Advertentie

Hoe spiritualiteit een consumptieartikel werd.


Het tijdschrift Happinez is in 5 jaar tijd een hit geworden; veel gelezen en ook een commerciële hit. Veel mensen herkennen zich kennelijk in dit nieuwe tijdschrift en vinden er zaken in terug waar ze in deze tijdsgeest mee rondlopen. Petje af voor bedenker Inez van Oord, die al veel prijzen in de wacht mocht slepen als getalenteerd hoofdredacteur, o.a. voor haar eerdere hit uit de jaren 1990: ‘SEASONS’, een tijdschrift op het gebied van ‘buitenleven’. Buiten-leven?

Er is dus een soort ‘brug’ tussen de beide tijdschriften en niet alleen die van Inez zelf. Ik zou die brug als de ‘Landrover’ willen betitelen en daar bedoel ik dan niet alleen het merk luxe-4-wheeldrive mee, maar ook de letterlijke betekenis. Laat ik dat uitleggen.

De doelgroepen van de beide tijdschriften kunnen zich beiden in de ‘Landrover-achtige-advertenties’ vinden, die  in beide bladen staan. Dat is één. Maar de Landrover-brug is ook te vinden in de figuurlijke zoektocht die men onderneemt met een Landrover.. Want zeg nou zélf, waar heb je hier in Nederland nou een Landrover écht voor nodig. Is het niet letterlijk, een figuurlijke tocht..?

Met de Landrover naar de kust om daar te mediteren?

Het is op dit moment bar weer, en inderdaad zullen deze auto’s veel minder moeite hebben met hun tocht als menig andere auto, maar we hebben het niet over excessen, over uitzonderingen. De Landrover ondersteunt de menselijke zoektocht naar…

Zowel Seasons als Happinez zijn spiegels van de maatschappij waar jij en ik in leven. Ze tonen onze zoektocht naar… Onze zoektocht naar betekenis in het leven. In het geval van SEASONS was dat de ‘mooie’ materiële buitenkant vooral, waar je van geniet. Geniet omdat je wat bereikt hebt in het leven, materiële welvaart, zekerheid. Een Landrover wellicht, die klaar staat om je ‘ergens’ naar toe te brengen…

En bij Happinez natuurlijk de zoektocht naar binnenkanten, naar het pad-van-bewustwording. Maar doe je dat met een Landrover is de vraag..??

Want het is natuurlijk een zoektocht, een ontdekkingsreis op een niet-materieel pad, waar je als fysiek mens wel met het fysieke tijdschrift in handen zit; wellicht zelfs in je Landrover.. Wat een giller niet? Hoe prachtig dat het leven ons deze kennelijke tegenstellingen zo mooi spiegelt.

En besef ajb dat ik het hier absoluut niet over ‘goed’ en ‘fout’ heb, of over ‘hoger’ en ‘lager’ of iets dergelijks. Ligt de valstrik misschien precies omgekeerd? Door het een af te wijzen, door het als bijvoorbeeld ‘oppervlakkig’ te betitelen, bewijzen we onszelf geen dienst. Is spiritualiteit altijd niet-materieel..?

Is onze fysieke wereld niet simpel de spiegel van ons eigen innerlijk.?

Het gaat uiteindelijk toch om de prachtige ont-wikkeling van het proces dat wij mensen ondergaan, en dat we zo prachtig terugzien in ‘Spiritualiteit als consumptie-artikel’. En laat dat nou net de titel zijn van dit artikel.. Veel plezier ermee, waar je ook bent op je zoektocht? Misschien wel in je Landrover..

Onder het artikel een aantal uitspraken van Happinez-bedenker Inez van Oord, de vrouw die Happiness in de ‘z’ van zakelijk zocht…

XX

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

X

Hoe spiritualiteit een consumptieartikel werd.

