Advertentie

BP en Shell beschuldigd van prijsfixing..!


price fixing

x

BP en Shell beschuldigd van prijsfixing..!

2013 © WantToKnow.nl/.be

x

PlattsEen rechtzaak is aanhangig gemaakt tegen enkele van de grootste oliemaatschappijen ter wereld, waaronder British Petroleum (BP) en Royal Dutch Shell. De aanklacht is dat zij de prijs van de meest verhandelde aardolie, de zogenaamde ‘Brent Crude’ zouden hebben gemanipuleerd, ten eigen voordelen. Ze deden dat niet alléén, volgens de aanklagers, maar zouden dat samen hebben gedaan met o.a. bankier Morgan Stanley en de Nederlandse investeringsgroep ‘Vitol Group’. Ook zouden andere olie-handelskantoren erbij betrokken zijn.

De aanklagers beschuldigen deze partijen ervan, valse en/of misleidende informatie naar buiten te hebben gebracht over deze ‘Brent Crude’-aardolie, via het informatiebureau ‘Platts’, een informatie-website die wereldwijd gebruikt wordt door de oliehandel, om dagelijkse transacties in olie te onderbouwen; aldus persbureau Bloomberg.

“Doordat valse en onnauwkeurige informatie is aangeboden en door valse en doorgestoken handelstransacties, hebben de aangeklaagden de totale prijsstructuur van ‘Brent Crude Oil’ zowel actueel als voor de toekomst beschadigd“, zo luidt de aanklacht. Maar -zo gaat de aanklacht verder- door het maken van afspraken rondom deze specifieke Noordzee-olie (‘Brent Crude’), hebben deze bedrijven niet alleen de oliemarkt gemanipuleerd, maar ook andere markten, zoals de internationale voedselmarkt, die deze oliehandel als een soort peilstok gebruiken, voor wereldwijde aan- en verkoopbeslissingen.

Het zijn 4 handelaren in olie,  de heren John Devivo, Robert Michiels, Anthony Insinga en Kevin McDonnell, die op 4 oktober jl. deze rechtzaak aanhangig hebben gemaakt bij de federale rechtbank in Manhatten/New York.
Andere bedrijven die van deze ‘price-fixing’ worden beschuldigd, zijn  Trafigura AG en Trafigura Beheer, British Virgin Island, Nederlandse handelsbedrijven, Phibro Trading LLC (onderdeel van Occidental Petroleum Corporation). En tot de aangeklaagden hoort ook de ‘Vitol Group’, een in Zwitserland gevestigde Nederlands bedrijf, dat zich ook bezig houdt met energie-handel. Daarnaast betreft de aanklacht een aantal andere, niet nader genoemde oliehandelaren.

Trafigura..? Bekende naam..!
En kenden we Trafigura ook al niet.. Het bedrijf dat klakkeloos een catastrofale milieuramp veroorzaakte door een scheepslading chemische rotzooi te dumpen met het gehuurde schip ‘Probo Koala’ in 2006. Het bedrijf verdomde het om afval te laten verwerken in de Amsterdamse haven, omdat tijdens het overpompen bij de afvalverwerker, zo’n stank vrijkwam, dat in overleg met de gemeente Amsterdam, werd besloten het afval terug te pompen. Dat werd vervolgens door deze ‘firma’ illegaal naar Ivoorkust gebracht, waar het uiteindelijk werd gedumpt, wat leidde tot het ziek worden van duizenden mensen. Vijftien mensen zouden zijn omgekomen door deze dump, maar dat kon niet hard worden gemaakt. Trafigura schikte uiteindelijk met de Nederlandse justitie.

olieprijs gefixedNaar zeggen van de genoemde aanklagers in de rechtszaak in New York, komt er nu meer transparantie in de oliehandel. Een handel waarvan men er al jaren van uitgaat, dat prijzen worden gemanipuleerd en kunstmatig hooggehouden, met name door dié bedrijven die natuurlijk het meest profiteren van opties en directe handelstransacties. De aanklagers noemen deze methode ‘spoofing’, waarbij de prijs van olie kunstmatig wordt opgedreven om de markt in beroering te brengen, terwijl daarna de (lange termijn)orders worden gecanceld. En volgens de aanklagers gaat het daarbij niet alléén over Brent Crude’, maar ook over de prijzen van Russische en Arabische olie, respectievelijk de ‘Russian Urals’ en de ‘Dubai crude’.

Niet de eerste keer..!
Deze aanklacht, dit keer van de genoemde privé-personen, is niet de eerste in zijn soort. Olie- en gasbedrijven en enkele Amerikaanse bedrijven, werden al eerder (afgelopen Mei 2013!) door de Europese Commissie (EC) beschuldigd van het manipuleren van de energiemarkt. De EC liet in Mei invallen doen bij BP, SHELL en het informatiebureau Patts, waarbij de EC bewijzen in handen trachtte te krijgen over de vermeende prijsmanipulaties. De afloop van dit onderzoek is nog onbekend.

