Advertentie

Duurzame, revolutionaire ontwikkeling in biermarkt..!


X

Duurzame, revolutionaire ontwikkeling in biermarkt..!

2021 © WantToKnow.nl/be

x

Nu de horeca weer op gang komt is het interessant om te kijken wat innovatieve producenten met bierafval kunnen doen. Unplastic heet het product van de toekomst en het biedt een concrete oplossing voor plasticvervuiling door single-use plastics. Het materiaal is een biologisch afbreekbaar, volledig plasticvrij materiaal. En het bijzondere is, dat het is gemaakt van…. bierbrouwafval. En gezien de enorme plas bier, die jaarlijks wordt gebrouwen en verhandeld, is bierafval ruimschoots voor handen en lijkt het erop, dat brouwers een nieuwe bron van inkomsten kunnen gaan aanboren en een héél duurzame!

Een slimme Amerikaanse, dame Lori Goff genaamd, is de oprichtster van het bedrijf Outlander Materials, gevestigd in Rotterdam, dat de verpakkingsindustrie op zijn grondvesten wil doen schudden en radicaal van koers laten veranderen met ‘UnPlastic’. En plots wordt er dus ook waarde gecreëerd met bierafval en wordt de wereld weer geholpen, met een extra stapje op weg naar de transitie naar een circulaire economie.

Wie is Lori Goff?
Als opgeleid biotechnoloog, noemt Lori Goff zich nu ‘ondergronds bierbrouwer/’Bioneer.’ Na haar studie biotechnologie in de VS, adviseerde ze circulaire startups inzake de wetenschappelijke kant van hun productieprocessen. Als bierliefhebber was ze met name dáár bezig met een zoektocht om betere alternatieven te creëren voor plastic voor eenmalig gebruik. Als duizendpoot aan het hoofd van haar team, wil ze de materialen van de toekomst maken.

Lori Goff met een stukje ‘UnPlastic’ in handen.

Het idee voor dit product ontstond, toen Lori naar Nederland verhuisde en in haar keuken met een bierbrouwset, bier begon te brouwen  Ze merkte na een tijdje, dat het bierbrouwproces veel restafval oplevert. Daarna ging ze op bezoek bij en belde een aantal verschillende bierbrouwers, die haar vertelden dat er gemiddeld, per liter bier, al gauw 3 liter afvalwater op het riool wordt geloosd. Toen begon bij haar als biotechnicus het denkproces, want dit vond Lori wel érg ver gaan. Dankzij haar expertise, kwam ze op het idee het bierbrouw-afvalwater een nuttiger leven te geven.

Doordat ze het restwater liet fermenteren, ontstond plotseling een zeer functioneel, composteerbaar en volledig plasticvrij materiaal, dat door Lori Goff de naam ‘UnPlastic’ kreeg. Het materiaal is transparant, kleur- en geurloos en ook bestand tegen vetten en oliën. Het belangrijkst wellicht is dat het niet giftig is (je kunt het zelfs opeten!) waardoor het geschikt is voor het verpakken van industrieel voedsel. Want naast de genoemde voordelen, heeft de verpakking een hoge weerstand tegen zuurstof, wat de houdbaarheid van in ‘UnPlastic’ verpakte producten, aanzienlijk verlengt.

Duurzame bierindustrie..
De Skandinavische brouwer Carlsberg had zich enige jaren geleden tot doel gesteld, om bier in papieren flessen te verkopen. Onlangs lieten ze de wereld weten, dat dit Deense bierbedrijf (HIER) twee nieuwe recyclebare prototypes van een duurzaam geproduceerde fles van houtvezels hebben gemaakt. Eén versie is bekleed met een dunne film van gerecycled PET-plastic, om te voorkomen dat bier naar buiten sijpelt. De andere maakt gebruik van een biologische binnenkant. Deze nieuw ontwikkelde prototypes zullen worden gebruikt, om de waterdichtheid van de flessen te testen.

Carlsberg is -zoals gezegd- al een paar jaar bezig met een afbreekbare verpakking, nadat de kartonnen fles was geïntroduceerd door ‘Truett-Hurst’s Paperboy Wines’ (illustratie hiernast) in september 2013.  Een van de voor de hand liggende problemen is, dat het bier goed moet blijven smaken, wanneer het in het kartonnen flesje wordt bewaard. Hoeveel duurzamer een papieren flesje precies is, laten de deskundigen van Carlsberg vooralsnog in het midden.

De wegwerpflesjes, zullen de circulatie van de miljarden flesjes, terug naar de brouwerij natuurlijk stoppen, wat al een halvering van de flessencirculatie betekent. Volgens het bedrijf zullen de vezels vooral worden hergebruikt voor die producten die er geschikt voor zijn, zoals kartonnen dozen en tasjes. Er kunnen geen nieuwe flesjes worden gemaakt van het materiaal, omdat dat tegen de huidige voedselwetten indruist.

Maar vanzelfsprekend heeft het karton nogal wat voordelen, naast het duurzame’ wegwerpkarakter. Het is niet zo breekbaar als glas, een heel stuk lichter (transport!) en eenvoudiger te recyclen. Hoewel sommige kenners zich afragen, of de makers van het papieren flesje ook voldoende rekening houden met de recycle-industrie, omdat die namelijk bij voorkeur pure, niet samengestelde materialen willen. Bij het oud papier komt het op de grote hoop, er wordt pulp van gemaakt. Daaruit dan vervoglens plastic verwijderen is nogal lastig, wat betekent dat niet alle recyclers dit kunnen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.