Klaas Rozemond © 2010

“Scheurkalenders, massagerollers, engelenstenen en andere spirituele speeltjes zijn geen werkelijk alternatief voor het materialisme van deze tijd. In de maand van de spiritualiteit, aan het eind van een jaar van economische crisis, kon het niet uitblijven: van diverse kanten klinkt weer het pleidooi voor geestelijke inkeer. Mensen moeten proberen om het materialisme te beteugelen en dat kan alleen door een spirituele renaissance.

Nu ook de 'Happinez-agenda', om een jaar lang in het NU te leven, te plannen en telkens de Buddha op de cover tegen te komen op je zoektocht.. Deze cover is van 2008..!

Mensen moeten zich veel meer bekommeren om het welbevinden van hun ziel. Etcetera.Het is een boodschap die niet alleen door de klassieke religies wordt verkondigd, maar ook door de boodschappers van de nieuwe spiritualiteit. Zij bieden hun boodschappen aan in de vorm van allerlei spirituele diensten, met de daarbij behorende boeken, scheurkalenders, massagerollers, engelenstenen en andere spirituele speeltjes die via de Homeshopping bijlage van het glossy ’mind style magazine’ Happinez kunnen worden besteld.

Nu is het de vraag of de nieuwe spiritualiteit werkelijk een alternatief biedt voor het materialisme van deze tijd. Het lijkt er veel meer op dat spiritualiteit zelf een onderdeel is geworden van een ontspoorde consumptiecultuur.

Er is een omvangrijke economische markt ontstaan van spirituele producten en diensten en er moet ook veel geld worden betaald voor al die nieuwe vormen om je eigen ziel te verzorgen. De spirituele markt van welzijn en geluk wordt gekenmerkt door een ongeremde jacht naar allerlei vormen van geestelijk genot.

Dit onbegrensde streven naar genot zal uiteindelijk zichzelf onderuit halen –dat is een materialistisch inzicht. Materialisme betekent niet dat je de materiële voorwaarden om op aarde te overleven ernstig verstoort en je eigen ondergang bespoedigt. Materialisme betekent dat je rekening houdt met de materiële gevolgen van je eigen activiteiten en je gedrag op die gevolgen afstemt.

Mensen moeten veel beter gaan nadenken over de materiële voorwaarden om op aarde te kunnen voortleven. Ze zullen radicaal materialistisch moeten worden en een groot deel van hun huidige behoeften moeten prijsgeven omdat ze anders hun eigen materiële bestaansvoorwaarden ondergraven.

Het is ook de vraag of de meeste behoeften die in de consumptiecultuur worden bevredigd wel echte materiële behoeften zijn, in de zin dat de bevrediging ervan tot duurzaam geluk leidt. Mensen besteden veel tijd, geld en energie aan zaken die er niet werkelijk toe doen, bijvoorbeeld aan de producten van de amusementsindustrie die iedere dag via de televisie of de computer kunnen worden geconsumeerd. Dat geldt ook voor veel spirituele goederen en diensten die door de vrije markt worden geproduceerd.

De menselijke beschaving roept begeerten in het leven waar mensen uiteindelijk niet gelukkiger van worden.

Ik pleit voor een ’materialistische’ spiritualiteit waarin mensen zo veel mogelijk overbodige behoeften opgeven om op aarde te kunnen overleven én spirituele gemoedsrust te vinden.

Deze analyse van de overbodigheid van veel consumptieve behoeften is niet nieuw. In de klassieke oudheid betoogde de filosoof Epicurus al dat de materiële behoeften van de mens beperkt zijn. De menselijke beschaving roept allerlei onnatuurlijke begeerten in het leven waar mensen uiteindelijk niet gelukkiger van worden.

Epicurus wees zeker niet iedere vorm van spiritualiteit af. Een belangrijke begeerte van de mens is volgens hem het vinden van geestelijke gemoedsrust. Op dit punt vertoont zijn filosofie een sterke gelijkenis met bepaalde spirituele tradities.

Ik pleit voor een ’materialistische’ spiritualiteit waarin mensen zo veel mogelijk overbodige behoeften opgeven om op aarde te kunnen overleven en spirituele gemoedsrust te vinden. Wie daartoe in staat is, heeft allerlei materiële zaken niet nodig en ook geen spirituele cursussen of therapieën om verlicht te worden of de wortels van het ware zelf te ontdekken.

