Advertentie

Hoe ’t ministerie van VWS met farmaceuten vrijt..


Telegraaf Ministerie VWS

x

Hoe het ministerie van VWS met farmaceuten vrijt..

2013 WantToKnow.nl/.be
(met dank aan Désirée Röver)

x

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft de afgelopen vier jaar bijna een ton geschonken aan een door medicijnfabrikanten opgerichte praatclub. Deze club zou het geneesmiddelenbeleid willen beïnvloeden.

Al eerder stond Edith Schippers onder zware druk om afstand te doen van haar banden met de tabaksindustrie.. Dat deed ze uiteindeljik en droeg het 'tabakdossier' over aan haar staatssecretaris. (klik voor artikel hier op de site)
Al eerder stond Edith Schippers onder zware druk om afstand te doen van haar banden met de tabaksindustrie.. Dat leek ze uiteindelijk te doen door het ’tabakdossier’ over te dragen aan haar staatssecretaris. (klik de foto voor artikel hierover op de site)

In dit netwerk, zo schrijft De Telegraaf (‘Ministerie spekt club farmaceuten‘)naar eigen onderzoek, wordt op verzoek van farmaceuten GlaxoSmithKline en Janssen Cilag met de top van het ministerie, ziekenhuisbazen en apothekers geprobeerd het geneesmiddelenbeleid te beïnvloeden.En vanzelfsprekend hoeven we er hierbij niet vanuit te gaan, dat deze megalomane bedrijven iets zullen doen dat tégen hen werkt..

En heel oplettend van ‘De Telegraaf’, die constateert: Het is opvallend dat alleen grote farmaceuten zijn vertegenwoordigd, niet de producenten van goedkope en even effectieve generieke geneesmiddelen. Staatssecretaris Van Rijn van VWS zou in 2007 betrokken zijn geweest bij de oprichting van dit zogeheten Apollo Netwerk, net als Hugo Hurts, al jaren directeur geneesmiddelen op het departement en de nieuwe topambtenaar van het ministerie. Ook leden van het ‘College ter Beoordeling van Geneesmiddelen’ maken volgens het onderzoek van de Telegraaf deel uit van deze club.

De Telegraaf achterhaalde met een beroep op de WOB, (de Wet Openbaarheid van Bestuur) dat het ministerie van VWS deze informele club, die het ‘Apollo Netwerk’ wordt genoemd, jaarlijks ongeveer € 24.000 schenkt..! En vrij stevig is de constatering van De Telegraaf dat het departement van Edith Schippers, weigert te zeggen waar het geld aan besteed wordt.

Deelnemers van het Apollo Netwerk hebben een aantal principes onderschreven, op basis waarvan het ministerie verslagen van de bijeenkomsten niet openbaar kan maken, zegt ze desgevraagd in de krant. In een reactie aan ‘De Telegraaf’ zegt staatssecretaris Van Rijn dat hij slechts bij een paar bijeenkomsten is geweest. Het doel van het netwerk is volgens Van Rijn om ervoor te zorgen dat er ‘zo min mogelijk drempels voor innovatie zijn voor fabrikanten’. Wie deze uitdrukking kan vertalen in normaal Nederlands, vragen we hieronder in de reacties zijn zienswijze te delen..!

* * *

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.