Advertentie

Beirutopia, een groen wonder?


x
Beirutopia, een groen wonder?

Wordt Beirut een groene oase?

januarie 2012 © WantToKnow.nl/be

x

Het veelzeggende satellietbeeld van het huidige, de Libanese hoofdstad, Beirut. Een paar grasveldjes zijn het enige groen in deze betonstad.

Beirut is een stad die bestaat uit beton en vervuiling… De luchtvervuiling wordt niet veroorzaakt door industrie, maar door de bevolking zelf. Deze heeft namelijk duidelijk laten zien dat het door de jaren heen, niet mee wil werken aan, en geheel onverschillig staat tegenover een omgeving die wel vriendelijk is. Alleen al het idee om een grote auto te vervangen voor een kleinere auto, wordt als een soort blasfemie gezien, evenals het op je fiets naar je werk gaan..!

Beirut is ook bijna volledig verstoken van fatsoenlijke groene plekken, het heeft bijna geen parken, zoals andere steden die vaak volop hebben. Er stroomt geen riviertje door de stad; Beirut is feitelijk een kale havenplaats. De satellietbeelden hierboven tonen dit grauwe Beirut waarin veel appartementen- en kantoorcomplexen de boventoon voeren!

Ook de afwezigheid van bomen in gewone straten is opvallend. En toch is er mogelijk een grote verandering op stapel. Veranderingen die zijn gebaseerd op de ideëen van ‘urban designer’ Wassim Melki, die een beeld heeft van een duurzame toekomst voor de Beirut’ skyline..!

En zo zou Beirut met een beetje inspanning eruit kunnen zien..!!

In deze bijna uitzichtloze situatie, gezien deze basisproblemen en – instelling, is de meest pragmatische oplossing voor deze vervuiling, dat er een gemeentelijke verordening uitgevaardigd zou moeten worden, die het ‘noodzakelijk’ maakt voor elke huisbewoner om zijn eigen tuintje aan te leggen, een simpele daktuin. Dit dient uiteraard door een wet te worden ondersteund. Het zou dan niet nodig zijn om een fraaie tuin aan te leggen, maar gewoon een paar planten op het balkon, bijvoorbeeld in een oud olijfolieblik, zou al prima zijn..!

En wanneer dan nog eens belastingvoordeeltjes gegeven zouden worden aan de bevolking van Beirut, wanneer een complete tuin op het dak van een flatcomplex wordt gebouwd, met een korting door grote tuincentra op de planten en boompjes die hier zouden kunnen groeien, dan is er ineens wél een basis voor een ‘groen Beirut’..! Afgezien van de simpele balkon en tuinplantjes, die wij hier in Nederland ook hebben, zijn er ook veel type bomen en boompjes, die in het sub-tropische Beirut perfect zouden gedijen. Boompjes die dan tot 3 tot 4 meter hoog kunnen worden; gewoon in een pot met een doorsnede van 1 meter.

De voordelen om Beirut groen te maken zijn enorm: hogere concentraties zuurstof in de lucht, een gezonde omgeving, die door de planten ook nog eens wordt gezuiverd van CO2, de ‘ademstof’’  voor planten. De groene vegetatie zal er ook nog eens voor zorgen dat de stad minder snel opwarmt, omdat er natuurlijk 10.000 vierkante meters schaduw wordt gecreëerd, in dit hete en droge klimaat. Uiteindelijk dus ook minder kosten voor airconditioners, een lagere energieconsumptie.

Groen met daartussen wat 'grijsaccenten'...!

Wanneer er met beleid wordt geplant en getuinierd, zal er ook een soort volkstuin-idee ontstaan, waarbij mensen kleine oogsten van hun tuintjes kunnen halen en deze ruilen met anderen…! En ‘last but not least’ ontstaat er natuurlijk een heerlijk groen ‘bosaanzicht’ van de stad, waar deze eerst bestond uit een betonimago..!
Mocht dit idee uiteindelijk volwassen worden, dan zal de hele stad als een voorbeeld voor andere grote wereldsteden worden: een Beirutopia aan de horizon.

Hoe werkt het verhaal dan met deze ‘groene daken van Beirut’?
Daar waar veel duur ontworpen daktuinen tóch te maken hebben met lekkage, irrigatie en isolatie, waarbij ook nog het gevaar van stormen en stevige rukwinden aanwezig is, die planten op straat kunnen smakken, komt Wassim Melki toch weer met terug op het oude systeem van ‘planten-in-potten’. Potten die eventueel kunnen worden vastgezet aan het dak, maar op zichzelf wel een eigen grondcultuur hebben. Het is het idée van ‘StudioInvisible’ om het gemeentebestuur van Beirut (Libanon) zover te krijgen om inderdaad een ‘gemeentelijke groenverordening’ af te kondigen, waardoor de burgers van Beirut wel deze maatregel dienen uit te voeren.

“Het is een heel normale zaak, dat in dit soort landen en met name Libanon, waarbij burgers een bepaalde apathische houding hebben, de overheid bepaalt wat er moet veranderen, op basis van een wetgeving met een boete-dreiging”, aldus Wassim Melki. Zijn inititiatief staat volop in de belangstelling, in Libanon, maar ook ver daarbuiten. “Er zijn veel kijkers op mijn site en ook op die van de vooruitstrevende architectensite archileb.com.”

En hoewel er enorme enthousiast gereageerd wordt op dit groene plan, zijn er nog veel hordes te nemen, voordat Beirut deze groene aanblik zal opleveren. Het gaat daarbij vooral om de overheden, gemeentelijk en landelijk, die het plan moeten zien zitten. Zodra dit erdoor is, kunnen ook financiële prikkels worden gegeven, die het ‘groene groeiproces’ in Beirut op gang zullen brengen. Maar het is vooral en toch de eenvoud, de haalbaarheid en het potentieel van dit idée, dat het tot een onmiskenbaar aantrekkelijk idée maakt. En het visoen van een Beirut zoals hieronder, zou dat geen wereldgaaf gezicht zijn?

x

2 gedachten over “Beirutopia, een groen wonder?

  1. She’s alive…

    Dit is een niet-commerciele poging om het feit te markeren dat de wereldleiders, onverantwoordelijke bedrijven en hersenloze “consumenten” allemaal bij elkaar verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van leven op de aarde. Deze korte film is opgedragen aan allen die vechten voor deze planeet en hierdoor gestorven zijn en aan degenen wier leven vandaag de dag op het spel staat. De film is samengesteld door Vivek Chauhan, een jonge filmmaker.

    Door alle ellende vergeten we wel eens op wat voor mooie planeet we wonen. Alleen door te stoppen met al onze onzin en weer te gaan genieten van de aarde, zullen we lang van haar kunnen genieten.

    http://www.earthwatcher.nl/natuur-en-milieu/6719.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.