Wie zijn consumptieve begeerten tot rust wil brengen, inclusief alle overbodige verlangens die worden opgewekt door de vrije markt van de nieuwe spiritualiteit: een simpele meditatie volstaat.”


Klaas Rozemond is auteur van het onlangs verschenen boek ’Het aardse leven’, over de godsdienstige en wetenschappelijke ideeën over het ontstaan van de wereld, het leven en de mens. Het boek is verschenen bij uitgeverij Veen Magazines. (Hier de lead naar dit boek)

X
X
X
X

X

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

X

Inez van Oord, bedenker van Happinez:

x
“Ik wens meer rust, meer stilte.“

X

Happinez gaat daar ook over: “Blijf bij jezelf. Alleen predik ik het wel, maar ik voer het niet uit; ik wil gewoon naar de bron.” Inez kijkt peinzend voor zich uit en vertelt:

“Kijk, de basis van het verhaal is dat ik zelf wilde uitzoeken welke wegen leiden naar ‘De Grote Geest’. Het begon bij mij, bij mijn particuliere wens. Inmiddels is die wens een groot, succesvol blad geworden en door extra mensen aan te nemen en door iemand op te leiden die mij kan vervangen, probeer ik zuiver te blijven. Maar wat ik écht zou willen, ligt eigenlijk in het verlengde van alles waar we over schrijven. Een blaadje maken is heel hard werken. Tja, een lastig onderwerp.”

Inez van Oord: "Ik heb me, in mijn jonge jaren, wel eens afgevraagd of ik niet van een andere planeet kwam; een planeet met een groot vrijheidsgevoel."

Ik wil naar de bron.

“Ik kan dit eigenlijk niet zeggen, maar ik kan er ook niet omheen draaien: succes kan belemmerend werken. Er komt een moment waarop ik moet stoppen; stoppen om verder te kunnen komen. Snap je dat? Ik ben een vrije geest, altijd al geweest. Misschien is het niet slim om dit tegen je te zeggen, maar ik heb me, in mijn jonge jaren, wel eens afgevraagd of ik niet van een andere planeet kwam; een planeet met een groot vrijheidsgevoel.

Weinig regels is soms lastig. Als het me niet bevalt, als het om een of andere reden niet goed voelt, dan stap ik op. Mijn ouders hebben mij daar altijd vrij in gelaten en graag had ik ze willen laten zien, dat die houding ook iets heeft opgeleverd. Een mens wil echt niet alleen maar nemen, hij is er ook om te delen. Ik was anders; anders dan de rest.

Bij mij zit het misschien wat vreemd verpakt – en ik geef toe dat het afstandelijk klinkt – maar toch: ik doe veel voor de lezers. Ik ben er uren, dagen, avonden mee bezig: hoe maak ik het zo mooi mogelijk?

Ik wil laten zien welke wegen er zijn, mensen helpen een antwoord te vinden op de grote levensvragen. Want sombere gedachten zijn niet mijn specialiteit; zo zit ik niet in elkaar.  Dat betekent ook dat je streng moet zijn voor jezelf: als iets je belemmert, moet je er vanaf.  Zodra ik van ‘mijn weg’ raak, krijg ik een tik om mijn oren: opletten!

Mensen die veel tegenslag hebben, moeten niet over hun ongeluk gaan nadenken, maar weten: dit is kennelijk niet mijn weg; dus een pad zoeken waar minder hinder is, dan rolt alles vanzelf.  Want iedereen komt met een pakket op aarde; probeer dus gewoon alles uit te pakken. En belemmeringen?

De film die mij na aan het hart ligt en ‘t allemaal uitbeeldt is ‘Samsara’.  Na een solitaire meditatie van 3 jaar heeft een jonge monnik een zucht naar wereldse zaken ontwikkeld in plaats van spirituele devotie. Hij verlaat daarom het klooster om de wereld – de Samsara – in te gaan. Vervolgens word hij verliefd, maakt kennis met seksualiteit, krijgt een kind en komt ook in aanraking met materialisme, jaloezie, overspel en ruzie. En uiteindelijk verlaat hij al dit wereldse voor een terugkeer naar het klooster.. Zelfs zijn bloedeigen kind..

