Advertentie

Duitsland afgelopen weekend: 1/2 op solarenergie!!


x

Duitsland afgelopen weekend: 1/2 op solarenergie!!

Bron: Reuters
2012 © vertaling Guido Jonkers voor WantToKnow

x

Dit beeld is steeds meer regel dan uitzondering in Duitsland. Waar blijft Nederland, waar blijft onze Minister van Economische Zaken..?

Afgelopen zaterdag markeerde een memorabele dag in Duitsland op het gebied van energie-voorziening. Maar liefst DE HELFT van de weekend-energie-behoefte van HEEL DUITSLAND werd geleverd door zonne-energie, een totaal van gebruikte en teruggeleverde (over-) energie van en aan het nationaal electriciteitsnet.

Na de kernramp in Fukushima, besloot Japan alle nucleaire krachtstations te sluiten en ook Duitsland volgde dit voorbeeld, na behoorlijke publieke druk. Hierdoor kwam een enorme investeringsslag voor zonne-energie op gang. De in Münster gevestigde Renewable Energy Industry (IWR) kondigde dus aan dat afgelopen zaterdag dus maar liefst zo’n 50% van de weekend-energiebehoefte van het land door zonne-energie werd ingevuld. Vergelijkbaar met de opbrengst van maar liefst 20 kerncentrales die op volle kracht draaien..!

De Duitse zonne-energie-industrie is altijd al wereldleider geweest, maar sinds dus de beslissing om Japan te volgen met het gaan afsluiten van kern-energie en de 9 resterende kerncentrales in Duitsland te gaan sluiten, uiterlijk in 2022, is er een enorme druk gekomen om alternatieve energiebronnen aan te boren.

Niet alleen zonne-energie zal een enorme groei gaan doormaken, ook energie uit wind en biomassa zal de komende jaren zorgen voor een mega-economische groei in Duitsland..! Waar is de toepassing van deze alternatieve logica door onze regeringen, die het kennelijk TE druk hebben met bezuinigen, in plaats van koerswijzigingen..!

Afgelopen April werden, zonder dat daar in Duitsland enige ruchtbaarheid aan gegeven werd, maar liefst 4 (!!) kerncentrales stilgelegd.. Het blijkt namelijk dat op werkdagen, de totale solar-capaciteit van het Duitse volk, in staat is om maar liefst 1/3 van de landelijke behoefte in te vullen!! Duitsland breekt dus het ene na het andere record op dit gebied, en belangrijker: het land is nog maar net begonnen met deze ontwikkelingen..

Dr. Norbert Allnoch, directeur van IWR

Dr. Norbert Allnoch, de directeur van IWR: “Nog nooit eerder heeft enig ander land zoveel photo-voltaïsche electriciteit geproduceerd. Eerder kwam Duitsland al in de buurt van een zonne-opbrengst van 50% van de landelijke behoefte, of in cijfers zo’n 20 Gigawatt. Maar dit is feitelijk de eerste keer dat we het ook écht voor elkaar hebben gekregen! Het toont aan dat Duitsland in staat is om haar elektriciteitsbehoefte VOLLEDIG met zonne-energie af te dekken. Daarnaast is de vraag of we die uiterst verontreinigende kool-verbrandingscentrales wel nodig hebben. Noch de gasbranders en nucleaire installaties.”

Allnoch gaat verder en maakt deze belangrijker opmerking: “Het wordt vaak onderschat welke enorme kracht de zon rond het middaguur brengt, wanneer er tevens een piekbehoefte is aan elektriciteit; deze piek ligt rond het landelijke lunch-uur. Groot voordeel hierbij is, dat de zonne-energie wordt opgewekt, in de buurt van de behoefte, bijvoorbeeld door een serie zonnepanelen op het dak van het betreffende huis. Hierdoor is het onnodig dat elektriciteit dient te worden getransporteerd over grote afstanden, waarbij overigens ook veel verlies optreedt!”

En het ziet er naar uit, dat door de Duitse solar-ontwikkelingen, dit plaatje steeds zeldzamer zal worden..!

Het is vooral de Duitse overheid die zichzelf op de borst mag kloppen met deze ontwikkeling. ‘Die Grünen’, de partij waarmee CDU-bondskanselier Angela Merkel moest samenwerken om een meerderheid in de Bundestag te veroveren, staat feitelijk aan de basis van deze uiterst belangrijke ontwikkeling. Door het geven van overheidssubsidies is de Duitse overheid in staan geweest de turbo aan te zetten van de zonnecel-toepassingen in industrie en private sector. Een ontwikkeling waar de hele wereld naar mag kijken, en zeker Nederland, dat in het opzicht van duurzame-energie-ontwikkelingen, ernstig achter loopt en daarmee het dufste jongetje van de klas lijkt te zijn geworden.

