Persconferentie NASA 15-11- 2010 (update!)


Het onderstaande persbericht plaatsten we als informatie omtrent de aankondiging van NASA’s persconferentie maandag 15 November. NASA’s satelliet ‘Chandra’ was in 1999 de ruimte ingestuurd en zou ‘iets bijzonders’ hebben ontdekt..! Uiteindelijk waren -ook op deze site- veel speculaties aan de orde van de dag. Het werd uiteindelijk een teleurstelling voor sommigen en een opzienbarend bericht voor anderen..

* * *

x

Persconferentie door NASA: Dat was even schrikken!

Door Jan Smith voor Wanttoknow.nl/be

 

x

 

15 november 2010

NASA’s Chandra Vindt het Jongste Zwarte Gat in onze Omgeving

(origineel bericht HIER)

 

Oh, was dat alles? Ja, dat is alles!. De wildste speculaties riep de aankondiging de afgelopen week op. En het zijn ook altijd dezelfde die erin stinken. Hahaha. Hier is waarover het ging tijdens de persbijeenkomst. Op zich een belangrijk gegeven: zo’n piepjong zwart gat. Dit compositiebeeld toont een supernova in het sterrenstelsel M100.

Chandra’s observatie van het ontstaan van een zwart gat in sterrebeeld M100

Astronomen die gebruik maken van het Chandra Röntgen Observatorium hebben bewijs gevonden voor het jongste zwarte gat tot nu toe in onze kosmische omgeving. Het nog maar dertig jaar oude gat biedt een unieke mogelijkheid dit type object vanaf de geboorte in de gaten te houden.

Het zwarte gat zou wetenschappers kunnen helpen meer inzicht te krijgen in de manier waarop massieve sterren exploderen, welke geëxplodeerde sterren daarna zwarte gaten of neutronensterren achterlaten en over het aantal zwarte gaten in onze Melkweg en in andere stelsels.

Het dertig jaar oude object is een overblijfsel van SN 1979C, een supernova in het sterrenstelsel M100 op ongeveer 50 miljoen lichtjaar afstand van de Aarde. Gegevens van Chandra, van NASA’s Swift satelliet, van het XMM-Newton observatorium van ESA en het Duitse ROSAT observatorium hadden een heldere röntgenbron aan het licht gebracht die tijdens de waarnemingen tussen 1995 en 2007 stabiel was gebleven. Dat betekent dat het object een zwart gat is dat wordt gevoed door materiaal van de supernova dat erin terugvalt, of dat van zijn dubbelster.

“Als onze interpretatie correct is, is dit het dichtstbijzijnde voorbeeld van de geboorte van een zwart gat”, zei  Daniel Patnaude van het Astrofysisch Centrum van Harvard-Smithsonian in Cambridge, Massachussets. Die het onderzoek leidde.

De wetenschappers denken dat SN 1979C, dat in 1979 voor het eerst werd ontdekt door een amateur astronoom, zich vormde toen een ster met een massa die ongeveer 20 keer zoveel was dan die van de Zon, instortte. Veel nieuwe zwarte gaten in het uitgestrekte universum werden voorheen altijd waargenomen in de vorm van uitbarstingen van gammastraling (Gamma Ray Burst – GRB’s).
SN 1979C is echter iets anders, omdat het dichterbij is en behoort to een klasse van supernova’s die waarschijnlijk geen verband houden met GRB’s. Volgens de theorie vormen de meeste zwarte gaten in het universum zich op het moment dat de kern van een ster instort en er geen GRB wordt geproduceerd.

“Dit zou weleens de eerste keer kunnen zijn waarop het ontstaan van een zwarte gat wordt waargenomen”, zei co-auteur Abraham Loeb, ook werkzaam bij het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. “Het is echter heel moeilijk dit type zwartte gaten te detecteren omdat daarvoor tientallen jaren van röntgenwaarnemingen moeten worden gepleegd om er zeker van te zijn”.

Het idee van een zwart gat met een waargenomen leeftijd van slechts 30 jaar is in overeenstemming met recent opgestelde theorieën. In 2005 werd een theorie opgesteld waarin werd gesteld dat het heldere optisch licht van deze supernova werd gevoed door een Jet afkomstig uit een zwart gat, die niet in staat was de waterstofomhulling van de ster te penetreren en zodoende een GRB te vormen. De resultaten van de waarnemingen van SN 1979C passen heel goed in de theorie.

