Advertentie

Kun jij hier chocolademelk van maken?


Een commisaris klapt uit de school. We hebben het dan niet over een politiecommissaris, maar over een commissaris van een bedrijf. NUMICO, het oude Nutricia, om precies te zijn.  RTL-Z besteedde vandaag aandacht aan het nieuwe boek, dat is geschreven door Emiel van Veen en over een paar dagen in de winkel ligt.

‘Excessieve en schandalige zelfverrijking’ is waarschijnlijk nog de meest vriendelijke kwalificatie die je aan het gedrag van oud-topman Jan Bennink kunt geven. Het boek biedt een pikant inkijkje in de laatste jaren van voedingsmiddelenbedrijf Numico, via de woorden van voormalig commissaris Emiel van Veen.

Vlak voor de verkoop van Numico aan het Franse Danone vochten de bestuurders elkaar de tent uit. Leden uit de raad van bestuur kwamen en gingen en dat kostte het bedrijf tientallen miljoenen euro’s aan vertrekregelingen, zo onthult de voormalig commissaris van Numico in zijn boek.

 

Verlosser
Maar Jan Bennink bleef aan de macht, hij gold als de verlosser van Numico. Hij had het bedrijf immers opgelapt en verkocht het vervolgens voor de hoofdprijs aan Danone.
Deze zuivelmaker nam in 2007 voor maar liefst € 12,3 miljard het babyvoedingsbedrijf Numico over. Door deze verkoop verdiende topman Bennink een slordige € 72,5 miljoen..

Zijn voorganger, bestuursvoorzitter Hans van der Wielen (die de overname door Danone overigens een ramp noemt) bracht zélf Numico aan de rand van de afgrond en liet een gruwelijke erfenis achter voor Bennink cs.

Van der Wielen verkocht Numico’s drankendivisie eind jaren negentig aan Friesland Coberco, en stortte zich met een paar spectaculaire overnames in de veelbelovende wereld van vitamines en voedingssupplementen.

Dit avontuur groeide uit tot een bizar staaltje kapitaalvernietiging; Van der Wielen legde voor de Amerikaanse vitaminebedrijven GNC (in 1999) en Rexall Sundown (2000) bij elkaar bijna zo’n vier miljard euro op tafel.

Jan Bennink verkocht deze noodlijdende pillendraaiers een paar jaar later voor één miljard euro. Het gevolg is iedereen duidelijk: een financieel gat van drie miljard in de portemonnee; een gat dat met de verkoop van héél veel meer potjes Olvarit onmogelijk viel dicht te smeren.

Excessieve zelfverrijking?
Je kunt je afvragen wat een man waard is, die een bedrijf als Numico zo uit de stront heeft gered, maar de verdiensten en het gedrag dat Bennink en zijn mede-bestuurders ten toon spreiden, toont klaarblijkelijk hun werkelijk aard.

Een voormalig commissaris van Numico, klapt daarover nu uit de school. In een boek dat volgende maand verschijnt schrijft Emiel van Veen – jarenlang financieel directeur en later ook commissaris van Numico – dat er op Bennink ook wel wat aan te merken was. Zo had hij de verkoop van bedrijfsonderdelen veel beter kunnen managen. En ging hij slecht om met kritiek.

Feesten
De managementbijeenkomsten werden ook steeds uitbundiger. Miljoenen euro’s werden besteed aan sessies in Portugal, op de Canarische eilanden, in Turkije en Dubai. En aan de inrichting van een nieuw hoofdkantoor op Schiphol, door designer Piet Boon, ging zelfs 15 miljoen euro op.

Verkoophoop
In 2004, 2005 hoopten Bennink en zijn vertrouwelingen al op een verkoop van Numico aan bijvoorbeeld Nestlé, Novartis, Danone of Unilever. De beloningspakketten van de bestuurders zijn dan al zo opgetuigd dat zo’n verkoop hen tientallen miljoenen euro’s per persoon op zal leveren. En daarover wordt relatief weinig belasting betaald.

De bestuurders betaalden geen 52% inkomstenbelasting betalen, maar slechts 36%, minder nog dan de eerste de beste fabrieksarbeider.

Oud-commissaris Van Veen heeft berekend dat Jan Bennink in de 5,5 jaar tijd dat hij bij Numico de baas was, maar liefst zo’n slordige € 100 miljoen bruto heeft verdiend..!