Als je kijkt naar het jaarlijkse, landelijke cijfer voor wat betreft de bijdrage van zonne-energie aan de landelijke energiebehoefte, dan blijkt zonne-energie inmiddels al in zo’n 20% (!!) van deze behoefte te kunnen voorzien. Duitsland heeft dan ook bijna net zoveel zonne-energie-installaties (privé en industrieel) geïnstalleerd als de rest van de wereld BIJ ELKAAR..!! Door deze ontwikkeling is Duitsland op het gebied van CO2-terugdringing in staat om rond 2020 weer het CO2-niveau te bereiken van 1990. Maar met een groeiende zonne-energie-ontwikkeling, zoals die zich nu aftekent, zal dit waarschijnlijk zelfs veel eerder het geval zijn.
x

* * *

 

Advertentie

ON NL Banner

12 gedachten over “Duitsland afgelopen weekend: 1/2 op solarenergie!!

 1. ik snap het wel waarom we niet hardlopenvoor zonne energie. De huidige energie voorzieningen zullen het dan in hun portemonnaie voelen. Triest voor woorden het is hier altijd pappen en nathouden. En Koninklijke Shell ziet de bui al hangen. Waar altijd hier goed in zijn praten enalleen maar praten over duurzaamheid. Een vinger uitsteken of handjes uit te mouwen is er niet bij. Er moet altijd eerst een ramp gebeuren of uit de klauwen vliegen om hun ass te moven. Anders gebeurt er echt niets. En als er iets ergs gebeurd kijk men elkaar schaapachtig aan en komt de overheid met een ‘zielig’ verhaal om de schapen maar in de kudde te houden en gaan vrolijk verder. We lopen overal opachter kennistechnologie, onderwijs, innovaties. Het enige wat die rentmeesters doen is ons geld afmaken en nog geens voor ons maar voor die kut(sorry dames) EU.
  En maar gewoon doen alsof er niets aan de hand is en iedereen voorhouden het gaat goed in Nederland. Ik most het ff kwijt. Morgen kan het weer heel anders zijn.

  1. En toch plaats je je eigen kracht weer ‘buiten’ je, Lezer..! Waarom niet gewoon zélf aan de slag, jezélf onafhankelijk maken, etc. Waarom heb jij daar de SHELL bij nodig, waarom doen we niet zoals Urgenda, het allemaal sámen..? Sámen inkopen en sámen plaatsen, bijv. in een blok huizen..!

  2. En dat Nederland te klein wordt om dat er 17 miljoen wonen is ook een drogreden van jewelste! Hoezo? Ze gebruiken niet hun volledige hersenpan. Maar je kunt toch gewoon de lucht inbouwen. Maar ook dat is economie. Pappen en nathouden. Zonder (kunstmatige) schaarste valt er echt niets meer aan ons te verdienen. Een duurzaam huis is echt te bouwen. Maar het kapitalisme zegt een produkt moet een ‘korte levensduur’ hebben anders koopt niemand meer. Dus wat doen we dan? Stopt er maar ‘verborgen gebreken’ en ‘waardeloos’ materiaal erin en zo blijft de economie draaien en wij als bedrijf winst maken. En bedrijven die hoog in hun vandaal hebben dat ze nu duurzaam bezig zijn is gewoon lariekoek. Onze techniek en technologie is al instaat om duurzaamheid in produkten toe te passen. Maar als dat geen winst op levert maw economie dan laat men dat achterwege. Simpel hè! Zelfs de batterij heeft Volta niet ontdekt, die werd al gebruik in de tijd van de Summeriers. Zelfs bouwtekeningen van ‘vliegende schotels’hebben ze in oude geschriften in het Sanskriet in India gevonden(aryuveda). En gloeilampen werden al gebruikt in oud Egyptische tijd. Zelfs menselijke voetafdrukken met schoen in fossielen ten tijde van reptielen en dinosauriërs. Flauw om maar weer te zeggen dat we eigenlijk alles al weten en de gevestigde orde ons ‘onwetend’ te houden met hun indoctrinaties, mindcontrol, gmo voeding, pharma, straling, chemtrails, en andere zaken die ‘voorlopig’ voor ons geheim worden gehouden. Ik ben Kind van God. En als God kan Scheppen kan ik of wie dan ook dat ook! Vrees niet want een goede intentie komt altijd met de juiste oplossing voor wat voor een obstakel dan ook! Geloof in uzelf en blijf u zelf trouw! Nemasté.