In Juli 2013 werd handelsbank ‘Barclays’ beschuldigd van het manipuleren van energiekosten voor burgers en bedrijven in Californië, in de periode tussen 2006 en 2008; een aanklacht die ook door aanklagers/handelaren naar voren werd gebracht. Inmiddels is deze aanklacht zo ver, dat de Amerikaanse ‘Federal Energy Regulatory Commission’, de overheidsinstantie die toezicht houdt op olie-, gas- en electriciteits-industrieën, Barclays een boete heeft opgelegd van maar liefst US$ 470 miljoen..! Barclays zegt deze boete te zullen aanvechten.

A picture paints a thousand words... Over onbalans gesproken..!
Het ‘recht van de sterkste’..? Prijzen manipuleren, mensen onderdrukken, landen uitbuiten, door zelfs militaire leiders op de ‘loonlijst’ te hebben.. (klik op de foto voor artikel) In dit geval is het: ‘A picture paints a thousand words’… Over onbalans gesproken..! Jij mag raden aan welke kant van de rivier, hier op de foto, SHELL in Nigeria haar ‘kamp’ heeft opgeslagen..?

En dan is er nog zo’n kwajongetje in de aardolieklas.. JPMorgan Chase is de naam.. Deze handelsbank ligt onder vuur, middels een onder van genoemde commisie in de VS, voor een soort manipulatie, zoals het ENRON-schandaal behelste. Het ging ook daar om het manipuleren van de energiemarkt, waarbij soortgelijke ‘spoofing’-tactieken werden gebruikt, als nu bedrijven als BP en SHELL voor de voeten wordt geworpen. JP Morgan Chase zou een boete tegemoet kunnen zien van zo’n US$ 500 miljoen.

Maar bij JPMorgan Chase wordt nu zelfs het hoofd van de ‘Global Economies Blythe Masters’ eruit gepikt voor het specifiek ‘onder ede verspreiden van valse en misleidende claims’…  In April 2008, was het het hoofd van het bestuur van de ‘New York Mercantile Exchange’, Steven Karvellas, die ‘schuldig’ pleitte op twee tenlasteleggingen in het kader van illegale gashandel. Analoog aan het LIBOR-schandaal blijkt dat veel energiemarkten, beschuldigingen krijgen toebedeeld, over het gokken met de ‘FOREX wisselkoersen’, waarbij inside-information zou zijn gebruikt, om de prijzen vast te leggen.

Kortom, ook hier valt nog het een en ander te verwachten in de zin van publieke verontwaardiging. Deze informatie is nu al bekend, maar zal ongetwijfeld, wanneer deze groot via radio- en tv, naar buiten komt, net als bij het LIBOR-schandaal onlangs bij RABO, dán pas tot die boosheid en verontwaardiging aanleiding geven.

x

pump fixes

* * *

9 gedachten over “BP en Shell beschuldigd van prijsfixing..!

    1. Blijkbaar heb je niet genoeg kennis van zaken, want die halen hun benzine ook bij Shell, BP, ESSO etc.
      En daarbij is de kwaliteit lager dan bij de merkpompen.
      Ik onderzoek Benzine als analist!

    2. En laat dan ook eens wat weten Lee.. Dit soort reacties is wel erg leeg.. Je kunt toch wat delen..? Of werk je in opdracht van de merkenjongens..? Ik hoor graag wat het uitroepteken achter je ‘analist’ betekent..
      Dank voor je reactie.

  1. Meer kartelvorming in Nederland te vinden bij de zorgverzekeraars.

    Meer koppelverkoop te zien bij bedrijven die reclame maken voor goedkope spullen “als je lid bent van de ANWB”, om maar een voorbeeld te noemen.

    Er is zoveel corruptie, dat we het niet eens meer herkennen, al staan we er met onze neus bovenop. Wel massaal de goedkoopste rotzooi blijven scoren, want de centen hangen hoog de laatste tijd. Toch lekker, zo’n voordeeltje… En zo dragen we allemaal bij aan de in stand houding van het corrupte systeem.

  2. @Lee
    Bedoel je die geheime bijvulseltjes van Shell en BP waardoor je ineens 50% benzine bespaart en 2 keer zo har kan rijden? Maar kost wel iets meer, ietsje duurder, veel beter? En de witte pompen krijgen slechts het vullis van ze? Schei toch uit, zo duidelijke dat je voor Shell of BP werkt. Trapt toch niemand in…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.