Expat-regeling
Want Bennink en zijn collega’s vallen onder het zogenoemde expat-regime, waardoor zij geen 52 procent inkomstenbelasting betalen, maar slechts 36 procent, nog minder dan de eerste de beste fabrieksarbeider. Van Veen heeft berekend dat Jan Bennink in de 5,5 jaar tijd dat hij bij Numico de baas was 100 miljoen euro bruto heeft verdiend. Als het om zijn salaris ging, was Bennink nooit bijzonder spraakzaam, vermoedelijk omdat zijn salaris voor Nederlandse begrippen exorbitant hoog te noemen was. Hier is het lijstje van verdiensten van de jaren 2002 – 2006, dat een fraaie hockeystickcurve laat zien..

Vijf jaartjes ploeteren leveren Bennink de volgende bedragen op, aldus het tijdschrift ‘Bestuursvoorzitter’:
2002:  €   3.418.896
2003:  €   4.117.706
2004:  € 10.455.140
2005:  € 10.826.059
2006:  €  11.644.556

Numico legde in 1994 en 1998 overnamebod naast zich neer
Ook dat onthult voormalig financieel directeur en – later – commissaris Emiel van Veen van Numico in hetzelfde boek. In 1994 meldt het Zwitserse Sandoz zich. Deze fabrikant en leverancier van generieke geneesmiddelen wil een vriendelijk bod doen van 160 tot 180 gulden per aandeel, op een moment dat het aandeel Numico op de Amsterdamse effectenbeurs zo’n 76 gulden noteert. In augustus 1994 volgt een indicatief bod van 145 gulden per aandeel.

Jan Bennink beloonde in ieder geval zichzelf heel goed..

Maar daar gaat Numico niet op in, ook al ligt het bod maar liefst 65% hoger dan de beurskoers op dat moment. Er volgt een tweede, hoger bod van 167,50 gulden per aandeel. Maar president-commissaris Erlend van der Hagen, lid van de oprichtersfamilie, legt zelfs dat bod niet voor aan de voltallige raad van commissarissen. In oktober laat Van der Hagen weten dat een bod op Numico alleen het bespreken waard is als dat 200 gulden per aandeel bedraagt. Dat is Sandoz te gek. Ook na die opstelling van Van der Hagen wordt er nog wel met elkaar gesproken, maar partijen komen er niet uit.

Novartis
In 1998 meldt zich een nieuwe kandidaat-koper: Novartis. Het is de fusie-onderneming die in 1996 ontstaat uit Sandoz en Ciba-Geigy. Novartis wil een meerderheidsbelang in Numico en daarover wordt een aantal maanden moeizaam onderhandeld. Niet in de laatste plaats door de grillen van Hans van der Wielen, die op dat moment bestuursvoorzitter is bij Numico.
Het komt tot een akkoord op hoofdlijnen, waarbij Novartis geen meerderheidsbelang krijgt in Numico, maar waarbij Numico en de voedingstak van Novartis zullen fuseren. Maar de deal komt niet rond. Van Veen schrijft dit toe aan de opstelling van Hans van der Wielen. Die zou met zijn wispelturige gedrag het vertrouwen van de top van Novartis hebben verspeeld.

Nog geen reactie
Via een voormalig woordvoerder van Numico heeft RTL-Z geprobeerd om van Jan Bennink een reactie te krijgen. Dat is tot dusver niet gelukt. Het boek ligt medio september in de winkel.

Advertentie

ON NL Banner

22 gedachten over “Kun jij hier chocolademelk van maken?

 1. Nou en??
  Het gaat hier niet om een sukkel die niks kan en toch geld mee krijgt, zoals van der Wielen, maar iemand die een bedrijf van de rand van de afgrond wegsleept, duizenden gezinnen zekerheid van een inkomen kan bieden, aandeelhouders tevreden kan stellen en het bedrijf voor een gezonde prijs verkoopt. En hiervoor heeft hij een half procent van de opbrengst voor gekregen. Wat mij betreft is hem dat van harte gegund. Iemand die dit schandelijke zelfverrijking noemt is niks anders dan jaloers.

  1. Misschien is een half procent een heel discutabel percentage..? Krijgt een vuilnisman een percentage van de uitgespaarde kosten van het resultaat van vuil laten liggen en daarmee een ziekteplaag veroorzakend..?
   Krijgt een arbeider in de Nutricia-fabriek een forse beloning omdat hij ziet dat er in één pak chocomel een dode muis is gevallen? Heeft hij zelf al die miljoenen bij elkaar verdiend? Teamwork, dat is wat de topsporters noemen, als ze gehuldigd worden. Zelfs de solo-sporters. Sportief en met heel veel realiteitszin.

