Advertentie

1 miljoen geen baan door fouten in Franse politiedatabank


666 bordDe Franse privacywaakhond oordeelt vernietigend over de STIC-database. Door talloze fouten zijn meer dan 1 miljoen Fransen ‘gebrandmerkt’.

Gepubliceerd: Zaterdag 31 januari 2009
Bron: Webwereld Auteur: Andreas Udo de Haes

Een gigantische databank van de Franse politie zit zo stikvol fouten over wie verdacht of veroordeeld is voor een delict, dat hierdoor meer dan één miljoen Fransen ten onrechte hun baan hebben verloren of een baan nooit hebben gekregen.

Dat constateert de Franse privacytoezichthouder CNIL in een alarmerend rapport (pdf) dat het vorige week stuurde aan premier François Fillon.

De Franse politie heeft de afgelopen jaren een enorme databank opgezet met gegevens van verdachten, veroordeelden én slachtoffers. Le STIC (Système de traitement des infractions constatées) bevat momenteel data van ongeveer de helft van de Franse bevolking. Zo’n 100.000 politieambtenaren hebben routinematig toegang tot het systeem, dat per jaar circa 20 miljoen keer wordt geraadpleegd, in- en aangevuld.

83 procent fout

Maar bij dat laatste gaat het mis. In maar liefst 83 procent van alle entries in de databank staan fouten of onvolledigheden, van tikfouten tot dramatische blunders die het leven van talloze onschuldigen zwaar ten nadele hebben beïnvloed, concludeert CNIL.

Omdat zowel verdachten als slachtoffers ten tijde van het politieonderzoek in de database worden opgenomen, bestaat er kans op abusievelijke verwisseling van namen. Zo belanden slachtoffers uiteindelijk onder het kopje ‘criminelen’.

Daarnaast worden gegevens vaak niet geüpdatet, zodat verdachten altijd verdachten blijven ook al zijn ze inmiddels vrijgesproken door de rechter. Één en ander leidt ertoe dat volgens CNIL méér dan 1 miljoen mensen onterecht zijn ontslagen of nooit zijn aangenomen, omdat ze volgens de database ‘een smet’ hadden.

Dubieuze stempels

Vorig jaar kwam de STIC politiedatabank ook al onder vuur, omdat de Franse regering plannen had om de tot dan toe gefragmenteerde gegevens te centraliseren in ARDOISE. De aldus gecreëerde Big Brother databank zou echter volgens de CNIL veel te veel gegevens bevatten die niets met delicten te maken had, maar alles met de toestand, gezindheid en geaardheid van personen.

‘Stempels’ als wegloopkind, gehandicapt, dakloos, lid van een vakbond, alcoholist, drugsverslaafd, travestiet, transseksueel, homoseksueel, prostituee, hoerenloper, psychisch gestoord en lid van een sekte vormen een ontoelaatbare inbreuk op de burgerrechten en ARDOISE werd tot nader order in de koelkast gezet.

1 gedachte over “1 miljoen geen baan door fouten in Franse politiedatabank

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.