Advertentie

Is Tony Blair een kat-in-het-nauw?


Volgens het onderstaande artikel uit de Daily Express is Tony Blair er allerminst gerust op dat hij het a.s. Irak-onderzoek in het Engelse parlement zal doorstaan. Hij heeft, zo blijkt nu uit verschillende bronnen, er bij minister-president Gordon Brown op aangedrongen, dat het onderzoek achter gesloten deuren zou moeten plaatsvinden.

Tony Blair met zijn vriendje Bush jr. Hun Irak-invasie dient gewoon democratisch en openbaar getoetst te worden.
Tony Blair met zijn vriendje Bush jr. Hun Irak-invasie dient gewoon democratisch en openbaar getoetst te worden.

Maar helaas, de huidige minister-president van Engeland heeft al besloten dat dit Irak-onderzoek publiekelijk zal plaatsvinden. Op deze beslissing wordt door veel parlementsleden en zelfs ministers zeer wisselend gereageerd.

Sommige vinden dat een dergelijk onderzoek de staatsveiligheid niet mag ondermijnen, door gegevens vrij te laten komen, die hiervoor niet bedoeld zijn. Anderen daarentegen, vinden het de normaalste zaak van de wereld dat in een democratie het besluitvormingsproces omtrent oorlogsvoering met de bevolking wordt gedeeld.

Is dit een voorbeeld van de situatie die wij in Nederland ook zullen krijgen. Jan Peter Balkenende is in ieder geval eenzelfde draaikonten-gedrag als Tony Blair te verwijten.

En zoals menigeen zegt, waarom moet je zo draaien als je niets te verbergen hebt. Wij zullen het binnenkort te weten komen via het verslag van de onderzoekscommissie, die achter gesloten deuren met haar onderzoek bezig is. Via de media kunnen we in ieder geval wel het Britse onderzoek op  de voet volgen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tony Blair smeekte bij Gordon Brown om het a.s. Irak-onderzoek niet publiekelijk te houden, zo bleek onlangs.

Uit geheime boodschappen die via de Britse topambtenaar, Kabinetssecretaris Sir Gus O’Donnel, blijkt dat Tony Blair, voormalig minister-president van het UK, bang is dat hij de beschuldigde zal gaan worden in een show-proces. De beslissing van Gordon Brown om een onderzoek te houden achter gesloten deuren, gaf vorige week aanleiding tot veel commotie in Engeland.

Er zijn veel partijen die Tony Blair's gedrag in klare taal neerzetten.
Er zijn veel partijen die Tony Blair's gedrag in klare taal neerzetten.

Maar Tony Blair lijkt minister-president Brown deelgenoot te hebben gemaakt van zijn zorgen omtrent het onder ede moeten afleggen van bewijsmateriaal. Hij was ook bevreesd om de waarheid te moeten openbaren over de rapporten van de geheime diensten en de geheime besprekingen die hij had met oud-president George W. Bush.

Vooral zijn deelname aan de Amerikaanse plannen om dictator Sadam Hoessein te laten vallen, op basis van de berichten dat Irak massavernietigingswapens aan het ontwikkelen was, is een van de meest controversiële beslissingen die Tony Blair heeft genomen, tijdens zijn minister-presidentschap.

Wanneer hij een volledig beeld moet gaan geven, van wat er precies gebeurde, zou dat betekenen dat Tony Blair details moet gaan openbaren die hij geheim wil houden, totdat zijn memoires in boekvorm verschijnen. En hiervoor zal hij maar liefst 5 miljoen pond ontvangen.

Een zegsman van de voormalige Labour-leider verklaarde dat “dit echter een beslissing is van de huidige premier, en niet van Tony Blair.” En een woordvoerder van de Britse premier verklaarde dat een aantal mensen zijn geconsulteerd, inzake het a.s. Irak-onderzoek. Maar de Noord-Ierse staatssecretaris Shaun Woodward verklaarde gisteren dat Tony Blair wel degelijk betrokken is bij de voorbereidingen van het onderzoek, dat nu juist zijn gedrag betreft.. Woodward: “Natuurlijk is deze zaak door de secretaris van het kabinet besproken met de voormalige minister-president, omdat hij nou eenmaal een van de belangrijkste getuigen is, die bewijsmateriaal zal aanreiken in dit Irak-onderzoek”.

Gordon Brown’s beslissing om een publiek onderzoek te houden, lijkt nu op een U-bocht, omdat hij eerder pleitte voor een onderzoek achter gesloten deuren. Vooral een aantal ministers laten zich nogal sceptisch uit over deze opzet, zoals minister van Verkeer en Transport, Sadiq Khan, die verklaarde dat hij het een afgrijselijke beslissing noemde.

Maar minister van Justitie, Jack Straw, die in de tijd van de invasie van Irak, in 2003, minister van Buitenlandse zaken was, verklaarde daarentegen dat hij geen bezwaar heeft tegen het afgeven van veel van zijn bewijsmateriaal in het openbaar.

2 gedachten over “Is Tony Blair een kat-in-het-nauw?

  1. Ik denk dat tony net doet alsof hij een kat in het nauw is ! uiteindelijk houden ze elkaar allemaal de handen boven het hoofd.
    Gordon brown zijn populariteit stijgt, en de verkoopcijfers van tony zijn boek ook! En de mensen in Irak………..

  2. Denk maar niet dat je hier in Nederland het daadwerkelijke verhaal te zien krijgt.
    We zijn er helaas weer in getrapt door Balkenende ZELF de commissie samen te laten stellen in een poging zichzelf te beschermen en helaas, wij stonken er weer in.

    RTL begon goed maar de kamer heeft zich weer op een zijspoor laten zetten door niet te eisen om onmiddellijke inzage en Balkenende de macht over het onderzoek te geven onder het mom van economische crisis.

    Wederom een gemiste kans Nederland, de rotte appels blijven gewoon zitten en gaan lekker door met de invoering van een politiestaat waar de rest van de wereld jaloers op zal zijn want immers, wij zijn de beste van de klas en lopen altijd voorop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.