   Wat probeer je met dat half procent te zeggen..? Je bedoelt dat ze hem ook wel 1 procent hadden mogen geven, waren er nog 99% over.. (volgens mij heeft Bennink zo al geredeneerd én gehandeld..)

  2. Ik wordt een beetje moe van soms ronduit stompzinnige commentaren. Lees voortaan -voordat je een reactie plaatst- eerst het artikel eens goed. Laat eens tot je doordringen, doordringen waar het hier in dit artikel over gaat. Dit artikel gaat over ongebreidelde hebzucht. Het gaat om exorbitante beloningen vanuit machtsposities elkaar toebedeelt. Via een spel met elkaar gespeeld elkaar toebedeeld over de ruggen ván! Het gaat hier in dit artikel over een sukkel die geen enkel moreel besef heeft van verhoudingen. Wanneer iemand verontwaardiging en veroordeling van dergelijke praktijk afdoet als ‘jaloezie’ vraag ik mij af wat de morele standaard is van degene die dergelijke praktijken wil vergoeilijken. Oog hebben voor verhoudingen, oog hebben voor je medemens, oog hebben voor je medewerkers, oog hebben voor je eigen positie binnen het geheel, zijn kwalificaties die ik bij deze man niet kan ontwaren. Het is niet anders dan de poet verkopen en wat levert mij dit persoonlijk op. Wanneer dergelijke mensen denken dat ze het salaris van mensen die op de werkvloer werkzaam zijn tig-tig-tig-voudig waard zijn, zijn ze naar mijn mening moreel ontspoort, dergelijke mensen lijden m.i. aan grootheidswaanzin.

 2. Misschien is een half procent een heel discutabel percentage..? Krijgt een vuilnisman een percentage van de uitgespaarde kosten van het resultaat van vuil laten liggen en daarmee een ziekteplaag veroorzakend.
  Krijgt een arbeider in de Nutricia-fabriek een forse beloning omdat hij ziet dat er in één pak chocomel een dode muis is gevallen?
  Wat probeer je met dat half procent te zeggen..? Dát is de vraag zo je ziet. Je bedoelt dat ze hem ook wel 1 procent hadden mogen geven, waren er nog 99% over.. (volgens mij heeft Bennink zo al gehandeld..)

 3. Het is hún hebzucht. Niks van aantrekken, gewoon zelf andere waarden hanteren en leven vanuit verbondenheid. Mensen zijn in staat tot zoveel mooie dingen!
  Wie zijn vermogens op een andere manier wenst te gebruiken heeft vooral zichzelf. Het vergaarde geld kunnen ze niet meenemen in de dood, maar de kans om hun hebzucht te ontstijgen en in liefde te leven hebben ze laten lopen.
  Hoe meer mensen vanuit liefde en verbondenheid gaan leven, hoe groter de kans dat de graaiers ook wakker worden en een hoger doel gaan zien.
  Graaien is niks anders dan een uit de klauwen gelopen vorm van overleven, diep gewortelde angst om tekort te komen.

  1. Prachtig Pien! Graaien is de sublimatie van angst, overlevingsangst, maar dan heftig doorgeschoten. Met zoveel geld, en ook dat is vaak bewezen, wordt die angst alleen maar groter..! Nog meer geld, is dan de verslavende werking..!

  2. “Als je koelkast leeg is, zijn je ‘vrienden’ weg”, zei ooit iemand tegen mij. (ik weet nog wel wie dit zei en we zijn nog steeds vrienden).

  3. ligt eraan wat je in je koelkast hebt en wat voor soort vrienden je hebt.
   🙂
   cq had
   cq hebt gehad

  4. @ pien je hebt helemaal gelijk als je zegt dat het hun hebzucht is. Maar als ik kijk naar de gevolgen voor de maatschappij, valt het mij vaak moeilijk om hen niet te veroordelen. Ik zie dat b.v. in de gezondheidszorg,en dan met name in verpleeghuizen, mensen van het bed worden gehaald ten gunste van het salaris van managers. In het welzijnswereldje is dat niet anders projecten voor mensen die aan de onderkant van de maatschappij verkeren worden geschrapt vanwege een tekort aan financiële middelen, terwijl managers een kantoor inrichten voor 25000 euro.
   Werknemers die vanuit een ideologisch standpunt hun werk in deze werksoorten doen, worden weggewerkt( ontslagen)want dat zijn lastposten voor het management. Zo heb ik in Amsterdam het hele welzijnwereldje zien verkommeren. Zelf kreeg ik omstreeks 1985 een brief van het ministerie van welzijn, of ik mij als jongerenwerker niet wilde laten omscholen tot jeugdcipier. Die waren namelijk hard nodig vanwege dat het jeugdwerk volledig was wegbezuinigd, met als gevolg dat jongeren zich te pletter verveelden en nu rottigheid gingen uithalen. Vandaar dat er nieuwe jeugdgevangenissen werden gebouwd en die moesten worden bemand.

