Advertentie

Rode kaart Shell om Nigeria..!


60 Jaar zijn de smerige praktijken van SHELL in Nigeria al aan de gang. Maximale winst tegen minimale inspanningen.. Het economisch principe tot op het bot toegepast. De Nigerdelta volledig verwoest achterlatend, haalt SHELL in die 60 jaar vele miljarden winsten uit de olie-rijke bodem van dit land. Haar bewoners met een schijntje achterlatend, het heftig-dictatoriaal regime met vele honderden miljoenen steekpenningen ‘in ere’ houdend. Oftewel: het privé-leger van SHELL..

Even de cijfers: SHELL is rechtstreeks verantwoordelijk voor het verspreiden van 1,5 miljoen ton ruwe aardolie in het ecosysteem van de Niger Delta, de afgelopen 50 jaar. Dit is ongeveer het equivalent van de hoeveelheid olie die de ‘Exxon Valdez’ in Alaska verspilde. MAAR LET WEL: HET IS DUS 1,5 MILJOEN TON, ÉLK JAAR!

 

SHELL werd ook voor de rechter gesleept, waarbij het ging om de  eisers/mensen die hun dierbaren verloren hadden, omdat SHELL achter de schermen het regime had ‘opgedragen’ korte metten te maken met deze ‘opstandelingen’.
In plaats van deze mensen serieus te nemen, speelde SHELL -bewezen- juridisch vieze spelletjes om deze rechtszaken te ontkrachten.

SHELL moest zich uiteindelijk toch als gedaagde in New York gaan verdedigen tegen medeplichtigheid in de dood van 9 activisten in Nigeria, waaronder Ken Sara Wiwa. SHELL trof vervolgens vliegensvlug een schikking van € 11 miljoen met de eisers.
‘Maar’
aldus een Shell-woordvoerder, “U moet daar niet uit afleiden dat wij schuld erkennen in deze zaak”. (HIER alle details in de Volkskrant)

SHELL schikte vooral, om heftiger publiciteit te voorkomen. En dat lukt kennelijk, want de MainStreamMedia lieten het ook hier weer stevig afweten. Een doofpot? Zeg zelf maar of je de achtergronden van dit verhaal al kent..!!?

We hebben hier op WantToKnow al vele malen SHELL en ook ‘meneer Jeroen’ in het zonnetje gezet. Meneer Jeroen van de Veer, die zo kranig zijn taak volbracht als bestuursvoorzitter, om de aandeelhouders de maximale ‘winst’ te  geven voor hun aandeel SHELL.

Neem eens een kijkje in de bizarre achtergronden van onze ‘Koninklijke Shell’.. Wordt het niet eens tijd, nu SHELL een openlijke rode kaart heeft gekregen (zie onder), dat dit bedrijf haar ‘Koninklijke’-naam in gaat leveren, omdat deze te grabbel gegooid is..  Of staat ons koningshuis nog vol achter deze officieel-koloniale roofpartij in Nigeria…?

HIER zijn de genoemde eerdere artikelen op WantToKnow:

  • Shell in Nederland berecht om Nigeria. HIER
  • Shell schikt maar de gruwelijke werkelijkheid gaat net zo hard door in Nigeria. HIER
  • Shell wil niet dat je deze video ziet! HIER
  • Jeroen vd Veer pleit voor nieuw bonussysteem.. HIER

Maar de economische wetten van ons kapitalistische systeem gebieden dat de eigenaren van dit bedrijf beslissen; de aandeelhouders dus.. Maar zelden of nooit verhieven deze aandeelhouders hun stem in de grote aandeelhoudersvergaderingen die SHELL 1x per jaar hield.
En als ze dan wel hun stem al verhieven, waren deze mensen in de minderheid. En al die tijd ging SHELL maar door met haar ‘smerige praktijken’. En dat het smerig is, laten we graag nog een keer zien op dit filmpje; schrik niet, want het is ongehoord, wat zich daar afspeelt. Een 2 minuten durende YouTube, die het hele verhaal in beeld brengt; woorden zijn eigenlijk overbodig.

Kijk naar de video, waarvoor SHELL in eerste instantie alles in het werk stelde, om deze te verbieden..!

ii

x

Maar tijden veranderen langzaam, maar zeker. Hoe simpel zou het niet zijn, als wij met z’n allen zouden beslissen, aandeelhouder van SHELL of geen aandeelhouder van SHELL, om gewoon NIET MEER TE TANKEN BIJ SHELL.. Totdat dit concern besluit de verschrikkelijke situatie in Nigeria, die gebaseerd is op een feodale uitbuiting, te veranderen. Wij kunnen als mensen met elke EURO stemmen, juist dáár ligt de kracht van de burger. Bedrijven raak je daaarmee op hun slagader, hun levensader. Hun achilleshiel zijn inkomsten, die uiteindelijk in de winsten resulteren..

Maar ook het bedrijfsleven wordt wakker, want dáár zitten vanzelfsprekend dezelfde mensen die ook dit verhaal kennen. SHELL is uit de Dow Jones duurzame index gedonderd, vanwege haar gedrag in Nigeria. Lees het onderstaande bericht uit het Financiële Dagblad en je leest de achtergronden. Nu JIJ NOG… Rijd dit dure SHELL-pomp voorbij en laat SHELL gewoon links liggen..! Totdat..

