Advertentie

E-book Lyme Kaj Alexander

Advertentie

De Wilson Solar Cooker bespaart bossen..!


solar cooker 1 WILSON

x

De Wilson Solar Cooker bespaart bossen..!

2914 © WantToKnow.nl/.be

x

Een van de grote problemen in ontwikkelingslanden, zoals wij ze geringschattend plegen te noemen, blijft het kappen van hout voor het stoken van vuur. Vuur dat gebruikt wordt, zoals wij onze gasfornuizen en kachels gebruiken. Er is voor een groot deel van de wereldbevolking simpelweg geen enkele mogelijkheid om aan andere brandstof te kómen, dan via het verstoken van hout. Maar vanzelfsprekend gaat dit kappen van hout ook ten koste van de leefomgeving van dezelfde mensen.

Een groep studenten van MIT, het Massachusetss Institute of Technology heeft gewerkt aan een apparaat dat werkt op zonne-energie, want de zon is vaak overvloedig aanwezig in de landen waar dit verhaal speelt. Het apparaat bestaat uit een soort barbeque die is uitgerust met een vergrotende lens, die zonne-energie gebruikt om een container te verhitten die lithium-nitraat bevat. Deze stof werkt vervolgens als een soort batterij, die energie van hoge temperaturen kan opslaan voor een periode van ongeveer 25 uur.  Dit apparaat is in staat temperaturen te bereiken die wij met onze gasfornuizen ook gebruiken: rond de 220 – 250 graden Cº; ideaal om buiten de maaltijden te koken..

MIT
Deze grill is ontwikkeld door professor David Wilson, nadat hij een tijd in Nigeria had doorgebracht, waar met name vrouwen de maaltijden voor hun gezinnen bereiden door boshout te kappen en te verbranden. Dit geeft zoals gezegd niet alleen een enorme druk op bebossingen, maar zorgt er ook voor dat veel vrouwen longklachten hebben, doordat ze dagelijks in de rook staan van deze houtvuren.
solar cooker 2 WILSONEen schatting van de afdeling statistiek van de United Nations komt uit op een percentage van 55% van de huishoudens die in het Sahara-gebied in Afrika afhankelijk is van houtvuren. Maar dit betekent direct dat er naar schatting van deze afdeling, op basis van cijfers uit 2004 ook 2 miljoen doden te betreuren zijn, gerelateerd aan houtvuur. In deze cijfers zijn ook de vrouwen meegerekend, die hout aan het kappen waren, vaak ver van hun dorpen, en verkracht en vermoord werden door groepen mannen.
De studenten van MIT die aan dit project gewerkt hebben, zijn Derek Allen Ham, Eric Uva en Theodora Vardouli. Het project was onderdeel van hun ‘Innovation Teams’, of ‘iTeams’, een multi-disciplinaire cursus die wordt gegeven vanaf mei 2011 door Fiona Murray op de Sloan School. De studie bestaat eruit dat studenten een ondernemerscase beetpakken en een product ontwikkelen, daarbij ook een businessmodel uitrollen.
In dit geval ging dat dus om de productie en distributie van zonne-energie grills. Apparaten die zowél in de VS als in bijvoorbeeld Nigeria gebruikt kunnen worden, waar er eenvoudiger geld te verdienen is om het project ook in arme landen te ondersteunen.. Want het is natuurlijk logisch dat mensen die niet eens geld hebben om een simpel kacheltje te kopen, wel een dergelijke zonne-grill zouden kunnen aanschaffen.. Het kappen van hout is natuurlijk volledig ‘kosteloos’ voor deze mensen.
x

x

Er hoeft ook geen angst te zijn voor het gevaar van de lithium-batterij, doordat het circulatie-systeem volledig is verzegeld, zodat het alleen met heel grof geweld mogelijk zou zijn, om bij het lithium van deze zonnekoker te komen. Desalniettemin willen de studenten ook een recycling-programma ontwikkelen, omdat dit naar hun mening een essentieel onderdeel is van het ondernemingsplan.

Wanneer het systeem wordt aangepast, kan het worden gebruikt voor pompwerkzaamheden, verlichting in medische klinieken of koelingsfaciliteiten voor de woongemeenschappen, hoewel dit allemaal geen onderdelen zijn van hun project.

solar cookerHoewel het project in 2011 al het licht zag, zijn de plaatjes die je bij dit artikel ziet gefotoshopt en is de grill nog niet beschikbaar voor verkoop in Amerikaanse winkels en verder. De versie die men in de VS uit gaat brengen, om alvast de houder te kunnen ontwikkelen, zal de mogelijkheid bieden om ook propaangas te gebruiken, als aanvulling op de zonne-energie-stand van de grill. In de VS heeft maar liefst 86% van de huishoudens een BBQ en/of grill. 69% Van de huishoudens heeft er zelfs 2 of meer.

In de video presenteren de studenten deze ‘Wilson Solar Cooker’ in een soort promotie=filmpje en daarop is ook te zien hoe de Afrikaanse versie eruit ziet. Je ziet de 3 mogelijke scenario’s voor de productie en gebruik van deze solar-cooker: voor individueel gebruik, voor het gebruik van het apparaat in huishoudens en voor commercieel gebruik. (bijv. hotels en restaurants).

