Advertentie

Denemarken haalde 140% energiebehoefte uit.. wind!!


Een van de vele windparken voor de kust in Denemarken.
Een van de vele windparken voor de kust in Denemarken.

x

x

Denemarken haalde 140% energiebehoefte uit.. wind!!

2015 © WantToKnow.nl/.be

x

Afgelopen donderdag 9 juli bleek dat in Denemarken, door een uitermate ongewone, maar wel optimale windkracht, het land in staat was VOLLEDIG in zijn energiebehoefte te voorzien, via eigen bronnen, waarbij voornamelijk windmolens het werk deden. Daarnaast kon Denemarken die dag de overtollige energie-opbrengst exporteren naar Noorwegen, Zweden en Duitsland..

Op deze ongewoon winderige donderdag, bleek Denemarken in staat om op een doordeweekse dag, maar liefst 1165 van haar stroom zélf te produceren, terwijl het ’s avonds, toen veel industrieën hun zware machines hadden gestopt en de vraag naar energie ook stokte, op een aanbod van 140% kwam. Zogenaamde ‘interconnectors’ zorgen ervoor dat zo’n 80% van het energie-overschot gelijkmatig verdeelt wordt tussen Noorwegen en Duitsland, die in staat zijn energie op te slaan in waterkrachtsystemen voor later gebruik. Het resterende overschot van één-vijfde werd door Zweden afgenomen.

denemarken energie surplusx

“Het toont aan dat een wereld die 100% haar energie haalt uit alternatieve energiebronnen, geen fabeltje is”, aldus Oliver Joy, woordvoerder van het handelsgenootschap  de ‘European Wind Energy Association’. “Wind energie en altenatieven kunnen een oplossing aanreiken voor de CO2-problemen in de wereld, en tevens voorzien in de energiebehoefte in tijden van hoge behoefte.”

samso windmillDeze cijfers verschenen op de website van de Deense energie-autoriteit energinet.dk, dat van minuut tot minuut zichtbaar maakt op deze site, wat het aandeel is van alternatieve energie op het nationale stroomnet van Denemarken. Het schema toont zelfs aan dat niet eens álle windmolenparken in Denemarken op volle toeren draaiden, die maar liefst 4.8 GigaWatt bedraagt. De enorme groei van windparken in Denemarken betekent dat het land in staat zal zijn om de helft van haar energiebehoefte af te dekken met alternatieven voor aardolie en -gas, ruim vóór de doelstelling in het jaar 2020. Aldus Kees van der Leun, commercieel directeur van ‘Ecofys energy consultancy’.

“Denemarken heeft een stevig programma op touw staan, met een geplande netto-opbrengst van 0,5 GigaWatt aan onshore (op het land) windmolenparken, tegen het einde van dit decennium. En een kleine 1,5 GW aan nieuwe offshore installaties, zal ook gebouwd worden. We zien in Denemarken een ongelooflijke groei van 18% per jaar op het gebied van windenergie, waardoor er dus een groot momentum aanwezig is”, aldus Van der Leun.

In tegenstelling tot de positieve houding van de Denen ten opzichte van windenergie, staat de bijna volledig afkeer van deze energiebron door de Engelse regering, onder leiding van de conservatief David Cameron, die al een volledige intrekking heeft gelast van steun aan onshore windmolenparken voor 2016 en van plan is om geplande offshore windparken te dwarsbomen..!
En volgens Oliver Joy gaat het daarmee niet de goede kant op: “Want wanneer we de ontwikkeling die in Denemarken plaatsvindt, willen doortrekken naar andere Europese landen, is het essentieel dat we het verouderde energie-infrastructuur op het continent aanpakken, ervoor zorgen dat landen hun grenzen openzetten op dit gebied en dat we onderlinge verbindingen versnellen en de energie op een gezamelijke markt gaan verkopen.” Ongeveer 3/4 van de windcapaciteit in Denemarken komt van onshore windparken; een ontwikkeling die sterk steun heeft van de Deense overheid.
 x
Europees rapport: Windenergie is de goedkoopste alternatieve energiebron..!!
Ondertussen zit de Europeese Unie ook niet stil met onderzoek naar windenergie en andere alternatieve energiebronnen. Uit een nieuw rapport blijkt overduidelijk, dat onshore windopbrengsten goedkoper zijn dan steenkool, gas of atoomenergie, wanneer externe factoren, zoals luchtkwaliteit, giftigheid voor de mens en klimaatverandering worden meegenomen in de afwegingen, aldus een onderzoek/analyse door de EU..
windmolensVolgens het rapport zijn de kosten van onshore windenergie in vergelijking met gas en kolen, waarbij -nogmaals- de genoemde ‘softe’ criteria zijn meegenomen, van elke Mw/u die aan energie wordt geproduceerd, zo’n €105 per MW/u, vergeleken met €164, respectievelijk €233 voor gas en kolen per MW/u. Atoomenergie komt als alternatieve energiebron ongeveer gelijk uit de bus met zonne- en windenergie, met een kostprijs van ongeveer €125 per MW/u.

“Dit rapport benadrukt de werkelijke kosten van Europa’s afhankelijkheid van fossiele brandstoffen”, sprak Justin Wilkes, de vice-voorzitter van de ‘European Wind Energy Association’ (EWEA). “Regelmatig worden alternatieve energiebronnen weggezet als té duur en een kostenpost voor burgers en regeringen, een putje voor de belastingbetalers. In dit rapport komt niet alleen het ongelijk van deze stelling naar voren, het blijkt ook nog eens, hoezeer steenkool volledig uit de tijd is, met een alarmerende kostprijs van € 233,- per Kw/u.. Maar ook de alternatieve energiebronnen blijken goedkoper en veel milieuvriendelijker dan we aannamen.”