   Ik heb persoonlijk meegemaakt hoe er € 1.7 miljoen moest worden bezuinigd bij een welzijnsinstelling, daarvoor werd een interim manager aangesteld die (je raad het al) in een jaar tijd een zelfde bedrag aan salaris ontving. Gevolgen,er moest nu het dubbele worden bezuinigd het jaar daarop. Dat die bezuinigingen niet bij de top werden weggehaald is helaas vanzelfsprekend.
   Dit soort schandalige zelfverrijking is helaas meer norm dan uitzondering. Met dus alle gevolgen van dien.
   Rest mij nog maar een vraag (retorisch) hoeveel geld kan je in een leven uitgeven.

  5. Ja, Marcel W. ik snap wat je zegt. Het systeem is sterker geworden dan de mensen zelf. Maar, dat is ook omdat wij onze macht hebben afgegeven en denken dat we niks in de melk te brokkelen hebben. Binnen het systeem is misschien nu niks meer te redden, maar alternatieven buiten het systeem kunnen bloeien! Wie wil het nog zoals het nu gaat? Mensen verdiepen zich steeds meer in alternatieven en op alle fronten zijn hier initiatieven, in het geldsysteem, scholing, gezondheidszorg, land- en tuinbouw, energiebronnen enzovoorts.

   En verder mag dat wat duister is natuurlijk best aan het licht komen, er mag best met de vinger naar gewezen worden. En wat mij betreft mogen de graaiers hun geld ook gewoon weer inleveren. Maar, het zou wel mooi zijn als ze dat uit zichzelf doen omdat ze hun angst los durven te laten en liever vanuit liefde gaan leven. Het zou mooi zijn toch als wij met zijn allen zo krachtig en groots worden in onze liefde en verbondenheid dat anderen zich veilig en geborgen genoeg gaan voelen om los te laten.. Dat kan alleen maar als het wijzen op de zere plek gebeurt zonder afwijzing van de persoon die de dwaling heeft begaan. Ook hij of zij was ooit een baby die kraaiend van liefde, verwachtingsvol naar het leven uitreikte.

 4. Het ultieme graaien gebeurt meestal in de top . Met voorbedachte raden worden aanbesteding gedaan aan vrienden tegen een veel te hoge prijs en lage kwaliteit , uiteraard vloeit daar weer een deel van naar de vakantievilla van mr directeur die toch al geen klagen zou moeten hebben met zijn/haar hoge loon . Vaak voeren ze opzettelijk wanbeleid uit om ontslag en een gouden handdruk te krijgen ipv een ‘lullig ‘ pensioentje . Vette pech voor het hardwerkend personeel op de werkvloer die daarom korting op loon of ontslag krijgen , menigmaal in sociale instellingen en gezondheidszorg , waar de werkdruk toch al veel te hoog is en de beloning te laag is .
  Het ons dekt ons clubje heeft die regels zo gemaakt , en zo komen ze er ongestraft mee weg . Wordt een werker echter betrapt met een pleerol van de zaak in zijn tas dan volgt er op staande voet ontslag zonder afvloeingsregeling .
  Nou ben ik het met Pien wel eens , ff vrij vertaald , als ik in de spiegel kijk dan staart er niet een eikel terug !
  Dessalniettemin is het hard te verteren datdie grote graaiers ongestraft overal mee wegkomen .Ik moet dat vaak loskoppelen en in mijzelf keren om te beseffen dat zij wel zo in elkaar zitten en mensen met een geweten niet.
  Ik wil niet eens bij dat ‘ons dekt ons’clubje zitten , voor mij zijn het allemaal zielepoten .

  1. De grote idiotie is dat een voorzitter van de Raad van Bestuur van een groot bedrijf, als een kat op het spek gebonden is, of zich zo laat ‘boeien’..

   Hij krijgt opties op aandelen in hetzelfde bedrijf uitgekeerd. Verkoopt hij ‘zijn’ bedrijf, dan ontvangt hij een veelvoud van de bedoelde optie-beloning. Bij Rijkman Groenink van ABN-AMRO bleek een oorsponkelijk pakket opties zo’n € 5 miljoen waard te zijn.
   Vervolgens beurde deze briljante bankman maar liefst € 25 miljoen, doordat (hij als kapitein vooral) ABN-AMRO verkocht aan een grote buitenlandse bankconsortium.