Prijs voor ander MIT-model zonne-fornuis..
One Earth Designs’ is een bedrijf dat ook voortgekomen is uit deze MIT-studententeam-denkfabriek en zij maken een zonne-koker (zie foto hierboven) die eenvoudig te transporteren is, een tegen bijzonder lage kosten (= lage prijs) te produceren is. Ook deze is bedoelt voor het gebruik in onwikkelingslanden en het apparaat kreeg in 2008 al een duurzaamheidsprijs in Nederland nota bene, van maar liefst € 500.000 ! One Earth Designs gebruikt dit geld op dit moment voor het opschalen van de productie en distributie van dit apparaat. De productie vindt al plaats in China.

Het paraplu-model, dat is gemaakt van een frame bedekt met Yak-wol en een dunne, reflecterende coating, zal uiteindelijk een consumentenprijs gaan krijgen van rond de € 10,-  Aansluitend op de toepassing voor koken, kan dit portable model, dat dus eenvoudig als een paraplu kan worden opgevouwen en meegenomen in een speciale canvas tas, gebruikt worden om huizen te verwarmen en elektriciteit te genereren voor licht en het gebruik van (mobiele) telefoons.

* * *

 

Advertentie

4 thoughts on “De Wilson Solar Cooker bespaart bossen..!

 1. Feitelijk zou je met een (zeer) groot vergroot hitte kunnen bundelen waarmee je kunt koken, bakken of barbeknoeien. De kleine hitte bron is ontzettend heet en kunnen we al van kinds af door er papiertjes mee te ontbranden. Feitelijk hebben de heren er dus een moderne versie van gemaakt door er een batterij aan te koppelen. Echter moet die wel eerst worden geproduceerd en dat kost een heleboel CO2 voor dat kleine beetje lithium wordt gewonnen voor en tijdens de produchtie

 2. Ja erg leuk zeker als het geld kost wat deze mensen niet hebben, en dan durft men te zeggen tegen deze mensen dat ze te veel hout gebruiken met koken of andere zaken, terwijl ze verderop in het bos per dag 500 voetbalvelden plat gooien voor de meubelindustrie en voor hout.
  ongelofelijk dat mensen die zon cooker ontwikkelen niet verder kijken als hun portemonnee!! maar ja die willen ook geld verdienen net zo als de houthandelaren.
  Dat is het zelfde als dat ik hier sta te vissen en een bekeuring krijg omdat ik twee vissen mee neem die te klein zijn volgens een opgeleide controleur ,terwijl er dagelijks 3 schepen van elk 500.000 ton vis aan boord de helft weer terug kieperd in zee en dan wel dood te verstaan.
  Of als ik een bank overval en een paar duizend euro mee neem ,of dat de rabobank miljarden heeft gestolen ,maar ik ga de gevangenis in en de rabotop krijgen elk een bonus van drie miljoen!!!!!
  ja geld altijd maar weer dat geld……..

  1. Mooi gezegd Raymond, klopt als een bus. Hieruit blijkt maar weer eens, dat de verhoudingen in de wereld op velerlei gebied totaal ontwricht zijn (of is ‘verkracht zijn’ een nog duidelijker begrip).

   En zolang we omwille van geld en macht bewust verstoken blijven van de technologische ontwikkelingen, die de gehele planeet ten goede komen t.b.v. haarzelf en ieder levend organisme, zullen we dit soort ontwikkelingen voorgeschoteld krijgen door instellingen en instituten, die door hetzelfde geld en dezelfde macht worden geregeerd.

   De vraag is voor mij dan ook niet langer, dat alles op zijn pootjes terecht gaat komen, maar eerder wanneer, en wie zullen deze geworpen steen van veranderend inzicht, die steeds grotere kringen in de bekende waterplas veroorzaakt, oppakken en doorgeven. Als ik om me heen kijk is het bewustwordingsproces in alle richtingen zich zeer sterk en ten positieve aan het uitbreiden en zullen we het keerpunt van menselijk inzicht elke dag beter kunnen waarnemen. Zeker als we zelf al zover zijn en de hand dus ook in eigen boezem steken.

   Daarom zijn publicaties en reacties zoals bovenstaand voor mij iedere keer weer een bevestiging, dat we met z’n allen kiezen voor een andere koers en tevens een aansporing voor een ieder, die hiermee resoneert om waarheid = eerlijkheid = zuiverheid = Liefde uiteindelijk als rode draad te zien in het leven.

   En mocht je met deze uitspraak niet resoneren, dan is dit ook geen probleem, want uiteindelijk komen we allemaal op hetzelfde punt uit. Alleen is de weg voor de een wat langer dan voor de ander. Maar, dat we met elkaar ons betere beentje aan het voorzetten zijn, ongeacht of je dit nu bewust doet of niet, staat voor mij als een paal boven water.

   Ik ben een optimist en blijf volharden in mijn credo: “Alles sal reg kom”.

  2. Heb je niet gelezen dat veel van deze vrouwen longklachten hebben door het koken op hout en dat dit verbetert met deze cooker. En weet je niet dat in bijvoorbeeld Griekenland er bijna geen hout meer is omdat de bossen massaal gekapt worden door mensen die geen gas of stroom kunnen betalen. Zo arm zijn ze daar al. Ik vind het een geweldig ding. Zou hem zelf willen hebben maar hier in Nederland is bijna geen zon.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.