Advertentie

Van electriciteitsmast tot windmolen..!


Rijdend door het Franse land in een TGV-trein, vroeg een slimme reiziger zich af of het nou niet mogelijk zou zijn windmolens te combineren met bestaande palen, bestaande hoge objecten. En ja hoor, een paar kilometer daarna kruiste de TGV elektriciteitstransportleidingen, die op hoogte werden gehouden door de bekende stalen masten. Een prijswinnend idee was geboren!

Hoe vaak gebeurt het niet dat nieuwe ideeën de reactie teweeg brengen: ‘Jeetje, dat nou niemand daar eerder aan gedacht heeft’. Ook bij dit verhaal zul jij dezelfde gevoelens waarschijnlijk niet kunnen onderdrukken. Wat een gaaf idee!

wind-electric-towers
Het bekroonde ontwerp: windmolens IN de electriciteitsmasten.

Het idee voor een windmolenproject in een elektriciteitsmast is uitgewerkt door 3 dertigers, schoolvrienden, de designers Nicola Delon, Julien Choppin en Raphael Menar. Hun idee is over de hele wereld te integreren in bestaande infrastructuur aldus deze Willie Wortels..

‘Wij werden vooral getriggerd door alle mensen die vinden dat windmolens zo’n horizonvervuiling teweegbrengen. Wij hoorden daar ook toe! Er moest dus iets bedacht worden om die lelijke palen te elimineren. Óf, en daar lag nou net het idee, door gebruik te maken van de palen die er toch al staan!!”

Een nieuw bedrijf was geboren en toen ze hun firma hadden opgericht, hadden de 3 designers heel wat te bespreken, want het idee op zich is simpel, maar er zijn nogal wat mogelijkheden.

Om er een paar te noemen:

– Windmolens op één niveau of meerdere boven elkaar?

– Kan een toren de torsie (bewegingskrachten) aan van meerdere windmolens?

– Gaan we verschillende maten windmolens aanbieden voor de verschillende niveau’s in de toren of één maat?

– Horizontale (zie plaatje) of verticale propellers (zoals de bestaande windmolens)?

Maar uiteindelijk bleek dat de afgebeelde windmolenvorm de beste combinatie was. De propellers blijven hierbij binnen de buitenmaat van de torens en de horizontale draaiing geeft de minste weerstand op de constructie.

“Er staan alleen al in Frankrijk meer dan 500.000 elektriciteitsmasten”aldus designer Ménard. “En als je alle landen bij elkaar optelt kom je op tientallen miljoenen! De relatief geringe kosten om een nieuwe mast te voorzien van deze techniek, zorgen ervoor dat, ook bij maar een beetje opbrengst van deze windmolens-in-een-bestaande-mast, de energie die wordt gegenereerd al snel heel, heel veel energie is en het project rendabel maakt”..

“Als we 1/3  van de bestaande elektriciteitsmasten vervangen in Frankrijk is dat genoeg om 2 kerncentrales plat te leggen. Dat staat gelijk met zo’n 5% van de totale energiebehoefte in Frankrijk.”

2 Van de 3 Willie Wortels: Nicola Delon en Raphaël Menard (r).
2 Van de 3 Willie Wortels: Nicola Delon en Raphaël Menard (r). Julien Choppin is niet afgebeeld.

Reacties van over de hele wereld zijn laaiend, want het blijkt dat het probleem van horizonvervuiling niet alleen onder de bevolking leeft, maar ook bij overheden en windenergie-architechtenbureau’s. Waar zet je de windmolentorens neer!

Het idee om bestaande torens ook te gebruiken voor windmolens is niet nieuw, maar wel van recent. In New York heeft een nieuw bedrijfje, dat zich specialiseert in windenergie, URBAN GREEN ENERGY, onlangs windturbines geïnstalleerd op de top van een telecommunicatietoren van Alcatel.

Maar deze windenergie-oplossing tackelt nog een ander probleem!

Maar het ongelooflijk slimme van het bekroonde ontwerp is dat het ook een ander probleem tackelt. Namelijk dat van het meerpartijen-overleg. Het blijkt namelijk dat voor de opwekking, de distributie en de verkoop van elektriciteit aan de consument veel overleg, concurrentie en miscommunicatie ten grondslag ligt.

Het zijn vaak vele partijen, waarbij er vaak locale en landelijke overheden nog eens bijkomen, die het eens moeten worden over het voldoen aan de energiebehoefte.

De bestaande elektriciteitsmasten vervangen voor deze windturbine-uitvoeringen vergt eigenlijk alleen overleg met de distributeurs van elektriciteit. 6 Maanden is daarbij een mooi gemiddelde tussen de eerste gesprekken en de beslissing van go-no-go. En de distributeurs komen opeens in een rol van producent..

Er is belangstelling uit de hele wereld, die alleen maar toeneemt nu deze mannen de prestigieuze Metropolis 2009 Next Generation prize hebben gewonnen!

3 gedachten over “Van electriciteitsmast tot windmolen..!

  1. Mooi idee (ik dacht er laatst aan maar verklaarde mezelf voor gek want van die wiekens aan de zijkant van zoń toren, daar is ie niet op gebouwd)
    Het ontwerp ziet er ook prima uit.

    Maar ik vraag me wel af wat nu de meerwaarde van de toren is. Aangezien ogenschijnlijk de molen een op zichzelf staand geval is. Dus is het enige voordeel dat ze op dezelfde plek staan?

  2. ik lees in de Volkskrant van dit weekend dat Tennet in Duitsland een woud van nieuwe electriciteitsmasten moet gaan bouwen – dan kan dit idee mooi worden meegenomen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.