Hoewel het bewijs duidt op het pasgevormde zwarte gat in SN 1979C, bestaat er nog een intrigerende mogelijkheid en wel dat een jonge, snel ronddraaiende neutronenster met een krachtige wind van hoogenergetische deeltjes verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de uitstoot van de röntgenstraling. Dat zou betekenen dat SN 1979C het jongste en helderste voorbeeld is van een dergelijke ‘pulsar wind nebula’ en de jongste neutronenster. De Krab- pulsar, tot nu toe het bekendste voorbeeld van en heldere ‘pulsar wind nebula’, is ongeveer 950 jaar oud.

“Het is zeer de moeite waard om te zien dat een aantal van de meest geavanceerde telescopen in de ruimte, zoals Chandra, kunnen bijdragen aan het vervolmaken van deze theorie”, zei Jon Morse, hoofd van de Astrofysica Divisie van NASA.

De resultaten van het onderzoek zullen worden gepubliceerd in het ‘New Astronomy Journal’ opgesteld door Patnaude, Loeb en Christine Jones van het ‘Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics’. Voor meer informatie over Chandra, beeldmateriaal en andere multimedia, kijk je op de link van Harvard University HIER

~~~~~~~~~~~~~~ OORSPRONKELIJK BERICHT ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
z

z

Chandra is in juli 1999 door NASA de ruimte in gestuurd. In eerste instantie voor vijf jaar, maar wegens succes is dit verlengd met nog eens vijf jaar. Chandra heeft een belangrijke Nederlandse inbreng, omdat een van de instrumenten in ons land gebouwd is. Nu heeft deze satelliet dus iets ontdekt dat het de moeite waard maakt om er een international persconferentie voor te beleggen!

* * *

ATTENTIE~!

NASA Kondigt Tv Persconferentie aan over Ontdekking door Chandra

x

10 nov. 2010 Trent Perrotto Headquarters, Washington
202-358-0321 trent.j.perrotto@nasa.gov

MEDIA Mededeling: M10-157

WASHINGTON — NASA zal op maandag 15 november a.s. om 12:30 EST (18:30 Nederlandse tijd) een persconferentie houden over een ontdekking door het Chandra X-ray Observatory van een buitengewoon object in de kosmische omgeving van Aarde.

De persconferentie zal worden gegeven vanuit de studio’s op het NASA hoofdkwartier in Washington en live door NASA TV worden uitgezonden.

De baan van Chandra om de aarde reikt tot één derde van de afstand aarde-maan. Zo kan de telescoop lange tijd waarnemen zonder hinder te hebben van het stralingsveld van de Van Allen-gordel of van het tijdelijk verdwijnen achter de aarde. (© astronomie.nl)

De Chandra ruimtetelescoop is een röntgensatelliet, die in een hoge baan om de aarde draait. Deze satelliet speurt met zijn oog het heelal af op zoek naar pulsars, quasars, zwarte gaten, donkere materie, kernen van sterrenstelsels en restanten van supernova’s, en brengt deze gedetailleerder in kaart dan ooit te voren.

Het Chandra X-ray Observatorium is de krachtigste röntgentelescoop ter wereld. Hij heeft een resolutie die acht keer zo groot is dan alle voorgaande telescopen en is in staat radiobronnen op te sporen die tot wel 20 keer zwakker zijn dan voorgaande type instrumenten konden waarnemen.

Chandra is in juli 1999 door NASA de ruimte in gestuurd. In eerste instantie voor vijf jaar, maar wegens succes is dit verlengd met nog eens vijf jaar. Chandra heeft een belangrijke Nederlandse inbreng, omdat een van de instrumenten in ons land gebouwd is. Nu heeft deze satelliet dus iets ontdekt dat het de moeite waard maakt om er een international persconferentie voor te beleggen

Chandra X-ray Observatorium

Wetenschappers die bij het onderzoek van Chandra betrokken zijn zullen aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen. Leden van het panel zijn onder meer:
– Jon Morse, director, Astrophysics Division, NASA Headquarters in Washington
– Kimberly Weaver, astrophysicist, NASA’s Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Md.
– Alex Filippenko, astrophysicist, University of California, Berkeley

Voor NASA TV streaming video, downlink en verdere informatie, kijk hier:

http://www.nasa.gov/ntv

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

Voor meer informatie over Chandra X-ray Observatory, kijk hier:

http://www.nasa.gov/chandra

http://chandra.harvard.edu

Wanttoknow.nl/be houdt u op de hoogte van de uitkomst van de persconferentie.

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam *