Advertentie

HAK doet de groenten aan Voedselbanken


x

‘HAK’ de firma die Martine Bijl al jaren te eten geeft, gaat vanaf direct zo’n 700.000 potjes groenten per jaar aan Voedselbanken Nederland leveren. Voor niets. HAK wil zo mensen in financiële nood ondersteunen. Een mooi initiatief van Hak. De rol van ‘meneer De Haan’ hierin is vooralsnog onduidelijk..
Daar waar HAK in Januari al aankondigde om haar transport stiller en schoner te maken, door op biogas te gaan rijden, daar heeft HAK nu aangekondigd, dat het voedsel beschikbaar zal stellen voor de voedselbanken..

Groentefabrikant HAK nam in Januari haar eerste ‘groene’ HAK vrachtwagen in gebruik. Deze rijdt op LBG, of voluit Liquified BIO Gas. Dit gas is afkomstig van de vergisting van rest- en groenteafval. De groentefabrikant wil de komende jaren volledig overstappen naar dit type duurzame vervoersmiddelen. Hierdoor wordt in de hele logistieke keten een CO2 reductie van maar liefst 80% gerealiseerd ten opzichte van fossiele brandstof. Maar ook zijn de vrachtwagens 5x stiller dan conventionele vrachtwagens op diesel.

Dagelijks rijden er gemiddeld zo’n 10 vrachtwagens door Nederland om afnemers van HAK te beleveren. De nieuwe trucks op biogas moeten dit zware wegtransport op termijn sterk verduurzamen. Het is één van de ambities van ‘HAK’ op het terrein van duurzaamheid om de ‘koolstof voetafdruk’ met 50% te reduceren in de komende vijf jaar.

“Dit willen we onder andere met de biogas vrachtwagens bereiken. Het biogas ontstaat bij de vergisting van restafval en groenteafval. Dat vergisten doen we overigens niet zelf maar ik vind het wel een mooie gedachte dat we als fabrikant op onze eigen groenten rijden”, aldus HAK-directeur Michiel van Ginkel. En nu komt het volgende duurzame bericht van deze conservenfabrikant:

x

HAK doet de groenten aan Voedselbanken

Bron: P+ © februari 2012

x

De groenten die HAK beschikbaar stelt voor de voedselbanken zijn producten als sperziebonen, appelmoes en bietjes die niet volledig voldoen aan de specifieke hoge kwaliteitseisen voor HAK producten, maar die wel uitstekend geschikt zijn voor consumptie. Tot op heden zette HAK deze producten af als B-merk in het buitenland. Hak is gevestigd in Giessen en vanuit Giessen krijg je de bekende roep: ‘Je moet de groenten van Hak hebben’. Nou die kreet is nu van toepassing op de Voedselbanken in Nederland..

Een klein percentage van de totale productie voldoet niet aan de hoge kwaliteitseisen die HAK aan zijn producten stelt. Volgens HAK-directeur Michiel F. van Ginkel kunnen daaraan diverse oorzaken ten grondslag liggen, zoals deukjes in de deksel, potjes die onvoldoende gevuld zijn of groenten die afwijken van de gewenste kleur en smaak.

Maar ondanks de afwijkingen zijn deze producten uitstekend geschikt voor consumptie. Het opnieuw verpakken van de inhoud van de potten is een onbegonnen zaak en nu kiest HAK dus voor het doneren van deze potten aan de voedselbanken. Waar deze potten conserven voorheen bleven, is onduidelijk, maar nu kiest HAK dus voor deze weg.

Het aanbod van HAK om producten te leveren, naar verwachting rond de 700.000 potjes groenten per jaar, kreeg een warm onthaal bij Voedselbanken Nederland. Deze organisatie streeft ook streeft naar de vermindering van voedselverspilling.
“Wij zijn erg blij met de aanvulling op het voedselpakket met een langer houdbaar product als de groenten van HAK. Voor mensen die slechts een minimaal te besteden bedrag van zes euro per dag of zelfs minder hebben, zijn groenten erg belangrijk. We zijn daarom erg blij dat HAK ons nu structureel ondersteunt”,
aldus André Verschoor van Voedselbanken Nederland.

Voedselbanken Nederland is een charitatieve instelling die huishoudens met financiële problemen helpt en dit doel tracht te bereiken door middel van voorkoming van voedselverspilling. Voedselbanken Nederland voorziet hen wekelijks van een voedselpakket zodat zij toch goede voeding krijgen. Op dit moment maken zo’n 25.000 huishoudens (ca. 60.000 personen) gebruik van de Voedselbanken, een aantal dat naar verwachting de komende tijd alleen maar zal toenemen.

De missie van Voedselbanken Nederland is het tegengaan  van verspilling van voedsel, door dit voedsel bij bedrijven in te zamelen en gratis te verstrekken aan mensen die in Nederland onder de armoedegrens leven. Ze werken uitsluitend met onbetaalde vrijwilligers. en wekelijks eten ca. 20.000 gezinnen, dus ruim 50.000 mensen in Nederland van het voedselpakket dat ze gratis van de voedselbank krijgen.

Om in aanmerking te komen voor een voedselpakket mag men als alleenstaande maandelijks niet meer dan € 175,- overhouden, na aftrek van vaste lasten zoals huur, gas, water, licht en verzekering. Voor gezinnen gelden weer andere richtlijnen. Elk jaar worden op deze wijze meer dan 900.000 pakketten uitgedeeld..!

De voedselbank betaalt niet voor voedsel. Ook al het werk wordt verricht met zo’n 6000 onbetaalde vrijwilligers. De voedsselbanken werken op dit moment aan het uitwerken van 2  strategische thema’s:

1. voedsel en een zo eerlijk mogelijke verdeling over Nederland

2. sneller, handiger, goedkoper en tegen zo laag mogelijke kosten

Voedsel en een eerlijke mogelijke verdeling over Nederland is natuurlijk gericht op de cliënten die worden geholpen én op het voorkomen dat goed voedsel wordt vernietigd en dat het voedsel zo eerlijk mogelijk tussen de voedselbanken onderling wordt verdeeld. Het voedselpakket is daarbij altijd bedoeld als tijdelijke noodhulp.

Sneller, handiger en tegen zo laag mogelijke kosten is een meer intern gericht thema. Dit raakt zaken als logistiek & distributie, inkoop, intake en screening cliënten, subsidieververwing, donateurmanagement, huisvesting, enzovoort. Leren van elkaar en gebruik maken van gratis externe expertise met als doel dat de ‘voedselbank-machine’ nog soepeler gaat lopen.

 

 

25 gedachten over “HAK doet de groenten aan Voedselbanken

  1. De groeten aan HAK. Die vertrouw ik nog wel. De inhoud van die potten smaakt meestal ook naar wat er in zit.
    Dat kun je van andere merken niet altijd zeggen.
    Een prachtig idee en een voorbeeldig voorbeeld. Al blijft het ook een beetje naar marketing ruiken natuurlijk.
    Maar ik ga hier niet muggeziften als iemand het misschien echt goed bedoeld.
    In ieder geval wel leuk voor het personeel van HAK lijkt mij. Krijgen ze ook eens leuke dingen te horen over hun werk, uit de omgeving.

    1. Het IS marketing Selene.. Maar dáár is niets fout mee.. Het gaat zoals altijd om de intentie waarmee je de marketing bedrijft. Het ‘verneuk-de-massa-grijp-de-kassa’-principe is natuurlijk over.
      De halve marketingwereld is op zoek naar goede groene proposities.. En er is altijd een deel dat doet aan ‘GreenWashing’.. Je product of dienst zodaning ‘groen oppimpen’, dat het LIJKT alsof het ‘goed’ is..
      Zelfs een bedrijf als Monsanto (MountSatan..) is hiermee bezig. Zie deze link.
      groenwasduivel

    2. Het houdt je groen om iemand op een zeer natuurlijke wijze op de HAK te nemen… En zoals BONDUEL, alles komt uit dezelfde Westland en Aalsmeerder kassen Fabriek, rij maar eens een dagje mee met zo’n Groenteman Transport, dan kan je je lol niet op dat het produkt van de zelfde maker afkomstig is en vaak tegen meer prijs zelfs in de schappen staat…

      Wie voor kwaliteit gaat gaat eerder voor zijn eigen groene hap uit zijn eigen achtertuin.

    3. Monsanto moet ik toch niet vergelijken met Hollandse HAK Guido?
      Dat is echt een klote firma. Zonder kloten. 😀

  2. Er staan bij mij wel potjes van Hak in de kast. Maar daar grijp ik zelden naar. Ik kook iedere dag lekker vers.
    Net nog worteltjes met stukje kabeljauw in de roomboter en gebakken aardappeltjes (bintjes). Lekker hoor. Goedgekeurd gecertificeerde vis, voor wat het waard is. Biologische roomboter. Verse citroen. Verse worteltjes. Echt water uit de kraan er bij gedronken. Gezond genoeg denk je?