En deze gedachte blijft daarbij bij me boven alles uitsteken: ‘Wordt spirituele verlichting bemoeilijkt door wereldse problemen, die vaak veel complexer zijn dan ze lijken…?


(dit interview is een bundeling van citaten uit diverse publicaties)

32 gedachten over “Hoe spiritualiteit een consumptieartikel werd.

  1. Een mooi stuk om te lezen als eerste reactie op dit artikel.

    Happeniz is een mooi tijschrift, alleen soms zonde van de vele reclame, maar zeker een tijdschrift gezien deze tijd, maar bepaalde verhalen naar de spiritualiteit, kennis en wijsheden

  2. mmmmh. “Ik pleit voor een ’materialistische’ spiritualiteit waarin mensen zo veel mogelijk overbodige behoeften opgeven om op aarde te kunnen overleven en spirituele gemoedsrust te vinden. Wie daartoe in staat is, heeft allerlei materiële zaken niet nodig en ook geen spirituele cursussen of therapieën om verlicht te worden of de wortels van het ware zelf te ontdekken”

    Dit spreekt mij aan. Helaas voor de mensen die al die cursussen geven die handen vol met geld opleveren.
    Ik vind dat deze “handel” ook uit de hand is gelopen.

  3. Spiritualiteit heeft altijd twee richtingen gekend, waarvan de ene richting het commercieële verlangen is naar allerlei paranormale vermogens. Aanhangers van die tak laten zich gewillig (financieel) uitkleden door lieden die voor betaling aan hun clienten vertellen wat ze willen horen. Ook al is het de grootst mogelijke onzin. Ik heb medelijden met dit soort mensen. Ze staan veelal psychisch onevenwichtig in het leven en kunnen niet over straat zonder hun spirituele maskertje op te zetten. Peuter je aan hun waarheid dan schieten ze veelal in primitief scheldgedrag waarbij de verwensingen over en weer schieten. En dan nog maar blijven volhouden dat ze in spirituele balans staan. Ik noem het jezelf volkomen spiritueel voor het gekkie houden.

    De andere tak van spiritualiteit taant niet naar dit paranormale circus en gelooft niet in alle hel en verdoemenis-onzin met een 2012-gehalte. Het raakt evenmin van streek indien anderen het niet eens zijn met deze waarheid. Het is een vorm van spiritualiteit die nergens voor hoeft weg te vluchten en kalm de negatieve aspecten van dit bestaan durft aan te staren. Want alles is immers vergankelijk.

    Het tijdschrift Happinez kent leuke artikelen. Al vond ik de beginnummers qua inhoud beter dan nu. Het is iets minder zweverig dan dat andere tijdschrift Spiegelbeeld, die inhoudelijk enorm is achteruit gegaan. Fronteer is mij té ongeloofwaardig geworden, terwijl het vroeger zo’n leuk blad was. (al bezoek ik hun winkeltje in Amsterdam bij de Westermarkt regelmatig) Zelf houd ik meer van de tijdschriften Bres en Prana.

  4. @F001,
    Types die het concept ’the secret’ in de wereld hebben gezet of een Deepok chopra reken ik ook tot die eerste categorie die jij bedoeld. Ontrafel het geheim en je zal leven in (materialistische) overvloed! Dit is oneigenlijk gebruik maken van de cosmische wetten of er maar een aantal willen toepassen in je leven. Leven in overvloed is echt zo’n ding voor het EGO. Het EGO houdt niet van vergankelijkheid want het EGO realiseert dat het vergankelijk is terwijl ik daar ZELF niet zoveel last van heb.

