Advertentie

De VS bekijkt jouw internet-cloud gegevens..!


x

De VS bekijkt jouw Google-cloud gegevens..!

2012 © WantToKnow.nl

x

Steeds meer consumenten maken gebruik van ‘de cloud’ voor het plaatsen van hun persoonlijke gegevens via het internet op externe servers. Amerikaanse bedrijven als Google, Microsoft en Apple bieden diverse clouddiensten aan. Het lijkt daarbij vreselijk handig om een backup te hebben waar jij als gebruiker overal ter wereld bij kunt. Maar wat blijkt? De informatie-eigenaar is dus niet de enige die er makkelijk bij kan…!

George Bush in zijn rol als beschermende president tussen 2002 en 2006; achter hem de leus ‘Protecting the Homeland’.. Ondertussen zijn de Amerikanen veel van hun fundamentele burgerrechten kwijt; zélf ingeleverd..! Een prachtig motief voor de valse-vlag-aanslagen van 9/11 komt hiermee haarfijn in beeld!

Het blijkt dat de Patriot Act, die vlak ná de aanslagen van 11 September 2001 door het Amerikaanse Congres werd aangenomen, de Amerikaanse overheid het recht geeft, om onder bepaalde voorwaarden de cloud van een Europese klant te mogen bekijken, waarbij dit recht ook van toepassing is op Europese dochterbedrijven van Amerikaanse firma’s. Wat hierbij essentieel is, is dat niet de locatie bepalend is, waar de data zijn opgeslagen, maar het thuisland van het moederbedrijf van de cloudaanbieder. De Patriot Act is overigens door de zittende president Barack Obama al weer verlengd en wordt telkens aangepast met de nieuwste burgervrijheidsbeperkingen..!

Server
ICT-advocaat Michael Rath uit Keulen: “Europese data zijn niet voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten afgeschermd, ook niet wanneer de server zelf niet in de VS staat”. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de Amerikaanse ‘Homeland Security’ een kijkje neemt in jouw online ‘Microsoft Office 365’-suite niet uitgesloten. En dat kan ook als er maar op enige manier een zakelijke verbondenheid met de VS bestaat. Dan is er namelijk volgens deze ‘Patriot Act’ zelfs een verplichting om informatie te verstrekken.

Toegang niet alleen voor de eigenaar van de informatie..
Uit recent onderzoek door het Instituut voor Informatierecht (IViR), blijkt nu dat in ieder geval de Amerikaanse opsporingsdiensten zeer makkelijk aan onze gegevens kunnen komen. Het instituut nam recent de toegang van overheden tot data die in de cloud is opgeslagen onder de loep en daarbij werden voornamelijk de wetten die vallen onder de genoemde ‘Patriot Act’ volledig uitgeplozen.
Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van SURF, de ICT-organisatie voor hoger onderwijs en onderzoek. In het rapport van het Instituut voor Informatierecht, IVIR, van de UvA-Amsterdam, wordt geconcludeerd dat het, op basis van de Amerikaanse Patriot Act dus voor de VS mogelijk is, om toegang te verkrijgen tot Nederlandse gegevens die in de clouds worden opgeslagen.

Kamervragen
Inmiddels hebben SP-kamerleden, Sharon Gesthuizen en Harry van Bommel, vragen gesteld over deze kwestie aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie. Aanleiding voor de vragen is het genoemde rapport van het IVIR in Amsterdam. Beide kamerleden maken zich zorgen over geheimen, handelsinformatie en gegevens over burgers die nu mogelijk ten onrechte in handen van de Amerikanen zouden zijn en ze vragen zich af of bij de opgevraagde informatie ook gegevens zitten die burgers aan de overheid hebben verstrekt..

En, zo vragen deze politici zich af, heeft Nederland zich al actief tegen deze toegang verzet en of er direct contact met de Amerikaanse overheid is geweest. En komt bijvoorbeeld Europa op voor de bescherming van Nederlandse informatie. Overigens betwijfelt Sharon Gesthuizen of het mogelijk is om de Amerikanen te stoppen. En daarom wil ze dat er meer werk wordt gemaakt om burgers van de gevaren van deze ongebreidelde informatie-overdracht op de hoogte te brengen. “Als het niet lukt de burgerrechten juridisch te beschermen dan moet je de burgers gaan adviseren wat ze moeten doen”.

