouw (en melk-/veehouderij) gebeurt. Nederland is een grote gifbelt geworden, gestimuleerd door overheid en grote multinationals (o.a: Monsanto, DuPont) die er alle belang bij hebben dat er zoveel mogelijk gif en kunstmest verkocht wordt (lees: zoveel mogelijk geld aan verdient wordt). En jij? De consument? Wat doe jij hieraan? Mogelijk zul je zeggen dat jij er niets aan kunt doen, geen invloed uit kunt oefenen. Dat je geen geld hebt voor biologisch voedsel, echter dat ontslaat je niet van het feit dat je er niets aan kunt doen.

Maar het is zoals Mahatma Gandhi het al zei: ‘Be the change you want to see in the world’ (wees de verandering die je in de wereld wilt zien). De boer zit muurvast aan wet- en regelgeving die hem vaak dwingen gif te gebruiken. Omdat het goedkoop is. Jij niet. Jij kunt het verschil maken door bijvoorbeeld geen giftige patat meer te kopen, daarna doet ‘vraag en aanbod’ de rest. Als er geen vraag meer is naar giftige patat, dan moeten boer en Aviko wel op een andere manier gaan werken. Zo niet, dan is het koppie onder en verdienen ze geen cent meer. Aan jou de keus…

Afsluitend wil ik opmerken dat het natuurlijk heel makkelijk is om commentaar te leveren op de werkwijze van boer en Aviko. Ik ben van mening dat als je ergens commentaar op hebt, je het zelf beter moet kunnen of dat je een oplossing aan kunt dragen. Zo niet, dan dien je als ‘stuurman aan wal’ je mond te houden en ben je niet ter zake kundig.

Vandaar: eenieder die serieus geïnteresseerd is om aardappel- en andere landbouwziektes op een geheel andere manier (natuurlijk, goedkoper en zonder gif) te ‘bestrijden’, kan vrijblijvend contact met mij opnemen. Een tip wil ik bij deze alvast geven: ‘geluid is HET medicijn van de toekomst…’ Voor mens, dier EN landbouw… En voor eenieder die het zo wel goed vind en al die giftige zooi zonder problemen naar binnen schuift: eet smakelijk. Je bent immers wat je eet…

PS: op de website van de Aviko is het volgende te lezen:
‘De boeren die voor Aviko de aardappels telen, zetten zich dag en nacht in om de beste aardappels af te leveren…’

Robert; van de familie Boerman
Soeverein Mens / Visionair / Auteur / Onderzoeker /
Fotograaf / Kunstenaar / Uitvinder

101 gedachten over “Oh.. zo..! ‘Aviko Aardappel Anders’..!

  1. De agrarische sector sterft in Nederland langzaam uit. Zou grootschalige landbouw zelfs in Nederland niet langer renderen?
    http://www.nu.nl/ondernemen/3849201/explosieve-toename-van-leegstaande-boerderijen.html

    De bodem is uitgeput en qua bodemleven op sterven na dood. Jeroen van der Sluijs wijst op de risico’s van het continue ‘steriliseren’ en preventief voorzien van pesticiden en herbiciden van de bodem: http://www.mo.be/artikel/neonicotinoiden-niet-alleen-schadelijk-voor-bijen

    Google op ‘bodemleven’ en er komen diverse nuttige artikelen tevoorschijn:
    http://www.gaiabodem.nl/achtergronden/Bodemleven/
    http://www.bodemacademie.nl/index.php?i=123
    http://www.planthealthcare.eu/nl/kennis-informatie/bodemleven
    http://www.netwerkvlv.nl/index.asp?menu=030102 (Netwerk Vitale Landbouw en Voeding)

    En als de boer dan al kiest voor organische mest, dan stinkt de poep letterlijk drie uur in de wind naar chloor. Chloor wat in de mest terecht is gekomen omdat daar de koeienstallen mee worden schoongemaakt.

    En dan is er nog een bedreiging voor de Nederlandse bodem:
    Hoe staat het met de plannen voor de (proef)schaliegaswinning in Nederland?

    Een andere bedreiging is het spuiten van slootkanten en groenstroken door gemeenten en Rijkswaterstaat. Herbiciden waaronder groeiremmers (dodelijk voor ongewervelde dieren) langs plassen, vijvers en sloten en Roundup tegen het onkruid, zelfs op stoepen en in parken binnen de bebouwde kom.

    Biologisch, biologisch/dynamisch, ekologisch; het is allemaal gebonden aan regels. In Frankrijk was een wijnboer in overtreding omdat hij weigerde zijn wijngaard met chemische middelen te behandelen: http://www.biojournaal.nl/artikel/15534/Strafeis-tegen-bio-wijnboer-die-weigert-te-spuiten-blijft-staan

    Wanneer een boer wil omschakelen (de term als je van regulier naar biologisch wil) zijn er gelukkig al diverse mogelijkheden. Ook een boer heeft keuze, zelfs via sectororganisaties voor potentieel afzetmarkt. Er ontstaan momenteel lokale samenwerkingsverbanden tussen boeren en markt om biologische producten bij de consument te krijgen voor een zeer acceptabele prijs. Dus dure biologische producten is verre van de waarheid als je ziet dat je kwaliteit koopt wanneer je er qua voedingswaarde minder van nodig hebt. En met de lokale samenwerkingsverbanden blijft er minder aan de groothandelsstrijkstok hangen en krijgt de boer een eerlijkere prijs voor zijn product.

    http://www.biologischelandbouw.org/
    http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0011-Biologische-landbouw.html?i=11-61
    http://www.bioboerma.nl/biologische_akkerbouw

    Biologisch dynamisch gaat nog een stapje verder:
    http://www.stichtingdemeter.nl/
    http://www.agriholland.nl/dossiers/bioland/
    http://www.bioboerma.nl/biologische_akkerbouw

    1. Deze is zeker ook het vermelden waard:
      http://www.bdgrondbeheer.nl/

      Grondbeheer is een onafhankelijke stichting, die met schenkgelden landbouwgrond aankoopt en tegen rechtvaardige prijzen verpacht aan Demeter boeren en tuinders.