  3. Guido natuurlijk zijn we instaat op zelf met oplossing te komen. Maar Shell was een voorbeeld om aan te geven dat als wij dat aan de overheid zou overlaten er toch geen bal van terecht gaat komen . Want hun prioriteit nr.1 is altijd economie, dus eerst bedrijven, dus ook Shell.
   Zolang wij afhankelijk zijn van het reguliere geld en de wetgeving om iets wel of niet te doen, zullen wij niet direct onze doelen bereiken hoe graag we het ook willen. Want iedereenheeft grootste plannen maar zijn vaak wegens geld en materiaal afhankelijk van reguliere banken en bedrijven.
   Maar bedankt voor je reactie.

  4. In Vlaanderen werd de installatie van zonnepanelen zwaar gesubsidieerd, met een wildgroei tot gevolg en… hele wijken waar de stroom uitviel door overbelasting van het net! Het succes werd duidelijk onderschat, daar de opslagcapaciteit onvoldoende bleek. Nu zijn de subsidies een flink stuk teruggeschroefd, maar zonne-energie is nog steeds een succesverhaal.

  5. Ik vind het prachtig Anelle! Tja SHELL, wat een slappe kliek geldverdieners.. De ‘gepensioneerde Jeroen van de Veer, oud-SHELL-bestuursvoorzitter zit regelmatig in TV-programma’s als de grote SHELL-held..

   Als je ziet dat hij in 2009 de stekker uit alternatieve energiebronnen terug trok, dan is dit feitelijk schandalig.. Hij spreekt over ‘dure methodes’.. Ja dank je de koekoek, als je -zoals bijv. in Nigeria- de olie voor een grijpstuiver uit de grond mag halen. De militaire junta af en toe wat miljoenen toestoppend..
   Daar is inderdaad geen kostprijs van een zonnepaneel tegen opgewassen..! Dus heeft Jeroentje heel leep gelijk, maar feitelijk schandalig..! Morele, maatschappelijke verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen.. Maar ws. ook de stuiptrekkingen van een bedrijf in de krijtstreepcultuur van financiële eenzijdigheid.
   Hier het verhaal over de beslissing van SHELL van 2009 om zich terug te trekken uit ‘alternatieve energie’..! Schandalig.. En dan zijn ze nog lid ook van het Social Venture Netwerk, een netwerk van ‘groendoeners’..
   http://www.energieraad.nl/newsitem.asp?pageid=9614

 2. De Groenen de partij van Merkel??????
  Het conservatieve CDU zal je wel bedoeld hebben!!!!
  Zoals de meeste ‘Ossies’ na de eenmaking, de communistische dictatuur hartsgrondig beu zijnde, bekeerde Merkel zich al vlug tot de conservatief-christelijke CDU.
  Nu is het wel zo dat de Groenen in Duistland politiek sterk staan en lange tijd in een regeringscoalitie met de SPD zaten. Zo hebben zij een ecologische stempel op het beleid kunnen drukken.

  1. Helemaal juist Anelle, ik was even in de verkeerde war.. (En dan niet van ‘war’ als in ‘oorlog’) Is aangepast..! Dankiedankie..

 3. Las net dat België dit w.e. een energie-overschot optekende, dat geheel op de conto van zonne- en windenergie mag worden geschreven. Het weer speelde natuurlijk een hoofdrol : zonnig en veel wind. Sommige ‘klassieke’ centrales werden verzocht minder te produceren en het overschot werd o.a. aan Frankrijk doorverkocht. Men onderzoekt nu de mogelijkheid om vlugger op de bal te spelen en conventionele centrales vlotter hun productie te laten verminderen.
  😀 😀 😀

 4. Allemaal goed en wel. Maar met welke energie zijn die zonnepanelen gemaakt. Hoe lang gaan ze mee en wat kosten ze aan onderhoud. Ze worden vuil en je moet ze alle jaren laten proper maken. Maar wat als het een sombere winterdag is. Van welke energie leven we dan. Juist ja….. Je moet nog ergens een installatie dubbel laten plaatsen. Een installatie die je dan kan opstarten om de ontbrekende energiebehoefte op te wekken. Dus dubbele kosten! Ik heb al een studie in handen gehad die de zonnepanelen een zeer slecht rendement geeft. Met de problemen voor het milieu en al er bij is het zelfs nadelig. Dat is dus erg, heel erg. Al onze hoop op een oplossing is een zeepbel.

  1. Voor mij volkomen kul wat je hier loopt te toeteren O&G…

   Zonnepanelen slijten NIET, geen motorische/draaiende delen. Dat betekent dat hoe lang het ook duurt, zonnepanelen ALTIJD worden terugverdient. Gratis energie is een begrip dat je kennelijk nog even dient te digesteren..?
   Ik wens je weinig sombere winterdagen..!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.