  5. @franciscus, bedoel je het sieradenwinkeltje of de wereldwinkel in de westerstraat? De vrouwelijke eigenaar van de sieradenwinkel vind ik zeer inspirerend. Ook ik vind het blad achteruit gegaan en heb dit jaar voor het eerst ook niet de agenda aangeschaft. Helaas is het tegenwoordig gericht op dure (Eco) reizen en hebbedingetjes. Soms vind ik de artikelen ook tev er gaan maar mogelijk heeft dat nog te maken met “nog niet ver in mijn ontwikkeling zijn” zoals Paul en Moos dat verwoorden……… omdat ik nog teveel mijn mening wil geven:-) en dat met EGO verband zou houden.

  6. @tweede ronde, nee ik bedoel het winkeltje van Fronteer zelf. (ligt vlak achter de Westertoren) Buiten staat een houten indiaan en ze verkopen boeken, DVD’s, andere tijdschriften, ed. Ook organiseren ze vaker signeersessies.

    Het ‘nog niet ver genoeg in je ontwikkeling zijn’ kan iemand anders nooit voor je bepalen. Op een ander forum schreef een vrouw dat ze de gehele tijd bezig was met (denkbeeldige) matrixen los te peuteren om haar genen opnieuw te re-activeren. Totale onzin natuurlijk, maar die vrouw realiseerde niet dat ze juist voortdurend Ego-gericht bezig was. Dat geldt ook voor de zucht naar paranormale vermogens of het channelen met lichtwezens in een of andere hoge dimensie. Het is niets meer dan een reflectie van eigen persoonlijke verlangens die een spirituele ontwikkeling eerder in de weg staat. Eigenlijk vind ik de term spirituele ontwikkeling een misleidende term, omdat het een linaire lijn voorsteld. Spiritualiteit is juist het leren loslaten.

  7. @ tweede ronde

    Ik geloof niet in nog niet ver in mijn ontwikkeling zijn.
    Het is maar waarvoor je hier kwam. Met welke taak.
    Misschien hoef jij niets meer te leren op spiritueel gebied.
    Moet je nu leren meer geduld te hebben b.v., of zorgzaam zijn.
    We kunnen toch niet volledig ontwikkelen in een leven?
    Waarom zou iedereen zich met spiritualiteit bezig moet houden. We hebben hier een taak te vervullen, dienen vorm te geven aan onszelf.
    Het kan zijn dat diegene die vuilnis ophaalt spiritueler is dan diegenen die zich er mee bezig houden.
    Moeten juist diegenen die zich er mee bezighouden met spiritualiteit hierover nog leren.
    Wat weten we nou over wie wat en waarin ontwikkelt is?
    Je mening geven heeft niets met je Ego te maken maar meer met het zoeken naar een standpunt. Je punt om op te staan en vandaaruit weten wat je vind en denkt, zodat je niet omkomt in alle meningen van anderen.
    Kleur durven bedenken. Herkenbaar zijn. Je onderscheiden van anderen, een verschil maken. Mooi.
    Dit is natuurlijk mijn mening. Ingegeven door mijn ego?
    So what, ik doe er niemand kwaad mee.

  8. Riet je bent een kanjer!
    Ego = Lego.. Bouwen en toch weer afbreken, anders ben je het kwijt als je weer iets nieuws wilt bouwen.. hahahaha..
    Wie kan nou zonder L’Ego..

  9. Veel wordt er tegenwoordig gesproken over 4D, 5D, en nogveelmeerD. Over Aquariustijdperk, Kristallijnen Tijdperk. Sommige zaken die daarbij betrokken worden zijn overwegend waar. De meeste niet. Doodgewoon omdat ze HET buiten zich plaatsen. Als iets dat komt. Als iets waar je geroepen voor moet zijn, of in ieder geval ver genoeg. En vooral als iets zeer bijzonders, dat goddank op niets lijkt op de vervuilde wereld om je heen.
    Jammer.

    Het ‘nieuwe’ is niet luidruchtig en niet bijzonder. Het is als een mosterdzaadje, klein en onaanzienlijk. Het herbergt echter een hele boom in zich. Of het koninkrijk der hemelen, net wat u wilt. Voor wie ogen heeft om te kijken is het HET. En hier. Ogen die zich verwachtingsvol toespitsen op een Glanzend Gouden Tijdperk, te beginnen op 21/12/2012, kijken erover heen.

    Bron: Stichting Poort/Hannah van Buuren

  10. Sorrie, eigen beleving. Niets meer en niets minder. Een moslim zegt precies hetzelfde over zijn Schepper Allah en zegt idem over ‘niet-gelovigen’ dat ze de ‘roep’ nog niet hebben gehoord en dat hun ogen nog niet zijn ‘geopend’. Pure dogmatiek dus en simpelweg een eigen hokje van eigen waarheid te noemen. Dát is (vanuit mijn eigen hokje van waarheid) de ware blinde vlek.

  11. >Soms vind ik de artikelen ook te ver gaan maar mogelijk heeft dat nog te maken met “nog niet ver in mijn ontwikkeling zijn” zoals Paul en Moos dat verwoorden……… omdat ik nog teveel mijn mening wil geven:-) en dat met EGO verband zou houden.

    Posted by tweede ronde | januari 10, 2010, 16:20 <

    Weet je vriend, het grappig van wat je aanhaalt zegt een heleboel over je zelf, als ik je een goede mening geef sta je gelijk op je achterste benen en geef je een gezouten dubbelddrop mening, dat is gelijk aan een mond vol.

    Probeer juist een beetje tegen gas te geven waar nodig is, zo dat je niet te veel fantasie gaat aanmaken van een niet bestaand beeld over de creatie van dingen, allemaal illusies en zonde van je tijd.

    Frontier verkoopt boeken en wat anderen zaken voor mensen die niet alles overal zo even 1 2 3 kunnen krijgen, ze zijn al jaren de inspiratie bron voor velen sites en van schrijvers die wat wileln toevoegen in perspectief van hun denkwijzes.

  12. @ Franciscus001

    Vreemde van moslims is dat zij Allah aanbidden en God, als ik hun verhalen per land aan hoor zit er verschil in, God wat het licht is en Allah wat de maan is.
    Wat voor mij ook een blinde vlek is.

  13. Beetje jammer dat voorbeeld van die landrover. Het zegt meer over het beeld dat de schrijver heeft over die landrover, dan dat de eigenaar over van z’n voertuig heeft.
    Wat is je probleem als je als landrovereigenaar een zoektocht naar binnenkanten, naar het pad-van-bewustwording doet? Wat is jouw (waarde)oordeel daarover? Misschien gaat dat wel heel goed samen en is het helemaal niet tegenstrijdig. Het zou kunnen dat het bij jou niet goed samen gaat, daarom rijd jij vermoedelijk geen landrover…
    Waarom zo over anderen oordelen? Ook het voorbeeld in een reactie over de ’te dure cursussen’. Wat maakt het uit wat iemand er voor vraagt. De waarde is niet omgekeerd evenredig met de hoogte van het bedrag. Als het je waard is dan is het jouw waarde.
    Zijn we niet iets te veel met anderen bezig zo?
    Oh ja, over tegenstellingen gesproken: Je spreekt over een giller dat iemand z’n zoektocht naar binnenkanten in misschien wel z’n landrover doet. Vervolgens spreek je jezelf tegen (of vrij) door te stellen dat het niet goed of fout is, of hoger of lager…

  14. @Prutser: je hebt een landrover en een ‘landrover’.
    De landrover staat hier in overdrachtelijke zin zijn rol te spelen als kenmerk van een bepaalde doelgroep. Die doelgroep bepaal ik niet, daar richt Happinez zich op. En Inez. Maar ‘Prutser’, kennelijk voel je je aangesproken met het woord landrover.. Dat is niet fout, en ook niet goed. Welcome op de site trouwens!
    En ik hou me aanbevolen om een ander woord te gebruiken, dat net zo tot de verbeelding spreekt..!