    2. Allaya, dank voor deze bijdrage. Hopelijk gaan de ogen van boer en consument hierdoor nog verder open. Alhoewel ik er mijn twijfels bij heb…

    3. Niet twijfelen Robert. Mensen vinden vanzelf hun pad zodra er goede alternatieven zijn. Ik geloof niet dat mensen zich opzettelijk willen laten bedonderen met nepperts producten. Ik denk eerlijk dat mensen in supermarkten echt hun best doen bewust goede producten te kiezen.

      Waarom is goed en gezond steeds een ondergeschoven kindje geweest? Omwille van geld. Niks meer en niks minder. Zodra ‘de markt’ in de gaten krijgt dat iets gewild is onder het publiek, staat er weer eentje op die het namaakt en onder prijs gaat aanbieden.

      Een consument is niet dagelijks bezig met boodschappen alleen. Ik merk zelf ook dat producten die je al jarenlang koopt, ineens veranderen. Vernieuwd recept heet dat dan… Daar zitten de chemische addertjes onder het gras. Goeie producten zijn er wel, maar we hebben het nodig om weer alert gemaakt te worden en te zorgen dat we zelf verantwoordelijkheid terug nemen.

    4. Allaya, twijfelen doe ik niet, alleen de boel realistisch bekijken. Dit omdat de meerderheid van de mensen ’s avonds nog lekker voor het NOS journaal zit en daarna zich vol laat stoppen met allerhande subliminale boodschappen, nog met fluor poetst en zich te barsten eten aan giftige aardappels en E-nummers. Al die zaken zijn een bewuste aanslag op de hersenen. Tel daar nog eens al die kunstmatige straling bij, en je hebt een natie die volledig in slaap is gevallen. Vandaar dat ik vermoed dat als er in Nederland mensen wakker gaan worden, dit nog 5 tot 10 jaar kan duren…

    5. PS: daar komt ook nog eens bij dat er met al die kunstmatige straling, diverse elektromagnetische parasieten worden meegestuurd. Dit hebben we in onze praktijk al te vaak gemeten. Resultaat: ga maar eens na wat een parasiet doet. Parasiteren… En aangezien alles om ons heen EM van aard is, is het natuurlijk niet zo moeilijk om dergelijke parasieten/informatie via mobiel, UMTS, GSM, WIFI etc mee te sturen. Er is een oorlog tegen de mensen gaande alleen zijn er maar weinigen die het weten…

    6. Robert 1.5

      Tis ook veel om uit te leggen aan iemand die nog van niets weet, voor hen is het psychisch makkelijker om te denken dat wij gek zijn dan dat ze toegeven alle kennis gemist te hebben omdat ze tv keken…
      Maar toch merk ik in mijn omgeving dat het er steeds minder worden.

    7. En dan hebben de bedenkers van deze kooi ook nog eens heerlijk het menselijke systeem meegenomen in hun calculaties..! Eén hele sterke troef, die wij in handen hebben, maar die zij gebruiken.. Die hebben we reeds behandeld hier op de site:
      COGNITIEVE DISSONANTIE….!!!
      http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/ook-last-van-cognitieve-dissonantie/
      M.a.w. ‘Het kan toch niet waar zijn joh, al die conspiracy-mafkezen, met hun aluhoedjes.. Hahahaahha’...

      En dan deze aanvulling:
      1. ‘Ze’ doen dit niet voor niets..! ‘Ze’ zijn bang voor onze goddelijke grootsheid..!!
      2. ‘We’ hebben iets supergoddelijks, bekend als ‘Liefde’, wat door ‘hen’ (‘Ze’ (zie 1.)) belachelijk wordt gemaakt. NATUURLIJK!!

      Think about it..! Het is de meest geraffineerde gevangenis die er is.. En zo denken wij er niet alleen over; het is common sense..!

  2. Geloof me er zijn steeds meer mensen die inzien dat de multinationals als Monsanto en DuPont ons veel meer kwaad doen dan goed en niet alleen zij.
    Gandi’s uitspraak: ‘ Be the change you want to see in the World’ werkt!
    Er is alleen grote zorg om wat men daarna weer verzint om de macht van het geld in handen te houden. De maatschappij moet drastisch veranderen!

    1. Die maatschappij is al aan het veranderen “zij” KLAMPEN zich nu vast, tegen beter weten in.
      Ga weer lekker contact aan met elkaar in de buurt bouw een gemeenschap op, help elkaar, gun elkaar weer VEEL: liefde zorg welzijn en vreugde en “zij” kunnen inpakken. 🙂

    1. En dat doe je met het handige e-mailknopje rechtsbovenaan het artikel..! Volg de rode pijl…

    1. Er zijn van die speciale standaardjes voor je laptop. Dan komt ie zeker 10 cm hoger op tafel.. 🙄
      Als ik nou mijn ding doe, dan doe jij het jouwe? Sponsor van de site worden bijvoorbeeld. (Of krijg je je hele leven al alles voor niks..? Geef mij dan het adres van die bakker, groenteboer, gemeente, Rijk, etc- mensen even door..?)

  3. Nou dankjewel, ik had wel het vermoeden dat het erg was, maar zo erg wist ik niet.

    Nog een extra reden om mijn eigen piepers in de tuin te kweken vorig jaar ook gedaan, erg leuk om te doen! ( grond eenmalig op kweken dan twee jaar lupine erop laten groeien)

    Biologisch kopen is dat wel beter? Of moeten ze het gif daar ook gebruiken van de overheid?