    1. Gisteren ’toevallig’ nog, een pot pastagroenten van HAK, uit de provisiekast.. Stond daar naar me te roepen..

    2. Guido, pastagroenten? Kun je die niet beter vers kopen? Smaakt veel beter. De basis komt al uit de fabriek. Of maak je je pasta wel zelf? 🙂

    3. Kijk daar ging je weer..: ‘OF’… Stoppen met ‘of/of’ en vervang het voor ‘en/en’..!!
      Het was dus in mijn geval ook én/én.
      En als we gaan bespreken, de hele dag wat we béter kunnen doen, komen we n e r g e n s.. Dat is mijn idee.

    4. Guido, mijn oprechte verontschuldigingen voor het ongenoegen dat ik u bezorgde. 😀
      Het mag natuurlijk wel leuk blijven. 🙂

    5. Ben jij dezelfde Selene..? Waarom heb je dan een andere Gravatar.. Zie je wel.. Ik WIST HET!! 🙄

    6. Ja,ja. Een beetje met mijn identiteit gaan zitten knoeien.
      En als je het niet had vermeld had ik het niet eens gezien. 🙂
      In plaats van een nietszeggende gravatar Heb ik liever een zelf gekozen plaatje.
      Maar dat krijg ik niet voor elkaar.
      Ik lijk steeds dommer te worden wat computer en randgebeuren betreft. 😀

  3. Oh, vergeet ik nog. Het maakt wel uit natuurlijk hoe een produkt verwerkt wordt. En ik heb liever glas dan blik zoals bonduel. Ik wou alleen dat ik die potjes in kon leveren voor hergebruik.
    Ik weet dat heel veel uit dezelfde keuken komt hoor maar vaak is het ene merk lekkerder dan het andere. Ik maak me daar niet zo druk meer om omdat ik zoveel mogelijk vers kook.

  4. Ik vrees te weten waar die restafval vandaan komt : van groenten en fruit die niet ‘esthetisch’ genoeg bevonden zijn. Je weet wel, mooi gekalibreerd, alle worteltjes even lang, dik en recht, erwten als gladde kiezeltjes. Dagelijks worden er tonnen groenten en fruit vernietigd omdat ze niet mooi genoeg zijn. En daar hebben wij allemaal evengoed schuld aan. In de supermarkt kiezen we (ik evenzeer) mooie gelijke witlofstronkjes, gladde appelen en peren en ga zo maar door. Liefst wil ik de omzetting door Hak van ‘restafval’ naar biobrandstof een geluk bij een ongeluk noemen.

  5. Ook al is het voor het imago gedaan, dan nog is het een goed initiatief. Ze hebben toch maar mooi gedacht aan de mensen die bij de Voedselbank moeten aankloppen en dat zegt zeker wat in positieve zin over de firma Hak..

    Ik heb altijd wat in reserve van de Hak biologische variant in potten, en dat smaakt echt niet verkeerd.
    Worteltjes uit pot vind ik dan weer niks, beetje slap Olvarit hap en vers vele malen lekkerder. Meestal probeer ik voor vers te gaan, maar soms is een pot wel heel makkelijk.

    Dit jaar probeer ik wat in eigen tuin te gaan telen, met lava, keltisch zout en kleimineralen gevoede groenten.

    Er was toch ook een keer een item om op een kleine ruimte, en zelfs verticaal tegen een muur, je groenten te telen?

    1. Jajaja, daar gaan we weer.. én/én.. Dus PR voor je bedrijf door ‘goed-te-doen’.. Je mag het laten zien toch.
      En critici dan maar zoeken of ze erachter kunnen komen of je 100% oprecht bent..??

  6. Als alle bedrijven in Nederland zo’n initiatief zouden nemen dan zou het alleen al in ons land een stuk aangenamer zijn onder de minder bedeelden van onze samenleving, omarm dus deze initiatieven ook al is het marketing.

    Chapeau voor Hak

  7. Ongelooflijk. Allemaal tuinen ze erin, ik zal het even verduidelijken.
    1. Er zou in dit land met zijn sociaalvangnet niet zoiets als een voedselbank nodig moeten zijn.
    2. Ik ben bang dat elk potje hak 2 cent ofzo duurder wordt vanwege deze stunt , immers het zal een sigaar uit eigen doos wezen.Mensen met een uitkering zullen dan geen hak meer kunnen kopen.
    3. Door deze aktie, worden voedselbanken steeds meer als de normaalste zaak van de wereld gezien. Terwijl het schandalig is dat mensen van een uitkering niet meer rond kunnen komen.
    Het is over vele gebieden precies hetzelfde .Elektrische autos …… ja want die hebben geen uitstoot ( behalve bij de centrale die die energie levert)dus geen wegenbelasting meer. Omdat er dus te weinig wegenbelasting is gaan we over op kilometerheffing. En het volk juicht geen uitstoot meer van co2, terwijl ze flessen vol van die mik in de kassen in het westland spuiten. Plantjes zijn er namelijk dol op.
    Biodiesel net zo iets . Kortgezegd : verlies van landbouwgrond , 100 liter biodiesel kost meer dan hondert liter gewone brandstof om te verbouwen, stijgende voedselprijzen.
    Problem reaction solution anders niets.

