Advertentie

Een revolutie in de vorm van een kartonnen doos!


“Wanneer in de ontwikkelingslanden de groei van de bevolking doorgaat en deze bevolking blijft gebruik maken van bomen om vuur te maken om hun eten op te bereiden, dan staat er over 20 jaar geen boom meer in deze arme landen.” Het is de uitspraak van de Noor Jon Böhmer, die in Kenia woont. Het idee dat deze John Böhmer vervolgens samen met zijn Keniaanse vrouw ontwikkelde, om dit houtvuur-probleem te tackelen, bracht niet alleen de oplossing, maar zij wisten er ook nog eens een financieel haalbaar systeem van te maken!

En jij dacht dat de uitvinding van het vuur een revolutie teweeg heeft gebracht? Wat te denken van dus van deze kartonnen dozen die simpel worden aangepast, zodat je er eten in kunt bereiden, ZONDER VUUR! Gewoon op zonne-energie. Geen hout meer nodig dat je moet verbranden om een vuurtje voor je voedselbereiding te maken. En dat is nou precies wat deze zogenoemde ‘Kyoto Box’ doet, het is een fornuis-op-zonne-energie-in-een-kartonnen-doos.

Het idee is zó simpel, dat het 5-jarige dochtertje van John 'de was deed'..
Het idee is zó simpel, dat het 5-jarige dochtertje van John ‘de was deed’..

In feite is het zó simpel, dat je je afvraagt, waarom dit idee er gewoon niet eerder was. Want het is eigenlijk gewoon middelbare school-natuurkunde die hier wordt toegepast. Een buitendoos is beplakt met zilverpapier, de binnendoos is zwart geverfd en in het midden van die doos plaats je dus het te koken voedsel. De lucht tussen de beide dozen dient als isolatie voor de hitte van de binnendoos.

Door de doos ook nog eens af te dekken met een transparante plastic plaat wordt de warmte vastgehouden en kun je het voedsel in de gaten houden. De zon reflecteert op het zilverpapier en de zwarte verf houdt de warmte cumulerend vast, zodat er zoveel hitte ontstaat, die genoeg is om water te koken, vlees en zelfs brood te bakken! Onder de volle zon is het zelfs mogelijk een temperatuur van 165 graden Celcius te halen..

Vanzelfsprekend werkt het systeem zonder verbranding, wat ook nog eens een aanzienlijke beperking van broeikasgassen tot gevolg heeft. Vandaar ook de gekozen naam voor deze bak- en kookdoos. Want onderschat niet de enorme hoeveelheden hout die dagelijks worden verbrand overal ter wereld voor de bereiding van voedsel. Want weet je hoeveel mensen dagelijks hout sprokkelen voor een kookvuurtje? Maar liefst 2.000.000!

De advertentie voor de KYOTO-box.
De advertentie voor de KYOTO-box.

John kreeg begin April prompt de prijs voor meest innovatieve idee van de FT Climate Change Challenge. Maar liefst US$ 75.000 mocht John meenemen, een bedrag dat hij gaat besteden aan het op grote schaal testen van dit product.

“Het is de vraag of er een uitvinding denkbaar is die meer positieve impact kan hebben op het terugbrengen van CO2-emissies voor relatief zo’n laag bedrag” aldus Bohmer.

In maar liefst 10 ontwikkelingslanden zal zijn KyotoBox worden uitgeprobeerd. Kijk eens op de site van deze club, die zich hard maakt om mensen dus ideëen te laten ontwikkelen die de klimaatverandering kunnen tegengaan met alledaagse zaken. HIER.

Er deden maar liefst 300 inzendingen mee aan de wedstrijd en de 5 overgebleven kandidaten kwamen van 4 verschillende continenten. Een wereldwijde wedstrijd dus.

Er is inmiddels al een productie-unit voor deze dozen opgezet en John biedt de box aan, via het bedrijf KYOTO, voor € 5,-  Toch nog vaak een heel bedrag voor arme mensen, maar wel haalbaar. Zeker als een deel van ontwikkelingshulp deze richting in zou gaan.

Het prachtige gevolg van het gebruik van deze KYOTObox voor het bereiden van voedsel is dat er nog heel veel andere zij-effecten bijkomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het ‘vrijkomen’ van het enorme aantal uren dat mensen besteden aan het kappen van hout. Tijd die nu weer geheel naar het gezin en de kinderen kan gaan, tijd die geinvesteerd kan worden in andere zaken, zoals het verbouwen van voedsel.

Kijk hieronder naar de YouTube over dit magnifieke product.

7 gedachten over “Een revolutie in de vorm van een kartonnen doos!

  1. Schitterende uitvinding maar toch even een puntje van kritiek;

    Waarom kost een kartonnen doos $5?

    Is het niet veel zinvoller om zwarte verf, kartonnen dozen en zilverpapier aan dat gebied te doneren bijvoorbeeld?

    Moet het nou werkelijk weer zo zijn dat er verdiend moet gaan worden aan de armsten van de wereld?

    Daarbij hoop ik dat ze wel ‘goede’ verf gebruiken want het zou zomaar in extreme hitte giftige dampen kunnen afgeven. (maar oke, daar zal ik nu niet verder over speculeren want zo kun je echt overal iets achter zoeken immers 😉

  2. Ik schaf gelijk zo’n doos aan voor op vakantie.
    Eh… las ik ergens hierboven dat die doos nog getest moest worden? Wil ik ook wel doen, tegen de kosten van $5. Na 20012 of misschien al eerder zijn wij immers zelf een ontwikkelingsland….
    O ja, en dat van die CO2 emissie dat gelooft nog steeds iedereen?

    En dan nu de hamvraag:
    Waarom mogen de mensen daar niet zelf die dozen maken??????

    Beetje dozerig allemaal hoor!

  3. @droppie ben je op vakantie geweest.. Je bent weer helemaal ‘fris’… Mensen mogen die dozen ook zelf maken, heb ik uit, doorgaans betrouwbare bron vernomen… ;-))

  4. Lachen.. mijn dochter heeft dit op school geleerd! Hoor ik net toen ik heel enthousiast deed. Goed idee voor de vakantie om ook hier te gebruiken, ik probeer het echt uit, ben veel te nieuwsgierig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.