    1. Aardappels (groente) in eigen tuin kweken is oke, maar ga dan wel de grond hermineraliseren anders heb je eten zonder voedingswaarde…:)

      Eet smakelijk.

    1. He, Monika 🙂 Top dat je dit artikel in het Nederlands hebt gevonden. Ik had je linkje gezien van de Duitse variant. Bedankt!

  4. Ja ,

    ik heb nu zeg maar gewoon voedingstof biologisch die je van de prxsis haalt, maar van lavameel had ik al gehoord en wil dat graag gaan gebruiken.

    Tis leuk hoor zelf moestuinieren, kan het iedereen aanraden. Moet je es kijken hoeveel gif dat al scheelt. Maar ik heb het grote geluk van een grote tuin, moet een tuin van eden worden, heb net een komkommer geoogst. 🙂

    1. Hmm, en die van mij is ergens onderaan de pagina verschenen…:)

    2. Ook ik heb een grote moestuin, hoop werk maar ozo opbeurend om te doen( handen in de grond maakt de kop gezond). Er is altijd teveel oogst dus veel geef ik weg of ruil ik voor dingen die ik niet verbouw.Steeds vaker probeer ik groenten te wecken dat scheeld stroom van de diepvries en geeft ruimte voor nieuwe zaken.( ruilen van ingemaakte waren)Er is ondertussen in het dorp een kleine ruilhandel van zaden en oogst gaande ,dit vind ik een heel goede zaak.
      Voor bemesting van de tuin gebruik ik zelf gemaakte compost en potstalmest van een hobbyboer waarvan ik weet wat de dieren te eten krijgen.( geen fabrieksvoer)
      Ik ben ook sedert dit jaar aan het expirimenteren met aquaponics. Dat is een vissekweek waarvan de vissepoep gebruikt wordt om een hydrocultuur te bemesten.
      Verder heb ik kippen die loslopen in de tuin ( niet het moestuingedeelte) waarvan ik heel lekkere en gifvrije eieren krijg.
      Naast het dit jaar ook opgestarte MORINGA projekt, begin ik eerdaags ook met de kweek van sprinkhanen voor consumptie.(erg lekker door de rijst)
      Zo wordt het stukje land dat ik bewerk steeds meer een eenheid een “hof van eden” waaraan ik zelf deel heb. Dit past ook helemaal in mijn wereldvisie: Liefde , wijsheid, kracht, harmonie en overvloed, waarvan ik zo veel mogelijk mensen wil laten meegenieten.

    3. inmaken moet ik nog leren, ik hoorde ook iets over een zandkist als bewaarmethode?

      Marcel
      wat geweldig dat er al ruilhandel plaatsvind in jouw omgeving, dan ben je al een beetje “off the Grid” goed zeg!

    4. Mijn vorm van aquaphonics is wat simpeler, ik geef planten water uit de vijver die vol vissenstront zit.

  5. Hoi Robert, dat had ik dus vanmiddag ook precies in mijn gedachten naar allen die graag wijzen:
    “Voor alle duidelijkheid: deze website is bedoelt om SAMEN vooruit te komen en niet om met een vinger naar een ‘schuldige’ te wijzen.” (van de website van Robert)

    Mooi artikel, bedankt!
    Ik zit er zelf ook over na te denken om samen met anderen zelf voedsel te planten. Ik heb zelf al een poosje een moestuin. Maar voor de kennisdeling en verspreiding van de mentaliteit zit ik er aan te denken om dit met meerdere geïnteresseerden te doen. Ruimte is er, nu nog een aanpak.

    1. En hier nog een project dat ik al eens geschreven had voor de Stichting Eco Lodge(ic):

      ‘Het plan ‘Educatieve Tuinen de Bouhof’ is in 2008 ontwikkeld door Robert van de familie Boerman. De bedoeling van dit plan was om kinderen weer de kennis van landbouw en tuinen terug te geven zodat ze weten hoe wortels groeien en waar de melk vandaan komt. Daarnaast was het de bedoeling dat ouderen hun kennis aan de toekomstige generatie door zouden kunnen geven. Ofwel, een educatief plan voor jong en oud. Ondanks de 1.5 hectare die ik destijds ter beschikking had, een gemeenteraad die unaniem achter dit plan stond, is het plan wegens gebrek aan de juiste mensen niet van de grond gekomen. Daarom staat het eenieder vrij dit plan te adopteren en uit te voeren’.

      http://robertboerman.nl/pdf/educatieve-tuinen-de-bouhof.pdf

    2. Leuk is het he?
      Ik geef als ik ga beginnen met het seizoen jonge plantjes weg in mijn omgeving zodat mensen zelf kunnen ervaren hoe leuk het is te snoepen uit eigen tuin, verder in het seizoen doe ik dat met oogst.

      Enthousiasmeren werkt zo prima merk ik! 🙂

    3. Hoi Robert, bedankt voor het plan.
      Ik heb een tijd terug een document gelezen op internet dat ging over het gebruik maken van natuurlijke middelen bij onkruid en insecten, zoals bier etc. Er stonden heel veel tips in, tevens ook dat het verboden informatie was omdat het natuurlijk in strijd was met de geldmachine van de bestrijdingsmiddelen.
      Ik heb het helaas niet bewaard. Heb jij misschien soortelijke documentatie?

    4. Ik gebruik bier tegen slakken en kook sjek even met water, afgieten en afkoelen, luizenspray!! als een dolle! 🙂

    5. afrikaantjes planten helpt goed tegen schimmel in de tuin, uitgedroogde bloemetjes goed uitlaten drogen dan pas eraf, opvangen, daar zitten de zaadjes in voor het jaar erop.