  15. Dankjewel Guido.
    Ik heb geen landrover (echt niet). Ik heb het ook met het cursus-voorbeeld proberen duidelijk te maken (en ik geef geen cursussen).
    Maar ik denk dat het landrovervoorbeeld gewoon slecht gekozen is. Het blad richt zich op een doelgroep waar landroverrijders in zitten, maar ook minder bedeelden die een wrak rijden (ik ken ze zelf), en nog veel meer varianten.
    Toch moeten we blij zijn dat er zo’n blad is. Als deze er niet was geweest dan was die doelgroep (hoe je ‘m ook wilt definieren) nooit bereikt geweest, en waren er meer mensen in slaap geweest dan zonder dat blad.
    Het is net als met het voorbeeld van die cursus. Wie zijn wij om daar een mening over te hebben. Het is het de lezer waard…
    En een mening hebben over iets is ten allen tijde zinloos. Gedachten en meningen veranderen. Dus als die oude gedachtes al niet waar zijn, waarom zouden die nieuwe gedachtes dat dan wel zijn?

  16. Dankje Prutser! Je bent veel slimmer dan je naam doet voorkomen.. hahahha. Ik kan ook ipv Landrover het woord prutser gebruiken.
    “En een mening hebben over iets is ten allen tijde zinloos.” Volgens mij is dat een mening..??!! En dat is er ook een… Deze ook, en deze..
    Grappig hoe we als een ware Oeroeboeros ons telkens weer in onze staart bijten, als we er ‘denken’ te zijn..!!

  17. Gaarne zou ik bij deze een ander geluid willen laten horen.

    iK ben vanaf het eerste nummer lid.

    Interessante info her en der. Absoluut.

    Niettemin heb ik toch enige kritiek af en toe op het blad.
    en heb ze daarover aangeschreven meerdere malen.

    Het blad is te glossy ( dat is nu niet zo n probleem ) , maar het blad ligt bij wijze van spreken naast het blad Miljonaire…..

    Het is spiritueel materialisme !!!

    Zo van ‘ja nu heb ik mijn schaapjes op het droge en NU kan ik dan ook – spiritueel- zijn..’

    Zijn er nog ‘Spirituele liflafjes’ te koop ??
    even kijken in Happinez.

    Ok we go on …

    En mijn allergrootste bezwaar is dat het blad een maatschappelijke betrokkenheid niet serieus neemt !

    Ja .
    Heeft u ooit een woord in dat blad gelezen over mogelijk een risico aangaande vaccinaties ?????

    Komen dan de verkoopcijfers in het geding ??
    Het is te voorzichtig. ‘Risico s’ worden niet genomen !

    En Inez , dat neem ik u kwalijk, juist wanneer een blad is uitgeroepen tot beste blad van Nederland juist dan mag je ook een maatschappij kritisch geluid laten horen, want dan weet je dat je een grote groep mensen bereikt.

    En mevrouw Inez van Oord ; spiritiualiteit is niet met een smetteloze witte broek gaan mediteren in een grot in India of jamaica of weet ik waar.

    Is het niet zo dat de lezer betaalt voor de dure lodges bezoeken in Kenia , Nieuw zeeland , etc ?

  18. @Prutser, ik sta inderdaad negatief tegenover mensen die dmv. (vaak nietszeggende cursussen) psychisch labiele mensen hun portemonnee lichten met meestal loze beloftes. Tuurlijk heb je gelijk dat het ieder vrij staat te vragen wat men wil en dat de klant uiteindelijk beslist of hij/zij wil betalen.

    Alleen ondermijn je mijnsinziens de boodschap achter spiritualiteitsbeleving (nl. het leren onthechten van bepaalde patronen) door spiritualiteit als een product aan te bieden. Mensen vervangen dan simpelweg de ene gehechtheid voor een andere gehechtheid. (bv. die dure vervolgcursus) Mensen die dit soort constructies aanbieden weten vaak drommels goed hoe ze een bepaald psychologisch profiel moeten benaderen en weten zodoende hun product aan de man te brengen.

