Advertentie

Biologisch: geen appels met peren vergelijken..


organic

x

x

De ‘werkelijke kosten’ van groente en fruit..

2016 WantToKnow.nl/be

x

Voortaan zullen verschillende supermarkten en natuurvoedingswinkels in Europa, de werkelijke kosten van gangbare groente en fruit aan consumenten tonen. Het inzichtelijk maken van deze kosten is een initiatief van Nature & More, een dochterbedrijf van distributeur Eosta. Volgens Nature & More zijn veel gangbare groente en fruit in de Europese Unie te goedkoop, omdat de kosten van een negatieve milieu-impact en sociale samenhang niet aan consumenten bekend worden gemaakt. En dat is niets anders dan misleiding, zéker wanneer er ook nog eens bij wordt verteld, dat ‘reguliere groenten en fruit’ goedkoper zijn..

eosta nature and moreNature & More werd ontwikkeld door Eosta als antwoord op de vraag van consumenten naar gezond, biologisch en eerlijk eten. Nature & More voorziet de markt van meer transparantie over de kwaliteit van biologische producten. Via de website van Nature & More krijgen consumenten eenvoudig toegang tot specifieke informatie over de telers en hun ecologische en sociale inspanningen.

Nature & More wil hiermee duidelijk maken hoe groot de toewijding en inspanningen van hun telers is, naar de Arde toe en de mensen die erop wonen. Op deze manier kunnen ze iedereen de mogelijkheid bieden om goede geïnformeerde, bewuste keuzes te maken. Om de duurzame inspanningen van telers te evalueren en communiceren gebruikt Nature & More het integrale duurzaamheidsmodel van de Duurzaamheidsbloem.

flowerstampDuurzaamheidsbloem
De Duurzaamheidsbloem werd in 2009 ontwikkeld door een internationale groep van prominente pioniers en vernieuwers van de biologische beweging, die opereert onder de overkoepelende naam ‘Belbis Desert Club’. Onder hen zijn naast Volkert Engelsman van Eosta ook de oprichters en leiders van Sekem, Alnatura, Lebensbaum, Rapunzel, Fibl, IFOAM, Soil & More, de Soil Association en anderen.

De groep zocht naar een manier om ecologische en sociale waarden te verenigen in één eenvoudig, elegant model. Voor elk aspect van de bloem zijn Key Performance Indicators (KPI’s) gedefinieerd op basis van GRI Guidelines. De Duurzaamheidsbloem fungeert daarbij als het centrale model voor evaluatie van en communicatie over de duurzaamheid van producten in het Nature & More systeem

Het dochterbedrijf van Eosta deelt deze informatie nu in samenwerking met biologische retailpartners om consumenten ervan te overtuigen dat biologisch eten niet te duur is, maar gangbaar eten goedkoop. Sinds mei liggen bij biologische peren, ananassen, sinaasappels en citroenen in supermarkten en natuurvoedingswinkels door heel Europa informatiekaartjes die de werkelijke kosten van voedsel tonen. In Nederland zijn de kaartjes te vinden bij biologisch Nature & More-fruit van Ekoplaza. Verder doen retailers in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Finland mee. Later dit seizoen volgen winkels in Denemarken en België.

biologisch economisch

Kosten voor klimaat en bodem
De kaartjes tonen een bloem waarvan de zes bloemblaadjes de verborgen kosten tonen voor klimaat, water, bodem, biodiversiteit, sociale cohesie en gezondheid van gangbare groente en fruit. Ter vergelijking tonen de kaartjes ook de werkelijke kosten voor biologisch vers product van dezelfde regio. De kosten worden berekend op basis van een methode van de wereldvoedselorganisatie van de VN. Volgens Nature & More-directeur Volkert Engelsman is het belang van deze informatie aanzienlijk, omdat de consument momenteel geen accuraat beeld krijgt van de werkelijke kosten van voedselproductie.