    6. Nou, met het risico van serie poster, zet ik dit het er toch nog even bij:

      Plant Pest Control Using Essential Oils

      To prevent pest problems on plants, use one of the following essential oil blends in one gallon of water:

      10 drops sage + 5 drops clove
      10 drops thyme + 5 drops lavender
      8 drops cinnamon + 7 drops peppermint
      10 drops clove + 5 drops bay

      First, water your plants as usual. Then, spray the water/essential oil mixture (shake well) onto the plants.

      If your plants are already infested with insects, you need a stronger mixture. Here’s one option:

      45 drops thyme
      45 drops sage
      1/2 cup water

      Mix oils and water in a spray bottle. Shake well. Mist the plant lightly. You can repeat application every 2 to 3 days until the insects are gone.

      Source: 500 Formulas For Aromatherapy

      For aphids, put 2 quarts salt water in a spray bottle and add 15 drops orange essential oil and 10 drops spearmint essential oil. Shake the mixture well and spray on plants. Other essential oils that might work are cedarwood, hyssop, or peppermint.

      Here are some more essential oils for pest control:

      Slugs, snails, weevils: Cedarwood
      Chiggers, fleas, flies, ticks: Lavender
      Chiggers, fleas, ticks: Lemongrass
      Gnats, snails, weevils: Patchouli
      Beetles, caterpillars, fleas, flies, lice: Peppermint
      Beetles, chiggers, cutworm, ticks: Thyme
      Caterpillars, fleas, gnats, lice: Spearmint
      Chiggers, cutworm, flies, ticks: Sage

      http://www.raindroptraining.com/messenger/v1n5.html

    7. Om je serie te doorbreken, Eh nou eh 😉
      Er zitten er een paar heftige geurtjes tussen, maar het heeft wel effect. Misschien ook handig om bepaalde planten/kruiden al tussen je groenten te planten.

    8. haha, Cozmic en eh nou en, leuk.
      @Monika, e.a. heeft er iemand ervaring met de “Ciba-Geigy” methode? Zie de link van Monika bij 7.
      Ik wil het wel gaan proberen. Cozmic jij hebt vast wel tips. 🙂
      Trouwens, ik heb zojuist de Neem olie nog gebruikt. Wat stinkt dat zeg hahah. pff. 😉 goed idee om het tegen ongedierte te gebruiken.
      Echter om allerhande oliën te gebruiken in de moestuin is natuurlijk veel te kostbaar.

    9. Sun, ik had ook al dezelfde gedachtes die jij had 🙂
      Nexus van bovendien had een reactie geplaatst en heeft ervaring ermee, dat was in 2011. Misschien is hij te benaderen.
      En ik weet niet hoe neem-olie ruikt maar cederhout heb ik hier als etherisch olie en dat ruikt ook super heftig 😀

    10. Brandnetelgier Tegen luis en ander ongedierte oeroud en nog steeds effectief.

    1. Afhankelijk van het weer (warm en vochtig) dient de boer bijna elke week te spuiten tegen phytoftora.

  6. De auteur schrijft: “Vanzelfsprekend heb ik een notitie gemaakt van hetgeen er op de pot stond, echter die is helaas verdwenen.”

    Daar maak je jezelf nou niet echt geloofwaardig mee.

    1. ETHOPROFOS

      Bij de algemene evaluatie moeten de lidstaten bijzondere aandacht besteden aan:de residuen en de beoordeling van de blootstelling van de consument via de voeding, met het oog op latere herzieningen van de maximumresidugehalten;de veiligheid van de gebruiker. De toegelaten gebruiksvoorwaarden moeten de toepassing van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen en ademhalingsbeschermingsmiddelen en andere risicobeperkende maatregelen, zoals het gebruik van een gesloten transfersysteem voor de verdeling van het product voorschrijven;de bescherming van vogels, zoogdieren, in het water levende organismen en oppervlakte- en grondwater in kwetsbare omstandigheden.

      Bron: http://www.heeleuropa.nl/9353000/1/j4nvirkkkr58fyw_j9vvhtln60suxr8/vi8rm2zrkbz1

      ——————————————————-

      Ethoprofos

      Giftig bij oogcontact.
      Vergiftig bij opname door de mond
      Zeer vergiftig bij aanraking met de huid.
      Kan overgevoeligheid veroorzaken bij contact met de huid
      Zeer vergiftig voor in het water levende organismen; kan in het quatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken

      En:

      TEKENEN VAN ACUTE TE LANGE BLOOTSTELLING: een acuut cholinesterase
      syndroom kan blijken uit hoofdpijn, misselijkheid, overgeven,
      diarree, buikkrampen, overmatig transpireren, kwijlen en tranen, vernauwde pupil en, wazig zicht, benauwdheid op de borst, slapte, spierkrampen en verwardheid; in extreme gevallen kunnen bewusteloosheid, spiertrekkingen, ernstige ademhalingsproblemen en de dood erop volgen. Door de aanwezigheid van het solvent kan opname of inademing leiden tot aantasting van het centraal zenuwstelsel (CNS). Opname van het solvent kan resulteren in overgeven. Aspiratie (ademen) van het braaksel in de longen moet worden voorkomen, omdat zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot pneumonitis (pneumonie, longontsteking)

      Bron: http://www.certiseurope.nl/fileadmin/downloads_nl/producten/veiligheidsbladen_nieuw/MSDS_MOCAP15G_17042014.pdf

      —————————————-

      Kijk eens Hennie, je wordt op je wenken bedient. En laat jij je verder maar mooi van alles en nog wat vertellen zoals met je ‘Bovendien heb ik me laten vertellen dat de aardappel ook niet echt gezond voedsel is.’

      DAT is tenminste echt ‘geloofwaardig’… Hoeveel onderzoek doe je zelf of laat je je alles vertellen???

      Trouwens, er zijn ook mensen die zich ‘laten vertellen’ dat Bin Laden achter 911 zat….