  19. @ Allen: Eigenlijk was ik van plan deze zondag een speciale radio-uitzending te wijden aan de discussies die mogelijk zijn over ego, spiritualiteit en verlichting (ook Guido is dan gast en dat zal hij de volgende keer ook wel zijn vermoed ik!), maar wat bleek? Ik ontving een bevestigend antwoord van zowel Raymond Moody als William Tiller om in de uitzending te komen…

    Ik mag dit oprecht een enorme eer noemen dat zij komen praten over hun levenswerk (beiden zijn al meer dan 30 jaar intensief bezig met belangrijk onderzoek, zoals de Bijna Dood Ervaring, bewustzijn en intentie en het ‘conditioneren’ van water en ruimtes etc).

    Kortom een uitzending die niemand hier zou mogen missen (mag wel, maar jullie begrijpen wel wat ik bedoel denk ik…, waar ware spiritualiteit in al haar facetten aan bod zal komen vermoed ik…

    Hier is de info (live 20-22 uur aanstaande zondag):

    ‘Consciousness and Intention in Life…and before and after Life!?’

    Een uitzonderlijke radio-special over non-lokaal bewustzijn, parapsychologie, lichtwezens, andere werelden, reïncarnatie, energetische genezing, homeopathie, liefde, intentie, (het geheugen van) water, bijna dood ervaringen (NDE) en vooral ook: het leven voor, tijdens en na de dood!

    John Consemulder in gesprek met:
    Raymond Moody, Ph.D., M.D., B.A., M.A. (http://www.lifeafterlife.com/),
    William Tiller, Professor Emeritus, Ph.D. ( http://www.tillerfoundation.com/ )

  20. @ John

    Zou jij niet eens een keer in je Radio programma wat mensen kunnen of willen interviewen zoals Gait en Franciscus, wat hun invalshoek hier is en wat zij willen bereiken met het tegengas geven.
    Maar natuurlijk zou het ook leuk zijn om andere bezoekers van WTK te interviewen waarom zij zich ophouden op WTK en waar zij voorstaan.
    Misschien kan dat wat meer licht brengen in duisternis ?!

  21. @franciscus001
    Ik denk dat ik snap wat je bedoelt. Ik zeg alleen dat de spiritualiteitsbeleving van de klant niet gekoppeld zou moeten zijn aan geld. Ook niet als er veel geld voor gevraagd wordt, want door te zeggen dat het voordelig moet zijn bepaal je al dat er eeen koppeling is tussen beleving en prijs, dus dat geld een ding voor je is…

    Ik ben het wel volledig met je eens als het gaat over de spiritualiteitsbeleving van degene die de cursus geeft. Die is omgekeerd evenredig met de prijs van een cursus.
    Maar waarom zou je je bezig houden met zijn/haar beleving? Het gaat toch om wat jij, als klant, er uit kan halen? Zolang je je richt op de ander ipv jezelf ben je ver verwijderd van werkelijke spiritualiteit.
    Overigens beweer ik nu niet dat ik het zelf altijd zo kan ervaren, maar het is wel zoals ik denk dat het zou moeten zijn (Ik ben ook maar een mens cq prutser…).

  22. Ik denk dat je het allemaal niet zo serieus moet nemen. het is een blad, mooi om te zien en vaak leuk om te lezen, soms leerzaam.Maar wat er ook in staat, het is maar weer een verhaal waar iedere lezer weer iets anders uithaalt. Je kunt iemand 100 keer iets laten lezen of vertellen maar als die persoon er niet aan toe is komt het niet binnen. Sommigen die alles ‘zweverig en bullshit noemen wat maar even neigt naar de happinez onderwerpen zullen misschien hier en daar snappen dat er iets meer is dan hun tot noch te beperkte visie op het leven. dat is dan mooi meegenomen.
    Het blijft een blad , handel en gaat om omzet. De opmerking over het totaal ontbreken van enige maatschappelijke betrokkenheid vind ik ook. Risico s worden niet genomen en het is allemaal erg veilig. jammer. Verder iig het enige blad dat ik naast columbus koop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.