   De vraag daarbij is dan natuurlijk ALTIJD, of Rijkman Groenink dit ook had gedaan als hij niet zijn optiepakket had kunnen vervijfvoudigen.!!

   De kat op het spek binden, inderdaad. De aandeelhouders houden hun mond, die krijgen ook een stevige bonus op hun aandelen, dus wie is de sufferd? Dat is de overnamende partij/bedrijf. Die betalen toch immers het koopbedrag..?? Jaja, maar inmiddels zijn de Rijkman Groeninken van deze wereld niet meer bezig met hun bedrijfsvoering, maar met het verkopen van ‘hun’ bedrijf, voor een zo hoog mogelijk prijs. Ze pimpen het bedrijf op, om het zo fraai mogelijk in de etalage te zetten.
   Ziedaar het kapitalistische spel, gevoerd over de ruggen van de medewerkers van de bedrijven in kwestie.

 5. Een gnostische benadering van hebzucht is dat als een archont(kracht)na je stoffelijke dood nog iets van zichzelf in jouw geest herkent je weer een rondje met het rad van reincarnatie mag meedoen.Hahahhahah die demiurg heeft het slim bedacht.
  De verleidingen zijn groot en de slaap is diep.

 6. Er waren tijden dat een directeur nooit meer dan 20 x verdiende dan de laagst verdienende in de organisatie. Daarna volgden de heren de cursus ‘hoe wordt ik een rat’ of wordt het handboek doorgelezen ‘Hoe manipuleer ik effectief mijn medewerkers en aandeelhouders’ en weg was deze verhouding.

  Daarnaast was het bijvoorbeeld gedurende het communistisch tijdperk de normaalste zaak van de wereld dat een arts net zoveel of zelfs minder verdiende als een vuilnisman, puur om de reden dat het werk van een vuilnisman maatschappelijk minder uitdaging kent en hij eerder fysiek versleten is als een dokter, ja en dat was daar maatschappelijk acceptabel.

  Maar tja het is verboden of zelfs taboe te flirten met de gedachte dat het communisme wellicht ook iets goeds te bieden had, slechts de excessen van dit systeem werden toegelicht en vermeld in onze geschiedenisboekjes.

  Als die meneer Bennink vind dat ie dr recht op heeft, laat hem, een ieder heeft zijn eigen lessen. Zouden mijn benen ook zo sterk zijn hier niet aan mee te doen en niet te worden verleid als ik in zijn schoenen zou staan? Ik weet het werkelijk waar niet, (ik kan wel stoer zeggen nee, maar ja wie zonder zonde is werpe de eerste steen). Vergaard uw geen schatten op den aarde maar in den hemel, was toch best een mooie uitspraak die veel hout snijdt, alleen moet je er wel voor zorgen dat je niet in je eigen vingers snijdt.

 7. Na het plaatsen van dit artikel, nam Hans van der Wielen, hierboven genoemd, contact met mij op. Hij gaf het volgende bericht door, dat ik hier volledig plaats.
  Ter info en zeker in het kader van hoor en wederhoor.

  ~~~~~~~~~~~~~~
  Beste heer Jonkers.

  Ik lees uw bericht over van Veen / Numico; helaas plaatst u het in een verkeerd kader.

  Na intensieve informatieverschaffing door Bennink is iedereen gaan geloven dat Numico door de Amerikaanse acquisities aan de rand van de afgrond is geraakt. Niets is minder waar. De aankoop van deze bedrijven heeft de wist per aandeel aanzienlijk verhoogd. Bennink heeft gebruik gemaakt van ‘perceptie management’.
  Hij heeft bewust het aandeel naar minimale waarden geregisseerd om er later, bij de door hem geplande verkoop, uitermate veel aan te verdienen. Dit wordt nu door het boek van Van Veen bevestigd.

  Ik heb dit al jaren geleden op een website geplaatst. Indien je geïnteresseerd bent, lees http://www.blauwbaai.be

  Groet
  Hans van der Wielen

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  1. Hohoho, beste Ewald. Er staan idd stukjes van op. Maar het artikel is voor 70% het artikel van RTL/Z. Zoals ook keurig bij het intro staat; dus dan zal Sync. het daar ook wel van hebben..? Maar je mag best even reclame maken hoor.. HUP Sync.nl !!

   Vooral dit artikel heeft voor mij een mooie diepgang!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.