      Tja, je bent onderzoeker of niet…:)

      Robert van de familie Boerman – ONDER-ZOEKER en boven-vinder…:)

      PS: Artikel op mijn website wordt asap aangepast met deze info. Zit midden in een verhuizing en dan kan er wel eens iets kwijt raken…

    2. Hennie, je maakt jezelf ongeloofwaardig door ‘je te laten vertellen dat de aardappel ook niet echt gezond voedsel is.’

      Laat je je ook vertellen dat Bin Laden achter 9/11 zat? Of Poetin achter het neerhalen van dat vliegtuig Dat je je dingen laat vertellen, maakt jou in mijn ogen ongeloofwaardig. Maar goed, notitie terug gevonden. Hier komt ie:

      ———————————————————-
      Het gif waarmee de aardappels bepoeierd in de grond gaan is:

      Ethoprofos
      Bij de algemene evaluatie moeten de lidstaten bijzondere aandacht besteden aan:de residuen en de beoordeling van de blootstelling van de consument via de voeding, met het oog op latere herzieningen van de maximumresidugehalten;de veiligheid van de gebruiker. De toegelaten gebruiksvoorwaarden moeten de toepassing van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen en ademhalingsbeschermingsmiddelen en andere risicobeperkende maatregelen, zoals het gebruik van een gesloten transfersysteem voor de verdeling van het product voorschrijven;de bescherming van vogels, zoogdieren, in het water levende organismen en oppervlakte- en grondwater in kwetsbare omstandigheden. De toelatingsvoorwaarden moeten risicobeperkende maatregelen omvatten, zoals bufferzones en de volledige inwerking van de korrels in de bodem.
      http://www.heeleuropa.nl/9353000/1/j4nvirkkkr58fyw_j9vvhtln60suxr8/vi8rm2zrkbz1
      ———————————————————————-

      En:

      —————————————————————————
      Giftig bij oogcontact.
      Vergiftig bij opname door de mond
      Zeer vergiftig bij aanraking met de huid.
      Kan overgevoeligheid veroorzaken bij contact met de huid
      Zeer vergiftig voor in het water levende organismen; kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke
      effecten veroorzaken

      TEKENEN VAN ACUTE TE LANGE BLOOTSTELLING:
      een acuut cholinesterase syndroom kan blijken uit hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, buikkrampen, overmatig transpireren, kwijlen en tranen, vernauwde pupil en, wazig zicht, benauwdheid op de borst, slapte, spierkrampen en verwardheid; in extreme gevallen kunnen bewusteloosheid, spiertrekkingen, ernstige ademhalingsproblemen en de dood erop volgen. Door de aanwezigheid van het solvent kan opname of inademing leiden tot aantasting van het centraal zenuwstelsel (CNS). Opname van het solvent kan resulteren in overgeven. Aspiratie (ademen) van het braaksel in de longen moet worden voorkomen, omdat zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot pneumonitis (pneumonie, longontsteking).

      TEKENEN VAN EEN CHRONISCHE TE LANGE BLOOTSTELLING:
      herhaalde blootstelling aan kleine hoeveelheden cholinesteraseremmers kan de cholinesterase verlagen tot niveaus waarbij de bovengenoemde symptomen van acute te lange blootstelling worden waargenomen. Er is bewijs dat chronische blootstelling aan het solvent effecten kan hebben op het centraal zenuwstelsel en congestieve effecten op tal van interne organen

      http://www.certiseurope.nl/fileadmin/downloads_nl/producten/veiligheidsbladen_nieuw/MSDS_MOCAP15G_17042014.pdf

      ——————————————————–
      Tja, je bent onderzoeker of niet…:)

      Robert of the family Boerman – ONDER-ZOEKER en BOVEN-VINDER…:)

    3. Robert,
      De aardappel staat als nachtschade bij meerderen in een slecht daglicht.
      Denk dat Hennie daarop doelt.
      Weston Price is ook redelijk uitgesproken over nachtschaden.
      Ik heb mijn bedenkingen erover.
      Ik denk dat al dat gif op de aardappel het ergste kwaad is.
      Ben door aardappelen groot geworden iig, dat was vanuit thuis min of meer dagelijkse kost.
      Heb jij een mening/visie op het nachtschadenverhaal?

    1. Gelul over die nachtschadefamilie, tomaten zitten daar ook in, ook de Gojibes en nog een heel regiment dagelijks voedsel. Zonder botanische kennis kan je met een onderontwikkeld intellect heel makkelijk allerlei conclusies trekken, ga vooral zo door 😉

    2. Coz,
      Wat is jouw visie over de nachtschaden?
      Ik geloof er namelijk ook niet zo in.
      Ik volgen op Weston Price de nodige discussies.
      Maar heb behoefte aan een weerwoord van iemand met kennis van zaken.

    3. En ik vind het ook een punt, omdat koolhydraten in een steeds slechter daglicht komen te staan.
      Terecht als het gaat om de overmatige consumptie ervan, maar onterecht als het gaat om daarom bijvoorbeeld de aardappel in de ban te doen.