* * *

 

11 gedachten over “De VS bekijkt jouw internet-cloud gegevens..!

  1. wat??? heeft AMERIKA met mijn cloud te maken totaal niet,s denk ik laten ze zich met zichzelf bemoeien !hier moet nederland zich wel zeer duidelijk van af zetten .

    1. Wat webcams betreft : de mijne heb ik mooi afgeschermd met een leuk stickertje en ik schakel het cameraprogramma steeds uit wanneer ik mijn laptop opstart. Da’s toch al een tikkeltje meer veiligheid.
      Een webcam heb je alleen maar nodig wanneer je live een video-conversatie wil voeren. We hebben intussen allemaal een digitale camera.
      Voor de rest kan het mij allemaal geen barst schelen, ik heb niks te verbergen en mijn peroonlijke voorkeuren en meningen mag iedereen kennen. 😉

    2. @Annellle..Zo doe ik het ook al jaren. Wat mij opviel was dat soms als ik hem op had gestart het beeld grijs was. Dat zag ik wel vaker als de webcam al was geopend in een ander programma. Terwijl ik dat op dat moment dus niet had. Je weet het maar nooit met al die oogjes overal.
      Wat moet de overheid dan eigenlijk met webcam beelden..?

  2. Ik vraag me af waarom er nu zo’n ophef over word gemaakt, wie destijds goed had opgelet had kunnen weten wat die zogenaamde Patriot Act in hield. Dat ons kabinet “Balkenende II” of het EU-parlement toen geen bezwaar hebben gemaakt is natuurlijk niet verbazingwekkend daar Balkende en consorten de schoothondjes van de VS waren en het EU-parlement niet meer is dan een papieren tijger.

    Ik heb destijds wel die zogenaamde Patriot Act goed doorgelezen en wist dus wat dit zou gaan inhouden en daarom heb ik er later ook voor gekozen om geen cloud aan te schaffen.
    Ik denk ook dat de uitkomst van de huidige ophef weinig zal veranderen want de VS denken dat ze alles mogen en kunnen en hebben lak aan wat wij miezerige Europeaantjes denken. Wij mogen ook geen Amerikaanse militaire oppakken en veroordelen voor bijv. oorlogsmisdaden want dan riskeren we een Amerikaanse invasie. Wat dat betreft is er sinds het Romeinse rijk weinig veranderd.

  3. En iedereen vorig jaar maar roepen “ik heb niks te verbergen”. Ondertussen zijn er al veel van terug gekomen. Weet jij veel wat vandaag of morgen opeens verboden is. Dat stickertje van Anelle is een goed idee. Ik ben graag alleen zo af en toe. En dan wil ik zeker zijn dat ik alleen ben. Dat gegluur ook. Ik heb trouwens zeker wat te verbergen. Alles wat een ander niks aan gaat toevallig. 🙂
    Wel oppassen dat we met zijn allen niet achterdochtig worden tegenover onze vertrouwde omgeving. Dit alles is namelijk niet erg bevorderlijk voor het vertrouwen van mens tot mens. En ook dat is de bedoeling. Zodat we niet kunnen en zullen samenspannen natuurlijk. Ben ik nu toch al achterdochtig? Foei. En verder kunnen we er gewoon van uit gaan dat asl je ook maar zijdelings te maken hebt met iets of iemand die de “aandacht” trekt jijzelf ook op de “lijst” staat. Niks te verbergen ? Dat hebben er ooit wel meer gedacht .

  4. Zetten we bepaalde spullen toch niet in de cloud? Maakt mij het uit. Net als dat Opsteltenplan: als je wat te verbergen hebt zet je het gewoon op een ontkoppelde – niet op het net aangesloten – pc.

    Dat is t um juist altijd met dat soort maatregelen: schijnveiligheid. Beetje crimineel kan het allemaal heel eenvoudig omzeilen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.