Als voorbeeld noemt hij de perenteelt in Argentinië, waarvan grote hoeveelheden naar de EU gaan. Engelsman hierover:

“Als je kijkt naar verborgen kosten voor klimaat, constateer je dat er kunstmest en pesticiden worden gebruikt in de gangbare teelt. Deze worden geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen, wat leidt tot broeikasgasemissies. Tegelijkertijd gebruiken de telers minder compost om de bodem vruchtbaar te houden, dus de hoeveelheid koolstof in de bodem neemt af en minder CO2 blijft opgeslagen in de bodem.”

volkert engelsman Nature n More‘Biologisch is niet te duur’..
Eosta heeft ook de werkelijke kosten laten berekenen voor biologische peren van de Argentijnse teler Hugo Sanchez in de Rio Negro vallei. In totaal leverden de biologische peren een maatschappelijk voordeel op van minstens € 2.287 per hectare. De voordelen voor biodiversiteit, gezondheid en sociale cohesie zijn daarin nog niet meegenomen. Per kilo leverden de biologische peren van Nature & More  volgens het merk een voordeel op van 5,7 cent per kilo, ondanks een 17 procent lagere productie per hectare. Engelsman: “De cijfers bewijzen ons punt: biologisch is niet te duur, maar gangbaar is te goedkoop.”

x

x
* * *

x

fruit tafel

19 gedachten over “Biologisch: geen appels met peren vergelijken..

  1. Toevallig net dit gepubliceerd:
    Ik wil even iets vertellen over biologisch telen.
    Biologisch geteelde producten zijn niet alleen vrij van pesticiden en zonder kunstmest geteeld, nee, er zit veel meer achter.
    Het is eigenlijk kwalijk dat goed geteeld producten tegenwoordig het predicaat “biologisch” mogen dragen. Het zou eigenlijk andersom moeten zijn, op het meeste voedsel zou een waarschuwing moeten staan met “smakeloze, chemisch behandelde, kunstmatig opgefokte, kwantiteitsgerichte slappe shit” moeten staan. Dat ten eerste 😉
    Helaas leven we in een tijd waarin het gros van de mensen hun contact met de natuur al kwijt is geraakt, waarin we een blik sperciebonen al “verse groenten” noemen. Ik kom gelukkig uit een tuindersgezin en WEET hoe groente hoort te smaken, ik ken echter ook de problemen waar kwekers tegen aan lopen, problemen met wetgevers en de lastige consumenten die een product op uiterlijk beoordelen. Vinden ze een beestje in hun groente dan gruwelen ze direct terwijl ze daarnaast wel gehaktballen staan te draaien zonder weet te hebben van welke kadavers deze zijn gemaakt. Bij de koffie nemen ze nog een roze koek met glazuur dat is gekleurd met luizenbloed en aan elkaar hangt met varkensbotten, het luisje in de sla was echter wel reden genoeg om terug te gaan naar de leverancier om een nieuwe krop te vragen.
    Biologisch telen is constant balanceren, er mag een insect rondvliegen dat af en toe even in een blad prikt. Weet je waarom? Zodra er een insect in een blad prikt komt een gezonde plant in actie en gaat afweerstoffen maken!! Deze afweerstoffen zijn juist weer heel gezond voor de mens (of dier) Het is dus een verrijking van de antioxidanten in de groente. Nadeel is dat er door deze actie van het insect een vlekje op het blad of vrucht komt, het insect heeft enkele cellen leeggezogen.
    In de biologische teelt worden er insecten ingezet die de schadelijke insecten in toom houden, een soort mini oorlog ontstaat er dan op insecten niveau. Een gezond gewas zal er weinig last van hebben. En dat is ook een punt. Biologisch geteelde gewassen zijn ook kwetsbaar voor plagen, maar gelukkig minder. We zorgen beter voor de voedingstoffen, bacterie- en schimmelhuishouding in de grond, waardoor de plant beter aan de noodzakelijke hoofdelementen en spoorelementen kan komen. Samenwerking met de natuur dus, waardoor de plant vitaler is.
    In mijn Moringa teelt moet ik ook weleens een berg weggooien hoor, als er een luisuitbraak is geweest en andere insecten hebben dat aangepakt dan laat dat toch zijn sporen achter, de bladeren waar het strijdveld zich op heeft voltrokken gaan de compost in ( of naar de geiten)
    Mocht er dus een vlekje op uw groente zitten, weet dat het dan gezond(er) is.
    Verder nog even dit http://www.wanttoknow.nl/…/biologisch-fruit-en-groenten-zi…/

    1. Ik eet liever biologische appels en peren dan ene vage plant uit een ver land, waar niemand weet wat er precies mee gebeurd is. Hoe willen we weten dat de derde wereld niet zoiets heeft van, nou dan zullen we hun maar ‘iets terug betalen’…
      Iedereen kan tegenwoordig van alles claimen en verkopen.
      Alleen als iemand zijn eigen producten heeft laten onderzoeken of er schadelijke elementen in zitten, door hetzelfde laboratorium als b.v. Jacob-Hooy, kan je zeker zijn dat je geen troep inneemt.
      Bedenk dat een product van b.v. Orthica (helemaal zuiver) steeds gecontroleerd wordt. Ik vraag me af of dat bij iedere moringa-boer gebeurd? Bashar zou zeggen, happy chemicals.. 🙄

    2. Er is niet alleen op die bladeren een bijna niet zichtbare strijd bezig. Ik krijg het idee dat er ondergronds nog heel wat schimm(el)ige zaken spelen . Laat dat eens los zou ik zeggen.