    4. Anna, wat ik eerder zei, weet je weetje. Kippen zonder kop lullen maar wat. Paprika ook slecht? Aubergine ook slecht? ah whatever…
      Onderstaande lijst betreft een selectie van soorten binnen de Nachtschadefamilie

      Wolfskers (Atropa bella-donna)
      Paprika (Capsicum annuum)
      Capsicum baccatum
      Capsicum frutescens
      Tamarillo (Cyphomandra betacea)
      Doornappel (Datura stramonium)
      Bilzekruid (Hyoscyamus niger)
      Boksdoorn (Lycium barbarum)
      Chinese boksdoorn (Lycium chinense)
      Alruin (Mandragora officinarum)
      Zegekruid (Nicandra physalodes)
      Tabaksplant (Nicotiana tabacum)
      Ananaskers (Physalis peruviana)
      Echte lampionplant (Physalis alkekengi)
      Physalis angulata
      Tomatillo (Physalis philadelphica)
      Reuzenklimtrompet (Solandra maxima)
      Solanum bauerianum
      Solanum crispum
      Bitterzoet (Solanum dulcamara)
      Klimmende nachtschade (Solanum jasminoides)
      Tomaat (Solanum lycopersicum)
      Antroewa (Solanum macrocarpon)
      Aubergine (Solanum melongena)
      Pepino (Solanum muricatum)
      Zwarte nachtschade (Solanum nigrum)
      Glansbesnachtschade (Solanum nitidibaccatum)
      Lulo (Solanum quitoense)
      Blauwe aardappelstruik (Solanum rantonnetii)
      Sodomsappel (Solanum sodomaeum)
      Driebloemige nachtschade (Solanum triflorum)
      Orinoco-appel (Solanum topiro)
      Aardappel (Solanum tuberosum)
      Kannibaaltomaat (Solanum uporo)
      Donsnachtschade (Solanum villosum)
      Costa Ricaanse nachtschade (Solanum wendlandii)
      Marmeladestruik (Streptosolen jamesonii)

    5. Niet voor alle slecht maar voor sommigen….de vraag stelt zich ligt dat aan de groenten of aan de bestrijdingsmiddelen…
      Gelukkig hebben we ook nog andere groente en hoeven niet alleen nachtschadeplanten te eten 😀

      Nachtschadeproducten en reuma
      Nachtschadeplanten zijn niet goed voor mensen met een auto-immuunziekte en artritis valt onder de auto-immuunziekten. Je kunt bij jezelf nagaan of je last hebt van nachtschadeplanten door zes weken lang geen nachtschadeproducten te eten(aardappel, tomaat, aubergine, rode peper, paprika en goji-bessen). Mocht na deze periode van onthouding van nachtschadevoedsel het pijnlijke reumaprobleem verminderd zijn, dan is dat een sterke indicatie dat nachtschadeplanten niet goed zijn voor jou. Vervolgens neem je op een dag deze producten weer wel; het liefst in grote getale. Wanneer daarop een verergering van de symptomen van artrits volgt, weet je voor jezelf dat het eten van nachtschadegroenten daaraan bijdraagt en kun je besluiten deze voortaan niet meer tot je te nemen.

      http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/124009-artritis-voedsel-als-medicijn.html

    6. Monika,
      Heb genoeg verhalen gelezen van mensen die opknapten door het laten staan van deze ‘produkten’.
      Daarnaast zijn dit een groot deel van de nachtschaden zo wij er bekend mee zijn, een kas(sen)productie…
      Maar waar ligt het aan is de vraag.
      Ik ga uit van gif, wat de boosdoener is, voorlopig…
      Weet te weinig van produktie in kassen én gif.
      Dus als iemand daar meer over kan zeggen hou ik me aanbevolen.

    7. Moon, je stond al op nr 1, als het goed is heb je al opdrachten binnen gekregen. ( van anderen)

    8. Heb ooit 5000 meter kassen bezeten, nou de investering is enorm, je doet dit om geld te verdienen toch, en dat mag, alhoewel in sommige kringen met mensen met vaste banen, of vaste uitkeringen, een besmet woord is, winst maken, maar goed als je te wertk gaat met Steiner in je achterhoofd, vergeet het dan maar, rendement vooral veel, groot mooie, of het smaakt en of het gezond is dat is een volkomùen andere zaak, dus na 3/DRIE jaar de boel weer opgedoekt, als normaal denkend mens met humanitaire inslag is dit niet te doen, je komt dan in het tijdperk van, meer mooier en goedkoper, nou dat houd in veel kunstmest en veel ziekte bestrijding, en andere kunstgrepen, zie hier een kleine revaring van een zoeker, de illusie man!

    9. Jenne, tijden veranderen, vroegâh had die tuinder nog groene klauwen van het tomatenplukken, nu is het een manager in een pak. Grote ketens plukken de kwekers tot de laatste cent kaal met hun eenzijdige contracten. Gelukkig heeft de biologische sector nog een goede cliëntele die indien het management goed is, nog een toekomst heeft.
      http://www.youtube.com/watch?v=phXrnzL2KRw

    10. COZMIC, spreek hier van zo’n 25 jaar geleden, het is natuurlijk een mooi vak, om met de natuur om te gaan blijft boeien, inderdaad misschien hebben de echte BIO mensen wat meer kans van slagen, t’is te hopen voor ze.

  7. Inderdaad erg trieste ontwikkelingen. Zelfs de boycot van Europese producten zal de boeren wederom erg hard treffen. De kleine boeren zullen het niet redden en zo gaan we richting steeds grotere boeren coorporaties.

    Onze westerse landbouwmethoden zijn nooit erg houdbaar geweest behalve op sommige plekken zoals Noord Schotland. Dit resulteerde in steeds kaler wordende gronden waar noodzakelijke voedingsstoffen voor de planten en dus ook voor de mens langzaam verdwijnen.

    Daar komt sinds tientallen jaren de chemische landbouw bij wat onze gronden zwaar vergiftigt. Overigens is dit echt niet alleen in de westerse landen want juist in de niet-westerse landen is vaak nog erger gif toegestaan zoals DDT etc.

    Ik denk dan ook dat in de toekomst de natuur hier een selectie zal maken. Niet voor niets dat steeds meer mensen moeite hebben met kinderen krijgen en dat de gezondheid van de meeste mensen achteruit gaat.

    Voor de mensen die gezonder willen leven zou ik een paar tips willen geven:
    – Koop biologisch en/of bij lokale boeren (tip: hofwebwinkel).
    – Eet steeds meer rauw (groente en fruit).
    – Verminder melk, vlees, gekookte producten.
    – Eet elke dag een kleine portie zeewieren (kelp, nori, dulse, etc).
    – Eet elke dag ene portie kiemgroenten, deze kun je zelf erg goedkoop kweken.
    – Neem natuurlijke voedingssupplementen zoals spirulina, chlorella.