Het rapport, dat is opgesteld voor de Europese Commissie door ‘Ecofys consultancy’, suggereert dat de genoemde Engelse geplande afkeer van windenergie, volledig afbreuk doet, om de goedkoopste vorm van alternatieve energie te omarmen, wanneer gezondheids- en milieufactoren worden meegerekend. Er wordt nu op aangedrongen bij het Engelse kabinet van David Cameron om niet alles te dwarsbomen, maar een maximum te zetten op de output van windturbines, lagere subsidies toe te kennen voor deze vorm van alternatieve energiewinning en een strakkere planning aan te houden.

“Alle plannen van regeringen om onshore-energiewinning te veranderen, dienen feitelijk te worden bekeken, in het kader van de uitkomsten van dit onderzoek”, aldus dezelfde woordvoerder van de EWEA, Oliver Joy. “Het is voor investeerders ook nodig om een lange-termijn visie op deze vorm van energiewinning te kunnen krijgen. En een politiek van ‘stoppen-starten-stoppen-starten’ werkt niet mee aan een positieve houding van die investeerders in windenergieparken. Dit dreigt de risico-premies op te drijven, evenals de kosten van kapitaalinvesteerders.”

En natuurlijk zou de EU de EU niet zijn, als er -zeer waarschijnlijk door allerlei lobbyclubs- tegelijkertijd plannen werden gepresenteerd, waarbij kolen en (schalie)gas als veel goedkoper werden berekend. Maar daar, in die rapporten, je raad het al, is geen rekening gehoduen met de externe gezondheids- en vervuilingskosten.

x

* * *

x

windmolen zoekt wervelwind

Advertentie

5 thoughts on “Denemarken haalde 140% energiebehoefte uit.. wind!!

 1. Cameron hoort bij de club die geld verdienen aan vuile energie zoals de verkoop van kolen en olie wat dan ook de verklaring is voor zijn blokkade op het windenergie programma.
  Verder voor de lobbyisten is het routine om de gezondheid van de mensen en het milieu niet mee te wegen want het gaat om de verkoopcijfers waar alles voor moet wijken zoals dat ook het geval is met onder andere de verkoop van medicijnen of ze nu werken of niet of er nadelige bijwerkingen aan verbonden zijn dat is allemaal niet belangrijk als ze maar verdienen daar gaat het om.

  1. Juist, en als je dan maar voldoende (lees vele en vele duizenden) windmolens plaatst en met zijn allen gaat zitten hopen op weer eens zo’n winderige dag, dan kun je je volledige land een dag van windenergie voorzien. Die paar honderd dagen dat er geen of onvoldoende wind staat daar praten we gemakshalve niet over en daar mogen anderen niet op wijzen, want dat schaadt het fabeltje over windenergie, het fabeltje waar zo lekker aan verdiend wordt en waarmee politici zo heerlijk ‘groen’ campagne mee kunnen voeren.

   https://tinyurl.com/ppmtx5g

   En hoe concludeert minister Kamp over dat in de bovenstaande video besproken en in opdracht van het ministerie van economische zaken uitgevoerde onderzoek? Kamp spreek van ‘een betreurenswaardig misverstand’ Het past dus duidelijk niet in het straatje van de politiek om windenergie te zien zoals het is.
   https://tinyurl.com/mcnc9ln

   En hier een rapport over zaken die nog niemand heeft meegerekend en die men maar liever verborgen houdt:
   https://tinyurl.com/tts5sof

  2. Paul.
   De verwijzing naar de dodelijke keerzijde van windenergie heb ik gelezen en daar ben ik erg van onder de indruk(geschrokken)want dat wist ik niet.
   Eerlijk is eerlijk eerst was ik ook voor windenergie(dus windmolens)ondanks dat ik het geen zicht vind en een beschadiging van het vrije uitzicht.
   Omdat ik niet wist dat er zoveel doden vallen en mensen verminkt raken en het milieu zwaar vergiftigd wordt bij de produktie van de windmolens zag ik alleen maar schone energie waardoor ik ervoor was.
   De man die promotie voor de windmolens maakt in het stuk hierboven verdient er ook weer geld aan waardoor zijn verhaal logisch is.
   Wat betreft de lobbyisten dat verhaal is zeker van toepassing op het artikel.
   Het verhaal van de groene rekenkamer zou in GROTE KOEIE LETTERS in alle media geplaatst moeten worden en de regeringen gedwongen om aan dit onrecht een eind te maken.

  3. Arnold, het is nooit wat het lijkt, of wat het zou moeten zijn, onze leef omgeving verkeerd in een zieke toestand, omgooien het roer, en de levens bakens verzetten !

 2. Om dichter bij huis te blijven in het grote mooie natuurgebied aan de middenlandse zeekust Narbonne-Gruizan, is een groot Frans bedrijf, welke al het Nuclaiere afval uit Europa, van de hele atoom industrie, opvangt in open bassins, waar het met water wordt gespoeld en soms overloopt in de grote kanalen daar aanwezig, canal la Robinet, Canal du Midi, bij overvloedige regenval stroomd het overal heen, maakt de omwonende ziek, en na het bekend worden, echt 10 jaar verstopt en doodgezwegen, zakken de huizen prijzen als een baksteen, onze thuis haven Gruizan heeft voor ons en anderen zijn glans verloren, veel mensen zo als gewoonlijk kijken de andere kant uit, maar de vogels zo als de Stern die daar vlak bij een grote broedplaats hebben, vallen soms als stenen uit de lucht, een natuur gebied op zijn Frans !

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.