    1. Als ik er mee geholpen zou zijn zou het mij niet uitmaken uit welke doos die sigaar kwam.

      Het is mijn,onze en ook jouw taak wat te doen aan die dingen die je hierboven beschrijft en degenen die al zo weinig hebben die potjes groente gunnen!!!

      Een tevreden mens is een gelukkig mens!

    2. Veel aannames en persoonlijke meningen Marcel. Niet dat dat erg is.. Maar wel teveel om allemaal op te noemen zelfs. Vol óf/óf-en.. Ipv én/én-en.. Goed/slecht, wel/niet. Kortom: het is fout wat HAK doet, en Marcel heeft het allemaal door; de rest niet..? (vraagteken)

    3. nayway you wish
      ik ben een van de mensen die ,als er een voedselbank in de buurt zat , recht zou hebben op een paar van die potjes. Ik kies ervoor zelf groente te verbouwen( heb gelukkig de mogelijkheid) en zie hier een charity die contra produktief is aan de wereld zoals ik denk dat we moeten nastreven. Het is schandalig dat we mensen afhankelijk laten zijn van een dergelijke( heel lovenswaardige ) voedselbank. Jongens nog even en de gaarkeukens zijn weer terug.
      @guido.
      Ook jij wil het niet zien , en dat is je goed recht. Er zit ook zeker een goede kant aan de zaak ,er zijn 700.000 potjes groente te “geef”. Maar ik wil je even in herinnering brengen het artikel over het merken van biologischegroenten. Noemde jij toen niet ook het feit dat je een speciaal merkteken voor gezonde voeding moest hebben , een miskleun? was het daar niet ook volgens jou een zaak van het niet normaal vinden dat je gezond voedsel eruit moest kunnen vissen middels een merkteken?
      Lijkt erop dat je van je geloof valt .

      @ cozmic
      jij begrijpt exact de essentie van mijn schrijven. Zie het eerste punt van mijn post nr .7

    4. Een geloof is er om vanaf te vallen..
      Biologische groenten zijn normale groenten..
      Bespoten en bemestte groenten zijn ab-normaal.
      Dus je hebt groenten en ab-normale groenten.
      Biologische groenten bestaan niet.
      Geloof ik.

    5. @ guido
      je eerste zin doet mij deugd , daar ga ik zeker in mee. Maar begrijp je nu ( wellicht was ik niet duidelijk) de strekking van die post? Kan me niet voorstellen dat jij zit te wachten op een maatschappij die voedselbanken NODIG heeft. Als er behoefte aan is op dit moment ,mooi dat ze er zijn , maarrrrrrr………
      Overigens zijn de verdere voorbeelden die ik noem niet eens van mijzelf ( alhoewel wel nagezocht en(h)erkent, als zijnde raarrr), echter ik las daar mede op WANT TO KNOW artikelen over. Dus ook vandaar mijn verbazing over je antwoord, als of je tegen jezelf staat te praten , alshetware…..

  8. Best goed initiatief hoor, waarom zouden grote bedrijven ook niet wat bewuster kunnen worden, dat kan best, ook marketing is prima. Ik vind het citaat van Guido super: “Het IS marketing .. Het gaat zoals altijd om de intentie waarmee je de marketing bedrijft. Het ‘verneuk-de-massa-grijp-de-kassa’-principe is natuurlijk over”.

    Hoewel ik zelf het liefst verse producten neem, gebruik ik af en toe ook weleens een potje Hak. Maar ik denk dat de diepvriesgroenten (die zonder de toegevoegde meuk) nog beter zijn, want: snel ingevroren en geen conserveringsmiddelen toegevoegd.

  9. Franse supermarkten zijn nu verplicht om onverkocht voedsel aan de armen te geven.
    https://www.nieuwetijdskind.com/onverkocht-voedsel/
    Mijn buurman werkt als vrijwilliger bij een voedselbank in de omgeving en ik hoorde dat ook AH zijn deuren eens in de zoveel tijd op zaterdag-avond voor drie kwartier open zet voor de gehele vers afdeling.
    Mensen die in aanmerking daarvoor komen mogen dan van alles meenemen waar ze behoefte hebben. Ik ben het dan ook met de opmerking van Cozmic eens 7.3 Quote; Imo is het niet slecht dat een voedselbank er is , wel dat íe er moet zijn .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.