Advertentie

CME-plasmawolk op weg naar de Aarde


x

Plasmawolk op weg naar de Aarde

 

Na een periode van 3 jaar waarin er sprake was van diepe rust en waarbij wetenschappers regelmatig de uitroep lieten horen, dat de zon stervende was, is de zon in 2011 duidelijk ‘wakker geworden’.. Zowel zonnevlekken als zonnevlammen waren weer aan de orde van de dag. De lang verwachtte zonnecyclus #24 is gestart. En een van de meest spectaculaire zonne-erupties, de zogenaamde Coronal Mass Ejections of CME’s, werd dit weekend waargenomen, zoals je hierboven op de foto ziet. Dat is er dan ook meteen een, waar we kennelijk morgen voor dienen op te passen..!

Een CME of zonnevlam, reikt honderduizenden kilometers de ruimte in.

De website Spaceweather.com meldt, dat door een uitbarsting op de Zon is een plasmawolk op weg is naar de Aarde. Op 25 December produceerde een nieuwe zonnevlek, #1387, een enorme zonnevlam, waardoor via een CME (Coronal Mass Ejection) een plasmawolk richting de Aarde en Mars is gestoten. De wolk zou woensdag 28 december, rond 13 uur in botsing komen met het magnetisch veld van onze planeet.
Volgens Spaceweather,com geloven specialisten van de Amerikaanse weerdienst ‘NOAA’ dat er woensdag 28 december een 30 – 40% kans is op een geomagnetische storm, wanneer de CME en inkomende stroom zonnewind (die niet met die plasmawolk gerelateerd is) snel na elkaar bij de Aarde aankomen. In de nacht van woensdag op donderdag is er in hogere breedtegraden mogelijk poollicht te zien, maar vanaf welke breedtegraad dat deze kans er is, is vooralsnog niet duidelijk.

Mensen wordt aangeraden rekening te houden met stevige stroomstoringen en ook het uitvallen van computers en/of compasgebonden systemen. Er wordt aangeraden om in dat verband navigatiesystemen als Tom-Tom en andere navigatiesystemen NIET te gebruiken, omdat die zeer onbetrouwbaar kunnen zijn.

Ook het scheep- en luchtvaartverkeer dient dus rekening te houden met omleidingen en mogelijke vertragingen. Vooralsnog is nog niet bekend hoe groot de impact van deze zonnevlam op aarde zal zijn.  Ook radio- en televisie-uitzendingen kunnen ernstig worden gestoord, en ook communicatiesystemen zullen danig van slag kunnen raken tijdens de impact van de plasmawolk. Deze zonnevlam-uitstoot zal onze atmosfeer bereiken, waarbij waarschuwingen afgegeven kunnen worden om schade aan apparatuur, zoals tv, computers, hi-fi en magnetrons te voorkomen.

Let wel: er zijn geen feitelijke aanwijzingen dat deze zonnevlam werkelijk schade en of impact zal hebben, omdat zonnevlammen in een nog vrij onbekend gebied van de wetenschap liggen, zodat voorspellingen, net zoals dat het geval is bij aardbevingen, niet af te geven zijn.

 

16 gedachten over “CME-plasmawolk op weg naar de Aarde

    1. Eindelijk wordt de boel eens een beetje Kerstelijk verlicht buiten, nu hopen dat we allemaal gaan na gloeien van de groene Gluhwein aan nachtelijke hemel… Op het Zonnetje en de inwijding van 2012… Beter vuurwerk kan niet!

  1. We moeten maar wachten wat er met ons gebeurt! We zullen het zien we kunnen toch niets veranderen ! Laat maar komen want er is niets te veranderen !!! Alles is al beslist !! Dus …… komaarop ik ben er klaar voor ! wat er ook komt ! Ben er klaar voor ! Misschien zie en hoor ik jullie nog ! Zoniet tot ziens daarboven zien we we elklaar toch nog ! Als Allah het wil !! (grapje) want heb niets met Allah wel met de Allbron !!

    Trusten en tot ziens !

    Pietje

  2. Allemaal bangmakerij, dit gebeurt meerdere keren per jaar. Niets om je druk over te maken. Deze CME is trouwens niet eens groot. Wellicht gaat het nog een keer voor komen dat er een hele grote CME onze kant uit komt maar deze is volgens spaceweather niet heel groot.

    1. Inderdaad geen grote CME, maar gisteren wel in geheel Nederland storingen in het mobiele telefoonnetwerk en volgens het journaal is de oorzaak onbekend, maar wordt er onderzoek naar gedaan. Is het nu echt zo moeilijk voor de media om de veronderstelling uit te spreken dat het mogelijk met die zonnevlam te maken heeft?

    2. Dat zou inderdaad kunnen, maar de storing trad nmw alleen op bij Telfort. Als het door de zonneactiviteit zou komen dan zouden er meer providers last moeten hebben denk ik.

    3. Blijkbaar heeft niet alle telefoonverkeer last van zo’n zonnevlam. In het verleden waren er wel vaker twee dagen na een uitbarsting problemen met het telefoon- en het betalingsverkeer, dan kon men bijvoorbeeld in een groot deel van het land (en ook in andere landen) niet meer pinnen. We weten te weinig over het effect, maar het is wel frappant dat telkens twee dagen na een uitbarsting onderdelen van het communicatieverkeer uitvallen. Op de een of andere wijze is het nogal selectief.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.