* * *

Rode kaart Shell om Nigeria

september 2010 | FD.nl /Mathijs Schiffers

x

Shell is uit de duurzaamheidsindex van Dow Jones verwijderd vanwege de aanwezigheid in Nigeria. De impact van de olielekkages in dit land worden vergelijkbaar geacht met die van BP’s olieramp in de Golf van Mexico. De opstellers van de index trekken één lijn: BP uit de index, dan Shell ook. Dat hebben bronnen op basis van anonimiteit tegen deze krant gezegd naar aanleiding van de verwijdering die vorige week bekend is gemaakt. De opstellers van de index zelf, naast Dow Jones is dat de Zwitserse investeringsboetiek en Robeco-dochter SAM, delen de gronden van hun besluit alleen aan het bedrijf zelf mee. Shell wil niet op de gronden ingaan.

De verwijdering uit de index is verrassend in die zin dat Shell al zestig jaar in Nigeria olie wint, terwijl de situatie het afgelopen jaar voor zover bekend niet noemenswaardig is verslechterd. De timing is bovendien ongelukkig, omdat Shell de score op de index eerder dit jaar zelf tot bonuscriterium bombardeerde na forse kritiek op zijn beloningsbeleid.

Al 60 jaar fakkelt SHELL in Nigeria onbruikbare aardolie-resten af. Ten koste van mens en milieu..

Tegenstanders van de index als bonusmaat, zoals de pensioenbeleggers APG en PGGM, zien zich in hun kritiek bevestigd. De index houdt onvoldoende rekening met kansen en risico’s per bedrijf, vinden ze. Bovendien is de reden van een besluit niet openbaar, terwijl beloningsbeleid ’transparant en meetbaar’ moet zijn, stelt PGGM.

De index wordt sinds 1999 jaarlijks vastgesteld op basis van een lijst van ruim 100 vragen die naar de 2500 grootste bedrijven ter wereld wordt gestuurd. SAM verzamelt de antwoorden en zegt deze te checken door interviews met stakeholders. Daarna wordt de index, in samenspraak met Dow Jones, opgesteld.

In sommige gevallen, zoals in juni bij BP, wordt buiten de gewone procedure om tot verwijdering uit de index besloten. BP wordt verantwoordelijk gehouden voor het olielek in de Golf van Mexico, waaruit afgelopen zomer 4,9 miljoen vaten de zee in stroomden. De impact van de olielekken in Nigeria, waar Shell veel last heeft van sabotage, wordt daarmee door de opstellers van de duurzaamheidsindex gelijkgesteld, aldus bronnen.

Shell’s Duurzaamheids-commissaris Hans Wijers
Shells verwijdering uit de index is vooral ook een tegenvaller voor commissaris en AkzoNobel-topman Hans Wijers. Nadat Shell in 2009 stevig botste met zijn aandeelhouders over het uitkeren van bonussen terwijl doelen waren gemist, werd Wijers verantwoordelijk gemaakt voor het beloningsbeleid bij het olie- en gasconcern.  De introductie van de Dow Jones Sustainability Index als maatstaf komt dan ook uit zijn koker. Bij AkzoNobel, dat wel goed scoort op deze index, geldt het criterium al langer.

Bekijk zelf de DowJones Sustainability Index 2010 HIER

4 gedachten over “Rode kaart Shell om Nigeria..!

  1. De Shell is één van de meest vervuilende maatschappijen die er op dit moment zijn. Mevrouw Van Amsberg die ons een dinsdag weer gaat vertellen dat wij de broekriem aan moeten halen en dat wij zuinig met het milieu moeten omgaan, is zelf grootaandeelhoudster bij de Shell. Wij moeten heel bewust omgaan met het milieu, zij mag met haar familie, op onze kosten, met het regeringsvliegtuig over de hele wereld heen zwerven, voor de meest onzinnige redenen, schoen kopen in Milaan of zo. Zij blijft flink verdienen bij de Shell. Als zij maar graaien kan, al gaat dat ten koste van de bevolking en het milieu, dat interesseert haar geen zier.
    Van daar dat ik u vriendelijk verzoek om deze petitie te bekijken en te tekenen http://petities.nl/petitie/weg-met-de-schijndemocratie-wij-willen-een-republiek

  2. Ik tankte al nooit by sHELL , maar dat blijf ik nu zeker volhouden ! Mijn eigenlijke reden was dat ik de Oranjes niet verder wil spekken en de vieze zaakjes waar sHELL verder nog aan gelinkt is .
    Dessalniettemin is het geloof ik om nog bij een pomp met “schone handen ” te tanken . pak de fiets zou men zeggen , het enige echte alternatief .

    1. oeps , ontspoorde zin !
      dessalniettemin is het geloof ik ONMOGELIJK om nog bij een pomp met “schone handen “te tanken …

  3. En naast rode kaarten voor het Shell-gedrag in Nigeria heb ik er nog op z’n minst één:
    Een dikke vette rode kaart voor Shell voor het gedrag in Nederland, waar Shell-Bilington giftige zware metalen middels geimpregneerd hout in het Nederlandse grondwater laat sijpelen en op deze manier miljarden liters grondwater vergiftigt met Arceen en Chroom VI!

    En talloze rode kaarten voor de corrupte bewindslieden en politic die in de afgelopen tientallen jaren aan deze praktijk medewerking hebben verleend en die ervoor gezorgd hebben dat Shell grof geld verdient door op deze manier zwaar giftige metalen af te voeren waarvoor het anders aanzienlijk had moeten betalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.