    In een ideale wereld zouden supplementen niet nodig zijn maar bovenstaande ontwikkelingen dragen eraan bij dat we uit normale voeding niet meer alle voedingsstoffen kunnen halen.

    Succes

    1. Weet je wat nou leuk is? De biokwekerijen weten wel het hoofd boven water te houden zolang hun management goed is.

  8. Hoe voorkom je dat schimmels en ziekten je groenten verteren voordat je kan oogsten? Of door insecten of andere dieren die de gewassen graag lusten?

    Eerst en vooral accepteren dat de natuur ook moet leven 🙂 Zelfs boeren houden rekening met gewasschade als gevolg van duiven, konijnen en andere dieren. Dus zo moet je er ook in je moestuin mee omgaan. 100% Opbrengst is wellicht een streven, maar niet meer dan dat.

    Een natuurlijk evenwicht in je voedseltuin ontstaat dankzij diversiteit, kleinschaligheid en vruchtwisseling. Er is een schema van planten die elkaar versterken, stimuleren of juist afzwakken (zet bijvoorbeeld bramen en frambozen niet naast elkaar, dat remt de groei van de vruchten). Knoflook en uien tussen de boerenkool remt witte vlieg. Een struik lavendel onder je rozen biedt onderdak aan lieveheersbeestjes die de luis op je rozen onder controle houden.

    Hou in de gaten wat je op welk plekje in de tuin hebt geplant en dat je daar het volgende jaar iets anders zet.

    Bij de volgende links vind je veel tips, zelfs een heel combinatieschema, voor een evenwicht door de natuur zelf:

    http://www.tuinadvies.nl/combinatieteelt_groenten_planten.htm

    http://www.tuinen.nl/artikel/3204/Combinatieteelt+in+de+moestuin/?rubriekid=158

    http://www.infotalia.com/nld/tuin/moestuin_en_kruidentuin/moestuin/moestuin_detail.asp?id=2138

    http://www.lagrandeborne.com/moestuin/combinatieteelt.htm

    1. O ja, op tijd oogsten geldt voor aardappels, om te voorkomen dat er schimmels en aaltjes in komen, of dat ze opnieuw scheuten vormen als ze te lang in de grond blijven zitten.

    2. Allaya
      Bij ons thuis wordt alles voor de bereiding met water met een scheut azijn gewassen, zo verdwijnen alle niet gewenste résiduen, ook bijvoorbeeld Meloenen, bij het eten wordt toch de schil aangeraakt, dus ook die wordt gewassen, ja geleerd van een oude Kabijlse dame Nefta geheten, uit die landen komen veel goede tips ook voor de moestuin, altijd gieten aan de voet nooit sproeien, enz !

    3. Jenne, vergeet je volgens mij effe dat water een geheugen heeft en aangezien alle groentes voor het grootste gedeelte uit water bestaan (net zoals wij), dan krijg je hoe je het ook wend of keert, groentes waarvan het water/vocht het geheugen heeft van de gebruikte bestrijding…

      Daarnaast hoop ik dat er velen van jullie op de hoogte zijn van de kosmos agenda waar ik zelf al jaren mee werk…: http://www.hesperia.nl/Hesperia-KosmosAgenda1-14.pdf

    4. Robert etc, ja of water een geheugen heeft ik weet dat niet, maar neem dit graag aan, maar wat of groente en uit eindelijk wijzelf daar mee te maken hebben ?.
      Met de Kosmos agenda ben ik niet op de hoogte, ik hou me vast aan de Enkhuizer almanak, verder is de maanstand bepalend voor het zaaien en uitplanten van het gewas, wassende Maan alles wat om hoog moet groeien, afnemende Maan alles wat de grond in moet, zal met dat waterige geheugen te maken hebben
      Uit ondervinding weet ik dat de mooiste resultaten worden bereikt met bevloeien, en diepere goten bevloeien naast de plant, dit kwam mee uit noord Africa, nog steeds in gebruik in Andalusia, water van de Siera Nevada smelt water naar de tuinen geleidt.

    5. Robert, de antroposofische landbouw (biologisch-dynamisch ‘demeter’) doet niets anders dan met de ‘kosmische agenda’ werken.
      Persoonlijk vind ik dat je bij veel meer dingen naar de maan mag kijken, niet alleen zaaien met de maan, überhaupt leven met de maan en alle andere planeten 😀

    6. Maar dat met de Maan leven doen we ook, maar vaak ongemerkt, stemmingen, optimisme, derpresief, en ook ons sx leven, dat romantische in de Maneschijn zitten, denk hier bij a Pierrot, die voor de Maan zingt, O clair de la Lune mon ami Pierrot, mooie melodie en tekst, saluté

    7. Wat heerlijk jenne, om te zien dat je die kennis nog hebt: de invloed van de maan op onze gewassen. Het planten van ui voor volle maan of na volle maan is een wereld van verschil. De ene boer heeft een veld vol doorgeschoten uien en de ander geen enkele, om maar een voorbeeldje te geven 🙂

      Zo ook met snoeien. Je ziet het bij hagen en heggen: snoei na nieuwe maan, want dan komt de kracht in de plant (naar de volle maan toe). Na volle maan (afgaand) kun je alles snoeien wat niet als doel heeft weer tot groei te komen. Buksus snoeien voor de zomerzonnewende, dus voor 21 juni.

      Robert, dit jaar heb ik de kosmosagenda helaas moeten missen, maar we krijgen ‘m voor 2015 wel weer. Een alternatief is een Engelse website: http://www.gardeningbythemoon.com/

      Wat betreft het geheugen van water in je planten, hebben we het hier natuurlijk over onbespoten produkten. Als je reguliere opbrengst wil ‘herprogrammeren’, zijn kristallen vaak een uitkomst. Ik doe ook regelmatig kristallen in het water wat ik wil drinken, bijvoorbeeld bergkristal, rozenkwarts of amethist, of alledrie 🙂

    8. monika, gisteren las ik het astrologische artikel van Manuela van der Knaap over augustus en daarin herkende ik dat mijn zware eenzaamheidsgevoel met de astrologische stand van dit moment te maken heeft en niet zozeer met mijn leefomstandigheden 🙂 Ik snapte er ook al niks van, waar dat ineens vandaan kwam… 😛

    9. Allaya, als je nog je voelsprieten hebt, dan kan je dat echt wel merken.
      Niet alleen bij planten, ook bij het haar knippen, epileren, operaties, ingrepen…etc is het handig om de maan in de gaten te houden. groetjes…je bent niet eenzaam…ik ben bij je 😉
      http://nl.rhythmofnature.net/maankalender

    10. Denk dat we meeste van ons wel in de gaten hebben hoe het moet en daar naar handelen…:)

      Succes met tuinieren en gezond eten. Ik kan over een paar weken beginnen met tuinieren op een van de meest vruchtbare stukken grond van Moeder Aarde. Ik laat tzt nog wel effe weten waar ik zit, wat we daar doen en hoe de stand van zaken er voor staat….

      Robert

    11. Allaya, beetje eenzaam wat te denken van dove en blinde mensen, we hebben allemaal van die mùomenten zelfs ik, en ik ben omgeven met liefhebbende mensen, trouwens hier op WTK staan we altijd bij elkaar als een groep pinquins te kwetteren, maar de Maan heft ontegenzgelijk invloed op ons gemoed, en zeker bij vrouwen rond een bepaalde leeftijd, tjee ik zie dat zo goed bij enkele vriendinnen van mijn vrouw, jantje lacht en jantje huild, neem een zomer drink,
      veel vruchten sap met ? uit Italië, wij noemen hem het zoete leven,
      een hele diepe buigen cher madam, en je bent nooit alleen.

    12. Robert etc, je kunt de slechtste grond, totaal onvruchtbaar in enkele jaren tot een paradijs maken, lees Steiner, het gaat om HUMUS,
      en capilaire werking van je grond, beetje wilde planten zo hier en daar helpt om de boel in evenwicht te houden, ze noemen het onkruid maar dat is het dus niet, als ik van die schone tuinen zie, slaat de schrik me om het hard, uit chaos worden de mooiste objecten geboren,
      wens je succes, groet

  9. Natuurlijk is de hele landbouw en veeteelt, één grote bestrijdings malle molen, het rendement is van alle producten “”TE”” hoog opgeschroefd, de marche voor de boeren wordt steeds kleinder en voor de tussen handel en supermarkten steeds groter, maar ook die hebben economische/financiele problemen, om dat de kosten ook steeds “”TE”” hoog worden opgeschroefd, het is een onevenwichtig geheel, waar niet zo snel een oplossing voor is.
    Je moet je ook niet door de welke dan ook gek laten maken, absoluut schone producten hebben nooit bestaan, en dat hoeft ook niet, maar bestrijding is nodig, maar minimaal, maar door financiele angst van producteurs wordt er overdreven veel en in te hoge concentratisch gespoten, ook de staats diensten van land en tuinbouw hebben hier soms een handje van, bijvoorbeeld in de wijnbouw wordt dit jaar veel gespoten, het is warm wisselvallig vochtig weer, dus veel schimmels,
    er mag tot +/- 4 weken voor de pluk worden bespoten, maar ik heb mensen het 2 weken voor de pluk nog zien spuiten, beetje kortzichtig en misdadig, maar het is een dicipliene die de oude wel hadden, maar die hadden ook meer rust en een betere prijs met aanzienlijk minder kosten.

  10. Wij eten aardappels tot het einde van het seizoen, daar na gaan we over op peulvruchten, Spagetti, Couscous, Rijst, en dergelijken, altijd maar aardappels is een gewoonte, er bestaan jaargetijden, ook in het eten van voedsel, eet weinig maar lekker, en beweeg, is goed voor je, groet.

  11. Zou dat de reden zijn dat ik al sinds jaar en dag een aversie heb tegen de naam ‘ Aviko’? Al eet ik al bijna geen aardappels meer, het moet zeker nog minder worden en de schap van Aviko wordt dus helemaal voorbij gelopen. Onze voedingsindustrie is verziekt en dat geldt zeker niet alleen voor de aardappels. Vanaf het moment dat ik borstkanker kreeg ben ik me erg gaan verdiepen in voeding. Iedereen moet het natuurlijk voor zichzelf uitmaken, maar ik kan ieder van harte adviseren om bewuster met voeding om te gaan en veel meer de etiketten te lezen, want i.d,d. ook al die E stoffen zijn killers. Laten we stoppen met ons af te vragen waarom het kankerpercentage zo schrikbarend stijgt en meer serieus gaan letten op WAT we allemaal tot ons nemen

  12. Voor hen die horen willen, is de oplossing simpel: zelf aardappelen verbouwen. Dan weet je wat er gebeurd.
    Een tweede optie voor hen die nog vertrouwen hebben, is het kopen van aardappelen van biologische teelt.

  13. UPDATE 28-08-2014: vandaag zag ik tot mijn grote schrik dat de afvalresten van de Aviko (gif) aardappelen aan melkkoeien gevoerd worden…

    En aangezien water een geheugen heeft (waarop de homeopathie gebaseerd is), heeft het water in de aardappel het geheugen van het gif waarmee het bespoten is dat vervolgens in de koeien (en melk) terecht komt….

    Eet smakelijk en geniet van de melk….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.