    3. Ja Marcel, ik ben blij dat jij ook herkent dat er niet slechts nuttige mycorrhiza aan het werk zijn maar ook fermenterende verzurende schimmels die veelal op oude zure pruimen hun voedingsbodem vinden. Deze schimmels werken dusdanig verzuren op de gastheer/vrouw dat opname van nieuwe voedingsstoffen geblokkeerd wordt en er een langzame fysieke en emotionele aftakeling in gang gezet wordt waarbij de plant in kwestie tijdens deze ondergang probeert zoveel mogelijk anderen mee te trekken in de ondergang. Helaas voor deze parasiet hebben planten met een gezond afweersysteem daar geen last van en takelt de aangetaste plant in alle zelfgecreëerde eenzaamheid af tot een nietig stukje organische stof waar zelfs de bacteriën met een boog omheen gaan.

    4. Ach Cozzie de fozzie, het is een spiegel voor je.
      Omdat je blijkbaar zo goed tegen trollen kunt, er is nog een ‘leerproces’ op wtk verstopt…succes 😉

    5. Trollen hebben meestal de feiten fout, in jouw geval: Naaldwijk is geen derde wereldland.
      Bovendien lijkt het er verdacht vaak op dat inspiratielozen en uitkeringstrekkers het hardste tekeer gaan tegen degenen die WEL initiatief tonen, over spiegelen gesproken.
      Trollen zullen mij aan mijn reet roesten, ik kan ze hebben ( mocht ik de moeite willen nemen om me er mee te bemoeien)

    6. Er blijken steeds meer borderliners de grens over te steken, dat is voor mij veel alarmerender.

    7. Cozmic, ik heb nergens last van…gelukkig maar. Het is ook omdat ik er hard voor werk. Wel erg te constateren…je blijft een proleet!

    8. Monika kijkt blijkbaar nooit in de eigen spiegel maar alleen naar anderen en ziet dan een proleet.

      1) Bluffer 2) Dikdoener 3) Filister 4) Hork 5) Iemand zonder beschaving 6) Iemand uit een onbeschaafd milieu 7) Iemand van grote levensopvatting 8) Immorele man 9) Kink 10) Kleinburgerlijk mens 11) Lomperd 12) Man van kleinburgerlijke bekrompen opvattingen 13) Niet student 14) Onbeschaafde kerel 15) Ongemanierd mens 16) Onbeschaamd mens

    9. Cozmic, prachtig verhaal, maar geloof mij onbegonnen werk, de massa wil geen werkelijkheid, ze willen niet op de waarheid worden gewezen, en ze gaan direct mee op de eerste de beste basser over biologisch voedsel, het grote gemiddelde denken vind je op NUjij IQ +/- 100, ze hebben zeker nog nooit met hun vingers in de aarde gewroet, wat het directe contact is met onze planeet,
      Het ga je goed Jenne

    10. @ Noldar, niet doen, verpest de sfeer, en Monika is er één van het goede soort, geniet er van, die vrouwelijke directheid, en ze weet waar ze over praat, ja en dat van uit een eigen mening.

      Ik wens je een fijne dag en veel wijsheid toen niet dat je die niet al hebt, maar je bent tegenwoordig nooit wijs genoeg, Jenne

    11. Tsja Jenne, door de opmerking in 1.11 was parabola zeker even van het goede soort afgevallen… Maar je hebt gelijk, zal voorlopig de parabool negeren en me meer richten op de hyperbool.

    12. Noldar, gelukkig lijd ik aan een heftige vorm van dyslectie en las: “je blijft een profeet” Aangemoedigd door dit bericht ben ik direct gaan werken aan de Bergrede 2.0 , ben inmiddels halverwege en het is in de vorm van een παραβολή. Zo heb ieder nadeel weer ze voordeel.

    13. Hmm, een moderne Bergrede in cyrillisch schrift, dat zal ook wel gaan over het afschaffen van de dubbele nationaliteit. De Russen (Pro Putin of niet) zijn ook al zo blij met de integratie van de Islam in haar cultuur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.